Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ktoś wybierał w konfiguratorze opcję Ogumienie performance? Spalanie duzo wyzsze z tymi oponami, ciekawe co to za marka i model. Natomiast przynajmniej wtedy nie ma RF przy 21".

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Semtex93 napisał(a):

Ktoś wybierał w konfiguratorze opcję Ogumienie performance? Spalanie duzo wyzsze z tymi oponami, ciekawe co to za marka i model. Natomiast przynajmniej wtedy nie ma RF przy 21".

Strzelam że takie jak u mnie. Góra dwa sezony przy oszczędnej jeździe 😉

IMG_7072.jpeg

Edytowane przez _holek
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Panie… weź obniż to auto… 😇

• Haha 3

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

I już miałem robić uwagę… “kto wybiera czarne koła do samochodu w czarnym lakierze”… ale przypomniałem sobie, co sam dzisiaj założyłem 🤣

IMG_9902.jpeg

(ale u mnie to stan przejściowy; będą lakierowane zimą)

Edytowane przez maciek_w
  • Haha 1

Opublikowano
2 godziny temu, maciek_w napisał(a):

I już miałem robić uwagę… “kto wybiera czarne koła do samochodu w czarnym lakierze”… ale przypomniałem sobie, co sam dzisiaj założyłem 🤣

IMG_9902.jpeg

Przyciemniałeś dodatkowo tylne szyby, czy fabrycznie są takie?

Opublikowano

IMG_9902.jpeg

All black jest sexy

• Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, MMiko napisał(a):

Przyciemniałeś dodatkowo tylne szyby, czy fabrycznie są takie?

Fabrycznie. Na wszystkich szkłach (poza czołową) jest od wewnątrz folia redukująca promieniowanie UV, ale ona w zasadzie nie przyciemnia

Edytowane przez maciek_w
  • Lubię to 1

Opublikowano

Augmented view, ten widok z kamery miedzy zegarami, tam widoczna jest  taka pozioma biala kreska, ktora rusza sie na boki przy ruchach kierownicy. Ktos wie do co ona oznacza, do czego sluzy?

Opublikowano

O ile dobrze kojarzę, to tylko taki ficzer, który wskazuje, że system rozpoznaje pas i pojazd przed. Taka „kontrolka”. W momencie jak pojawia się jakiś pojazd przed nami i jest w dość bliskiej odległości to linia zostaje zawsze „za” pojazdem przed nami, czyli sugeruje że rozpoznaje odległość do pojazdu.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

Czy w przypadku Asystentów Pro ktoś miał takie sytuacje jakie opisują na bimmerpost, że będąc na aktywnym tempomacie np. auto nagle hamuje na autostradzie, bo widzi cień od mijanej ciężarówki jadącej w tym samym kierunku i klasyfikuje go jako przeszkodę?

Edytowane przez Semtex93
Opublikowano

Sytuacja nie bezpośrednio związana z Asystentami pro, ale raz, jadąc po łuku, auto zaczęło gwałtownie hamować przed samym łukiem, gdyż wykryło pojazd przed, a tak naprawdę był to samochód, który stał na czerwonym, na pasie do lewoskrętu, i znajdował się w promieniu łuku. BMW uznało, że samochód ten pojawił się znikąd i uznał go za przeszkodę 🙆‍♂️

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 28.06.2025 o 07:48, maciek_w napisał(a):

Fabrycznie. Na wszystkich szkłach (poza czołową) jest od wewnątrz folia redukująca promieniowanie UV, ale ona w zasadzie nie przyciemnia

Takie ciemne się zdają, ale może to też światło tak padało 🙂 U siebie jeszcze trochę przyciemnię, bo lubię mocno ciemne szyby.

W jakim celu nakleiłeś folię redukującą promienie UV? Chodzi o słabsze nagrzewanie się wnętrza, czy ochronę skór przed szybszą degradacją?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
19 minut temu, MMiko napisał(a):

Takie ciemne się zdają, ale może to też światło tak padało 🙂 U siebie jeszcze trochę przyciemnię, bo lubię mocno ciemne szyby.

W jakim celu nakleiłeś folię redukującą promienie UV? Chodzi o słabsze nagrzewanie się wnętrza, czy ochronę skór przed szybszą degradacją?

One są naprawdę czarne - bardzo mocno ciemniejsze od tych w X5. Jakby w kolorze lakieru były 

Folię kładłem z dwóch powodów: chciałem leciuteńko przyciemnić przednie szyby (bo coś jednak te folie dają) i zmniejszyć nagrzewanie wnętrza. O ochronie skór nie pomyślałem, a fakt, ten efekt pewnie też będzie 

Generalnie uważam, że to dobrze wydane niecałe 2 tys blaszek (w M60i też miałem i też się sprawdziło)

Opublikowano (edytowane)

One są naprawdę czarne - bardzo mocno ciemniejsze od tych w X5. Jakby w kolorze lakieru były 

Folię kładłem z dwóch powodów: chciałem leciuteńko przyciemnić przednie szyby (bo coś jednak te folie dają) i zmniejszyć nagrzewanie wnętrza. O ochronie skór nie pomyślałem, a fakt, ten efekt pewnie też będzie 

Generalnie uważam, że to dobrze wydane niecałe 2 tys blaszek (w M60i też miałem i też się sprawdziło)

Myślałem, że poziom przyciemnienia jest taki jak w X5 - a jak wiadomo tam nie są mocno przyciemnione 🙂
U Ciebie wyglądają na idealnie ciemne.
2 tysiaki to przyjemna cena. Mnie czeka oklejenie lakieru i już wiem, że będzie drogo

Samochód już czeka na transport z Niemiec. Prawdopodobnie będzie w przyszłym tygodniu, max 2 tygodnie czekania 😊

Edytowane przez MMiko
Opublikowano

Też bede kleił szyby przod i tył folią w tym samym celu co @maciek_w napisał. Będę to robił nawet u tego samego detailera w wawie co @maciek_w swoją ex x5😀. To sie ponoc nazywa folia ceramiczna. Pytanie czy szklany dach też kleić, żeby się wnetrze tak nie nagrzewało? Jezeli tak to czy wplywa to jakos na te diody swietlne w szklanym dachu? Jakies doswiadczenia?

