Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Cytat

Ja sam chętnie powitałbym większa baterię i lepsze zasięgi, bo „musisz się zatrzymać co 200 kilometrów dla zdrowia” nie jest optimum w kwestii podróżowania, nie oszukujmy się

Kiedy jeżdżę na narty z boksem dachowym, nie ma nawet wspomnianych 200 kilometrów…

Nic mnie nie boli, tysiące użytkowników udowodniło kłamstwa, zrobiło to także dziesiątki portali także ogarnia mnie śmiech ze są jeszcze takie pelikany jak ty piszące bzdury które są jak szmalcownicy chcacy oszustwem zarobić kilka darmowych mil.  Nawet masz w jednym ostatnim artykule elektrowozu wklejony cytat ale u ciebie z 30 procent więcej teoretycznego zasięgu wltp robię się 100 % więcej realnego. Piszesz bzdury nie wiem czy świadomie czy nieświadomie, urządzenia tesli okłamują wszelkie wyliczenia, nawet mój wallbox myli się o ponad 20 procent między jednym a drugim rodzajem wyliczeń.

co do statystyk sprzedaży od początku pisze o wholesale bo liczy się to co z fabryki się sprzedało ale pocieszaj się dalej że jedyni którzy jeszcze te auta kupują to Chińczycy 👍

Edytowane przez słonik40
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Cytat

• EPS: Dostosowany zysk na akcje wyniósł 73 centy, przy 71 centach rok wcześniej oraz przy oczekiwaniu rynku na poziomie 75 centów

@BMFun wkładając w cos pieniądze jaki procent zysku z inwestycji oczekujesz? Ile oczek musi być więcej od uchodzących za 100 procent bezpiecznych obligacji/lokat czy dużo bardziej stabilnych nieruchomości? Jak dla mnie firma musi zarabiać te 5-15 procent wartości rocznie lub mieć duży potencjał wzrostu dochodów bądź wartości posiadanych dóbr przez najbliższe kilka lat. Przy 74 centach zysku na akcje sensowna wycena jak dla mnie to jest 7-10 dolarów.  Żeby wartość akcji wzrosła do 140 dolarów to tesla musiała by zwiększyć swoje zyski 15-20 krotnie i odpowiedz sobie sam czy w dobie rosnącej konkurencji, spadających marż, kurczącego się udziału w rynku na całym świecie jest do tego zdolna, czy zapowiadane nowe produkty typu fsd, robotami, optimus nie zderza się z dokładnie taką samą konkurencją i czy wogole się przyjmą ze zyski firmy zwiększa się tylu krotnie.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

slonik, ty fundamentalnie nie rozumiesz rynku akcji. Dobrze chociaz ze nie inwestujesz w takim razie, trzymaj sie mieszkan 🤣 Jak chcesz miec sute 5-15% PE to polecam akcje BMW czy VW

Nie ma czegos takiego jak wartosc docelowa, Tesla jest warta dokladnie tyle co chodzi obecnie na gieldzie czyli na dzis 260$

ps jezeli myslisz, ze obligacje czy lokaty sa w 100% pewne to jestes wielkim naiwniakiem, spytaj sie grekow, wenezuelczykow czy innuch argentynczykow co na ten temat sadza. Myslisz ze w pl jest lepiej? Ksiazeczekieszkaniowych nie mielismy? Hiperinflacji?

