Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy felgi styling 664M Nr katalogowy: 36110048022 i 36110053503 również pękały?

Ja jeżdżę bez RoF i żyje, nie widzę różnicy. Zobaczę po sezonie czy ocena mi się nie zmieni ale póki co jest ok. 19tka daje mniejszy komfort niż 18, nie znam się na tym aż tak bardzo ale tłumaczę sobie tym że np. opona 275/35tka z tyłu musi oddawać gorszą nawierzchnię względem 18tki 245/45.

PS gdzie w panelu mogę edytować swoje konto dodając posiadane auto?

• 5 lat później...
Opublikowano

Czy wszystkie oryginalne felgi z BMW G30 są przystosowane do opon run flat ? Chodzi mi konkretnie o model Double Spoke 844.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@begbie

Nie, nie wszystkie oryginalne felgi z BMW G30 są w 100% projektowane wyłącznie pod opony run-flat — ale większość oryginalnych felg BMW, w tym Double Spoke 844, jest technicznie kompatybilna z oponami RSC (Runflat System Component).

Kilka szczegółów:

BMW nie robi dwóch różnych wersji felg dla run-flat i zwykłych opon w G30 — felgi mają ten sam profil osadzenia (hump), tzw. EH2/EH2+, który stabilizuje stopkę opony w przypadku utraty ciśnienia.

Opony run-flat są sztywniejsze i cięższe, więc felgi muszą być odpowiednio wytrzymałe. Oryginalne BMW, w tym 844, to spełniają.

Możesz na nich używać zarówno opon run-flat, jak i tradycyjnych (tubeless). BMW fabrycznie montuje run-flat w większości wersji G30, ale zmiana na zwykłe jest możliwa.

Ważne: przy zmianie na zwykłe opony potrzebny jest zestaw naprawczy lub koło dojazdowe, bo tracisz możliwość jazdy „na flaku”.

Double Spoke 844 (oryginał BMW, numer katalogowy np. 36118072063 dla 18”) ma oznaczenie EH2+, więc jest w pełni kompatybilna z run-flatami.

• Lubię to 1
Opublikowano

Serdecznie dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź. Kupiłem właśnie powyższe felgi i powoli rozglądam się za zimówkami do nich. Ze względu na dość wysoki profil opony (245/45) zdecyduję się raczej na run flat. 

Opublikowano

Jedno sprostowanie. Kurier właśnie dostarczył mi felgi i double spoke 844, 18" mają jednak profil H2 a nie EH2+. To chyba jednak nie przeszkoda ? Np. według Continentala "Opony typu runflat firmy Continental są kompatybilne ze wszystkimi standardowymi felgami."

https://www.continental-tires.com/pl/pl/products/car/continental-tire-technologies/runflat-tires/

Nie wiem jak z innymi markami, pewnie trzeba za każdym razem sprawdzić w karcie katalogowej konkretnej opony.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Różnica między profilem H2 a EH2+ jest realna, ale w praktyce, przy nowoczesnych oponach run-flat, ma mniejsze znaczenie niż mogłoby się wydawać.

H2 (Double Hump) – standardowy profil felgi z dwoma garbami po obu stronach, które pomagają utrzymać oponę na miejscu po spadku ciśnienia. Stosowany w większości współczesnych felg.

EH2/EH2+ (Extended Hump) – garby są wyższe i bardziej zaokrąglone, co dodatkowo poprawia stabilność opony run-flat w krytycznych sytuacjach (np. gwałtowny skręt po utracie ciśnienia).

Co to oznacza w praktyce?

Kompatybilność: Felgi H2 są bezpieczne dla opon run-flat. EH2+ daje dodatkowy margines bezpieczeństwa, ale nie jest obowiązkowy.

Homologacja: Twoje Double Spoke 844 to oryginalne felgi BMW, fabrycznie przewidziane do G30, więc całość jest zgodna z projektem producenta.

