Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakieś bzdury :) Ja sobie policzyłem wszystkie opcje i liniówka pozostaje najbardziej opłacalna. Chyba "wszyscy" jednak uciekać nie będą :P

No to jesteś wśród 90%, którzy zyskają :mrgreen:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Na ryczalcie vat nadal odliczysz a to glowny koszt auta. Po wprowadzeniu ograniczen kwotowych 150k pare lat temu to rocznie mozna odliczyc i to przy najkrotszm leasingu max 50k takze to i tak koszt raczej mizerny w skali roku.
Opublikowano
Zawsze miałem spółki zoo i nie wyobrażam sobie innej formy prowadzenia biznesu niż spółka prawa handlowego. Podstawa to dopasować do własnej działalności od strony prawnej a potem od strony księgowej. Nawet firmy o tym samym profilu mogą mieć odmienne potrzeby. Dużo firm ma nie dopasowane formy prowadzenia biznesu
Opublikowano

Jakieś bzdury :) Ja sobie policzyłem wszystkie opcje i liniówka pozostaje najbardziej opłacalna. Chyba "wszyscy" jednak uciekać nie będą :P

No to jesteś wśród 90%, którzy zyskają :mrgreen:

Jakich 90%?! Przecież 100% zyskuje :) Te 10% - dozgonną wdzięczność narodu i partii rządzącej za sfinansowanie tysięcy głosów w następnych wyborach xD

Opublikowano
Na ryczalcie vat nadal odliczysz a to glowny koszt auta. Po wprowadzeniu ograniczen kwotowych 150k pare lat temu to rocznie mozna odliczyc i to przy najkrotszm leasingu max 50k takze to i tak koszt raczej mizerny w skali roku.

Większość odlicza 50% VAT. Dochodowy to zależnie od wartości auta (w stosunku do 150'000 zł). U mnie wychodzi zaokrąglając 65%.

Przykład dla raty leasingu 3000 zł netto / 3690 zł brutto:

1. VAT do odliczenia: 345 zł (3000 zł * 23% * 50%)

2. Koszt: 2242,50 zł (3450 zł * 65%)

3. Pomniejszenie doch.: 426 zł (2242,5 * 19% - przy liniowym)

Więc nie zgodzę się, że to odliczenie VAT to główna "korzyść" i ryczał dużo nie zmieni.

Opublikowano
Leasing jest najbardziej oplacalny dla dzialalnosci, ktore maja duze przychody i duze koszty czyli np. dla takich, dla ktorych ryczalt oznacza strate. Jezeli przykladowo koszty 5000zl /msc oznaczaja ze ryczalt przestanie sie oplacac i bedziemy do przodu np. 200zl miesiecznie, to w mojej ocenie to co naprawde sobie od tych kosztow odlicze to 200zl a te 4800zl to juz jest kasa, ktora bedzie dla mnie realnym kosztem. Polecam liczenie w ten wlasny sposob wszystkim informatykom itd. na b2b.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Większość odlicza 50% VAT. Dochodowy to zależnie od wartości auta (w stosunku do 150'000 zł). U mnie wychodzi zaokrąglając 65%.

Przykład dla raty leasingu 3000 zł netto / 3690 zł brutto:

1. VAT do odliczenia: 345 zł (3000 zł * 23% * 50%)

2. Koszt: 2242,50 zł (3450 zł * 65%)

3. Pomniejszenie doch.: 426 zł (2242,5 * 19% - przy liniowym)

Więc nie zgodzę się, że to odliczenie VAT to główna "korzyść" i ryczał dużo nie zmieni.

Zalezy od ceny auta. Jak kupisz auto za 450 netto to tych kosztów jest guzik ok 1/3 raty. Sprzedając płacisz dochodowy od całego przychodu i jest kilkadziesiąt tysięcy w plecy.

Przy takim aucie najlepiej obecnie jak najmniej odliczać żeby jak najmniej zaplłacić przy sprzedaży lub cesji zresztą przy każdym za ponad 200 netto tak jest.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dokladnie tak jest jak kolega wyżej pisze, ale my po prostu patrzymy na inna Polkę aut. Przy autach w okolicach 150k netto oczywiście sytuacja jest inna także każdy z nas ma racje i jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D :D w sytuacji bmw, szczególnie droższych/bardziej dopasionych modeli koszt jest już niezbyt duży a auto tylko i wyłącznie fanaberia.
Opublikowano
Przy autach w okolicach 150k netto oczywiście sytuacja jest inna także każdy z nas ma racje i jak zwykle punkt widzenia zależy od punktu siedzenia :D

Max limit odliczeń wynosi 150k, a nie okolice 150k netto.

