Skocz do zawartości

M50i 4.4 V8 530km

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czyli można założyć, że jeżdżąc 80-90% czasu w warunkach miejskich lub zbliżonych do miejskich na dystansie 100kkm  wykonam więcej przeglądów niż podobny samochód, który większość czasu spędza w trasie.

W takiej sytuacji zakup pakietu serwisowego BSI nabiera sensu.

• Odpowiedzi 448
  • Wyświetleń 77,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Panowie na drogie auta najlepsze wyjście to nie brać tego na własność. Czyli wpłata 0 lub 5% okres 59mcy wykup 35-40%. Taki leasing w złotówkach wyjdzie ok.130% w euro poniżej 120%. Dużo nie dużo

• Nie napisałem, że zawias mpro gorszy 😉, tylko bardziej sztywny porównując do adaptacyjnego zwykłego. To tylko moje spostrzeżenie takie na gorąco. Redukcja przechyłów to bajka w mpro. Bujanie się na bo

• No i oczywista sprawa, że mają argument. Na swojej skórze, boleśnie i bardzo drogo przekonał się o tym mój brat. Miał pecha - pękło mu łożysko pod wałem. Wyrok: silnik do wymiany (G31 540i) Panow

Opublikowane grafiki

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wydaje mi się, że nie ma to aż takiego znaczenia - wymieniałem olej zawsze 2 dodatkowe razy między przeglądami i u Ciebie będzie podobnie - to, że sam przegląd obowiązkowy wypadnie po 27k a nie 29k km oznacza tylko tyle, że w ciągu kilku lat zrobisz jeden dodatkowy przegląd olejowy w stosunku do kogoś, kto jeździ głównie trasami. Musisz jedynie 'celować' bardziej z wymianami dodatkowymi i robić je co około 9k km, żeby ostatnia nie wypadła po 5k  ;).

Opublikowano

przy 4.0i wymieniam co 10tys kilometrów, łatwo się zapamiętuje 🙂. W X5M wymieniam co 7,5tys. kilometrów, też łatwo pamiętać. 
Chciałem, aby w serwisie zmienili mi interwały - ponoć się nie da, ale w autach z USA się dałó.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Da sie w EU tez. 

Opublikowano

Zmianę interwału zrobiłem w krajowej G05

Opublikowano

Tylko ja mam nadal na gwarancji i sam nie chcę miszać

Opublikowano

Jak tak naprawdę wygląda awaryjność tego silnika ? Poważnie zastanawiam się nad kupnem x5 g05 530ps po 2023r . Jest tak awaryjny jak piszą internetu i jedynym rozsądnym wyborem to 40i ?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Rozsadny, do x5, to 40d, sredni to 40i, bardzo dobry to 50i, pod warunkiem: nie interesuje mnie spalanie. Sama jednostka: pancerna. 

Opublikowano

No właśnie na 50i ludzie narzekają że awaryjne . Dlatego zadałem tu pytanie . Tym bardziej że to będzie auto około roczne . A spalanie jakoś nie jest dużo większe od 40i . 

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ważne aby zmieniać olej często, co max 10tys km, unikniesz tym samym wielu problemów. Silnik jest poprawiony wiele razy, więc dużo bolączek ma już za sobą. Spalanie jest znacznie większe niż w 40i(szczególnie 40i po lifcie spala bardzo mało wachy), więc nie wierz w bajki o zbliżonym spalaniu. Mamy w rodzinie obydwa silniki więc mam porównanie. Jeśli nie przeszkadza ci częstsza wizyta na stacji paliw, to M50i/M60i jest bardzo fajną opcją silnikową dla X5.

Opublikowano

Sprzedając 30d postanowiłem kupić benzynę i doszedłem do wniosku, że już lepiej wejść w V8 niż R6. Nie wiem ile spala realnie 40i ale w stosunku do 30d dolewam extra w mieście 5-6L/100km a na trasie to ok 3l. Takie mam spostrzeżenia po 10kkm.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ale kto kupuje 50i patrzac na spalanie? Przeciez to bez sensu, prawda. Chcesz v8 to wiadomo ze spali i 30 jak bedziesz "deptal". 

Opublikowano

Na dwie rzeczy trzeba przy tym silniku zwrócić uwagę: wymiany oleju co 10.000km Max i do rozgrzania silnika 75st Min nie wciskać ostro gazu. Jak to mówią "jak dbasz, tak masz" - ale to dotyczy również silników pozostałych.

Edytowane przez wilk325

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wilk, ta wiedza jest od 25ciu lat😄, albo i dluzej. N63 w ostatniej odslonie, powiedzialbym, ze jest bardziej pancerny jak b58, nie ma tyle plastiku co bardzo trapi r3/r4/r6. 