TPMS: Najważniejszy element przy run-flat to sprawny system monitorowania ciśnienia w oponach – to on poinformuje cię, że jedziesz na „flaku”.

Podsumowanie:

H2 w zupełności wystarczy do jazdy na run-flat, jeśli felga jest oryginalna i zgodna z homologacją. EH2+ to miły dodatek, ale nie wymóg. Możesz spokojnie montować run-flat i korzystać z ich zalet.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Chat gpt wjechał na forum ? 😜

• Lubię to 1
  • Haha 2
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Niestety chat gpt myli sie w wielu kwestiach tak jak powyzszy przykład …

• Lubię to 1
  • Haha 1
Opublikowano

AI po prostu agreguje co znajdzie w necie, a że ile ludzi tyle opinii na każdy temat to mamy to co mamy, pomieszanie z poplątaniem. 🤪
Może i dobrze, mi tam do mądrej AI nie spieszno..

images.steamusercontent.gif.acac313b5ad836e69a7b36b8f2290cf6.gif

• Główni Moderatorzy
Opublikowano

Proponuję na przyszłość nie wklejać mądrości z chata. Jeśli nie znasz odpowiedzi na pytanie to lepiej nic nie pisać niż ten bełkot AI. Kolejne przeklejki z AI będą nagradzane.

• Lubię to 2
  • Dziękuję 1
Opublikowano

Przejrzałem zdjęcia na portalach ogłoszeniowych i co udało mi się ustalić, na pewno felgi 845m 19", 845m 20", 668Mm 20", 791m 19", 634 18 " mają profil H2. Czy to możliwe żeby te same modele felg równocześnie występowały z profilami H2 i EH2 ? Raczej mało prawdopodobne.

Niektóre z tych felg są do dzisiaj dostępne na oficjalnej stronie BMW wraz z kołami runflat. To by oznaczało, że według producenta samochodu do opony runflat wystarczająca jest felga H2.

Jednocześnie nie udało mi się znaleźć żadnej felgi wychodzącej oryginalnie z G30, która miałaby profil EH2+, co oczywiście nie oznacza że takich nie było.

• Lubię to 1
Opublikowano
W dniu 11.10.2018 o 17:58, dawidrze napisał(a):

Kolega Kaju_32 ma rację, jeżeli cokolwiek stanie się ze skrzynką VTG, Bmw odmówi realizacji naprawy gwarancyjnej ze względu na zastosowanie nieodpowiedniego ogumienia (bez ROF). Opony zwykłe są podobno bardziej miękkie i negatywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie napędu x-drive, jeżeli oczywiście zastosowano takie opony fabrycznie. Czyli gra nie warta świeczki, trzeba jeździć na ROF.

W takim razie, dlaczego BMW daje homologację oponom bez ROF ?

Opublikowano (edytowane)
W dniu 6.08.2025 o 10:45, M4R10 napisał(a):

@begbie

Ważne: przy zmianie na zwykłe opony potrzebny jest zestaw naprawczy lub koło dojazdowe, bo tracisz możliwość jazdy „na flaku”.

Jazda "na flaku" najczęściej kończy się zniszczeniem opony, a przy napędzie x-drive oznacza to wymianę 4 opon(wszystkie opony powinny mieć taki sam lub bardzo zbliżony obwód).

Edytowane przez RobertP
  • Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Randall napisał(a):

Proponuję na przyszłość nie wklejać mądrości z chata. Jeśli nie znasz odpowiedzi na pytanie to lepiej nic nie pisać niż ten bełkot AI. Kolejne przeklejki z AI będą nagradzane.

@Randall dlaczego skasowałes mój post? albo kasujesz wszystkie posty które nic nie wnoszą do tego wątku albo uzasadnij swoje mądrości. Bycie głównym moderatorem nie daje ci prawa do wybiórczej cenzury. Najłatwiej uprawiać sobie śmieszki ale w żaden sposób merytorycznie nie odnieść się do zarzutu. 

