Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 1.10.2024 o 08:56, JacekLZ napisał(a):

Nagram Ci film jak to wygląda u mnie.

może dzisiaj uda mi się trafić na taki stojący korek. 

Czy udało Ci się może nagrać ten filmik? zamierzam uderzyć z tym do BMW i to by mi bardzo pomogło

Ciekawostka - przejrzałem w aplikacji instrukcję swojego samochodu i tam jest opisany asystent zmiany pasa ruchu, który powinien działać dokładnie tak jak w X1 z filmiku. 

Opublikowano (edytowane)

@proarnes Przepraszam, ale jeszcze niestety nie - po prostu nie trafiłem na korek. Myślę, że jutro będę w stanie to nagrać, bo mamy piątek, a w piątek Wrocław się mocno korkuje. Pamiętam o tym cały czas i na pewno jak tylko będzie sposobność, to nagram ten film. 

Ale dzięki, że zerknąłeś na instrukcję G20, bo ja miałem to samo zrobić. No u mnie asystent zmiany pasa ruchu po prostu nie działa.

Edytowane przez JacekLZ
Opublikowano
34 minuty temu, JacekLZ napisał(a):

@proarnes Przepraszam, ale jeszcze niestety nie - po prostu nie trafiłem na korek. Myślę, że jutro będę w stanie to nagrać, bo mamy piątek, a w piątek Wrocław się mocno korkuje. Pamiętam o tym cały czas i na pewno jak tylko będzie sposobność, to nagram ten film. 

Ale dzięki, że zerknąłeś na instrukcję G20, bo ja miałem to samo zrobić. No u mnie asystent zmiany pasa ruchu po prostu nie działa.

Według instrukcji asystenta zmiany pasa ruchu można włączyć/wyłączyć w menu:

Aplikacje/Pojazd/Ustawienia Jazdy/Wspomaganie kierowcy/Jazda/Assisted driving/Asystent zmiany pasa ruchu

Powinna być jeszcze np. opcja Assisted driving plus

Aplikacje/Pojazd/Ustawienia Jazdy/Wspomaganie kierowcy/Jazda/Assisted driving/Assisted driving plus

Możesz zerknąć czy masz u siebie takie opcje w menu? Tyle, że to jest z instrukcji LCI2 ale w mnie niestety tych opcji nie ma.

Opublikowano (edytowane)

No niestety, tak jak ktoś pisał już, automatyczna zmiana pasa jest zablokowana w różnych krajach i jak widać u nas też. Można ją włączyć kodując 3 rzeczy jak pisali na forum bimmerpost, wtedy pojawia się ta opcja w menu. Swoją drogą to słabo że o tym nie informują, bo wygląda to tak, że większość funkcji z pakietu pro jest zablokowana :/

Co do Assisted Drive Plus (3ciej opcji tempomatu) podobno ma działać tylko na drogach bez pieszych z barierkami... niestety tego też nie udało mi się nigdy włączyć :(

Edytowane przez riotart
dodatkowe informacje
Opublikowano
33 minuty temu, JacekLZ napisał(a):

U mnie w opcjach assisted drive jest tylko automatyczne tworzenie korytarza życia. Nic innego. Assisted Drive plus nie występuje. 

Dzięki, to dokładnie tak jak u mnie. 

Opublikowano
2 godziny temu, riotart napisał(a):

No niestety, tak jak ktoś pisał już, automatyczna zmiana pasa jest zablokowana w różnych krajach i jak widać u nas też. Można ją włączyć kodując 3 rzeczy jak pisali na forum bimmerpost, wtedy pojawia się ta opcja w menu. Swoją drogą to słabo że o tym nie informują, bo wygląda to tak, że większość funkcji z pakietu pro jest zablokowana 😕

Co do Assisted Drive Plus (3ciej opcji tempomatu) podobno ma działać tylko na drogach bez pieszych z barierkami... niestety tego też nie udało mi się nigdy włączyć 😞

Pytanie dlaczego asystent zmiany pasa miałby być zablokowany w 3-ce skoro działa w polsce w innych modelach BMW?

No i ogólne pytanie co tak naprawdę dodaje pakiet asystentów pro w porównaniu do zwykłego, bo z konfiguratora nic nie można wywnioskować.

Ja jestem najbardziej zawiedziony tym, że asystent jazdy w korku wyłącza mj się po kilku sekundach postoju, mimo asystentów pro. To jest lipa konkretna i muszę to wyjaśnić. 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, proarnes napisał(a):

Ja jestem najbardziej zawiedziony tym, że asystent jazdy w korku wyłącza mj się po kilku sekundach postoju, mimo asystentów pro. To jest lipa konkretna i muszę to wyjaśnić. 

A masz może naklejoną jakąś folię na ekranie? Gdzieś spotkałem się z opinią, że przez naklejoną folię na ekranie czujniki, które monitorują kierowcę czy patrzy na drogę, nie działały prawidłowo. Uniemożliwiało to chyba jazdę w korku właśnie. 

