Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czołem. Czy to normalne, że przy dłuższej jeździe tablet nagrzewa się tak, że ledwo można go dotknąć? 

Opublikowano
1 godzinę temu, Lutek T napisał(a):

Czołem. Czy to normalne, że przy dłuższej jeździe tablet nagrzewa się tak, że ledwo można go dotknąć? 

Nagrzewa się znacząco, odpalaj klimę żeby miał chłodzenie 

• Dziękuję 1
Opublikowano

Czołem ponownie. 

Czy da się utworzyć drugi profil kierowcy i przypisać do niego drugi kluczyk na tym samym BMWID co główny użytkownik? Szukałem o tym na forum ale nie znalazłem... Dzięki 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Lutek T a próbowałeś? Od pewnego czasu idrive pozwala dodac jedno auto do dwóch bmwid, jeden jako owner, drugi jako udostępniony. Może spróbuj tak? Chyba że chcesz monitorować również trasę drugiego kluczyka.

• Dziękuję 1
Opublikowano
54 minuty temu, M4R10 napisał(a):

@Lutek T a próbowałeś? Od pewnego czasu idrive pozwala dodac jedno auto do dwóch bmwid, jeden jako owner, drugi jako udostępniony. Może spróbuj tak? Chyba że chcesz monitorować również trasę drugiego kluczyka.

Dzięki. Tak, o drugim ID w jednym aucie wiem. Jednak raczej nie o to mi chodzi. Instrukcja mówi, że można dodać drugi profil, ale ja nie widzę nigdzie takiej opcji. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Którą wersję idrive posiadasz?

Jeszcze zapytam, co jest Twoim celem?

Cytat

📌 Jak BMW obsługuje profile kierowcy i BMW ID

• BMW ID = konto w chmurze BMW, które przechowuje Twoje ustawienia, preferencje, dane nawigacji itp.

• Profil kierowcy = lokalny zestaw ustawień w aucie (pozycja fotela, ustawienia klimatyzacji, skróty, tryby jazdy itp.)

• Kluczyk = „wyzwalacz” w aucie, który ma powiązany konkretny profil.

Każdy profil kierowcy może być:

• powiązany z Twoim BMW ID (synchronizacja w chmurze)

• albo być tylko lokalny („Gość” lub profil bez logowania).

🔹 Drugi profil kierowcy na tym samym BMW ID

• Możesz utworzyć drugi profil kierowcy w aucie i przypisać do niego drugi kluczyk.

• Ale jeśli zalogujesz oba profile tym samym BMW ID, to w praktyce ustawienia będą się synchronizować i oba będą niemal identyczne (bo BMW traktuje to jako ten sam użytkownik w chmurze).

• To oznacza, że nie zrobisz dwóch zupełnie różnych ustawień (np. fotela, klimatyzacji) dla dwóch kluczy, jeśli oba logują się tym samym BMW ID – bo przy synchronizacji jeden nadpisze drugi.

🔹 Jak zrobić, żeby faktycznie były różne ustawienia?

Masz trzy opcje:

1. Drugi profil bez logowania do BMW ID – wtedy możesz ustawić fotel, lusterka itd. inaczej i przypisać do drugiego kluczyka, ale ten profil nie będzie synchronizował się z chmurą ani aplikacją My BMW.

2. Drugie BMW ID (np. drugie konto BMW na inny e-mail) – wtedy każdy profil jest niezależny, ma własną chmurę i ustawienia.

3. Lokalny profil + Twój zalogowany profil – najczęściej stosowane rozwiązanie w rodzinach, gdzie jedna osoba ma konto BMW ID, a druga korzysta z lokalnego profilu przypisanego do swojego kluczyka.

💡 Ważne: Jeśli Twoim celem jest tylko to, aby kluczyk nr 2 automatycznie ładował inne ustawienia fotela/klimatyzacji niż kluczyk nr 1, to najprościej jest:

• utworzyć lokalny profil (bez BMW ID)

• przypisać go do drugiego kluczyka

• ustawić wszystko według potrzeb.

Edytowane przez M4R10
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Dzięki, dużo dobrych informacji. Moim celem jest dokładnie to co zostało tam napisane na końcu - lokalny profil z własnymi ustawieniami ładującymi się po wejściu z drugim kluczem. Nie widzę jednak takiej opcji. Jest tylko gość. Chyba, że można go edytować (tzn. nazwę i np. jakiś awatar. Sprawdzę. ) Chcę to zrobić dla żony, która żadko ale jednak korzysta z tego auta. Idrive 8.5.

