Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, Lutek T napisał(a):

Czołem. Muszę subiektywnie stwierdzić, że bardzo fajnie się czyta posty w tym temacie. Dobre pióro, jak to czasem mówią... Pozdrawiam. 

Dzięki za miłe słowo 😊

W realiach polskich to rzadsze niż 6 w toto  🙂

Coraz mniej się temat tyczy mojej g21, ale z biegiem lat nie bardzo jest o czym tak konkretniej pisać 🙂

Mnie się osobiście bardzo spodobał opis wizyty na Monzy by Markok 😆

Termin gwk rozwalił system  🙂

• Haha 2

Audi A4 2.0Tq /CompSport stage 1/

BMW F20 /CompSport stage 1/ - było

BMW G21 318d - jest

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Fajnie się czyta i ogląda zdjęcia z takich wojaży. Galeria jest przez to dużo ciekawsza.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Benzyna zamiast krwi...
  • Członkowie klubu
Opublikowano
W dniu 9.08.2025 o 15:41, MedicuS napisał(a):

Termin gwk rozwalił system  🙂

Dokładnie 😄 pokazałem to swojemu synowi, bo był plan wybrać się na to GP, ale nie pykło...

Byliśmy w zeszłym roku na GP Baku - jak czytam Wasze opisy, to tam jest wręcz kameralnie 🙂 jak się znudzi siedzenie na trybunie, są miejsca, gdzie bez przepychania można podejść serio blisko pod samą nitkę  😉 no ale to uliczny tor 😉 

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, GR napisał(a):

Dokładnie 😄 pokazałem to swojemu synowi, bo był plan wybrać się na to GP, ale nie pykło...

Byliśmy w zeszłym roku na GP Baku - jak czytam Wasze opisy, to tam jest wręcz kameralnie 🙂 jak się znudzi siedzenie na trybunie, są miejsca, gdzie bez przepychania można podejść serio blisko pod samą nitkę  😉 no ale to uliczny tor 😉 

Przyznam, że Baku też chodzi mi po głowie. 

Dzięki za cenne info  😉

Dowiedziałem się też nieco więcej o tej wyprawie kamperem na redbull ring. 

Ponoć jedna wielka impreza  🙂

Ludzie rozbijają się kamperami jak na dzikim zachodzie,  w koło,  a biwakują w środku.

Ogólnie całe wydarzenie bardzo fajnie zorganizowane.  

Mój znajomy był tam z córką 17 letnią.  Ona zachwycona,  bo jak nie wydarzenia na torze to koncerty wszelkiej maści do wyboru. 

Natomiast o jakiejkolwiek formie snu warto zapomnieć, bo albo słychać koncert,  albo Holendrzy jak się tylko obudzą uruchamiają boomboxa i zaczynają dzień,  a pozostali razem z Nimi  🙂

Warto też kupić miejsce numerowane na dobrej trybunie.  Tor jest kompaktowy to sporo widać z jednego punktu.

Druga opcja to czatowanie na dobrą miejscówkę ma trawie,  z tym,  że trzeba odpowiednio wcześniej się tam wybrać.

Ale skoro i tak pilnują żebyś nie zasnął to żaden problem  🙂

BMW G21 318d - jest

• Członkowie klubu
Opublikowano (edytowane)

Jakbyś się wybierał na GP Baku i miał jakieś pytania, to śmiało 😉 
Na pewno warto być już w czwartek, nam lot nie pasował i trochę tego żałuję, bo zanim człowiek ogarnął co i jak, to trochę uleciało...
Bilety najkorzystniej przez apkę toru w przedsprzedaży, wtedy są 20-30% tańsze.
My mieliśmy na trybunie Khazar, jak chcesz to wrzucę co z niej widać. Ale najlepsze jest to, że nie ma dużo ludzi i spokojnie można przejść sobie w inne miejsce toru.
Jedynie warto być w jego wewnętrznej części, bo są trybuny, gdzie nic nie ma oprócz trybun 😉 
No i hotele, które są blisko, potrafią odwołać wcześniej zrobioną rezerwację, niestety.