Opublikowano
Większość inżynierów, informatyków i innych jdg będzie musiała przejść na ryczałt, niektórzy z nich zarabiają grube pieniądze bez żadnych kosztów utrzymania więc ostatni dzwonek na zrobienie kosztów w postaci BMW :mrgreen: .

Załatwią nas na cacy.

Dokładnie. Miałem na myśli właśnie tych inżynierów/programistów. A co do ostatniego dzwonka - Leasing będzie słabą opcją od 2022 roku zważywszy na ten utrudniony wykup, więc... wynajem się weźmie i trzeba będzie zmieniać auta co 2-4 lata zgodnie z założeniami wynajmu. Tragedii nie ma. Koniec z przywiązywaniem się do samochodów =)

Stop Electric GO V8. 2 litry to może mieć czajnik ;D
Opublikowano
Ale czemu uważasz, że wykup będzie utrudniony jeśli jesteś przywiązany do auta? Leasing 3 letni + 5 lat okresu po wykupie i możesz co 8 lat wymieniać samochód na "starych" zasadach. Jeśli do tej pory brałeś leasing z wykupem tylko po to, żeby po roku sprzedać auto, to i tak bardziej opłacalny był najem.
Opublikowano

No tak, można to było tak odebrać w sumie jak napisałeś w 1 zdaniu. Nie wyraziłem się w 100% jasno. Średnio zmieniam auta co 4 lata ale to już nawet nie chodzi o to. Do tej pory brałem leasingi bo lubię gdy coś jest moje a nie "pożyczone". Chodzi też o to żeby móc sprzedać auto kiedy się chce a nie musi (minimum 5 lat). Te 6 miesięcy jeszcze nie boli tak bardzo.

Reasumując: leasing zbyt wiele ograniczy w przypadku gdy zachce się wcześniejszej zmiany a wypożyczenie... To wypożyczenie =)

Opublikowano
To wypozyczenie tylko z nazwy jest wypozyczeniem. Leasing bierzesz dlatego ze lubisz jak cos jest Twoje -ok, A w dowodzie rejestracyjnym dalej firma wynajmująca…
Opublikowano

Najem to jest zwykly leasing operacyjny. Wszedzie na swiecie tak to jest nazywane, tylko u nas mowi sie najem, wypozyczenie.

A to zwykly leasing z duza rata wykupu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja własnie po 6 miesiącach czekania (auto zamówione początkiem stycznia) dowiedziałem się, że slot produkcyjny jet na lipiec i powinienem dostac rowniez VIN. Z ciekawostek powiedziano mi że auto będzie bez ładowania indukcyjnego - podobno zdaniem sprzedawcy BMW wycofuje opcje ladowania bo musza nad tym rozwiazaniem popracowac. Ma ktos podobny przypadek? I czy będzie w zwiazku z tym bezprzewodowy Apple Car Play?

raczej nowy dostawca, producent 15W ładowarek dał ciała... plus problemy z półprzewodnikami

Opublikowano
A w dowodzie rejestracyjnym dalej firma wynajmująca…

Chodzi tu o to jak traktuje się auto...

Leasing biorę zawsze z zamiarem wykupu za 1%. Po tym auto jest moje. Analogicznie do kredytu na mieszkanie/dom. Ile % forumowiczów wynajmuje a ile mieszka w swojej chacie lub prawie swojej (na kredyt)? No właśnie. A dlaczego? Ten sam powód. Gdy wynajmujecie auta/mieszkania to dbacie o nie jak o swoje czy jak o służbowe? ;D A jak macie mieszkanie (lub auto) w kredycie (w leasingu z wykupem 1%) to wtedy nie jest inaczej? No chyba jednak jest trochę inaczej. Dbasz o to bo przynajmniej dokonałeś świadomego nieprzymuszonego wyboru i masz chociaż zamiar stać się właścicielem tego mieszkania/auta. Czyż nie?

Te wypożyczone to mam wrażenie że traktuje się trochę jak to testowanie samochodu demo xD Kiedyś szef miał Jaguara 3.0 w dieslu na 3 lata na wypożyczenie... Wiem co to auto przeżyło i widziałem jak nim jeździł. Przeżyło tylko dlatego że silnik mocny i mało w sumie nim jeździł. Współczuję następnemu właścicielowi xD Zmiany oleju tak jak wymaga serwis/komputer, czyli co 30 tys km xD Mycie auta? Po co, deszcz umyje. itp itd. Już widzę jak leasingowcy z 1% wykupem zmieniają olej co 30 tys km? Zresztą, mam nadzieję że to zrozumiałe i nie muszę chyba udowadniać że różnice w samym traktowaniu samochodu jest już diametralna. Dlatego napisałem wcześniej z tym "przywiązywaniem się do samochodów".