Opublikowano

Ale czemu miało by to być to samo BMW ID? Nie widzę scenariusza żeby to miało działać w tym samym aucie.

Utwórz normalnie drugiego użytkownika na inny e-mail i tyle.

Opublikowano

Czy wie ktoś jak rozwiązać problem, że przy podłączonym przez BT telefonie (Android), jeśli ktoś do mnie dzwoni, lub ja do kogoś to na ekranie samochodu pojawiają mi sie tylko niektóre nazwy kontaktów, a zazwyczaj są to tylko numery? Chodzi o iDrive 8,5 w LCI2. Nie mogę znaleźć reguły co na to wpływa. Przeładowanie listy kontaktów nic nie pomaga.    

Opublikowano
38 minut temu, proarnes napisał(a):

Czy wie ktoś jak rozwiązać problem, że przy podłączonym przez BT telefonie (Android), jeśli ktoś do mnie dzwoni, lub ja do kogoś to na ekranie samochodu pojawiają mi sie tylko niektóre nazwy kontaktów, a zazwyczaj są to tylko numery? Chodzi o iDrive 8,5 w LCI2. Nie mogę znaleźć reguły co na to wpływa. Przeładowanie listy kontaktów nic nie pomaga.    

Tak, też to zauważyłem. Zanim odbierzesz jest tylko numer ale po naciśnięciu zielonej słuchawki wyświetla się już nazwany w telefonie kontakt (o ile jest to numer z listy kontaktów w telefonie). Dziwne, jest to na mojej liście do rozkminki. 

Opublikowano
41 minut temu, proarnes napisał(a):

Tak, też to zauważyłem. Zanim odbierzesz jest tylko numer ale po naciśnięciu zielonej słuchawki wyświetla się już nazwany w telefonie kontakt (o ile jest to numer z listy kontaktów w telefonie). Dziwne, jest to na mojej liście do rozkminki. 

Opublikowano
3 godziny temu, komoornik napisał(a):

Ale czemu miało by to być to samo BMW ID? Nie widzę scenariusza żeby to miało działać w tym samym aucie.

Utwórz normalnie drugiego użytkownika na inny e-mail i tyle.

A chociażby temu, żeby ograniczyć ilość danych osobowych wysyłanych do sieci. 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, proarnes napisał(a):

Sprawdzałeś czy te kontakty się od siebie różnią? Czy oba mają format +48 XXX XXX XXX?

Edytowane przez M4R10
Literówka.
  • Dziękuję 1
Opublikowano
Godzinę temu, Lutek T napisał(a):

To u mnie jak się nie wyświetla to po połączeniu też sie nie wyświetla.

51 minut temu, M4R10 napisał(a):

Sprawdzałeś czy te kontakty się od siebie różnią? Czy oba mają format +48 XXX XXX XXX?

Sprawdzałem i nie widzę różnicy, nawet niektóre poprawiałem do formatu tych co się wyświetlają i też nie pomagało. Co więcej, dla niektórych kontaktów gdzie nazwy się wyświetlają a po jakimś czasie przestają. Kompletnie nie wiem o co w tym chodzi.   

Opublikowano
1 godzinę temu, M4R10 napisał(a):

Pobawiłem się jeszcze tym przed chwilą w samochodzie i wygląda na to problem polega właśnie na przedrostku +48. Z tym że np. numer żony mam zapisany z tym przedroskiem ale dzisiaj testowo dzwoniłem z jej telefonu do siebie i połączenie przychodzące jest z numeru bez przedrostka więc nazwa się nie pokazuje. Ale nie jest tak zawsze bo czasami jej nazwa mi się pokazuje. Macie jakieś pomysły od czego to zależy? Jeśli ja wybieram do kogoś numer jest chyba analogiczny problem.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wygląda to na znany problem na styku android vs konkretna wersja idrive. Masz najnowsze aktualizacje?