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Ja bym okleił panoramę, zdecydowanie. Te folie są całkowicie przejrzyste i nie wyobrażam sobie, co mogłyby zmienić w kwestii widoczności diod (to, jak rozumiem, nawet nie są diody, tylko jakieś płytki zatopione w szkle, które odbijają światło emitowane przez ledowe taśmy w obramowaniu okna - w każdym razie tak zrozumiałem powstawanie tego efektu)

Przy okazji, przekaż, proszę pozdrowienia panu Konradowi 😅

Edytowane przez maciek_w
  • Lubię to 1

Opublikowano (edytowane)
7 godzin temu, maciek_w napisał(a):

Ja bym okleił panoramę, zdecydowanie. Te folie są całkowicie przejrzyste i nie wyobrażam sobie, co mogłyby zmienić w kwestii widoczności diod (to, jak rozumiem, nawet nie są diody, tylko jakieś płytki zatopione w szkle, które odbijają światło emitowane przez ledowe taśmy w obramowaniu okna - w każdym razie tak zrozumiałem powstawanie tego efektu)

Przy okazji, przekaż, proszę pozdrowienia panu Konradowi 😅

Też to zauwazylem z tymi niby diodami. Przed zakupem naprawde myslalem ze te diody to niezalezne swiatla. Jakie bylo roczarowanie jak zobaczylem jak to dziala, ze to tylko jakies punkty ktore odbijają swiatlo od listew swietlnych w dachu. Efekt swiecenia oczywiscie jest, ale rozczarowanie co do ceny jaka trzeba placic za cos takiego🤦🏻‍♂️

Edytowane przez Marchall
  • Lubię to 3
Opublikowano
W dniu 1.07.2025 o 07:20, Marchall napisał(a):

Też to zauwazylem z tymi niby diodami. Przed zakupem naprawde myslalem ze te diody to niezalezne swiatla. Jakie bylo roczarowanie jak zobaczylem jak to dziala, ze to tylko jakies punkty ktore odbijają swiatlo od listew swietlnych w dachu. Efekt swiecenia oczywiscie jest, ale rozczarowanie co do ceny jaka trzeba placic za cos takiego🤦🏻‍♂️

Ja byłem świadomy tego, że szkło odbija to świecenie jako-tako, ale ledy po bokach wyglądają przyjemnie. Akurat było dostępne z tym wyposażeniem auto dyrektora salonu, które mogłem obejrzeć podczas składania zamówienia. Po obejrzeniu tego wieczorem - nie zdecydowałem się. Widziałem podobne rozwiązanie na aliexpress dla x5 bez sky lounge. Po dłuższych przemyśleniach w ostatnim momencie przed produkcją domówiłem sky lounge. Jednak nie chcę dokładać świecidełek z ali w samochodzie za ponad pół bańki 😀

około miesiąc temu będąc przejazdem wstąpiłem do salonu gdzie mieli x5m z podświetleniem dachu i będąc nastawionym, że to nie ma nie wiadomo jak świecić, tylko dawać delikatny akcent - zrobiło na mnie dobre wrażenie. Nie wiem dlaczego, ale wcześniej wydawało mi się, że te kropki są czarne, a tak na prawdę to delikatny grawer na szkle.

• Lubię to 1
Opublikowano

Nie wiem, czy odkryłem coś przełomowego, czy tak jest od podania numeru VIN dla produkowanego samochodu. Mając włączony  główny ekran w aplikacji gdzie pojawia się napis “Nearly yours”, gdy klikniemy w prawym górnym rogu ikonę dwóch samochodzików jest (wydaje mi się) aktualny status, w moim przypadku - w dostawie. Nie wiem, jak było wcześniej, bo moje X5 jest aktualnie w dostawie 🙂

IMG_2719.thumb.jpeg.629f8782c6841c1e8bde109cc945060f.jpeg

Opublikowano

Niestety muszę Cię rozczarować. Jak weźmiesz VIN jakiegokolwiek, nawet już wyprodukowanego auta, z Otomoto, i wrzucisz do aplikacji, to status będzie taki sam 🙂 

• Dziękuję 1
Opublikowano
3 godziny temu, buster12 napisał(a):

Niestety muszę Cię rozczarować. Jak weźmiesz VIN jakiegokolwiek, nawet już wyprodukowanego auta, z Otomoto, i wrzucisz do aplikacji, to status będzie taki sam 🙂 

Właśnie tak zrobiłem, masz rację. Rozczarowałem się 😕

Przez chwilę myślałem, że odkryłem błąd w aplikacji i jednak da się zobaczyć co z samochodem 😆

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moje X5 ma być w salonie w przyszłym tygodniu. Pani od finansowania zadzwoniła do mnie, że mogę już zrobić przelew na pierwszą wpłatę. Zastanawiam się, czy się nie wstrzymać jak już samochód dotrze do salonu i go wstępnie obejrzę, a stan techniczny nie będzie budził wątpliwości.

Co o tym sądzicie? Nie jest to z mojej strony przesada? Mam przykre doświadczenia z obecnym samochodem, gdzie salon (Skody) zataił jak tylko mógł rysy na lakierze do gołej blachy oraz szkodę transportową.