Bajka co piszesz o RB ring 🙂 trzeba rozważyć zapięcie przyczepy na hak i jazda 🙂 tylko to już nie w tym roku.
Mi trochę zepsuł nastawienie kolega, który miał średnie miejsce na wyścig i z filmików, które pokazywał to faktycznie - ani nie było widać, ani "czuć" jak powiedział prędkości bolidów i ogólnie klimatu toru i wyścigu.
Ale taka wyprawa karawaningowa to extra pomysł 🙂 na GP przyczepy jeszcze nie ciągnąłem 😄 Konieczne do rozważenia na przyszły rok 😎

Edytowane przez GR

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano (edytowane)

W Austrii najlepszy widok jest z trybuny T3, z przeszło pół toru się widzi za jednym razem, polecam, ale ile się trzeba nachodzić z dolnych parkingów pod górę przez 3 dni to Wasze.. Słyszałem że kolega kolegi tam jeździ co roku w niedzielę na 'krzywy ryj' przechodząc gdzieś w lesie na górze przez ogrodzenie i faktycznie mu się to udaje, ot ciekawostka, której raczej nikt posiadający bawarę za walizkę pieniędzy nie zhańbi się wypróbować.. 🙃

Dobrze że nie mam haka bo jeszcze byście mnie namówili, a jestem za stary i zbyt samotniczy na trawki, kempingi i imprezy heh.

Edytowane przez Markok
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
2 godziny temu, GR napisał(a):

Jakbyś się wybierał na GP Baku i miał jakieś pytania, to śmiało 😉 
Na pewno warto być już w czwartek, nam lot nie pasował i trochę tego żałuję, bo zanim człowiek ogarnął co i jak, to trochę uleciało...
Bilety najkorzystniej przez apkę toru w przedsprzedaży, wtedy są 20-30% tańsze.
My mieliśmy na trybunie Khazar, jak chcesz to wrzucę co z niej widać. Ale najlepsze jest to, że nie ma dużo ludzi i spokojnie można przejść sobie w inne miejsce toru.
Jedynie warto być w jego wewnętrznej części, bo są trybuny, gdzie nic nie ma oprócz trybun 😉 
No i hotele, które są blisko, potrafią odwołać wcześniej zrobioną rezerwację, niestety.

Bajka co piszesz o RB ring 🙂 trzeba rozważyć zapięcie przyczepy na hak i jazda 🙂 tylko to już nie w tym roku.
Mi trochę zepsuł nastawienie kolega, który miał średnie miejsce na wyścig i z filmików, które pokazywał to faktycznie - ani nie było widać, ani "czuć" jak powiedział prędkości bolidów i ogólnie klimatu toru i wyścigu.
Ale taka wyprawa karawaningowa to extra pomysł 🙂 na GP przyczepy jeszcze nie ciągnąłem 😄 Konieczne do rozważenia na przyszły rok 😎

Zdecydowanie się odezwę,  w tym roku już odpuszczam cokolwiek z motoryzacji 🙂

Jak wygląda kwestia finansowa w Baku?

Bardziej mnie ciekawi poziom cen hoteli, restauracji ?

Jak możesz to podrzuć kilka zdjęć,  ciekawi mnie w którym to miejscu ?

BMW G21 318d - jest

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1 godzinę temu, Markok napisał(a):

W Austrii najlepszy widok jest z trybuny T3, z przeszło pół toru się widzi za jednym razem, polecam, ale ile się trzeba nachodzić z dolnych parkingów pod górę przez 3 dni to Wasze.. Słyszałem że kolega kolegi tam jeździ co roku w niedzielę na 'krzywy ryj' przechodząc gdzieś w lesie na górze przez ogrodzenie i faktycznie mu się to udaje, ot ciekawostka, której raczej nikt posiadający bawarę za walizkę pieniędzy nie zhańbi się wypróbować.. 🙃

Dobrze że nie mam haka bo jeszcze byście mnie namówili, a jestem za stary i zbyt samotniczy na trawki, kempingi i imprezy heh.

