Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czu u Was w samochodach otwieranie nogą bagażnika działa za każdym razem ? U mnie niestaty jest różnie. Raz działa , a raz nie. W sumie nie ma reguły, czy jasno, czy widno, czy pada, czy nie. Wiem , że powinna być odpowiednia odległość od samochodu, płynny ruch nogą itd , ale czy jeszcze jakieś wymogi ?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Działa zawsze. Zaczynam w pobliżu lewego wydechu, stopą dość mocno wsuniętą pod zderzak, i przesuwam nogę w prawo. Może raz zdarzyło mi się, że musiałem powtórzyć. Na pewno jest to łatwiejsze niż w siódemce, gdzie zderzak był niżej i nie dość, że często musiałem powtarzać, to jeszcze brudziłem spodnie... 

• Lubię to 1

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

Nie wiem czy jest jakaś zależność w wersji benzynowej i mocznikowej, ale u siebie w 30d nauczyłem się kopać bezbłędnie i łapie za każdym razem (wymach w przód, podobnie jak u kolegi wyżej - bliżej lewego wydechu, czy głęboko to raczej nie, ale też nie jakoś płytko), a jak spróbowałem u znajomego w 40i, to już nie złapało, on robił to jakoś inaczej (może w sposób bardziej zbliżony do Maćka).

• Lubię to 1
Opublikowano

Ja zawsze na środku na wysokości kamery, wsuwam nogę i wysuwam. Nie macha się noga w BMW tak jak w innych markach. Zawsze działa 

• Lubię to 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, local napisał(a):

Ja zawsze na środku na wysokości kamery, wsuwam nogę i wysuwam. Nie macha się noga w BMW tak jak w innych markach. Zawsze działa 

Dokładnie robię tak samo - zwykły ruch ‚kopnięcia’ pod zderzak i 100% skuteczności.

Edytowane przez BigCactus
  • Lubię to 1
Opublikowano

Na poczatku zdarzało się że raz działało a raz nie, ale teraz to za każdym razem, nie macham nogą głęboko lecz tak trochę pod zderzakiem i w bok.

• Lubię to 1
Opublikowano

Gdzieś czytałem, że w autach wyposażonych w składany hak otwieranie klapy z pomocą tej funkcji jest utrudnione. Nie wiem, czy tak jest faktycznie, ale u mnie (auto z hakiem) działa średnio 😅

• Lubię to 1
Opublikowano
57 minut temu, Leon napisał(a):

Gdzieś czytałem, że w autach wyposażonych w składany hak otwieranie klapy z pomocą tej funkcji jest utrudnione. Nie wiem, czy tak jest faktycznie, ale u mnie (auto z hakiem) działa średnio 😅

No u mnie właśnie jest składany hak i działa to średnio , ale może muszę wyćwiczyć jeszcze właściwy odruch, natomiast co do haka u mojego Taty w X6 LCI bez haka tez działa średnio …

Opublikowano

Ja mam składany hak, i wydaje mi się że tą pewność otwierania osiągnąłem kiedy z lewej strony zderzaka macham nogą.

Opublikowano

Trenuje od wczoraj i rzeczywiscie u mnie jeżeli macham nogą bliżej lewej strony to w 90% działa bez zarzutu. Myślę, ze po prostu muszę wyćwiczyć ten ruch. Nie miałem tego w poprzednich samochodach stąd nie do końca skupiałem się na działaniu i myślałem , że tak ma być jak działało, czyli średnio, ale teraz jest Okej.

Opublikowano
20 godzin temu, Kingu napisał(a):

Na poczatku zdarzało się że raz działało a raz nie, ale teraz to za każdym razem, nie macham nogą głęboko lecz tak trochę pod zderzakiem i w bok.

Myślę, że wyrobiłeś odpowiedni ruch nogą nad czym teraz ja pracuję 🙂

Opublikowano

Ja jeszcze jedną rzecz bym dodał. Kluczyk. Zauważyłem u mnie, że czasami nawet otwieranie przez przycisk w klapie nie zadziała (tym samym również nie zawsze kopnięciem). Tak jakby nie widział kluczyka. A jest w pełni naładowany. Dopiero jak wyjmę, to łapie. Zastanawiając się nad tym, dlaczego czasem łapie zawsze a czasem w ogóle, doszedłem do wniosku, że może to być kwestia wybudzania kluczyka. Jeśli jest cały czas w kurtce, a nie że go tam wkładam chwilę przed (czyli go poruszę), to zakładając ją chyba nie zawsze wystarczy to do wzbudzenia. I wtedy nie łapie. No bo jakie inne wytłumaczenie by było? Jedyne, że coś jest nie tak :).

Tak czy siak zamierzam trochę to potestować i sprawdzić moją teorię.

Opublikowano

też zauważyłem, że nie zawsze auto łapie, że chcemy coś zrobić, ale bardziej obwiniałbym “zaspanie” systemu auta niż kluczyka - takowego na co dzień nie używam, jedynie kiedy jadę do serwisu. 99% sytuacji z wykorzystaniem telefonu łapie w mgnieniu oka, a ten 1% to właśnie takie sytuacje gdzie np. łapie za klamkę a auto się nie otwiera, lub tym bardziej za uchwyt klapy. Musze kliknąć/złapać drugi raz.

Opublikowano

Co do kluczyka , ja również nie używam. Korzystam z telefonu. Natomiast ciekawe jest to, że jeśli w telefonie pozostaje odpalona jakaś aplikacja video w tle, to ten nie działa i wtedy też nie mogę otworzyć samochodu.

• 2 tygodnie później...