Skocz do zawartości

wysokie spalanie g31 530i

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 31.03.2026 o 19:48, Supernorby napisał(a):

Może i ja się wypowiem. Moj F36 z b48 o mocy 184KM pali w miescie [Kraków] min. 12 litrów a czasem nawet więcej i wydaje mi się, że to trochę za dużo. Tryb Eco w sumie niewiele znienia. Prawda jest taka, ze nie obchodzę się zbytnio delikatnie z gazem i Start Stop sobie "wykodowałem". Na autostradzie udaje mi się zeǰśc do 8 litrow i t9 wlasciwie maks. Albo mam cos nie tak z silnikiem, przeplywomierzem, lambdą czy wtryskami albo ten typ tak ma. Czytając opinie o spalaniu trochę mnie to zastanawia i to nie chodzi nawet o koszty ale o sprawność silnika. Ogólnie rzec biorąc zaczynamy zachowywać się jak kierowcy Toyoty i zamiast o przyjemności z jazdy rozmawiamy o spalaniu ;-)

U mnie większe auto bo 530i xDrive i to po kuracji odmulającej silnik i skrzynię, po mieście 8.5-11, najczęściej okolice 9.0-9.5, mało kiedy powyżej 10. Trasa typu S 6.5-6.8, ew. do 7.0-7.2 jak naprawdę fatalny ruch i większe obciążenie. Trasa typu A, zmierzyłem 7.7-7.8 przejeżdżając całą A1 z góry na dół i z powrotem. Poza miastem da się zejść do 5.8, ale to już ciężko, realnie bardziej 6.2-6.5.

icon3.png G30 530i xDrive

• Odpowiedzi 64
  • Wyświetleń 9,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• erbi2222
    erbi2222

W moim F23 230i 252KM jest podobnie: Miasto 12,5; Trasa 8-9. Start/Stop wyłączony, silnik i skrzynia często na sport (nigdy nie należałem do sekty "ekodrajwingowców")

• Moje F30 330i, bez start/stop po mieście (Łódź) w mrozach tegorocznej zimy dochodziło do 16 litrów, przy cieplejszych temperaturach zazwyczaj okolice 11-12. Noga raczej z tych cięższych. Od kiedy mam

• Randall
    Randall

Normalne spalanie.

Opublikowano

To było między 06:15 a 06:40 mniej więcej :) Zależy też jaki ruch, ale jak jest w miarę płynnie to najmniej raz było poniżej 7, ale 7.8-8.2 już dość łatwo do uzyskania, średnia prędkość okolice 40 wychodziła.

Im większy ruch i średnia w dół (33-35 km/h), to bardziej już 8.8-9.2. Tak naprawdę dużo zależy od losowych przypadków typu wyjedzie śmieciarka albo gwałtowne hamowanie na czerwonym i potem znowu rozpędzanie się.

Powrót w godzinach szczytu to już dobrze powyżej 9 ale mało kiedy powyżej 10, to już musi być absolutna tragedia.

Ludzie często jeżdżą bezsensownie w trybie gaz/hamulec i nie potrafią przewidywać sytuacji na drodze, a to i hamowanie silnikiem to jest klucz do dobrych wyników spalania. Mogę tu nie być obiektywny bo jestem w tym dość doświadczony, przy czym nadal jeżdżę sprawnie.

Warto też zaznaczyć, że ma znaczenie czy start jest przy niskiej temperaturze (auto pod chmurką) czy też w średniej (auto w hali) bo to też ma spory wpływ, ludzie nie znają wielu parametrów a bez nich niełatwo jest porównać jeden wynik do drugiego.

Opublikowano

Dlatego ja zawsze uważam, że miasto miastu nierówne. Są miasta w które przejedziesz wzdłuż i wszerz po drodze stając na kilku światłach, a są takie przez które wiecznie sie turlasz od świateł do świateł. Jeżdżąc po Łodzi cieżko mi wyrobić średnią powyżej 35km/h, zazwyczaj mieści sie między 25-33km/h, a to już robi różnice w spalaniu.

Opublikowano

Dokładnie miasto, a miasto to co innego. Znaczenie ma godzina, trasa, kierunek, przypadkowość świateł i sytuacji.

Już nawet robiłem zestawienie na poprzedniej stronie, gdzie się okazało, że robię codziennie krótką trasę, a na niej mam 12 skrzyżowań bez świateł (lub ronda) i 17 skrzyżowań ze światłami. Jak to się źle ułoży to ilość startów z zera jest przerażająca, a hamowanie silnikiem (z którego korzystam non stop) zapewne nie zmienia tu już za dużo.

Opublikowano
27 minut temu, Randall napisał(a):

Właśnie o to chodzi, podawanie spalania "z miasta" ze średnią prędkością 40 km/h to chyba tylko żeby wkleić ładne cyferki.

Dlatego napisałem różne przedziały, wiem doskonale od czego zależy spalanie i jak należy je mierzyć, ale wyniki powyżej 10 w aucie mniejszym i z motorem o wyższym stopniu sprężania są już w naprawdę górnej wartości, stąd napisałem.

Nie musisz mi zarzucać chęci wklejenia "ładnych cyferek", podałem jakie są wyniki przy różnych warunkach, stąd najczęściej jest 9.0-9.5, czasem będzie 10, ale 8.2-8.7 też się zdarzy, a sporadycznie i mniej też jest osiągalne.

Żeby to idealnie zmierzyć to musielibyśmy jeździć w podobnych warunkach i najlepiej jeden obok drugiego i wtedy widać jak zachowania kierowcy mają wpływ na spalanie.

I tak, im większa ilość zatrzymań, tym mniej możesz ugrać. W totalnym korku nic nie pomoże, ale tego też nie liczę jako typowej jazdy po mieście.

