Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Główni Moderatorzy
Opublikowano
Ja bym wolał lać 20 a nie pocieszać się niskim spalaniem kosiarki :lol: ale co zrobić :lol:
  • Główni Moderatorzy
Opublikowano
Mają potencjał te 3.0, ale tak to zapewne wychodzi. Turbo żyje, turbo pije ;)
  • 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

a to niespodzianka , spalanie autostradowe 140-150 w trybie SPORT jest mniejsze niż w COMFORT jadąc podobnym stylem- bez kickdownu- :shock:

IMG_20200723_062057827.jpg

Opublikowano

Za komfort się płaci jak widać haha.

Ja się pilnowałem i na zbiorniku:

49l na 650km, spalanie 7,5, wskazanie kompa 7,2.

Dwa razy dostał buta a tak 600 km dosc delikatnie trasą podmiejską ale też dużo podjazdów po kilkaset metrów, kilka kilometrów - kilka razy dziennie.

Wciąż nie mogę się przyzwyczaić do małych oporów toczenia, spokojnie mógłbym osiągnąć wynik poniżej 7l w cyklu mieszanym gdybym jeszcze więcej (przez dłuższy dystans) hamował silnikiem.

Opublikowano

hybdryda 330e

trasa GDAŃSK - NADARZYN - GDAŃSK

Odległość 840km

Spalanie 8,2

Dwie osoby na pokładzie

Średnia prędkość na autostradzie a1 a2 miedzy 155km/h- 165km/h

Kilka razy v max. Ogólnie tryb HYBRID.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
hybdryda 330e

trasa GDAŃSK - NADARZYN - GDAŃSK

Odległość 840km

Spalanie 8,2

Dwie osoby na pokładzie

Średnia prędkość na autostradzie a1 a2 miedzy 155km/h- 165km/h

Kilka razy v max. Ogólnie tryb HYBRID.

I to pokazuje że spalanie na trasie jest jak w samej benzynie praktycznie.... Hybryda się opłaca tylko na miasto :(

male-bmw-2.png
Opublikowano

Panowie zgadza się :) ale właśnie zakupu hybrydy dokonuje się gdy większość km w roku jeździ się w mieście :)

Dla mnie to mega oszczędności i frajda z jazdy po mieście ze spalaniem 0.0. A gdy chce „poszaleć” to i tak nie ma lipy :)

A w trasę jeżdżę 2-3 razy do roku (trasa czyli minimum te 400-500 km w obie strony).

Pozdrawiam

Opublikowano
Panowie zgadza się :) ale właśnie zakupu hybrydy dokonuje się gdy większość km w roku jeździ się w mieście :)

Dla mnie to mega oszczędności i frajda z jazdy po mieście ze spalaniem 0.0. A gdy chce „poszaleć” to i tak nie ma lipy :)

A w trasę jeżdżę 2-3 razy do roku (trasa czyli minimum te 400-500 km w obie strony).

Pozdrawiam

Tak, masz rację, mi też by się hybryda sprawdziła bo 80% bym jezdzil na prądzie i robię krótkie trasy max 70km dziennie, zwykle okolo 20 km.

Pewnie z 2-3l by mi wyszło w cyklu mieszanym.

Poza tym na samym prądzie nieźle przyspiesza. Jak jade zaspany do roboty to i tak zwykle 80 kmh nie przekraczam ;)

Czekam na szersze zastosowanie r6 w plug-in, w 5er ma być chyba na jesień, a być może i w 3er się pojawi po LCI? Ktoś coś wie?

330i jest super jesli chodzi o spalanie, z moją nogą spodziewałem się 11l średniego (tyle LPG palila mi vectra 2.2 147KM), a tu 9 ciężko przekroczyć a 100 KM więcej.

Już ktoś na forum pisał - bmw ma świetny stosunek mocy do spalania.

Opublikowano

M340i, trasa okolice Wrocławia - Ustka (440km): 9.1 L/100

- tryb comfort

- pierwsze 150km ekspresówka S5 z prędkością na tempomacie 140km/h - wyszło 8.6 L (po tym odcinku średnia prędkość wg komputera ok 130km/h)

- potem drogi krajowe (tempomat 120 na pustych, bez gwałtownych przyspieszeń), w tym prawie 1h w korku o długości 5km... - spalanie wzrosło do 9.1L i średnia prędkość spadła do 69km/h

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
w tym prawie 1h w korku o długości 5km...

klasyczny początek urlopu nad morzem.. :wink:

i to kolejny dowód że głównie o spalaniu decyduje styl jazdy a nie ilość koni

miłego urlopu :8)

Opublikowano
Zdjęcie z mojego G21 330i. 3600 km, w większości w mieście.

Mówi mi, że 7.9 L/100 km. Nie wiem na ile to jest prawda ale chyba prawda.

Pozdrawiam

7018851a71fc4d4fmed.jpg

Hmm średnia w mieście 49 km/h, no to nieźle zapylasz:-)

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
I to pokazuje że spalanie na trasie jest jak w samej benzynie praktycznie.... Hybryda się opłaca tylko na miasto :(

Nie tylko na miasto.

Trzeba pamiętać, że jest to hybryda typu plug-in, więc można śmigać na samej baterii.

Mieszkam na Mazurach gdzie jest wiele krętych dróg i brak autostrad - hybryda idealnie się tutaj sprawuje.

Dojazd do pracy, wypad do rodziców do podmiejskiej wsi. Do tego miasteczka turystyczne które odwiedzam - odległość 15, 25, 45. Olsztyn oddalony o 55 km gdzie głównie śmigam na zakupu do galerii handlowej w której mogę naładować baterie.

Na bardzo długie trasy lepiej sprawdzi się diesel lub zwykła benzyna (większy bak, mniejsza waga = mniejsze spalanie).

Dużą zaletą 330e jest zdalne włączenie chłodzenia wnętrza samochodu latem a zimą ogrzewanie.

Opublikowano

U mnie od nowosci 13,2/100. Spalenie naszych G20 ewidetnie jest jak [BAD]...wiadomo.

Katowice-Jaroslaw 19,3/100, caly czas A4 i sport+ :mrgreen: najnizsze jakie mialem to 10,9 na trasie ale jak dla mnie to meczarnia straszna i zeby bylo zabawnie wlasnie wtedy mandat dostalem bo za szybko jechałem :duh: koledzy z GT mnie nagrali.

Ostatnio Za to oprocz paliwa mialem dolewke oleju przy 12kkm (wymieniony takze po dotarciu) na dniach kolejna moja wymiana.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

kolejna próba autostradowa przy mojej ulubionej konfiguracji : silnik sport , ASB comfort , Uklad jezdny comfort

IMG_20200813_065218841.jpg

Opublikowano

Jezdze dosc dynamicznie, ale bez szaleństw. Zrobiłem 2300 w miesiac. 1000km w miescie

Za to na ekspresowej/ autostradzie ustawiam temponat na + 20km/h

140-160 km/h

Predkosc max 261 km/h :8)

Srednie spalanie 9.5 L/100.

330i xdrive

• 3 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

jazda autostradowa w stylu jazdy mojego dziadka jak zaczął chorować na Parkinsona :wink:

IMG-20200908-121336150.jpg

Opublikowano
Cześć, to mój pierwszy wpis na forum, jestem od niedawna zainteresowany marką BMW, dopiero zamówiłem "kosiarkę" - 318i. Ciekawi mnie tryb jazdy Pro Eco, dedykowany jest do do miasta, autostrady ? Oczywiście, jakim kosztem standardu jazdy uzyskujemy oszczędność ?