Ma ktoś naklejoną matową folię na ekranie i asystenci pro działają prawidłowo?

Edytowane przez kamsku2930
Opublikowano

X1, nowe X3, nowa 5ka mają inne sterowanie asystentami na kierownicy i mają większe radary na wysokości grilla. 3ka ma mniejszy radar, na dole zderzaka. Czy ktokolwiek ma 3 (bez jakiegoś programowania po OBD), albo filmik jak faktycznie ta auto zmienia samo pas po naciśnięciu kierunkowskazu?

Opublikowano
15 minut temu, kamsku2930 napisał(a):

A masz może naklejoną jakąś folię na ekranie? Gdzieś spotkałem się z opinią, że przez naklejoną folię na ekranie czujniki, które monitorują kierowcę czy patrzy na drogę, nie działały prawidłowo. Uniemożliwiało to chyba jazdę w korku właśnie. 

Ma ktoś naklejoną matową folię na ekranie i asystenci pro działają prawidłowo?

Potwierdzam. Folia matowa powoduje wyłączenie czujników 

Opublikowano
37 minut temu, Sirkamilo99 napisał(a):

Wiesz może, czy to się tyczy tylko folii matowej czy ogólnie każda folia na ekranie zaburza pracę czujników?

Opublikowano
55 minut temu, Sirkamilo99 napisał(a):

To przy naklejaniu trzeba ta folie naciąć aby nie pokrywała czujnika i będzie po problemie. Dzięki za informację.

Opublikowano
11 minut temu, kamsku2930 napisał(a):

Wiesz może, czy to się tyczy tylko folii matowej czy ogólnie każda folia na ekranie zaburza pracę czujników?

Na pewno nie każda, mam folie na ekranach i czujniki działają.

Opublikowano

Godzinę temu, Sirkamilo99 napisał(a):

przerabiałeś ten temat u siebie? co dokładnie wtedy przestaje działać?

podejrzewam że gdyby te czujniki (czy tam kamera) w ogóle nie mogły funkcjonować to pojawiałby się jakiś błąd. 

Opublikowano
40 minut temu, R4dek napisał(a):

Pamiętasz może co to za folia? Jakaś konkretna marka? Matowa?

Opublikowano
9 minut temu, kamsku2930 napisał(a):

Pamiętasz może co to za folia? Jakaś konkretna marka? Matowa?

Folia firmy Polor z wwa, nie matowa.

• Lubię to 1
Opublikowano
6 godzin temu, riotart napisał(a):

No niestety, tak jak ktoś pisał już, automatyczna zmiana pasa jest zablokowana w różnych krajach i jak widać u nas też. Można ją włączyć kodując 3 rzeczy jak pisali na forum bimmerpost, wtedy pojawia się ta opcja w menu. Swoją drogą to słabo że o tym nie informują, bo wygląda to tak, że większość funkcji z pakietu pro jest zablokowana 😕

Co do Assisted Drive Plus (3ciej opcji tempomatu) podobno ma działać tylko na drogach bez pieszych z barierkami... niestety tego też nie udało mi się nigdy włączyć 😞

Assisted Driving Plus ma chyba jakoś ustalane konkretne odcinki dróg i działa to np. w USA, nigdzie nie znalazłem aby ktokolwiek odpalił to w Europie.

3 godziny temu, proarnes napisał(a):

No i ogólne pytanie co tak naprawdę dodaje pakiet asystentów pro w porównaniu do zwykłego, bo z konfiguratora nic nie można wywnioskować.

To pytanie przewija się często - daje dużo. "Zwykły" pakiet asystentów to tak na prawdę tylko blind spot, wersja Pro zawiera ACC i aktywne utrzymywanie w pasie ruchu (i parę innych bajerów).

3 godziny temu, i043W napisał(a):

Czy ktokolwiek ma 3 (bez jakiegoś programowania po OBD), albo filmik jak faktycznie ta auto zmienia samo pas po naciśnięciu kierunkowskazu?

Ja mogę Ci tylko przygotować filmik w aucie które ma to odblokowane kodowaniem 😄 Fabrycznej sztuki z tą funkcją nie widziałem.

Opublikowano
2 godziny temu, R4dek napisał(a):

A możesz napisać jak stwierdzasz, że czujniki działają? 

Chciałbym ustalić na jakie funkcjonalności te czujnik mają wpływ.

Opublikowano
W dniu 9.09.2024 o 18:25, azazan napisał(a):

Ile Wam liczą za wymianę oleju silnikowego w B48 (320i xDrive)? U mnie we Wrocławiu Inchcape dostałem info: 

Jak to wygląda u Was? 

Dobija mi przebieg do 1000 km i właśnie umówiłem wizytę na za dwa tygodnie. 800 zł. 

Opublikowano (edytowane)

Mi wycenili 1000 zł dla 330i. Team Długołęka zrobił 800. Generalnie w 90% przypadków w Teamie jest taniej 😉 

Edytowane przez JacekLZ