Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 535
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
A to jeszcze nie koniec podwyżek wibor :duh:

a co ma wibor do g20 ?

Moze kolega wzial pozyczke hipoteczna na samochod ;-)

Opublikowano (edytowane)

a co ma wibor do g20 ?

No z choinki się urwał. Heh, nie każdy przychodzi kupować auto tak jak Ty - z walizką pełną pieniędzy :D Większość raczej bierze leasingi, comfort leasingi, a Ci najbardziej zdeterminowani nawet i pożyczkę (na os prywatną). Jeśli bierzesz leasing na stopie zmiennej to wibor/Glapiński dosłownie zmienia Ci wysokość raty. Tak jak napisał kolega @słonik40. Chyba że weźmiesz leasing na stopie stałej to wtedy Ci nie zmieni wysokości raty, ale leasing po prostu będzie o np. 300 zł miesięcznie droższy. Wyjdzie prawie na to samo albo nawet gorzej. No chyba że ktoś mądrze podpisał umowę leasingową na stopie stałej już np w 2021 roku.

Edytowane przez jaworq
Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano

Po mimo ze w sobotę odbieram po roku czasu czekania przedlifta to z zewnątrz LCI mi się podoba. Środek porażka te ekrany i brak przycisków do klimy. Pewnie z czasem człowiek się przyzwyczai i zacznie na to nie zwracać uwagi.

Inna sprawa ze mój konfig na kwotę w okolicach 260 tys teraz wychodzi prawie 290 tys do tego uwzględniać brak takiego rabatu jak dostałem czyli 18% to nie wiem ile musiałbym teraz zapłacić ?

Opublikowano
Po mimo ze w sobotę odbieram po roku czasu czekania przedlifta to z zewnątrz LCI mi się podoba. Środek porażka te ekrany i brak przycisków do klimy. Pewnie z czasem człowiek się przyzwyczai i zacznie na to nie zwracać uwagi.

Inna sprawa ze mój konfig na kwotę w okolicach 260 tys teraz wychodzi prawie 290 tys do tego uwzględniać brak takiego rabatu jak dostałem czyli 18% to nie wiem ile musiałbym teraz zapłacić ?

Obstawiam, że obecnie możesz dostać max 8%

Opublikowano

Zerknij sobie na mój wątek to sobie zobaczysz jaki los mógłby cię spotkać. A preLCI jest przepiękne, gratuluje.

Opublikowano

a co ma wibor do g20 ?

No z choinki się urwał. Heh, nie każdy przychodzi kupować auto tak jak Ty - z walizką pełną pieniędzy :D Większość raczej bierze leasingi, comfort leasingi, a Ci najbardziej zdeterminowani nawet i pożyczkę (na os prywatną). Jeśli bierzesz leasing na stopie zmiennej to wibor/Glapiński dosłownie zmienia Ci wysokość raty. Tak jak napisał kolega @słonik40. Chyba że weźmiesz leasing na stopie stałej to wtedy Ci nie zmieni wysokości raty, ale leasing po prostu będzie o np. 300 zł miesięcznie droższy. Wyjdzie prawie na to samo albo nawet gorzej. No chyba że ktoś mądrze podpisał umowę leasingową na stopie stałej już np w 2021 roku.

Ja się przyznam, że niemądrze pod koniec 2020 zamówiłem auto i gdy już nie mogłem zrezygnować z zamówienia to wyszło, że leasing jest na zmiennej. Handlowiec nie chciał mi przesłać umowy leasingu do wglądu przed wystawieniem zamówienia, a spieszyliśmy się z zamówieniem by zdążyć z cenami 2020 - bo jak się okazało na początku 2021 ceny spadły :D Nawet nie wiedziałem, że dla osoby fizicznej może być na zmiennej. Wcześniej miałem kredyt w VAG 0.00% :) a kredyt jak to kredyt można zakończyć w każdym momencie bez kary 101% lub 105%, a nawet tam były wszystkie tabelki lepiej i jaśniej sporządzone. Jak już pisałem o opłacie rejestracyjnej też nie poinformowali w żadnej tabelce ofertowej, ale już rzecznik finansowy ich ciśnie, że stosują nieuczciwe praktyki - dealer i bmw fs. No ale człowiek się uczy na własnych błędach, w szkole nie nauczyli. Teraz rozważam wykupić jak najszybciej swoją jedynkę bo z auta za 100k na fakturze zrobi się 150k po 4 latach leasingu. Obecnie rata +26% w górę. A to jeszcze za poprzedni miesiąc.

Opublikowano

Jeśli bierzesz leasing na stopie zmiennej to wibor/Glapiński dosłownie zmienia Ci wysokość raty. Tak jak napisał kolega @słonik40. Chyba że weźmiesz leasing na stopie stałej to wtedy Ci nie zmieni wysokości raty, ale leasing po prostu będzie o np. 300 zł miesięcznie droższy. Wyjdzie prawie na to samo albo nawet gorzej. No chyba że ktoś mądrze podpisał umowę leasingową na stopie stałej już np w 2021 roku.

Wg mnie obecnie stopa stała jest bez sensu,2-3 tygodnie temu gdy WIBOR 1M był na 5,34% robiłem symulacje dla WIBOR 7% i dalej był sporo tańszy jak oferty ze stałą stopą.Może by to się zrównało gdyby WIBOR przekroczył 9-10%.....

Opublikowano
Może by to się zrównało gdyby WIBOR przekroczył 9-10%.....

Czyli tak w okolicach września / max grudnia ? :mrgreen:

Opublikowano
Może by to się zrównało gdyby WIBOR przekroczył 9-10%.....