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Każda inwestycja jest obarczona ryzykiem większym lub mniejszym. Z obligacji można uciec przy małej prowizji a państwa nie upadają raczej z dnia na dzień i wielu już wie że upadnie. Akcje tesli Dziś to jest 260, jeszcze miesiąc temu ludzie zostali ubrani za 480. Management tesli pozbył się akcji w dużych ilościach. Jeszcze miesiąc temu @Jac3kBMW pisał że mam FOMO bo nie kupiłem po 250, nie żałowałem wtedy, dzis mnie ogarnia śmiech a raczej  w sumie to nawet nie jestem zdziwiony. Nie kupiłem wtedy, nie kupię dziś. p/e to jest fundament każdej wyceny firmy, zapytaj chociażby chata gpt to ci powie. Wszystko co powyżej to jest gra i spekulacja, możesz zarobić jak będziesz kupował-sprzedawał w dobrych momentach. Pisałem ci już kiedyś że akcje tesli robią kółeczka okradając z pieniędzy wielu ludzi. Kolejne kółeczko się zamyka 👍

IMG_3566.thumb.png.1f3588e7ed75d360331bbcc06df2312b.pngIMG_3565.thumb.png.1d9532952c1cd1509fd1249e48bc11a7.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Laze dzisiaj od rana po Lizbonie i mam takie anegdotyczne spostrzezenie apropo elektrykow.

Widzialem 2 szt VW ID3 i tak oko setki TM3/TMY (glownie TM3), jest ich tu jak karaluchow. 

zadnych innych elektrykow, nic, nada, tylko Tesla.

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Czy mi się wydaje że właśnie ten idiota Elon obraził nas wszystkich jako podatników płacacacych za całego starlinka na Ukrainie?

1. Według Sikorskiego płacimy za niego około 50 milionów dolarów rocznie

2. na Ukrainie według różnych źródeł działa  około 40 tysięcy starlinkow

3. aktualnie cena za abonament według strony starlink to 175zl za 50gb 420 za unlimited.

4. Wychodzi na to że Polscy podatnicy płacą temu idiocie ponad 100 dolarów miesięcznie za każdego starlinka a idiota ma jeszcze czelność twierdzić że płacimy niewielki procent…. Mam nadzieję że Europa się jak najszybciej obudzi i zacznie polegać jedynie na własnych rozwiązaniach.

IMG_3588.thumb.png.6e1b08ee7316098d8a14858ce0164d16.pngIMG_3587.thumb.png.06864810a6c40d906ba99470e65ca9a0.pngIMG_3586.thumb.png.568e3bea7ed42c398966573d0bf2516a.pngIMG_3589.thumb.png.aaba33eb1167ace058d43d2f64fa05e9.png

IMG_3588.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

A ja kiedyś na tym forum zadałem pytanie, ile byłaby warta Tesla bez Muska? Nikt nie odpowiedział. I teraz jakby trochę brakuje tego dawnego Muska, co widać po cenie akcji Tesli.  

Szwedzki miliarder i zarządzający funduszem hedgingowym, Christer Gardell, wyraził poważne obawy dotyczące wyceny akcji Tesli, sugerując, że ich wartość może spaść nawet o 95%. W wywiadzie dla EFN, Gardell stwierdził, że Tesla jest obecnie "prawdopodobnie najdroższą akcją na światowych giełdach" i że jej wycena jest "niezrozumiała".

Edytowane przez karbo
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano

Mam nadzieję że wszelkie możliwe przyjemności ze strony urzędów spotkają polskie oddziały tesli i to szybko. Co za skończeniec.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

- Elon wychodzi na mównicę i mówi: „drodzy akcjonariusze, jazda autonomiczna w końcu działa. Osiągnęliśmy sukces i teraz będziemy sprzedawać wszystkim na około.”

- na to Chińczycy odpowiadają: „fajnie Elon ale nie dzięki bo nasza też działa i już wpakowaliśmy ją do najtańszych pojazdów na rynku” 😀

https://youtu.be/lr4W9vb-LI0?si=d42IYr6UIrbf5MMc

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, adiki napisał(a):

Ktoś zarobił, ktoś stracił 🙂

IMG_5570.thumb.jpeg.1fa1cf28cd04c0d35cbfab0ff0f9dc8b.jpeg

Uderzające podobieństwo wykresu do:

image.thumb.jpeg.06e8999e683058f75008098a577e73e6.jpeg

Spadek -12% już dziś jednego dnia. @adamjttk zaciera ręce ze posłuchał prognoz kolegów z forum i nie zbiera już na emeryturę sprzedając na górce. @Jac3kBMW pewnie odczuwa pierwsze symptomy FOMO ze nie sprzedał na górce po 460 czekając na dalsze wzrosty.

