Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam w bmw x5 e70 40d N57 nie podoba mi się się wartość doładowania na zgaszonym silniku ciśnienie atmosferyczne wynosi 1000 hPa a komputer widzi doładowanie 1045 hPa ,na zapalonym silniku też jest różnica w ciśnieniu miedzy zadanym a osiągniętym.

Może ktoś mi pomóc to zweryfikować czy tak ma być ? według mnie map sensor jest do wymiany.

Opublikowano

Jak się okazało w G31 działa wszystko włącznie z wymuszeniem wypalania. Test błędów i ich kasowanie również.

W X4 G02 nie działa tylko analiza akumulatora.

Opublikowano
Na czym polega wartość (poziom oleju wartość długo terminowa i krótko ????? Jak to rozumieć

Jest to poziom oleju w milimetrach. Nie wiem czy m się różnią obydwie wartości. Podejrzewam jedynie że chodzi o czas w jakim liczona jest średnia wartość.

Czym się różni w btool egr sterowanie od egr adaptacja?

Sterowanie pozwala chwilowo zamknąć/otworzyć zawór żeby sprawdzić czy działa lub na potrzeby wymiany w niektórych modelach.

Adaptacja pozwala trwale go ograniczyć ale tylko w niewielkim zakresie.

Opublikowano

Dziś przeskanowałem aplikacją auto pod kątem błędów.

Wywaliło byka E1CD.Dodam,że błąd ten widniał w zakładce ccc/radio/rozrywka oraz egs/skrzynia biegów.

Nigdzie nie mogę znaleźć informacji czego dotyczy ten błąd i dlaczego ten sam kod występuje w ccc i egs.

Podpowie ktoś?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Dałoby się dorzucić Live Data z zawieszenia EHC ? Wysokość lewego i prawego koła oraz status kompresora z zaworami ?
Opublikowano
Można aplikacją sprawdzić czy w samochodzie jest zarejestrowany akumulator AGM?

Jak mamy agm to pojemność akumulatora wskazuje o 1 Ah więcej. Np. Zakodowane jest 80 agm to wskazuje 81 ah.

Sprawdzone info.

Sprzedam:
Opublikowano

Hej, pytanie do apki i funkcji serwisowej EGS>GS19D. Mamy do wybgoru 4 opcje:

1. Live data - wiadomo

2. Reset funkcji uczenia się skrzyni biegów

3. Reset adaptacji skrzyni biegów

4. Wartości adaptacji

Czym różni się 2 od 3? Mam podejrzenia, ale nie jestem pewien na 100% więc nie będę gdybał. Zdaje się INPA ma tylko opcję 3?

w opcji 4 mam podane wartości adaptacji.... no i...

Sprzęgło A cięnienie napełnienia 75,00

Sprzęgło B cięnienie napełnienia 63,00

Sprzęgło C cięnienie napełnienia -91,00

Sprzęgło D cięnienie napełnienia -246,00

Sprzęgło E cięnienie napełnienia 216,00

Sprzęgło A czas napełnienia 29,00

Sprzęgło B czas napełnienia 22,00

Sprzęgło C czas napełnienia -3,00

Sprzęgło D czas napełnienia 0,00

Sprzęgło E czas napełnienia 93,00

skąd takie odczyty? Być może apka odczytuje coś nieprawidłowo lub "widzi" nieprawidłowy model skrzyni? Zakładam, że te minusy gdyby rzeczywiście były w sterowniku skrzyni, wówczas nie dało by się jeździć.

Opublikowano
Czesc. szukam tak troche po omacku i juz nie wiem sie czego czepnąć, chodzi o czeste wypalanie dpf. Napisze ktos moze, kto ma podobny silnik ( E87 118d 122kM 2006r. silnik chyba m47 ) czy to normalne, ze temp spalin przed dpf jest taka sama jak temperatura spalin (bank1)) ? Bo sie zastanawiam czy taki czujnik przed dpf mam. Btool pokazuje temperature przed dpf (ja takiego czujnika na schematach nie znalazłem ale moze mało ogarniety jestem, a podrugie jak taka sama temperatura spalin, to po co 2 czujniki pokazujące to samo. Zastanawiam sie tez czy moze faktycznie są 2 czujniki i jeden walnięty a wtedy ECU kopiuje wartości z tego drugiego) Prosze o odpowiedz. Dziekuje:)
Opublikowano

Witam.

Przeszukałem forum i nie znalazłem rozwiązania nurtującego mnie problemu.

Dokonałem wymiany oleju i filtrów.

Przez aplikację bimmer tool chciałem resetować serwis olejowy - wszedłem w tą zakładkę i był tam ustawione 100%, poniżej 3 czyli marzec, a jeszcze niżej 2023 Klikłem ok a następnie wyłączyłem zapłon na ok 1 min.

Po włączeniu zapłonu na zegarach informacja do serwisu 60km. :shock:

Powtórzyłem czynności i info serwis minął 27000 km temu :shock:

I tak niestety doszłem do serwis minął 70000km :evil:

Co robię nie tak

Opublikowano

Ok. Zadziałało teraz mam 24000 do przeglądu i luty 2023.

Nie wiem tylko dlaczego luty?

Dzięki

Opublikowano

pawelgawel

Jestem betatesterem aplikacji i po raz pierwszy mam problem z jedną z funkcji serwisowych. Chciałem zresetować wymianę klocków hamulcowych poprzez aplikację, ale niestety bez efektu i co gorsze teraz nie mogę zresetować tej wymiany metodą tradycyjną czyli kombinacją przycisków na manetce oraz przyciskiem resetu przebiegów dziennych na liczniku.

Opublikowano
pawelgawel

Jestem betatesterem aplikacji i po raz pierwszy mam problem z jedną z funkcji serwisowych. Chciałem zresetować wymianę klocków hamulcowych poprzez aplikację, ale niestety bez efektu i co gorsze teraz nie mogę zresetować tej wymiany metodą tradycyjną czyli kombinacją przycisków na manetce oraz przyciskiem resetu przebiegów dziennych na liczniku.

W e91 wydaje mi się, że z manetki też nie mogłem tego skasować dopiero podpinając kompa się udało.

Opublikowano
Ostatnio walczyłem z tematem kasowania inspekcji klocków w e60.Wg kompa do wymiany klocków ~700km.Postanowiłem skasować serwis i zamiast zresetować wyskoczyło -15000km.Próbowałem kilkadziesiąt razy bez efektu.Proponuje zdjąć koło,wypiąć czujnik z instalacji a w miejsce wtyki zrobić zworkę np.ze spinacza.Włączyć zapłon,skasować serwis.U mnie zadziałało za pierwszym razem.Spróbuj,może zadziała.Powodzenia
Opublikowano
Ostatnio walczyłem z tematem kasowania inspekcji klocków w e60.Wg kompa do wymiany klocków ~700km.Postanowiłem skasować serwis i zamiast zresetować wyskoczyło -15000km.Próbowałem kilkadziesiąt razy bez efektu.Proponuje zdjąć koło,wypiąć czujnik z instalacji a w miejsce wtyki zrobić zworkę np.ze spinacza.Włączyć zapłon,skasować serwis.U mnie zadziałało za pierwszym razem.Spróbuj,może zadziała.Powodzenia

Tak właśnie dzisiaj próbowałem, niestety nic się nie zmieniło a dodatkowo wyskoczyły błędy abs i trakcji.

Po podłączeniu czujnika z powrotem błędy skasowałem, ale błąd klocków pozostał