Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Zalezy od modulu moze. Moj sam sie wylacza po chwili. Zawsze wyciagam, ale raz zapomnialem i niebylo zadnego problemu z aku a byl wpiety 2 dni.
Opublikowano
Zalezy od modulu moze. Moj sam sie wylacza po chwili. Zawsze wyciagam, ale raz zapomnialem i niebylo zadnego problemu z aku a byl wpiety 2 dni.

Moj ma sie wylaczac podobno ale rozladowal az godzina mi sie skasowala i kierownica aktywna zwariowala :duh:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Nie wiem czy jest tak faktycznie, gdzieś czytałem że podłączony interfejs może pomóc złodziejowi.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
od 2 lat mam wpięte. Kupujecie chinole za pół ceny normalnego adaptera to nie dziwota, że rozładowuje.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano
Z tym wypalaniem to już kij wie jak jest. Dzisiaj jadąc na 6 sadza na poziomie 16g reg zaplanowana na x i aktywna na x . Nagle odznaczylo 2 reg i zaczęło wypalac . Temperatura silnika 68c ciśnienie wsteczne 18hpa . Już zgupialem . Tak naprawdę już nie wiadomo który parametr ma znaczenie na przybywanie sadzy i włączanie wypalania
Opublikowano
od 2 lat mam wpięte. Kupujecie chinole za pół ceny normalnego adaptera to nie dziwota, że rozładowuje.

U mnie jest podobnie. Wyłączam interfejs ale usuwać go nie usuwam, zresztą trzeba się mocno natrudzić by to zrobić.

Test spalania po modyfikacji oprogramowania silnika.

061fac0013ca14a9m.jpg

Opublikowano
Z tym wypalaniem to już kij wie jak jest. Dzisiaj jadąc na 6 sadza na poziomie 16g reg zaplanowana na x i aktywna na x . Nagle odznaczylo 2 reg i zaczęło wypalac . Temperatura silnika 68c ciśnienie wsteczne 18hpa . Już zgupialem . Tak naprawdę już nie wiadomo który parametr ma znaczenie na przybywanie sadzy i włączanie wypalania

A wyzerowało Ci dystans od regeneracji czy nie? Wypalanie wypalaniu nie jest równe. Są pewne cykle, które redukują ilość sadzy przy pewnych warunkach ale nie zerują dystansu - są po prostu krótsze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Wczoraj wyszła beta 2.73:

Jest możliwość załączenia/wyłączenia grzania świec żarowych w dieslach (Funkcje Serwisowe -> Motor -> świece żarowe - sterowanie). Grzanie wyłącza się samo po 15 sekundach.

W live data jest dodatkowy parametr pokazujący czy świece są załączone a w silnikach N47/57 aktualna moc grzania.

pawelgawel-czy byłoby możliwe by funkcja sprawdzania świeć żar. była również w serii F ?

Po wymianie filtra paliwa przydatna byłaby możliwość załączenia pompy paliwowej w celu odpowietrzenia instalacji paliwowej.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Andrzej62, ta funkcja jest dostępna dla serii F. Aktualnie jest tylko w wersji beta. W weekend będzie dostępna wersja publiczna z tą funkcją.

:cool2:

Opublikowano

Ten mam. http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7408637150 Podobmo mial byc polski i powinien sie wylaczyc.

Też mam taki moduł, siedzi cały czas w gnieździe i nie rozładowuje aku. Kupowałęm ze dwa lata temu.

e61 530dA >> spacer.png

Opublikowano

Trafiają się podróbki tego adaptera w których przycisk nie działa bo nie jest do niczego podłączony.

Teoretycznie taki adapter nie powinien rozładować aku, ale problem polega na tym że w autach do ok 2007 taki adapter co kilka sekund 'pobudza' sterowniki żeby się nie uśpiły i to po powoduje rozładowanie. Jeśli adapter wyłącza się sam to nie powinno być tego problemu jak również nie powinno być problemu w autach po 2007r, tzn z CAN.

Opublikowano
Pawelgawel czy jest szansa na dodanie do apki inicjalizacji czujnika deszczu? Tylko chodzi mi o taką jak jest w disie, nie taka jak w inpie. Bardzo fajna sprawa, w poprzedniej e90 wycieraczki pracowały różnie, po inicjalizacji disem czujnik działał idealnie. Obecnie nie mam już disa, a ta inicjalizacje co jest w inpa nic nie daje. Myślę, że dużo użytkowników btoola skorzystało by z tej opcji z korzyścią dla codziennego użytkowania swoich bumek szczególnie w tym okresie.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
A kiedy kasowanie inspekcji zawita do apki? Można mieć nadzieję że niedługo? Również do serii F ?

Inspekcje to kasujesz z pozycji zegarów.

