Skocz do zawartości

Zapach oleju w kabinie po dynamicznej wymianie oleju w skrzyni biegów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Szanowni Panowie

Po dynamicznej wymianie oleju w skrzyni biegów w g30 530xi 2018 r., czuję zapach oleju w kabinie na postoju gdy silnik jest już dogrzany, czuć również pod maską stąd też z nawiewu ten zapach w środku.  Byłem w warsztacie gdzie olej był wymieniany,sprawdzili samochód zero wycieków i jak twierdzą stan oleju idealny. Z tego co się dowiedziałem jedną z przyczyn mógłby być za wysoki stan oleju, ale niby jest dobry. Co to może być ewentualnie macie namiar na fachowców w woj. podlaskim do których mógłbym pojechać. 

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Kolego udało Ci się coś wyjaśnić z problemem?

Bo u mnie czasami też wyczuje olej,ale nie za każdym razem

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Teoretycznie zapach może się brać z odpowietrznika skrzyni, ale zazwyczaj winne są przewody lub sama chłodniczka płynu hydraulicznego ( "oleju" ) skrzyni biegów, czasem objawiają się właśnie po dynamicznej wymianie oleju. 

Podjechałbym do ogarniętego warsztatu i zlecił sprawdzenie tych elementów. 

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Odgrzewam 🙂

Udało się rozwiązać problem? Mam dokładnie te same objawy, tylko ja olej wymieniałem statycznie. Najbardziej skłaniam się ku opcji, że oleju jest za dużo. Czuć go tylko, jak osiągnie temperaturę roboczą.

ad®ian™
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 16.02.2026 o 13:54, adrian_pt napisał(a):

Odgrzewam 🙂

Udało się rozwiązać problem? Mam dokładnie te same objawy, tylko ja olej wymieniałem statycznie. Najbardziej skłaniam się ku opcji, że oleju jest za dużo. Czuć go tylko, jak osiągnie temperaturę roboczą.

A jak zrobić to " za dużo" oleju w skrzyni - przy wymianie statycznej? Nalewałeś przez jakiś otwór na górze skrzyni?

😉

Edytowane przez yeti19

Opublikowano

A no tak, że olej uzupełnia się bez patrzenia na jego temperaturę.

ad®ian™
Opublikowano

Pewnie chodzi o uzupełnianie oleju na zimnej skrzyni, a nie przy 35-40°C. Wtedy rzeczywiście wejdzie go więcej niż powinno. 

Opublikowano

Dokładnie. Zastanawia mnie tylko o jak dużo można go wtedy "przelać". Muszę sprawdzić poziom oleju jeszcze raz, właśnie przy odpowiednim zakresie temperatury.

ad®ian™
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No rozumiem żeby trzeba było ją jakoś super monitorować do sprawdzenia ale co to za filozofia jak tam przez chwilę trzeba przytrzymać na obrotach a potem chyba 40 stopni do sprawdzenia poziomu. 

spacer.png

Opublikowano

Generalnie, to w temperaturze 35-40° "olej" ma dość nikłą rozszerzalność. Pełne 8 - 10% uzyskuje dopiero w temperaturze roboczej ( ***ilość % zależna od czystości oleju. Im mniej zużyty, tym wyższa ). Dolewka na zimnej skrzyni zmieni ilość oleju - powstaje tylko pytanie, po kiego grzyba robić takie głupoty gdy procedura jest jasno opisana i sprawdzona??

Edytowane przez yeti19

Opublikowano

Ale ja nie dolewałem oleju do starego, tylko zwyczajnie go wymieniłem statycznie. Najpierw do przelewu, później mieszanie biegami a na koniec znowu do przelewu na odpalonym silniku. I właśnie o tą końcową fazę mi chodzi, że robiłem ją bez kontroli temperatury. A być może właśnie ona ma większe znaczenie niż się wydaje. Stąd pytanie. Znalazłem mnóstwo wpisów na zagranicznych forach, że po wymianie śmierdzi, jednak nikt nie pisze, jak uporał się z problemem. Są i tacy, co jeździli, aż przestało smierdzieć po kilku tysiącach kilometrów.

ad®ian™
Opublikowano

Adrian, kontrolę poziomu oleju zaleca się przy 40-45 °C dlatego, że wówczas olej ma mniej - więcej rzeczywistą objętość. Jeśli skrzynia jest zimna, olej się kurczy i dolewanie do skutku kończy się przelaniem o około 0.5 dm³. Jeśli jest wyższa niż 45 ° - olej się już rozpręża i pokazuje stan, choć w rzeczywistości jest go mniej niż powinno.