Opublikowano
2 godziny temu, robert0707 napisał(a):

Ważne aby zmieniać olej często, co max 10tys km, unikniesz tym samym wielu problemów. Silnik jest poprawiony wiele razy, więc dużo bolączek ma już za sobą. Spalanie jest znacznie większe niż w 40i(szczególnie 40i po lifcie spala bardzo mało wachy), więc nie wierz w bajki o zbliżonym spalaniu. Mamy w rodzinie obydwa silniki więc mam porównanie. Jeśli nie przeszkadza ci częstsza wizyta na stacji paliw, to M50i/M60i jest bardzo fajną opcją silnikową dla X5.

Skoro użytkujesz obydwa motory to wypowiedz się jak możesz . Wiadomo by się chciało 530ps ale rozsądek mówi że mniej problemów jest w 40i 381ps . Dlatego zadałem tu pytanie . Jeśli możesz wypowiedz się na wszystkie tematy porównując te obydwa motory . Z góry dziękuję .

Opublikowano
Godzinę temu, wilk325 napisał(a):

Na dwie rzeczy trzeba przy tym silniku zwrócić uwagę: wymiany oleju co 10.000km Max i do rozgrzania silnika 75st Min nie wciskać ostro gazu. Jak to mówią "jak dbasz, tak masz" - ale to dotyczy również silników pozostałych.

Tak tylko kupując auto do 50k przebiegu to 95% takich aut ma zmieniany olej co 30k 🤷‍♂️

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
18 minut temu, Pandora napisał(a):

Tak tylko kupując auto do 50k przebiegu to 95% takich aut ma zmieniany olej co 30k 🤷‍♂️

To takie auta z zasady bym skreślał - jeśli ktoś nie dbał o wymiany oleju to pewnie miał generalnie gdzieś obchodzenie się z samochodem na zimnym silniku, etc.

Nie wiem czy w M50i/M60i tak jest, ale w X5M musisz zrobić serwis olejowy do 2.000km pod rygorem utraty gwarancji. 

Opublikowano

Jaki przebieg i jak często wymiany oliwy. Od tego zacznij. Spalanie olej, przyzwyczaisz się 😉

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, Pandora napisał(a):

Skoro użytkujesz obydwa motory to wypowiedz się jak możesz . Wiadomo by się chciało 530ps ale rozsądek mówi że mniej problemów jest w 40i 381ps . Dlatego zadałem tu pytanie

Nie można porównywać V8 do R6, bo i po co. Obydwa to porządne silniki, lecz V8 zawsze będzie obarczone jakimś tam większym ryzykiem podczas eksploatacji (u nas odpukac nie ma problemów ani jednym ani z drugim). Jeśli spalanie nie jest problemem, i trochę droższy serwis, to regularnie serwisując S63 nie powinieneś mieć z nim problemów( zakładając że kupisz uczciwe auto). 

V8 to jest zawsze V8 😀

Opublikowano
4 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Sprzedając 30d postanowiłem kupić benzynę i doszedłem do wniosku, że już lepiej wejść w V8 niż R6. Nie wiem ile spala realnie 40i ale w stosunku do 30d dolewam extra w mieście 5-6L/100km a na trasie to ok 3l. Takie mam spostrzeżenia po 10kkm.

Ja miałem w prelci w 40d średnie 10,5 l, teraz w 60i mam 13,5l. Jazda to mix trasy i miasto

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

No, zaczyna sie, 60i pali prawie tyle co 40d....

Opublikowano
3 minuty temu, kkx5 napisał(a):

No, zaczyna sie, 60i pali prawie tyle co 40d....

Przecież napisałem że mi pali 3 litry wiecej wiec o co ci chodzi?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Może mu pali tyle, ale gdy miał 40d to "zapierdalał", a 60i pewnie raz na weekend wciśnie gaz do spodu 🙂 

Nasze 50i pali obecnie >20l w jezdzie mieszanej.

13,5 l to jakies bajki z mchu i paproci..

Edytowane przez robert0707

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Cos w tym jest, aby 40d spalilo 10.5 to trzeba niezle gonic, aby 60i spalilo 13.5 to trzeba ledwo jechac. Marchall, my sie znamy na autach wiec nie wchodz w polemike i nie pisz, pytajac, o co chodzi... 

Opublikowano
34 minuty temu, robert0707 napisał(a):

Może mu pali tyle, ale gdy miał 40d to "zapierdalał", a 60i pewnie raz na weekend wciśnie gaz do spodu 🙂 

Nasze 50i pali obecnie >20l w jezdzie mieszanej.

13,5 l to jakies bajki z mchu i paproci..

PokazOstatniezdjecia.thumb.png.f046ff2890456a8f32eff9b7ba55d2b8.pngMasz tu swój mech i paproć😂😂😂