No co Ty, ja mam Beeme bez silnika i w związku z tym rozważam tem las ;):)

• Haha 2

BMW G21 318d - jest

• Członkowie klubu
Opublikowano
17 godzin temu, Markok napisał(a):

...nie będzie Ci hak mówił, jak masz żyć! 😄 bierz kampera 😄 
BTW - czy na Spa też przypadkiem nie ma takiej kempingowej opcji? tam też można by się pociągnąć z kempingiem 😄 

Ale faktycznie - widok z tej trybuny T3 na RB jest szeroki... 😎

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Członkowie klubu
Opublikowano

16 godzin temu, MedicuS napisał(a):

Zdecydowanie się odezwę,  w tym roku już odpuszczam cokolwiek z motoryzacji 🙂

Jak wygląda kwestia finansowa w Baku?

Bardziej mnie ciekawi poziom cen hoteli, restauracji ?

Jak możesz to podrzuć kilka zdjęć,  ciekawi mnie w którym to miejscu ?

W tym roku podrożało wszystko - od biletów na GP, po bilety lotnicze.
Hotele są tanie (drogie oczywiście też 😉 ), wszędzie przemieszczasz sie Boltem za grosze (paliwo kosztuje lekko ponad 1zł).
W zeszłym roku na GP miałem jakiś hotel za 1500zł na 4 dni dla 4 osób - na szybko łapany, bo poprzedni odwołał rezerwację, jak wiele innych wcześniej rezerwowanych, mnóstwo ludzi o tym pisało. Potem mieliśmy jakiś nad morzem, kawałek za Baku, bo zostaliśmy dłużej zwiedzić sobie trochę, kosztował niewiele więcej, ale nie pamiętam już ile. Standard - czysto i nie czepiajmy się wystroju, to trochę inny kraj.
Restauracji bardzo dużo, nie ma problemu z wejściem. Ceny normalne, jedzenie smaczne. Gorzej jak ktoś nie je mięsa, bo na pytanie co jest bez mięsa robią wielkie oczy i rozpaczliwie znajdują w długim menu frytki i jakieś jedno\dwa dania 😉  Warto wejść do tradycyjnej restauracji, które są w piwnicach kamienic, bez okien. 
Ludzie bardzo mili. Pomocni. Ze starszymi szybciej po rosyjsku niż po angielsku. Lubią Polaków, mieliśmy z nimi w sumie swoją historię. Nas zaczepili dwa razy ot tak na mieście słysząc, że rozmawiamy po polsku - raz jakiś dziadek, którego matka była Polką, a on działa w społeczności mniejszościowej, raz wykładowca, który studiował w Polsce. Lubią porozmawiać. Ten to z nami nawet kawałek połaził po Baku i zaprowadził do restauracji.
Wieczorem zero krzyków, pijaństwa, burd, nic. Ale to chyba trochę przez mix religii\ustroju i policji, która może wszystko.

Warto przejść się też zobaczyć nowoczesne budowle\muzea, nie tylko starówkę.
No i koniecznie pojechać na błotne wulkany, nie dla nich samych, bo jeśli do nich nie wchodzisz, to zobaczyć... no można i tyle 😉, co dla samej jazdy do nich - Łady wymiatają, więcej nie będę zdradzał z frajdy 😄 

Tu masz najlepsze miejsce na trybunie Khazar, bo widok jest na dwie nitki, z drugiego końca trybuny widać tą szybszą nitkę, nadal nie jest źle.
Na filmie jest akurat F2, akcji mało, ale wybrałem taki film, żeby było widać o co chodzi z trybuną.

• Dziękuję 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Dzięki za świetne info!

W zasadzie nie wiedziałem jak odnieść się do Baku.

To kompletnie obcy mi kraj.  Przyznam,  że oczywiście skupiłem się na widoku nagranym,  niemniej jednak połączenie starej architekury i całkowicie nowych drapaczy robi wrażenie!

Tzn nie tak duże jak paliwo za 1 zł,  ale robi 😁

Ja jestem raczej z tych,  którzy wyznają zasadę  - "nie ma mięsa,  to nie ma obiadu " 🙂

Także,  raczej bym się tam odnalazł . To odwoływanie rezerwacji to jednak brzmi abstrakcyjnie.

Bardzo pozytywne jest to, że ludzie są pozytywni i pomocni, ot taka miła odmiana 🙂

Przyznam,  że mnie mocno zainteresowałeś tym GP, ale w szczególności brakiem tych ogromnych tłumów,  które są nieodłączne w EU.