Tymczasem “sypiące” się BMW czy VAG wracają z kursami do poziomów wcześniejszych.

Tesla wróciła do poziomu z grudnia 2020 roku i tutaj podobieństwa z BMW się kończą. A nie, przepraszam. BMW jest 15% wyżej niż w grudniu 2020 i wypłaciło po drodze dodatkowo z 30% kursu wyjściowego w dywidendach. 

Edytowane przez BMFun
  • Lubię to 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Ja bym jeszcze dodał że kolega @adamjttk zarobił podwójnie. Oprócz zysku finansowego kupil też święty spokój. Podczas poprzednich dużych spadków dało się wyczuć u niego nerwowość w wysyłanych postach natomiast teraz jest jakoś wyjątkowo spokojny. Koledze @Jac3kBMW będą za to się śniły niezrealizowane zyski, odjeżdżająca z szybkością przyspieszenia plaid nowa tesla a strate będzie racjonalizował przez dziesiątki przypadków 😀

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Jakoś ostatnio fani Tesli mało piszą o jej przewagach i wizjonerstwie.

Prawdziwi fani dzisiaj ładują torby w akcje na przecenie -14% 😉 To jest test kto wierzy w markę a kto tylko podpinał się pod trend 🙂 FOMO potem będzie długo prześladować jak wróci do poziomów 500+ za akcje 😉 

Edytowane przez BMFun
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)

Od ponad 2 tyg na wakacjach wiec nie mam czasu sie udzielac. Musk cham okrutny ale niestety mowi prawde 😕

Spojrzcie na akcje Eutelsat 🙂

ps wg nomenklatury kolegi BMFun Starlinki to taka Toyota lacznosci, tez w sumie nie maja zadnej przewagi technologicznej poza cena, nie? 😉

Edytowane przez adamjttk

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Prawdę? Jaka prawdę? Cham zarabia na wojnie, polscy podatnicy za to płacą a on  jęczy na internecie że zaprzestanie dostarczania usługi za którą mu zapłacono?

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
16 minut temu, słonik40 napisał(a):

Prawdę? Jaka prawdę? Cham zarabia na wojnie, polscy podatnicy za to płacą a on  jęczy na internecie że zaprzestanie dostarczania usługi za którą mu zapłacono?

Mamy podobno wolny rynek, nikt nam Europejczykom przeciez nie zabrania uzywac swoich wlasnych systemow lacznosci nie? Mamy wlasne starlinki, mamy wlasne rakiety zeby je tanio wynosic hurtowo na orbite etc

zgadza sie? 😉

powtarzam - Musk jest obecnie chamem, przyjal retoryke Trumpa a ta retoryka jest butna niestety ale logiczna. Kto kogo potrzebuje kazdy niestety wie.

Tesla obecnie jezdzic wstyd (zeby nie bylo jakie sa moje zapatrywania na to wszystko)

• Lubię to 2

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Starlink to nie jedyna firma na świecie oferująca satelitarny internet i mam nadzieję że Europa będzie wiedziała teraz co zrobić. Wiadomo nie wydarzy to się tu i teraz ale długofalowo starlink powinien zostać wykopany jako potencjalnie niebezpieczne narzędzie. To nie jest tak że Europa nie ma technologii ale nauczka jest taka że strategiczne urządzenia powinny być w głównej mierze produkcji własnej 

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, adamjttk napisał(a):

Mamy podobno wolny rynek, nikt nam Europejczykom przeciez nie zabrania uzywac swoich wlasnych systemow lacznosci nie? Mamy wlasne starlinki, mamy wlasne rakiety zeby je tanio wynosic hurtowo na orbite etc

zgadza sie? 😉

powtarzam - Musk jest obecnie chamem, przyjal retoryke Trumpa a ta retoryka jest butna niestety ale logiczna. Kto kogo potrzebuje kazdy niestety wie.

