Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam :D

Z racji, że w e60 z 2006r mam problem ze stabilnością jazdy i utrzymaniem toru jazdy, czasami ze stukami w ukladzie kierowniczym moje podejrzenia padly na luzy w maglownicy. Przy jezdzie prosto czuje luz na kierownicy, moge krecic kierownica delikatnie a auto nie reaguje. Bylem na 3 stacjach diagnostycznych, zero najmniejszych luzow w zawieszeniu, amorki po 70%. Mam nowe tuleje z przodu i z tylu plywajace, nowe drazki z koncowkami, geometria w 3d ustawiona a wrazenie mam, że auto gubi zbieznosc. Kola przekladalem i jest to samo :duh: :duh: Podejrzenie padlo na magiel. Szukam drugiego zregenerowanego ale problem w tym, że nie wiem jakiego mam szukac. Przeczytalem, ze do e60 sa trzy rozne maglownice a ja nie mam zielonego pojecia jaka ja potrzebuje. Moze ktos mnie nakieruje czego mam szukac ?? Mechanikiem nie jestem i nie mam o tym pojecia :mrgreen: :duh:

Ostatnie 7 znakow VIN : CX22650

Podobno sa zwykle maglownice, jakies z czujnikiem i jakies do Aktywnego ukladu :mad2:

Opublikowano
Nie wiem co u Ciebie nie gra i ciężko to zweryfikować przez internet skoro diagności nic nie znaleźli. Moja podpowiedz to taka ze może to jeszcze być krzyżak łączący kolumnę kierownicy z przekładnią. Co do twojej maglownicy jaka jest zamontowana to znalazłem po rozkodowaniu vin-u posiadasz model hydro steeringservotronic, czyli z czujnikiem i nie jest to układ aktywnego wspomagania, nie jest to tez zwykle wspomaganie, działa ono w zależności od szybkości poruszania się, im szybciej tym ciężej i odwrotnie.
Opublikowano

Dzięki :cool2:

Z pośród 3 stacji diagnostycznych jeden diagnosta powiedział, ze mam luz na listwie :mad2: to by tłumaczyli te dziwne prowadzenie auta. Brak stabilności, trzeba cały czas korygować tor jazdy, jazda jest nieprzyjemna a wszystko inne w zawieszeniu sztywne i nowe, wszystko na lemforderach. Wszystkie nierówności czuć na kierownicy :duh:

Czyli wychodzi, ze mam się rozglądać za maglownica z czujnikiem servotronic. Lepiej kupić taka zregenerowana z nowa

Listwa zębata czy regenerować swoją ??

Na kołach 16-calowych jezdzi się kiepsko a na 17-stkach to już tragedia, wrażenie jakby całe zawieszenie było rozwalone

Opublikowano
Wiec ja napisze Ci tak. Skoro przekładnia jest sprawna tzn nie leci z niej olej a posiada luz zębaty to za nim podejmiesz się wymiany i z portfela Ci trochę ubędzie, spróbuj ten luz na przekaldni wyeliminować śrubą do tego przeznaczoną, każda przekładnia to ma i być może to rozwiąże twój problem. Jeżeli nie wiesz co z czym, to dobrego mechanika odwiedź by spróbował ten luz wyeliminować właśnie na tej śrubie.
Opublikowano
I ja się podłączę pod temat może ktoś mi pomoc jaka ja mam maglownice B626932

U Ciebie jest opcja s217 tzn active steering po rozkodowaniu vin-u objawia się to najlepszym rozwiązanym układem kierowniczym w tamtym czasie jak i najdroższym do naprawy.

Opublikowano
U mnie tez już są luzy i trzeszczenie podczas skrętu ale teraz przyszła zima i usatlo ale w lecie to masakra jak trzeszczy i się zastanawiam czy ta dawać do lekkiej regeneracji czy szukać używki
Opublikowano

W twoim przypadku, zacząłbym od przeczytania dokładnie tego tematu.

https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=15&t=273503

Pozdrawiam.

Niema starych BMW, są tylko zaniedbane :(

Archiwum moich poprzednich BMW http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=26&t=107364

Obecne e60 http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=155&t=298589

Opublikowano

Miałem taki sam przypadek (opisany tutaj: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=154146&p=2384367#p2384367)

Auto mi pływało, szczególnie gdy wjeżdżałem na nierówności.

Sprawdzałem to na 3 stacjach diagnostycznych i w 3 warsztatach, wszędzie mówili, że wszystko jest w porządku.

Dopiero w jednym warsztacie zauważyli, że jest luz na maglownicy i dałem ją do regeneracji, po czym się poprawiło! ; )

Opublikowano
Miałem taki sam przypadek (opisany tutaj: https://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=73&t=154146&p=2384367#p2384367)

Auto mi pływało, szczególnie gdy wjeżdżałem na nierówności.

Sprawdzałem to na 3 stacjach diagnostycznych i w 3 warsztatach, wszędzie mówili, że wszystko jest w porządku.

Dopiero w jednym warsztacie zauważyli, że jest luz na maglownicy i dałem ją do regeneracji, po czym się poprawiło! ; )

Ile placiles ? :mrgreen: wymienili listwe zebata?

Opublikowano

Ile placiles ? :mrgreen: wymienili listwe zebata?

Tak, musieli wymienić listwę, za regenerację zapłaciłem 1600 zł z tego co pamiętam.

Ząbki na listwie były "zjechane" najbardziej właśnie na pozycji "na wprost", dlatego auto pływało - szczególnie, gdy się wjeżdżało na jakieś nierówności/doły.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ja na wiosnę bd regenerował swoją AS znalazłem warsztat w Sandomierzu co wymienia listwy gośc i chce sprawdzić 1000zl regeneracja z gwarancja zobaczymy
Opublikowano
wymieniłeś? jak wrażenia?

Tak, wymieniłem.

Teraz stabilna, sztywna, układ bez luzu. Wóz trzyma tor jazdy, wczesniej trzebabylo korygowac caly czas i podczas jazdy "prosto" mialem luz taki, ze moglem delikatnie krecic w lewo i prawo a auto nie reagowalo. Na zakretach nie zawsze wracala sama do pozycji zero

Opublikowano
Ile Cie ta impreza kosztowała? I mówimy o servotronic?

Jasne, mowa o servotronic :mrgreen:

Kupiłem magiel po regeneracji z nowa listwa zebata - koszt 1300 zł plus koszt wymiany, plynu i zbieznosci ale to juz osobna kwestia :)

W koncu czuc komfort e60 :roll:

Domyslam sie, ze macie ten sam problem ?

• Członkowie klubu
Opublikowano
U mnie też jeszcze nie ma problemu, prowadzi się dobrze, ale warto monitorować temat :wink:
  • 4 lata później...
Opublikowano

Witam podłączę się do tematu jestem w trakcie poszukiwania maglownicy ale też nie wszyscy kojarzą co ja w końcu mam a ja sam nie wiem raczej standard bez czujnika ktoś coś ?

Pliss 😁

BMW E60 WBANC71030B153655

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Godzinę temu, hany771 napisał(a):

Witam podłączę się do tematu jestem w trakcie poszukiwania maglownicy ale też nie wszyscy kojarzą co ja w końcu mam a ja sam nie wiem raczej standard bez czujnika ktoś coś ?

32106780925