Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Tym, ktorzy spodziewaja sie obnizek cen samochodów do produkcji polecam tez porownanie sobie kursu PLN/EUR z lutego i teraz. To sie za jakis czas musi na cenach odbic. Druga sprawa to BMW planuje zwolnienie 6000 pracownikow. Raczej nie przewiduja wiec chyba utrzymania wielkiej produkcji i dostarczania Polakom samochodów po kosztach.
Opublikowano
Tym, ktorzy spodziewaja sie obnizek cen samochodów do produkcji polecam tez porownanie sobie kursu PLN/EUR z lutego i teraz. To sie za jakis czas musi na cenach odbic. Druga sprawa to BMW planuje zwolnienie 6000 pracownikow. Raczej nie przewiduja wiec chyba utrzymania wielkiej produkcji i dostarczania Polakom samochodów po kosztach.

https://iv.pl/image/GtAGHWy

Też nie spodziewam się lepszych rabatów, w szczegolnosci kiedy zarabia się na skali. I jak wyzej, kurs euro jest fatalny.

Opublikowano
Hej mam w planie g21

Powiedzcie mi czy to jest dobry deal?

https://www.otomoto.pl/oferta/bmw-seria-3-330i-xdrive-touring-nowy-2019-rok-dealer-bmw-dobrzanski-ID6CYdCc.html#gallery-grid

Czy lepiej poczekać na produkcję i normalnie zamówić?

Wg mnie dosyć dobra propozycja. Jak byś wyrwał do tego koła zimowe i ubezpieczenie gratis plus leasing 0% to będzie atrakcyjne.

To moje zdanie.

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano

Rozmawiałem z Kolegą przed weekendem.

I te 30%, które łaskawie bmw po targach daje za 2019 rok, to nie takie wielkie halo.

15-19% dawał merc na wyprzedaży rocznika co rok.

Jeden rok spada, 15-20% za roczne auto w dół i te kilka %, które teraz dorzucają, to śmiech.

Przed Wuhanem do 20% można było dostać na uto do produkcji.

Dzisiaj pewnie to samo.

Opublikowano

Cześć Wam,

Wydaje mi się, że jeśli ktoś, tak jak ja jest nastawiony na auto nowe z fabryki, to rozsądną decyzją według mnie jest poczekanie. W lutym, po drugiej wizycie w salonie, jako człowiek z "ulicy", miałem wynegocjowane 17% (podczas pierwszej 14%). 2 Tygodnie później okazało się że bank, w którym pracuje moja żona ma zniżkę flotową 23%. A potem nadszedł koronawirus. Tydzień temu rozmawiałem ze sprzedawcą. Zniżka flotowa skurczyła się z 23% do 19% a ta dla zwykłego człowieka to już nawet szkoda gadać. Sprzedawca powiedział, żeby poczekać do czerwca/lipca - Jeśli sprzedadzą to co mają na placach zaczną dawać lepsze upusty na auta nowe. Tyle lat już czekam, że już zacisnę zęby i jakoś się przemęcze:)

Opublikowano

to wez jeden dodatek mniej i ciesz sie autem.

bedziesz zaciskal zeby i czekal az model bedzie popularny na ulicach i nie bedzie juz tak cieszyl

Opublikowano

Dokładnie. Dopiero co odbierałem 330i a już znowu siedze na otomoto :duh: , jak sie skonczy korona w przyezlym roku bede na polmetku leasingu, po 3 latach pewnie wleci LCI albo i4 jeśli bedzie dobre.

Kup auto ze stocku póki jest wybór.

M340i juz prawie nie ma.

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

A mi się dwa miesiące produkcji dłużyły :lol:

Jakbym usłyszał takie gadki to tylko z placu.