Hipotezy:

Różnice w formacie numeru
BMW dopasowuje numer z książki telefonicznej do przychodzącego/wychodzącego połączenia.
Jeżeli numer w kontaktach zapisany jest w formacie lokalnym (501 234 567), a przy połączeniu sieć przesyła go w formacie międzynarodowym (+48 501 234 567), iDrive może go nie rozpoznać jako tego samego.
Dlatego:

najlepiej zapisać wszystkie kontakty w formacie +48… (lub odpowiednim dla Twojego kraju).

w Androidzie możesz to zrobić zbiorczo w aplikacji „Kontakty Google” → Ustawienia → Napraw i zarządzaj → Napraw numery telefonów.

Problemy z synchronizacją książki telefonicznej (PBAP)
BMW używa protokołu PBAP (Phone Book Access Profile) do pobierania kontaktów.
W Androidzie musisz:

Zezwolić na udostępnianie kontaktów dla połączenia Bluetooth z BMW (Ustawienia → Bluetooth → wybierz swój samochód → włącz Udostępnij kontakty / Synchronizuj kontakty).

Jeśli już jest włączone — wyłącz, sparuj telefon ponownie i włącz ponownie (czasem odświeżenie uprawnień pomaga).

Opublikowano
41 minut temu, M4R10 napisał(a):

Wygląda to na znany problem na styku android vs konkretna wersja idrive. Masz najnowsze aktualizacje?

Hipotezy:

Różnice w formacie numeru
BMW dopasowuje numer z książki telefonicznej do przychodzącego/wychodzącego połączenia.
Jeżeli numer w kontaktach zapisany jest w formacie lokalnym (501 234 567), a przy połączeniu sieć przesyła go w formacie międzynarodowym (+48 501 234 567), iDrive może go nie rozpoznać jako tego samego.
Dlatego:

najlepiej zapisać wszystkie kontakty w formacie +48… (lub odpowiednim dla Twojego kraju).

w Androidzie możesz to zrobić zbiorczo w aplikacji „Kontakty Google” → Ustawienia → Napraw i zarządzaj → Napraw numery telefonów.

Problemy z synchronizacją książki telefonicznej (PBAP)
BMW używa protokołu PBAP (Phone Book Access Profile) do pobierania kontaktów.
W Androidzie musisz:

Zezwolić na udostępnianie kontaktów dla połączenia Bluetooth z BMW (Ustawienia → Bluetooth → wybierz swój samochód → włącz Udostępnij kontakty / Synchronizuj kontakty).

Jeśli już jest włączone — wyłącz, sparuj telefon ponownie i włącz ponownie (czasem odświeżenie uprawnień pomaga).

To by tłumaczyło różnicę między numerami ale mi dla jednego, zapisanego poprawnie (z +48) numeru zachowuje się różnie. I problem być może zaczyna się w Androidzie bo zauważyłem, że jak wybieram ten numer z listy ostatnich połaczeń to wybiera go bez +48, a jak wybieram go wchodząc najpierw w kontakt o daje +48 na początku. Android zawsze konwertuje to na nazwę a iDrive widocznie nie. Ale bardziej przeszkadza mi fakt, że przychodzące numery są bez +48 i nie widzę przez to nazwy kontaktu w iDrivie   

Opublikowano

Glupie pytanie ale zapytam. Hipotetyczna sytuacja, pada Wam auto na autostradzie, czy to kapeć czy jakaś awaria silnika, kolizja, cokolwiek co Was zatrzymuje i nie jesteście w stanie jechać dalej. Gdzie dzwonicie mając auto w leasingu (a więc z AC + GAP) tak zeby wyszlo najwygodniej i ewentualnie najtaniej?

1. Do dealera / finansującego

2. Do ubezpieczyciela

3. Pod numer na nalepce w drzwiach (BMW Mobile Service czy jakos tak)

4. Po jakakolwiek lawete

Opublikowano
1 godzinę temu, proarnes napisał(a):

To by tłumaczyło różnicę między numerami ale mi dla jednego, zapisanego poprawnie (z +48) numeru zachowuje się różnie. I problem być może zaczyna się w Androidzie bo zauważyłem, że jak wybieram ten numer z listy ostatnich połaczeń to wybiera go bez +48, a jak wybieram go wchodząc najpierw w kontakt o daje +48 na początku. Android zawsze konwertuje to na nazwę a iDrive widocznie nie. Ale bardziej przeszkadza mi fakt, że przychodzące numery są bez +48 i nie widzę przez to nazwy kontaktu w iDrivie   

Może się komuś przyda. Po włączeniu VoLTE wyświetlanie nazw zaczęło działać dobrze w każdej sytuacji, przynajmniej u mnie w garażu 🙂 Musze teraz dłużej potestować.