Tylko kurde lasu nie ma wokół toru,  trzeba będzie kupić bilety  🙂

Na chwilę dosłownie wrócę to wątku głównego, bo już wiele razy miałem wspomnieć,  ale ciągle zapominałem. 

Bardziej zapytam,  czy tylko mnie się wydaję,  że dźwięk zamykanych drzwi w 3er zbliżony jest do tego jaki pamiętam z Poloneza,  którym mój Tata dysponował końcem lat '80?

Kumpel miał C-klasę i przyznam,  że dźwięk to niebo i ziemia. Tam taki fajny głuchy, "miękki ", ale u mnie wstyd zamknąć na parkingu  😬

Teraz zmienił na GLC i nadalsuper, ale nie mam odniesienia do X3.

Edytowane przez MedicuS
  • Haha 1

BMW G21 318d - jest

Opublikowano

Zawsze możesz się wbić komuś na mieszkanie na czas wyścigu jak squatter jeśli chodzi o tory uliczne, najlepiej z jakimiś starszymi ludźmi którzy nie będą stanowić zagrożenia, a wręcz ugoszczą domniemanego wnuczka z rodzinką nie zwracając uwagi że wnuczek zapomniał języka azerskiego i przeszedł operacje plastyczne twarzy. 😊

Tor dość odległy, państwo raczej mało znane i uczęszczane przez turystów (szczególnie od 2022 roku), nie dziwi brak tłumów. Paliwko za złotówę, oj pojechałoby się żeby dziennie dojeżdżać choćby 500km, a co! Tylko BNP wysłało by mnie "do Choroszczy, na badania" jakbym ich poprosił o zgodę na opuszczenie UE w kierunku WSCHODNIM ich drogą furą. 🤕

Wydawało mi się że oglądając wiele recenzji aut marki bmw, dziennikarze motoryzacyjni tak Polscy jak i zagramaniczni głównie chwalili zamykanie drzwi w naszych autach, może Ci się tylko wydaje? W trójce nam się zawsze z gracją zamykały, tylko odkąd mam 7 nie potrafię zamknąć drzwi w 3 na raz, zawsze muszę drugi raz poprawić po przyzwyczajeniu do domykania.. Tak tak, problemy pierwszego świata, jak żyć hehe. 😥

Na Silverstone by się najchętniej przejechało, ale paszport mam wyrobiony jeszcze za "bajtla", no i znowu zgoda od BNP poza UE, a znowu do państw muzułmańskich mogą też mieć zastrzeżenia, może lepiej poczekam aż wrócą po rozum do głowy czyli zrobią BritIN zamiast BrEXIT. 😅

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W dniu 29.08.2025 o 23:46, komoornik napisał(a):

Wygłusz drzwi, na pewno będzie lepiej.

Pojeżdżę Polonezem jeszcze może rok, a potem zobaczę co dalej.

Można poprawiać,  tylko pytanie,  czy nie powinno od razu być jak należy  ? 😉

• Haha 1

BMW G21 318d - jest

Opublikowano
56 minut temu, MedicuS napisał(a):

Można poprawiać,  tylko pytanie,  czy nie powinno od razu być jak należy  ? 😉

Mam Ateż udi S3 z 2023 r. i tam jest o niebo lepiej z dźwiękiem zamykania drzwi, więc aż trochę wstyd tutaj 😞

• Członkowie klubu
Opublikowano
W dniu 30.08.2025 o 10:49, Markok napisał(a):

Tylko BNP wysłało by mnie "do Choroszczy, na badania" jakbym ich poprosił o zgodę na opuszczenie UE w kierunku WSCHODNIM ich drogą furą. 🤕

Nie da rady, oba samce 😄 
To podobno najbardziej demokratyczny z muzułmańskich krajów i "wolnościowy" (w końcu prezydent był wybierany cały czas ten sam, a jak zmarł, to prezydentem został jego syn 😄 ), ale od czasu covidu nie zdjęli restrykcji i do kraju można dostać się tylko samolotem 😉  

Ale muszę naprostować cenę paliwa, bo mnie skorygowali uczestnicy wyjazdu 😉 - nie 1 złotówkę, a 1 manat, czyli lekko ponad 2zł  😉 

• Lubię to 1

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png