Opublikowano
Pawelgawel czy jest szansa na dodanie do apki inicjalizacji czujnika deszczu? Tylko chodzi mi o taką jak jest w disie, nie taka jak w inpie. Bardzo fajna sprawa, w poprzedniej e90 wycieraczki pracowały różnie, po inicjalizacji disem czujnik działał idealnie. Obecnie nie mam już disa, a ta inicjalizacje co jest w inpa nic nie daje. Myślę, że dużo użytkowników btoola skorzystało by z tej opcji z korzyścią dla codziennego użytkowania swoich bumek szczególnie w tym okresie.

Popieram . Ten czujnik to porażka a czasowka w ogóle nie dziala

Opublikowano
Teoretycznie taki adapter nie powinien rozładować aku, ale problem polega na tym że w autach do ok 2007 taki adapter co kilka sekund 'pobudza' sterowniki żeby się nie uśpiły i to po powoduje rozładowanie. Jeśli adapter wyłącza się sam to nie powinno być tego problemu jak również nie powinno być problemu w autach po 2007r, tzn z CAN.

Robi to sam adapter nie połączony z aplikacją czy wykonuje to dopiero z włączoną aplikacją i zaznaczoną opcją ATWM?

Opublikowano

Robi to sam adapter od momentu połączenia z autem. Opcja ATWM jedynie zmienia komendę która jest wysyłana do auta.

Myślę że mogę dodać taką funkcję żeby w trakcie zamykania aplikacji zresetować adapter, wówczas powinien przestać budzić sterowniki.

Co do resetu czujnika deszczu - dodam, tylko trochę roboty z tym jest bo to obsługa kolejnego modułu w funkcjach serwisowych. Najwcześniej za miesiąc zabiorę się za to.

Aktualne plany to:

- profile aut, tzn lista ostatnio podłączonych aut - żeby nie trzeba było ręcznie zmieniać ustawień przy podłączaniu innego samochodu.

- zwiększenie prędkości połączenia dla adapterów ELM w autach od 2007 (dla starszych aut niestety nie da się na zwykłym ELMie).

- kodowanie wtrysków - kody IMA

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Pięknie! Kodowanie wtrysków będzie dla wszystkich motorów? Można aktualnie zakodowane wartości odczytać? Ja szczególnie cieszę się ze zwiększenia prędkości odczytow.

Diagnostyka silników N53 i N43

Możliwość zdalnej diagnostyki, szczegóły zapraszam na PRIV

6CiWSrm.png

Opublikowano

Drugi raz pojawił się problem z moją E90, tym razem miałem przy sobie kabel i aplikację pod ręką :) Zajebista sprawa.

Autem zrobiłem 60km, w drodze powrotnej po 15km auto straciło moc. Spalanie na ekonomizerze max, nie wkręca się na obroty, czasami jak się wkręci to czuć wciskanie w fotel.. a po chwili znów lipa.

No i postanowiłem sprawdzić błędy - pierw wyskoczyły dwa:

1. 3FF0 Miernik masy powietrza

2. 4C9F Zawór powrotny spalin, wiarygodność

Po skasowaniu błędów po chwili wskoczył osobno błąd nr2, po skasowaniu i sprawdzeniu za jakiś czas wyskoczył znów ten pierwszy błąd.

Zrobiłem również logi pod koniec jazdy. Czy to na 100% przepływka? Szczerze mówiąc to i z tym ciśnieniem doładowania (a ciśnieniem doładowania - oczekiwane, też są różnice)

Dodam, że raz już miałem taką sytuację.. jakieś 300km temu i od tego czasu był spokój.

Link do loga:

https://log.malonetuning.com/chart/242803#H8KLCABsU8O5WwIDTcKNw4EKwoAgEETDv2XDjytkRcO0L8OSYcOJw4XChMOKw5AtwqrCr8OPw6zDkmUOw7N4M8OGQMOkJRzCrCwJJRbDgArCm3ZAA2PCmEPDtDfCvw04XjnCkjDCvMKEwqxVwpfCosOTwqfDgsKid8KTFMKQw70fMHXCl8KzR13CocKuUcOnUcOQwp%2FCv0tIw5vDrMOLWcOuwocHwrDCm8OzwrDChgAAAA%3D%3D

@edit

Odpaliłem auto po jakimś czasie, z początku dość tak szarpał. Później bez zmian.

Link do youtube: https://youtu.be/YTk9gUKh94Y

Gaz ciągle w podłodze.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
zajrzałbym do EGR i go gruntownie przeczyścił jeżeli silnik M47. jeżeli silnik N47 to musisz się upewnić,że cięgienko EGR swobonie się porusza i nie przycina.dla pewności również popsikać jakimś preparatem żeby luźno chodziło.