Czyli tak w okolicach września / max grudnia ? :mrgreen:

Tego nikt nie wie, osobiście uważam że taki poziom nie zostanie osiągnięty a jeśli nawet to na krótki okres czasu.Co w okresie 3-5 lat leasingu i tak sprawi iż zmienna stopa dużo bardziej atrakcyjna jak dzisiejsze oferty na stałej.

Opublikowano

a co ma wibor do g20 ?

Ja sie załapałem na stałą stopę procentową i mam 0,99%. Wtedy różnica w racie to było ok. 200 PLN więcej, ale dzisiaj moje szczęście jest nie do opisania. A doradca namawiał, żeby brać zmienną, bo przecież aż tak nie urośnie xddd

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja sie załapałem na stałą stopę procentową i mam 0,99%. Wtedy różnica w racie to było ok. 200 PLN więcej, ale dzisiaj moje szczęście jest nie do opisania. A doradca namawiał, żeby brać zmienną, bo przecież aż tak nie urośnie xddd

Mam też stała było 0,7% różnicy haha ale sam chciałem bo wiedziałem że tak będzie.... Współczuję ludziom którzy podpisują a nie wiedzą co a potem placz i lament....

male-bmw-2.png
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja pomimo, ze splacilem auto w zeszlym roku i aktualnie jestem szczesciarzem bez kredytow tez wspolczuje ale i ostrzegam bo jak widac po komentarzach niektorych kolegow z forum nie wszyscy sa swiadomi pewnych zagrozen. Jak ktos ma leasing/wynajem z duza rata balonowa i malym wkladem wlasnym to moze to byc nawet kilka tysiecy miesiecznie wiecej.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja pomimo, ze splacilem auto w zeszlym roku i aktualnie jestem szczesciarzem bez kredytow tez wspolczuje ale i ostrzegam bo jak widac po komentarzach niektorych kolegow z forum nie wszyscy sa swiadomi pewnych zagrozen. Jak ktos ma leasing/wynajem z duza rata balonowa i malym wkladem wlasnym to moze to byc nawet kilka tysiecy miesiecznie wiecej.

Taka symulacja w celu zobrazowania.

Cena auta 400 000zł wplata 0% 59mcy wykup 40%

Rata 2021r -4600zł brutto.

Rata z obecnym wiborem ok 6300zł.

W celu pocieszenia nie ma szans żeby tak wysoki wibor utrzymał się przez cały okres leasingu więc 2023-2024 już rata spadnie.

Drugi plus odsetki można w całości odliczać bez limitu więc z tych +1700zł odliczamy cały vat i pit czyli przeważnie ponad 40% zaleznie od wybranej formy działalności.

Opublikowano

Sorry ale jak ktoś jest na limicie i bierze auto za 400 koła to jest nieodpowiedzialny….

Można teraz trafić auto ze stocku bo komuś zdolność spadła i nie dostał leasingu, to oznacza, że chciał się zadłużyć pod korek… lepiej kupić coś tańszego i zostawić sobie zapas…

Opublikowano

a co ma wibor do g20 ?

Wyższy wibor = wyższy kurs złotówki (albo mniejszy spadek) = tańszy zakup auta przez dealera

Wyższy wibor = mniejszy popyt na nowe auta ze względu na koszt kredytowania i spadek zdolności = wzrost rabatów

I kto tu się z choinki urwał ?

Opublikowano

Wyższy wibor = wyższy kurs złotówki (albo mniejszy spadek) = tańszy zakup auta przez dealera

Wyższy wibor = mniejszy popyt na nowe auta ze względu na koszt kredytowania i spadek zdolności = wzrost rabatów

I kto tu się z choinki urwał ?

No, więc właśnie sobie sam odpowiedziałeś na to co napisałeś wcześniej:

a co ma wibor do g20 ?
Dużo ma.
Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dlatego właśnie mimo stałej raty spłacę w lutym po 2 latach, a drugie auto zamiast x340d w leasingu będzie nowe x1 jak wyjdzie 2.0d za gotowiznę...
male-bmw-2.png
Opublikowano

Obecnie istnieją sposoby na tańszy leasing:

1. Leasing w euro, stopa procentowa Euribor 1M -0,55 vs. Wibor 1M 5,7% (realnie 3 razy mniejszy koszt)

2. Leasing z wysokim wykupem co pozwoli ponowne zastosowanie limitow kosztów 150k i wykup wliczony jest w każdą rate ( kaucja gwarancyjna) - u mnie na 3 lata schodze poniżej 109%

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja tak samo spauzowalem zakup kolejnego bo to cholera wie co będzie. Po cichu liczę na duży spadek sprzedaży i fajne oferty na przełomie roku albo ze ktoś się z leasingu jakiejs perełki wysypie. Z drugiej strony czasy oczekiwania kosmiczne i podobno nie ma aut ale kryzys ogolnoswiatowy zbliża się wielkimi krokami wiec ciekawe czasy przed nami.

Z tym leasingiem w euro to byłbym ostrożny bo kurs może jeszcze pójść do góry jak się okaże ze złotówka guzik warta jest.

Opublikowano

Z tym leasingiem w euro to byłbym ostrożny bo kurs może jeszcze pójść do góry jak się okaże ze złotówka guzik warta jest.

Zależy, jak firma zarabia w euro a do tego przedmiot leasingu wyceniony jest w euro to można się smiać z WIBORu :)

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wtedy jak najbardziej. Złota zasada bierz kredyt w walucie w której zarabiasz jest wtedy spełniona.