Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Czy bez dostępu komfortowego auto jest odpalane z przycisku? (wystarczy obecnosc kluczyka)

Tak

Opublikowano
Ktoś ostatnio kupował koła zimowe 18” do G20? Mam niespodziewane przyspieszenie odbioru i na to wyglada, że mam aż kilka dni, żeby zorganizować sobie koła - wole nie ryzykować trasy Lublin -> Warszawa na letnich :wink:

Można trafić 796m w jakiejś sensownej cenie? Zastanawiam się czy nie pójść w ts860s i rial x10...

Kupiłem komplet u dilera. Cena standard 12k, po promocji 11k, po negocjacji 8600;). Trzeba tylko poprozmawiac i powiedzieć, że taką a taką cenę znalazłeś i że wolalbys koła razem z samochodem kupić.

Opublikowano

Koła z zeszłego roku już powinny być przecenione. Ja miałem takie propozycje na 18stki w tamtym roku (kola z 2019r).

v5MS5vA.jpg

Opublikowano

Czy ktoś próbował wykodowac ASD (dźwięk silnika który leci z głośników) przez Bimmercode? Najlepiej w autach z końcówki 2020/początku 2021?

Jest na to osobna pozycja module ASD, ale u mnie przestawienie ba not active nie przynosi efektu - dźwięk nadal jest :|

Opublikowano

Czy felgi

19J ET 40 8,5 Cala podejdą na przód ? Fabryczna BMW na przód mają 8 Cala i ET 25 ?

Według kalkulatorów będą bliżej o około 15 mm elementów zawieszenia, czy to koliduje czy nie ?

Opublikowano
Mam pytanie jak kolega powyżej, czy da się wykodować ASD (dźwięk silnika który leci z głośników) przez Bimmercode? M340i z 2020.
Opublikowano
Doszła nowa opcja wyposażenia - karbonowy dach M (12700 zł)
89fd7c4724419b3am.jpg
Opublikowano
Cześć, mam pytanie do osób, które brały auto w leasing po 2019 roku, kiedy wszedł limit 150k. Czy ten limit obowiązuje również w przypadku odliczenia 50% VATu, mając auto w systemie mieszanym? Wiem, że nieodliczony VAT (pozostałe 50% ) można wrzucić w koszty i tam ten limit 150k trzeba wziąć pod uwagę.
Opublikowano

Witam

Czy jest opcja uruchomienia Apple Car Play albo Android Auto BEZ dodawania w konfiguratorze:

- 6C3 - pakiet Connected Professional,

- 6U2 - BMW Live Cocpit Plus z systemem nawigacyjnym.

Zastanawiam się nad wyborem tych opcji ale jedynie w celu Android Auto albo Car Play, głównie dla map Google. Poza tym te opcje sa dla mnie zbędne, a chętnie przeznaczę ich koszt na inne wyposażenie.

Pozdrawiam

Opublikowano (edytowane)
Cześć, mam pytanie do osób, które brały auto w leasing po 2019 roku, kiedy wszedł limit 150k. Czy ten limit obowiązuje również w przypadku odliczenia 50% VATu, mając auto w systemie mieszanym? Wiem, że nieodliczony VAT (pozostałe 50% ) można wrzucić w koszty i tam ten limit 150k trzeba wziąć pod uwagę.

Sprzeczne opinie, natomiast mój księgowy twierdzi, że nieodliczone 50% VATu liczy się do tego limitu. Dlatego tak naprawdę, te 150k limitu to około 135k wartości pojazdu netto + 15k nieodliczonego VATu.

Innymi słowy, jeśli kupisz auto za około 135k netto, to akurat te 150k limitu wpiszesz w koszty.

Jeśli kupisz auto za 150k netto, to przekraczasz limit i nie wszystko wpiszesz w koszty.

Potwierdza to ten artykuł: https://www.fmleasing.pl/aktualnosci/wrocili-z-pomyslem-ograniczenia-do-50-kosztow-samochodow-firmowych-a-dodatkowo-biora-sie-za-leasing-drozszych-aut

Podsumowując, cena samochodu osobowego pozwalająca zmieścić się w limicie umożliwiającym zaliczenie w koszty uzyskania przychodu całość zapłaconych rat czynszu inicjalnego leasingu wynosi:

165470 zł brutto (134528 zł netto) – dla płatników VAT, którzy użytkują auto służbowo i prywatnie, czyli odliczają 50% VAT

Edytowane przez TheApocalypse
Opublikowano
Witam

Czy jest opcja uruchomienia Apple Car Play albo Android Auto BEZ dodawania w konfiguratorze:

- 6C3 - pakiet Connected Professional,

- 6U2 - BMW Live Cocpit Plus z systemem nawigacyjnym.