Albo jeszcze inny przykład - czy ktoś KIEDYKOLWIEK nałożył na wypożyczony samochód folię za 15 tys na całe auto lub ceramikę za 6 tys? xDDDD hahah. Aż sam se śmiechłem =)

Oczywiście, znajdzie się też ktoś kto wynajmie auto poraz 1 i będzie obchodził się z nim jak z jajkiem bo boi się że będzie kara umowna za porysowane lusterko czy coś ;D

Opublikowano
Ja nałozyłem i folie nie za 15 bo tylko za 8k na audi rs3 a potem ceramike za 4k na M340i. Nie rozumiem kompletnie o co Ci chodzi. „Nie myc samochodu bo deszcz umyje”? To jak nie kąpać sie bo zaraz będzie się brudnym. Tutaj forma zakupu samochodu nie ma nic wspolnego z tym czy ktos jest syfiarzem i bezmozgiem.
Opublikowano
...... Tutaj forma zakupu samochodu nie ma nic wspolnego z tym czy ktos jest syfiarzem i bezmozgiem.

:cool2: :cool2: :cool2:

Dokładnie tak jak piszesz. Wszystko zależy od charakteru człowieka. Jeden będzie dbał o służbowe czy wynajęte, a drugi zasyfi swoje.

Przecież cudzą własność też należy szanować.

Opublikowano

Drodzy,

Na początku sierpnia zamówiłem 4kę Gran Coupé.

Termin odbioru to luty 2022, ale status mojego zamówienia to wciąż … 47.

Dealer uspokaja, że po prostu za wcześnie na status z jedynką z przodu, ale po przeczytaniu Waszych historii mam wątpliwości. Ile czekaliście na zmianę statusu przynajmniej do i tak niepewnego 111?

Opublikowano
Ja nałozyłem i folie nie za 15 bo tylko za 8k na audi rs3 a potem ceramike za 4k na M340i. Nie rozumiem kompletnie o co Ci chodzi. „Nie myc samochodu bo deszcz umyje”? To jak nie kąpać sie bo zaraz będzie się brudnym. Tutaj forma zakupu samochodu nie ma nic wspolnego z tym czy ktos jest syfiarzem i bezmozgiem.

na wypożyczony samochód nałożyłeś folię i ceramikę który i tak po zakończeniu umowy im oddałeś? Nie mam więcej pytań xD Nie łatwiej Ci było dać im po prostu w gotówce 12 tys albo wypisać czek i wręczyć im przy oddawaniu auta? No dobra... wybacz, każdy robi przecież co chce z hajsem i nic mi do tego =)

Przecież cudzą własność też należy szanować.

No tak, ale po co robić im prezenty za 12 tys? Bez sensu.

Opublikowano
Drodzy,

Na początku sierpnia zamówiłem 4kę Gran Coupé.

Termin odbioru to luty 2022, ale status mojego zamówienia to wciąż … 47.

Dealer uspokaja, że po prostu za wcześnie na status z jedynką z przodu, ale po przeczytaniu Waszych historii mam wątpliwości. Ile czekaliście na zmianę statusu przynajmniej do i tak niepewnego 111?

Na początku kwietnia zamówiłem 4kę coupe z restrykcjami (kamery 360, hk..) Początkowo termin odbioru lipiec potem obietnice na sierpień, październik. W ubiegłym tygodniu otrzymałem informację o statusie z 1 z przodu z planowaną produkcją w okolicach połowy listopada ale to dalej nic pewnego, czekam na aktualizacje. :roll:

Opublikowano
Ile czekaliście na zmianę statusu przynajmniej do i tak niepewnego 111?

W moim przypadku (F40) pomiędzy 47 a 111 było pełnych 5 tygodni. Więc faktycznie to trwa.

Opublikowano

G20 318d m-pakiet bez pozycji na restrykcjach:

Zamowienie 30.05

Samochód 14.10 w Polsce. Teraz czekam na ogarnięcie tematu z rejestracją przez Alphabet.

Opublikowano
G20 318d m-pakiet bez pozycji na restrykcjach:

Zamowienie 30.05

Samochód 14.10 w Polsce. Teraz czekam na ogarnięcie tematu z rejestracją przez Alphabet.

Z ciekawości po jakim czasie od zamówienia dostałeś info odnośnie daty produkcji ?