Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Co oznaczają te statusy ?

111 – Order Accepted at BMW AG

112 – Order Scheduled for Production

a te najpiękniejsze ;) to:

150 – Production Started

155 – Production Completed

Czyli w uproszczeniu status 112 oznacza jakiś tam mały konkret - wyznaczony tydzień produkcyjny którego będą próbowali dotrzymać.

Opublikowano
Ja nie mam zamiaru rezygnować z kolejnej opcji.

Jestem cierpliwy nie mam ciśnienia czekam :(

W moim przypadku zdecydowali za mnie i po 8 miesiącach czekania wyprodukowali bez kamery cofania bo "musiałbym jeszcze dłużej czekać".

Więc w pewnym momencie mogą zdecydować za Ciebie ;)

Czy to znaczy że samochód przyjechał do dealera z dziurami i czeka na montaż kamer które doślą później, czy też może tej funkcjonalności już nie będzie wcale?

Opublikowano
W ostatnim czasie do dilerow przyjezdzaja auta z dziurami na kamery, ktore beda nastepnie montowane u dilera. Ale kiedy - to z tego co tu jest pisane: nikt nie wie, a diler nie wydaje aut bez tych kamer.
Opublikowano
Co oznaczają te statusy ?

111 – Order Accepted at BMW AG

112 – Order Scheduled for Production

a te najpiękniejsze ;) to:

150 – Production Started

155 – Production Completed

Czyli w uproszczeniu status 112 oznacza jakiś tam mały konkret - wyznaczony tydzień produkcyjny którego będą próbowali dotrzymać.

Gdzie to można sprawdzić?

Opublikowano
Gdzie to można sprawdzić?

Jest to widoczne z poziomu systemu wewnętrznego BMW, do którego dostęp mają dealerzy.

Słyszałem kiedyś wersję, że można to też sprawdzić samemu przez Internet, ale nie znalazłem żadnego potwierdzenia. Infolinia BMW zaprzeczyła - tylko dealer.

Opublikowano
Ja nie mam zamiaru rezygnować z kolejnej opcji.

Jestem cierpliwy nie mam ciśnienia czekam :(

W moim przypadku zdecydowali za mnie i po 8 miesiącach czekania wyprodukowali bez kamery cofania bo "musiałbym jeszcze dłużej czekać".

Więc w pewnym momencie mogą zdecydować za Ciebie ;)

Czy to znaczy że samochód przyjechał do dealera z dziurami i czeka na montaż kamer które doślą później, czy też może tej funkcjonalności już nie będzie wcale?

auto przyjechało bez kamer i "bez dziur". Dealer powiedział, ze nie dołoży na swój koszt bo wyjdzie za drogo.

Ale to już mnie nie interesuje, nie odbieram i rezygnuję z auta. Nie ma też Led-owych świateł przeciwmgielnych oraz podparcia lędźwiowego u pasażera.

Opublikowano

Czyli widzę, że Harmany i 360st kamerki mogę wyrzucić z konfiga…

Coś jeszcze jest na „cenzurowanym”? Jak sytuacja z tylną kamerą cofania?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Dziś dostałem info że produkcja M440i najwcześniej za 12 miesięc :shock:

Dobrze że równocześnie miałem zamówione M340i.

Opublikowano
(...) Jak sytuacja z tylną kamerą cofania?

Ja miałem tylko tylną w konfigu. Wcześniej słyszałem tylko o problemach z 360. Może tylko ja miałem takie "szczęście" :mrgreen:

Opublikowano
Dziś dostałem info że produkcja M440i najwcześniej za 12 miesięc :shock:

Dobrze że równocześnie miałem zamówione M340i.

Mam nadzieję, że nie będę musiał tyle czekać na kamery, bo będę jeździć nowym starym autem :D

Opublikowano

Ale to już mnie nie interesuje, nie odbieram i rezygnuję z auta.

Są jakieś konsekwencje za rezygnację? Utrata zaliczki itp?

Opublikowano

Ale to już mnie nie interesuje, nie odbieram i rezygnuję z auta.

Są jakieś konsekwencje za rezygnację? Utrata zaliczki itp?

Chyba dla dealera, ale nie dla mnie ;) To oni się nie wywiązali z umowy a nie ja.

Opublikowano (edytowane)

Nawet w normalnych czasach zwykle nie było problemu z wymiksowaniem się z zamówienia, zwłaszcza jak importer nie wyrobił się w terminie.

Natomiast jak auto przejeżdża niezgodne z umową, to w ogóle sprawa jest jasna. Inna rzecz, że dealer sprzeda je komuś innemu z pocałowaniem w rękę i pewnie w lepszej cenie niż pierwotna.

Edytowane przez FooMer
Opublikowano
(...) dealer sprzeda je komu innemu z pocałowaniem w rękę i pewnie w lepszej cenie niż pierwotna.

Takie właśnie odniosłem wrażenie, bo mi sami zasugerowali, że mnie rozumieją i oczywiście mogę zrezygnować z zamówienia bez najmniejszego problemu :)

No cóż, może następne auto będzie z tej stajni. Na razie się zraziłem.

Swoją droga ciekawe jak będzie z dostępnością części gdy coś padnie. Robi się coraz bardziej nieciekawie na rynku nowych aut.

Opublikowano

Dzień dobry wieczór forumowiczom.

Pierwszy mój post na forum.

Mam nadzieję, że za 2 miesiące zostanę posiadaczem pierwszego w życiu BMW.

M340i zamówiłem 31 lipca, zamówienie bez restrykcji.

W tym modelu, w restrykcjach w dniu zamówienia były lędźwie i kamery 360.

Wczoraj u dealera otrzymałem info, że samochód dostał w tym tygodniu status 112 - produkcja w 38 tygodniu, więc chyba nie jest źle.

Potwierdził także, że eMki lecą w priorytecie jako pierwsze do produkcji.

Restrykcje na kamery 360 ulegają dalszemu pogorszeniu, natomiast w tym tygodniu restrykcje na lędźwie wyleciały z serii "5" i mówił, że w takim razie powinny też wylecieć z "3" w ciągu 2-3 tygodni.

Opublikowano
Potwierdzam, ze m340i ma przywileje. Sam zamieniłem z 330ix ( miała być do końca sierpnia, potem września, listopada a może marca 2022:D )na m340i.Podobno ma się wyprodukować w 42 tygodniu i HK + kamery 360 maja być.
Opublikowano

M-ki mają priorytet - czyli M3 i M4 . M340i to nie M , tylko M Performance.

Według klasyfikacji BMW - M340i to jest M.

Auta M mają silniki S ( wyjątek stanowi M2 , które ma nie emkowy silnik N , dopiero M2C dostało silnik S ).

Auta M Performance np. M340i mają cywilne silniki N .

http://images.spritmonitor.de/1244128.png - ekologia pełną gębą :lol:
Opublikowano

M-ki mają priorytet - czyli M3 i M4 . M340i to nie M , tylko M Performance.

Według klasyfikacji BMW - M340i to jest M.

Auta M mają silniki S ( wyjątek stanowi M2 , które ma nie emkowy silnik N , dopiero M2C dostało silnik S ).

Akurat M340i ma silnik B, więc Twoja teoria tak średnio ;)

Opublikowano

Ja tylko i wyłącznie przekazuję to co twierdzi BMW. Wejdź sobie na stronę BMW w kategorię modele M i tam masz wszystkie M'ki wypisane. M340i jest tak samo M jak taki C43 jest AMG.