Żaden z podanych punktów regulaminu forum BMW Klub Polska nie zabrania wprost pisania postów lub udzielania porad z wykorzystaniem AI.

Proponuje byś 
działał obiektywnie i w zgodnie z regulaninem, tego sie wymaga od głównego moderatora.

Edytowane przez M4R10
Regulamin
Opublikowano
6 godzin temu, Randall napisał(a):

Kolejne przeklejki z AI będą nagradzane.

Piękne by to było, gdyby te chatowe pierdolety były automatycznie wychwycane i natychmiast usuwane 🙂 Bo, jak to gdzieś przeczytałem, inteligencja może i sztuczna, ale głupota prawdziwa. 

• Lubię to 1
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@KucaQ Na każdym forum znajdzie się masa teoretycznych ekspertów, których rady są co najmniej wątpliwe. I szczerze mówiąc – nie ma większej różnicy, czy błędna porada pochodzi od AI, czy od przypadkowego użytkownika z forum. Jeśli ktoś nie potrafi samodzielnie przefiltrować i przeanalizować informacji z internetu, to problem nie leży w źródle, tylko w odbiorcy.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
5 godzin temu, RobertP napisał(a):

W takim razie, dlaczego BMW daje homologację oponom bez ROF ?

Mylisz opony rof z homologacja. To dwie rozne sprawy opony nie rsc rowniez moga posiadac homologacje dla bmw ( gwiazdke ) !

Opublikowano

@M4R10 Forum jest dla użytkowników nie dla AI, jak ktoś chce poradzić się "wszechwiedzącej" AI to samemu może ją zapytać, jesteśmy Ci wdzięczni za poświęcenie kilku minut na pytanie i kopiowanie odpowiedzi tutaj, ale prosimy nie rób tego więcej. Sam masz powyżej przykład jak AI twierdzi że Double Spoki 844 mają EH2+, a @begbie na własne oczy zobaczył że nie mają. Zasłaniasz się teoretycznymi ekspertami, a sam dokładasz do pieca teoretyczną ekspercką AI, jasne, zróbmy z forum chlew pełny wątpliwych treści i porad, to na pewno zachęci do przebywania tutaj obecnych i przyciągnie nowych użytkowników.. Przecież nic do Ciebie nie mamy tylko do AI które już jest wszędzie i każdy tym rzyga bo jest o kant .... rozbić.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

@Markok

W jednym miejscu popełniono błąd, że felgi 844 mają profil EH2+, a jak słusznie zauważył @begbie, mają H2. Pomyłka.

Natomiast cała reszta odpowiedzi była merytorycznie poprawna:

– opisana różnica między H2 a EH2+

– felgi z profilem H2 są kompatybilne z run-flatami, co potwierdzają m.in. producenci opon

– znaczenie TPMS i homologacji felg OEM BMW

Jeden błąd nie przekreśla całej wypowiedzi.

Dla jasności – nie kieruję tego tylko do autora pytania, ale ogólnie:

Cytat

Jeśli ktoś nie potrafi samodzielnie przefiltrować i przeanalizować informacji z internetu, to problem nie leży w źródle, tylko w odbiorcy.

Nie zgadzam się z tą ogólną krytyką narzędzi, które – przy rozsądnym podejściu – mogą być bardzo pomocne. To, że coś jest „wszędzie”, nie oznacza automatycznie, że nie ma wartości. Ważne jest, jak kto z tego korzysta.

Oczywiście, błędy się zdarzają – tak samo w wypowiedziach użytkowników, jak i w materiałach dostępnych online. Dlatego zawsze trzeba sprawdzać fakty i weryfikować źródła, niezależnie od tego, skąd pochodzi informacja.

Jeśli ktoś nie czuje się na siłach, żeby samodzielnie ocenić, co jest rzetelne, to być może rzeczywiście lepszym rozwiązaniem będzie konsultacja ze specjalistą, a nie szukanie odpowiedzi na forum.

Z mojej strony temat uważam za zamknięty.