Polecałbym rozgrzać skrzynię do tych 40 stopni i sprawdzić poziom. Nadmiar sama wypchnie, ewentualny brak należy uzupełnić.

Jeśli skrzynia nie wypycha nadmiaru, a mimo to śmierdzi - trzeba sprawdzić wszystkie uszczelki.

Notabene,  wymiana statyczna jest de facto dolaniem około połowy nowego oleju w miejsce połowy starego 😉

Opublikowano

Dokładnie tak jak mówisz. Teraz jest pytanie, jak długo ona będzie ten nadmiar wypychać? 

ad®ian™
Opublikowano
24 minuty temu, adrian_pt napisał(a):

Dokładnie tak jak mówisz. Teraz jest pytanie, jak długo ona będzie ten nadmiar wypychać? 

Wyrzucenie nadmiaru przy kontroli poziomu trwa może 4vl minuty.

Inna sprawą jest wypchniecie nadmiaru przez odpowietrznik. To składowa wielu czynników.  Ilość kilometrów, długość przejazdów pojedynczych,  tempo podróży. W różnych warunkach skrzynia nagrzewa się w innym czasie. Generalnie nie byłoby to problemem, gdyby nie drobny fakt, że przez odpowietrznik wyrzucany jest nie tyle gęsty olej, ile raczej jego piana. Nigdy nie wpadłem na pomysł, by testować to na własnym aucie, ale sądzę że w najgorszym wypadku może to trwać aż do kolejnej wymiany 😉

Jak mówiłem,  polecam prostsze rozwiązanie. Zgodnie z instrukcją sprawdzić poziom zalania skrzyni. Umyć wszystko dobrze. Po dwóch, trzech tysiącach obejrzeć skrzynię, przewody chłodniczni i samą chłodniczkę. 

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie,

Czy udało się rozwiązać komuś ten problem? Co było przyczyną? Czuję zapach oleju w kabinie tylko na postoju gdy silnik jest już mocno rozgrzany, czuć również ten zapach pod maską i przy aucie.

Opublikowano

U mnie po przejechaniu już paru tysięcy kilometrów - w aucie już nie czuć, czuć pod maską i trochę wkoło auta, ale tylko po dłuższej trasie. Nie sprawdziłem poziomu oleju do tej pory.

ad®ian™
Opublikowano

Naprawa poprzez ignorowanie ? Właściwie czemu by nie ;) Żeby nie było, nie krytykuję... czasem się tylko zastanawiam czy coś takiego ma sens? Generalnie ASB szkodzi nie zmieniany długo olej, jego niedobór i... nadmiar. Zbyt duża ilość oleju powoduje jego spienienie, a przez to niewłaściwe smarowanie. Mniej więcej tak samo skuteczne jak pływanie w wodzie gazowanej )

Na innym forum ktoś kiedyś powiedział, że mam zbyt faszystowskie podejście, bo olej w dieslu zmieniam co 8 tys, a w benzynie maks 7.5 tys, olej w ASB maks 50 tys. Może i miał rację, ale 3.0 tdi ( VAG - BMK) ma już 456 tys na pierwszym rozrządzie i pierwszej skrzyni.

Opublikowano

Nie ignorowanie tylko brak wolnego czasu )

Tak się składa, że pracuję odrobinę więcej, niż przeciętny Kowalski.

ad®ian™
Opublikowano

Oj, tam - jak zwykle źle się wyraziłem, sorry ) Jest taka teoria dotycząca niektórych samochodów vag, że problem z czasem znika, czyli auto ulega samonaprawie ;) Generalnie nie jestem specjalnym zwolennikiem takich praktyk, staram się naprawić zanim cos sie zepsuje - czyli najpóźniej przy pierwszych objawach. No ale to mój problem)

Brak czasu to przypadłość tych czasów. Niemniej jednak, jak poczujesz że skrzynia nawet leciutko drga przy zmianie biegów w dół lub gwałtownym przyspieszeniu, ewentualnie masz wrażenie ślizgania - nie czekaj, tylko jedz do kogoś kto to ogarnie. Remont ASB to finasowa pułapka.

Mokrego Dyngusa 🙃

• 5 tygodni później...
Opublikowano

To czarne coś w białym wiadreku, to olej ze skrzyni 6hp21 jeżdżącej w "serwisowanym w ASO" e90 330i. Przez 5 godzin po demontażu mechatry, spadło całe 4.5 litra tego mazutu.

20260502_174504.jpg

Opublikowano

Update : po napełnieniu i odpowietrzeniu do skrzyni weszło prawie 9,5 litra. Braki były więc co najmniej duże i będzie dużo szczęścia, jak sie nic nie nawywijało. Zobaczymy za 3 tys km 🙃