Tesla obecnie jezdzic wstyd (zeby nie bylo jakie sa moje zapatrywania na to wszystko)

image.thumb.png.e4e09acff90d691abaab941bb5c78b86.png

To ja widzę @adamjttk nie próżnujesz w tej Lizbonie. Akcje dobrze sprzedane, więc teraz walka o powrót do normalności. I na co teraz wymienić TMY? Porsche podobno ścięło produkcję Taycanow i takich rabatów jak teraz możemy się ponownie nie doczekać. 

Tymczasem mamy -16%.

Edytowane przez BMFun
  • Dziękuję 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, słonik40 napisał(a):

Starlink to nie jedyna firma na świecie oferująca satelitarny internet i mam nadzieję że Europa będzie wiedziała teraz co zrobić. Wiadomo nie wydarzy to się tu i teraz ale długofalowo starlink powinien zostać wykopany jako potencjalnie niebezpieczne narzędzie. To nie jest tak że Europa nie ma technologii ale nauczka jest taka że strategiczne urządzenia powinny być w głównej mierze produkcji własnej 

Tylko powiedz to Ukraincom ktorzy nie moga czekac x lat na zamienniki europejskie bo maja wojne tu i teraz 😕

Dlatego mowie ze Musk to swinia ale ma niestety racje.

Sikorski natomiast zrobil PIEKNA akcje, Musk juz sie kajal ze nie ma opcji zeby wylaczyl (!), a jak eskaluje i wylaczy to zrobi z siebie niewiarygodnego klauna i w Europie bedzie spalony i dobrze o tym wie.

@BMFun w Lizbonie byl polmaraton 😉

Modelu Y nie sprzedam bo zainkasuje na dzis za duza utrate wartosci, jeszcze z rok-dwa zona musi pojezdzic. No chyba ze Muskowi odwali do konca to sprzedam bo nie bede mial sumienia jezdzic bez wzgledu na koszty.

ps dopiero zajarzylem, ze zdjecie z Lizbony, dobre 🙂 🙂 

Edytowane przez adamjttk
  • Lubię to 1

.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
13 minut temu, adamjttk napisał(a):

Tylko powiedz to Ukraincom ktorzy nie moga czekac x lat na zamienniki europejskie bo maja wojne tu i teraz 😕

Dlatego mowie ze Musk to swinia ale ma niestety racje.

Sikorski natomiast zrobil PIEKNA akcje, Musk juz sie kajal ze nie ma opcji zeby wylaczyl (!), a jak eskaluje i wylaczy to zrobi z siebie niewiarygodnego klauna i w Europie bedzie spalony i dobrze o tym wie.

Nie wiem ile w tym marketingu, nie wiem jaka perspektywa czasowa, ale jest światło w tunelu jeśli chodzi o alternatywy i coś już tam zaczyna działać.

https://www.money.pl/gospodarka/eutelsat-z-imponujacym-wzrostem-zamieszanie-wokol-starlinkow-i-plany-ue-pomagaja-gigantowi-7133563427965888a.html

Eutelsat podaje, że jej usługa OneWeb LEO, składająca się z 630 satelitów, już wspiera komunikację w Ukrainie. Informuje, że ma tam tysiące terminali, choć zastrzega, że nie wszystkie zostały podłączone do sieci.

13 minut temu, adamjttk napisał(a):

@BMFun w Lizbonie byl polmaraton 😉

Modelu Y nie sprzedam bo zainkasuje na dzis za duza utrate wartosci, jeszcze z rok-dwa zona musi pojezdzic. No chyba ze Muskowi odwali do konca to sprzedam bo nie bede mial sumienia jezdzic bez wzgledu na koszty.

ps dopiero zajarzylem, ze zdjecie z Lizbony, dobre 🙂 🙂 

🙂