Zastanawiam się nad wyborem tych opcji ale jedynie w celu Android Auto albo Car Play, głównie dla map Google. Poza tym te opcje sa dla mnie zbędne, a chętnie przeznaczę ich koszt na inne wyposażenie.

Pozdrawiam

Potrzebujesz pakiet connected professional aby uruchomić mapy z CarPlay czy AA.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

po 8 miesiącach i 28tys km ! :shock:

sprawdźcie proszę czy u Was też tak to wygląda ?

IMG-20210302-083226970.jpg

Opublikowano (edytowane)

Sprzeczne opinie, natomiast mój księgowy twierdzi, że nieodliczone 50% VATu liczy się do tego limitu. Dlatego tak naprawdę, te 150k limitu to około 135k wartości pojazdu netto + 15k nieodliczonego VATu.

Innymi słowy, jeśli kupisz auto za około 135k netto, to akurat te 150k limitu wpiszesz w koszty.

Jeśli kupisz auto za 150k netto, to przekraczasz limit i nie wszystko wpiszesz w koszty.

Potwierdza to ten artykuł: https://www.fmleasing.pl/aktualnosci/wrocili-z-pomyslem-ograniczenia-do-50-kosztow-samochodow-firmowych-a-dodatkowo-biora-sie-za-leasing-drozszych-aut

Podsumowując, cena samochodu osobowego pozwalająca zmieścić się w limicie umożliwiającym zaliczenie w koszty uzyskania przychodu całość zapłaconych rat czynszu inicjalnego leasingu wynosi:

165470 zł brutto (134528 zł netto) – dla płatników VAT, którzy użytkują auto służbowo i prywatnie, czyli odliczają 50% VAT

Jeśli Cie dobrze rozumiem, to mi właśnie chodzi o to odliczone 50% VAT czy tutaj też jest limit 150k. Innymi słowy załóżmy, że kupujesz auto za 369k brutto, VAT od tego jest 69k, więc połowa z tego jest 34,5k.

I teraz pytanie czy po prostu dostaje zwrot 34,5 k zapłaconego VATu czy tu też muszę policzyć proporcjonalnie względem 150k?

Pozostałe 50% (nieodliczone, jeśli dobrze rozumiem, jest tak jak piszesz powyżej)

Edytowane przez SajmonMT
Opublikowano

Limit obowiązuje zawsze, Twoje "netto" to wtedy cena auta netto + 50% VAT (do tego porównujesz limit).

Opublikowano

I teraz pytanie czy po prostu dostaje zwrot 34,5 k zapłaconego VATu czy tu też muszę policzyć proporcjonalnie względem 150k?

Limit ma miejsce dopiero po odliczeniu VAT, więc dostajesz zwrot 34,5k.

Opublikowano

Limit ma miejsce dopiero po odliczeniu VAT, więc dostajesz zwrot 34,5k.

Dzieki za potwierdzenie :)

Opublikowano

Co do limitów:

Limit jest jeden: 150k netto, które możemy wrzucić w koszty.

50% vatu tylko zwiększa wartość netto pojazdu, ale odliczymy tylko 150k.

Co do leasingu samochodu powyżej 150k netto:

1. Także wrzucamy w koszty 150k netto, ale robimy to proporcjonalnie w ratach do 150k do wartości pojazdu. Pwoedzmy, że samochód kosztuje netto 300k (wartość netto plus 50% vatu dla łatwego liczenia) to w koszty będziemy wracać proporcjonalnie połowę czynszu inicjalnego i rat aż ossiagniemu 150k limitu. Oczywiście możemy to rozliczać jeszcze dokŁadniej (na pewno odsetki całe w koszty i ratę kapitałowo właśnie proporcjonalnie i chyba całość OC i 75% lub proporcjonalnie AC: muszę sprawdzić)

Opublikowano

To teraz moje szybkie pytanie:

Czy opcja PANEL DESKI ROZDZIELCZEJ POKRYTY SKÓRĄ EKOLOGICZNĄ SENSATEC to skóra na całej desce rozdzielczej czy tylko nad zegarami od strony kierowcy (na daszku) ? Ktoś ma i może się wypowiedzieć?