Opublikowano

Zazdraszczam 40 km/h średniej w mieście. U mnie raczej okolice 15-19km/u (10-11L najczęściej widzę w mieście na trasach 4-10km). Jednak przy średniej 40 dałbym bliżej obszarom podmiejskim, niż mieście.

Wiem jedno, ludzie bardzo szybko potrafią się dostosować do warunków. Jeżeli mało pali - nie zwracają uwagi. Jeżeli dużo pali - zmiana nawyków, stylu jazdy, żeby nie paliło dużo.

Najważniejsze, żeby dostosować samochód do własnych potrzeb i być z niego zadowolonym.

Opublikowano
  • Moderatorzy
7 godzin temu, MatiKosa napisał(a):

Nie musisz mi zarzucać chęci wklejenia "ładnych cyferek", podałem jakie są wyniki przy różnych warunkach, stąd najczęściej jest 9.0-9.5, czasem będzie 10, ale 8.2-8.7 też się zdarzy, a sporadycznie i mniej też jest osiągalne.

Luz, nic nie zarzucam, tylko potem właśnie powstają pytania typu "czy mam zepsute auto bo mi pali 12-13 po mieście" ? No nie, nie jest zepsute. Kiszenie się w korkach + krótkie odcinki są nie do oszukania dla benzyny bez hybrydy. W X3 G01 30i w takim trybie spokojnie dochodzi do 14 litrów chociaż niektórzy twierdzą że pali im 10 :D

Opublikowano

Mam po prostu dość duże porównanie a pomiarami spalania zajmowałem się kilka lat i widzę, że osiągnięcie wyniku powyżej 11stu wymaga naprawdę trudnych warunków, a mam auto większe, cięższe, na szerszych laczkach i o większej mocy i niższym stopniu sprężania i jeszcze do tego z xDrive. Najlepiej gdyby kolega od 320i napisał jakieś szczegóły to wtedy byłoby więcej wiadomo, a tak to są domysły.

Innymi słowy: nie mówię, że to jest niemożliwe, bo tak jak piszesz: w potwornych korkach w godzinach szczytu to będzie uzasadnione. Ale mówię to, że biorąc pod uwagę praktykę oraz korzystniejszą konfigurację jego auta, jest to dość mało prawdopodobne, 12-13 uzyskałem chyba tylko raz jak literalnie stałem i zamiast 30 min wracałem prawie 1.5h. Te silniki są bardzo, ale to bardzo wrażliwe na to jak się wciska gaz, czytaj: turbo żyje, turbo pije :)

Edytowane przez MatiKosa

Opublikowano
  • Moderatorzy

Problem to nie krótkie odcinki, tylko zimny silnik.

Przynajmniej tak widzę w 540i z miękką hybrydą.

Jak się kręce cały dzień po mieście, a silnik jest nagrzany to i tak max spalanie to 12l.

Opublikowano

Zgadza się, temp startowa ma kosmiczny wpływ, dlatego te testy na Autocentrum czy inne gdzie już jadą na rozgrzanym silniku - to nijak się mają do auta startującego spod bloku o mroźnym poranku. Widzę duży wpływ chociażby w zależności od temp otoczenia i pory roku, nie mówiąc już o oponach (zimowe stawiają większe opory, mimo iż letnie mam dużo szersze i większe felgi).

Opublikowano
  • Moderatorzy
3 godziny temu, Rufio napisał(a):

Przynajmniej tak widzę w 540i z miękką hybrydą.

Hybryda dużo zmienia bo w "ciężkich" dla spalania warunkach mega pomaga, np podczas ciągłego ruszania itp.

BTW, właśnie dolałem do pełna bak w F11 520d B47 ośce i właśnie po takiej jeździe o której piszę (2 km, przedszkole, 1 km sklep, potem 8 km do pracy i z powrotem to samo) mam z tankowania równo 10 litrów spalanie 😁 Fakt że poranki są ciągle bliskie 0 st niestety nie pomaga. W g20 330i ośce miałem spalanie ok 10-11 ale wtedy nie było rozwożenia dzieci do przedszkola i zatrzymywania się co 2 km. Niestety miasto małe ale zakorkowane, do tego wielkie różnice wysokości.

Opublikowano

O właśnie, wspomniałeś o kolejnej rzeczy - różnice wysokości :) Dlatego nie lubię jak ktoś podaje wynik z miejsca a A do B, zamiast również z B do A i z tego dopiero wyciągnąć średnią (przykładowo: jadąc z południa na północ jedziemy "z górki" i vice versa).

I tak, dodatkowe zatrzymania się i odpalenia również niszczą wynik - ja to wszystko już dawno przetestowałem 😅 Nawet do tego stopnia, że lepiej było zaparkować tyłem by na zimnym ruszyć od razu a nie zaczynać od wyjazdu tyłem :) U mnie jest i hala garażowa (nieco cieplejszy start) i od razu jadę 13.5 km do pracy i 16 km z powrotem, są odcinki, gdzie można pojechać 60-80 km/h.

Te wszystkie niuanse robią ogromne różnice, dlatego zawsze wolę doprecyzować żeby było wiadomo co z czym porównujemy. Mimo wszystko uważam, że wyniki takiej 530i xDrive są naprawdę niezłe :) Z układem MHEV byłoby z pewnością jeszcze lepiej.

Opublikowano

Zasada jest zawsze prosta spalanie pb = on - (2-3 l) i pod to podstawiasz roczny przebig

W swoich warunach miejsko / podmiejskich w dieslu mogę mieć rozrzut 5,5 (na emeryta) do 7,5 , w benzynie byłoby to 8, 5 - 11,5 , poprostu kwesta czy tankujesz co 600 czy 900 km 😆

Edytowane przez Woytas