Opublikowano
27 minut temu, Sheppard25 napisał(a):

Glupie pytanie ale zapytam. Hipotetyczna sytuacja, pada Wam auto na autostradzie, czy to kapeć czy jakaś awaria silnika, kolizja, cokolwiek co Was zatrzymuje i nie jesteście w stanie jechać dalej. Gdzie dzwonicie mając auto w leasingu (a więc z AC + GAP) tak zeby wyszlo najwygodniej i ewentualnie najtaniej?

1. Do dealera / finansującego

2. Do ubezpieczyciela

3. Pod numer na nalepce w drzwiach (BMW Mobile Service czy jakos tak)

4. Po jakakolwiek lawete

Zapomniałeś o opcji nr. 5 - zostawiam samochód i łapie stopa 😉

A na poważnie to pytanie nie jest głupie. Ostatnio wznawiałem ubezpieczenie i się nad tym zastanawiałem. Wszystko zależy jakie masz warunki Assistance i czy awaria jest do naprawienia na miejscu czy nie. BMW odholuje Ci chyba samochód do najbliższego serwisu i pytanie czy dają zastępczy? Niektóre Assistance (np. Hestii) też holują tylko do najbliższego serwisu. Dlatego ja zdecydowałem się na dobre Assistance, z dużymi limitami holowania, samochodem zastępczym i zakwaterowaniem na czas naprawy, żeby zależnie od sytuacji zadecydować jaka opcja będzie najlepsza. 

• Dziękuję 1
Opublikowano
2 godziny temu, proarnes napisał(a):

Może się komuś przyda. Po włączeniu VoLTE wyświetlanie nazw zaczęło działać dobrze w każdej sytuacji, przynajmniej u mnie w garażu

VoLTE?

Ja z tym w serwisie byłem kilka razy już (przy okazji innych rzeczy). Dwa razy "resetowali", tzn usuwali sparowane telefony i nic to nie dawało. W końcu skontaktowali się z kimś z góry i dostałem info, że jest znany błąd i "BMW pracuje nad rozwiązaniem i będzie aktualizacja softu". W co nie wierzę, bo po co poprawiać 8.5 jak 10.0 będzie na końcu roku i kogo obchodzą stare auta 😉

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, i043W napisał(a):

W co nie wierzę, bo po co poprawiać 8.5 jak 10.0 będzie na końcu roku i kogo obchodzą stare auta 😉

BMW cały czas wydaje nowe oprogramowania, również dla 7.0. Co prawda zmiany są kosmetyczne ale sterowniki są aktualizowane. Nie spodziewam się żę przestaną aktualizować jeszcze przez długi czas, a tym bardziej 8.0 w górę.

• Drive 7.0 (MGU18) — od 2018 do wczesnych lat 2020

• iDrive 8.0 (MGU21) — od końca 2021, wraz z modelami iX, i4, G20/G60 itd.  

• iDrive 8.5 (MGU22) — od połowy 2023 (produkowane po lipcu/sierpniu 2023), dostępna jako update OTA lub instalacja w serwisie na autach z odpowiednim hardwarem (MGU22)  

• iDrive 9 (IDC‑23) — debiut listopad 2023 w X1, 2 Series, MINI (bazując na Android AOSP)

Edytowane przez M4R10
Opublikowano
7 godzin temu, i043W napisał(a):

VoLTE?

Ja z tym w serwisie byłem kilka razy już (przy okazji innych rzeczy). Dwa razy "resetowali", tzn usuwali sparowane telefony i nic to nie dawało. W końcu skontaktowali się z kimś z góry i dostałem info, że jest znany błąd i "BMW pracuje nad rozwiązaniem i będzie aktualizacja softu". W co nie wierzę, bo po co poprawiać 8.5 jak 10.0 będzie na końcu roku i kogo obchodzą stare auta 😉

VoLTE prawdopodobnie nie rozwiązuje całego problemu bo nie wszędzie jest zasięg LTE. U mnie w garażu jest i jak się wczoraj bawiłem to po włączeniu tej opcji numery przychodzące mają przedrostek +48, co powoduje, że są wyświetlane ich nazwy. Ale to ogólnie wygląda na jakiś bug systemu