Opublikowano
Cześć Wam,

Wydaje mi się, że jeśli ktoś, tak jak ja jest nastawiony na auto nowe z fabryki, to rozsądną decyzją według mnie jest poczekanie. W lutym, po drugiej wizycie w salonie, jako człowiek z "ulicy", miałem wynegocjowane 17% (podczas pierwszej 14%). 2 Tygodnie później okazało się że bank, w którym pracuje moja żona ma zniżkę flotową 23%. A potem nadszedł koronawirus. Tydzień temu rozmawiałem ze sprzedawcą. Zniżka flotowa skurczyła się z 23% do 19% a ta dla zwykłego człowieka to już nawet szkoda gadać. Sprzedawca powiedział, żeby poczekać do czerwca/lipca - Jeśli sprzedadzą to co mają na placach zaczną dawać lepsze upusty na auta nowe. Tyle lat już czekam, że już zacisnę zęby i jakoś się przemęcze:)

Tydzień temu miałem podobny dylemat i wybrałem samochód z placu.

Po weekendzie majowy odbieram 330e w m sport pakiecie ;)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

I jak jaypablo? odebrałeś? zadowolony?

Ja postanowiłem poczekać do czerwca. Rozmawiałem z handlowcem. Rabaty wracają, tak że w czerwcu zamówię pod siebie, chociaż zazdroszczę, że już masz z głowy i możesz śmigać:)

p.s zdjcie da?

Opublikowano
Wygląda na to, ze fabryka w Monachium startuje 18 maja. Zamawiałem auto (G20) w lutym, dostalem produkcję na czerwiec, potem miał być jednak maj, poten zaczęło się wiadome szaleństwo i nic już nie było wiadomo. Wczoraj dostałem info, że powinien być czerwiec. Ciekawa sprawa - 2 miesiace fabryka stała, teraz wraca na max 50% mocy i w sumie data prod. taka sama ;)
Opublikowano
Ciekawa sprawa - 2 miesiace fabryka stała, teraz wraca na max 50% mocy i w sumie data prod. taka sama

Myślisz, że ludzie siedzieli w domach i z nudów zamawiali nowe samochody? :wink:

Sam się rozglądam za nowym autkiem, mam już upatrzone, ale w styczniu jeszcze go w salonach nie było, więc nawet go na żywo nie widziałem. Myślisz, że zamówię przez telefon? :lol:

Opublikowano

No nie nie, upraszczasz. Skoro mi w lutym mowili, ze produkcja na maj, to znaczy, ze mieli na 2-3 miesiące do produkcji samochodów już pozamawianych/slotów porezerwowanych przede mną. Więc skoro fabryka stała 2 miesiące, to znaczy, że masa z tych aut nie będzie jednak produkowana - ludzie sie powycofywali, salony porezygnowały z tych rezerwacji.

Jakbys zamówił w marcu/kwietniu to byś i tak pewnie miał produkcję po mnie.

Opublikowano
No nie nie, upraszczasz.

Zgadzam się w 100% :)

W modelu trochę mniej uproszczonym wyglądało to tak, że fabryki pracowały na 100%, a zamówienia z każdym dniem malały. Teraz fabryki powrócą znowu z mocą 100% (albo bliską temu), a zamówienia będą stopniowo z dnia na dzień rosły. Poza zamówieniami klientów jest jeszcze produkcja tego co się może sprzedać, czyli stock - można tym parametrem produkcji zapewne trochę manipulować.

Opublikowano
wieć moce będą raczej na poziomie 50%

I jak czytamy dalej, na razie te moce wystarczą aby dostarczać auta na rynek.

"...two shifts only makes sense once there is a definite increase in demand."

Opublikowano
w volvo i 25 dostaniesz u brokera

W bmw tez prawie tyle dawali w zeszłym roku...

Pozdrawiam

Maciek

Opublikowano
Koledzy, a jak wyglądają rabaty na g20 w edycji biznesowej - jest kilka sztuk za 119.000 - 120.000, gdzie na etapie kalkulacji dostaje się rabat ok 30 tys. Czy od tej ceny można liczyć na jakieś zniżki?