Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam E91 z 2005 z navi proffesional i od 3 dni nie działa mi radio...

Bardziej szczegółowo: radio nie wyszukuje żadnej stacji, w głośnikach słychać tylko szum... Dodam że radio działało normalnie, zgasiłem samochód, wróciłem po 2 godzinach odpaliłem i radio już nie wstało... Tylko szum do dzisiaj...

Co może być przyczyną?

Pozdrawiam

Opublikowano
Padła antena (w tylniej szybie ) lub po prostu ustaw stacje radiowe ręcznie .
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
Opublikowano

Moze sie nie znam ,ale jak padla antena, to chyba nic nie zlapie, niewazne czy recznie czy automatycznie, right :?:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Moze sie nie znam ,ale jak padla antena, to chyba nic nie zlapie, niewazne czy recznie czy automatycznie, right :?:

amsat napisał : lub, a nie, i .

Opublikowano

Racja dzieki :cool2:

A moze kolega niechcacy przestawil pasmo odbioru :?: z Fm na Am np :mrgreen:

Sorry za ortografie - niemiecki windows :)

http://images.spritmonitor.de/519278.png

Opublikowano
Ja mam to samo w moim e46, podobno wina leży po stronie wzmacniacza. Jeszcze tego nie naprawiłem, ale za to znalazłem ten wzmacniacz. Wszyscy piszą , że jest on w lewym tylnim słupku w bmw a u mnie jest pod osłoną tylniej klapy bagażnika, a sama antena jest w tylniej szybie. Uważaj jak będziesz majstrował, bo z tego co mi się udało wyczytać , ten wzmacniacz zasila też centralny zamek (jakieś dziwne rozwiązanie).
Opublikowano

Oczywiście ręcznie próbowałem nastawiać i nic... Nawet na stacje których częstotliwość znam... (czasami coś tam się przebijało przez szum...) Pasmo oczywiście jest na FM :)

W takim razie bardziej prawdopodobne że padła antena lub radio - wzmacniacz...

Tylko jak się do tego zabrać?? Bo ciężko bez radia... Co sprawdzić najpierw, jak??

Jedna rzecz mi przychodzi na myśl... Skoro antena jest w tylnej szybie to może ma to jakieś powiązanie - mianowicie od jakiegoś czasu zapala mi się kontrolka przepalonej żarówki w lampie na klapie i faktycznie ona nie świeci... Jednakże czasami żarówka nie świeci a czasami (po kilku gaszeniach i odpalaniach samochodu) się zapala i jest wszystko OK - już miałem tak kilka razy, tydzień działa a tydzień nie działa...

Z góry dzięki za info!!! (P.S. na forum szukałem ale nic na ten temat nie ma...)

Opublikowano

Sprawdź kable wchodzące do klapy bagażnika !

Któryś mógł się złamać. ( antenowy, ten od gasnącego światełka )

Pozdrawiam
Opublikowano

Co znaczy antenowy ten od gasnącego światełka..??

pytam ponieważ mam ten sam problem, i chyba będę musiał w końcu się za to zabrać.

śledzę wszytkie wątki związane z tym lub podobnym problemem.

centralny działa, radyjko tylko w dużych miastach gdzie sygnał jest naprawdę mocny.

pytanie, dużo jest pracy aby dobrać się do tych kabli po prawej stronie..?? w której wiązce idzie ten kabel zasilający wzmacniacz.

po prawej stronie mam dwie wiązki w 2 gumowych osłonach

dzieki i pozdrawiam

Opublikowano

Znaczy któryś z tych dwóch.

Antenowy odpowiada za antenę, a ten od światełka odpowiada za gasnące światło.

Może dotyczyć obu kabelków. :)

Oczywiście przyczyn może być więcej, światło może też gasnąć jeśli żarówka jest niesprawna, lampa nie ma właściwego styku.

centralny działa, radyjko tylko w dużych miastach gdzie sygnał jest naprawdę mocny.

A może padł ci wmacniacz?

Pozdrawiam
Opublikowano
Stawiam jednak na problem a anteną . :norty:
Domek nad najczystszym jeziorem na Mazurach - Wakacje - Święta - Ferie - Weekendy - Sylwester -http://domkinarty.spanie.pl/
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Witam ponownie. Tym razem zapytanie z działu elektroniki. Mianowicie mam radio professional, które od zakupu w Niemczech nie gra (słychać szmery, raz złapało falę i ponownie straciło zasięg). Zaznaczę, iż samochód pochodzi z Austrii, a fale są ustawione na FM.

Proszę o pomoc.

Opublikowano
Witam, problem pewnie znajduje się po stronie anteny. Trzeba rozebrać tylny spoiler i dostać się do wiązki kabli prowadzonych przez gumową osłonę z prawej strony. Prawdopodobnie przerwał się jeden z kabli (od otwierania tylnej szyby) - kolor chyba czerwony i dlatego nie działa lub problem jest ze wzmacniaczem, który znajduje się w spoilerze. Ja też miałem to samo i sam dałem radę. Po trochu - jak to zrobić znalazłem w postach na forum. Najpierw trzeba wyjąć 5 zatyczek od dołu spoilera, odkręcić śrubki i wyciągnąć chyba dwa kołki (kołki z wewnętrznym trzpieniem) i spoiler delikatnie ściągnąć. Później trochę zabawy - śrubokręt i wykorzystałem miedziany drut, aby pochwycić "kabelek". Pozdrawiam
  • 1 rok później...
Opublikowano
Oczywiście ręcznie próbowałem nastawiać i nic... Nawet na stacje których częstotliwość znam... (czasami coś tam się przebijało przez szum...) Pasmo oczywiście jest na FM :)

W takim razie bardziej prawdopodobne że padła antena lub radio - wzmacniacz...

Tylko jak się do tego zabrać?? Bo ciężko bez radia... Co sprawdzić najpierw, jak??

Jedna rzecz mi przychodzi na myśl... Skoro antena jest w tylnej szybie to może ma to jakieś powiązanie - mianowicie od jakiegoś czasu zapala mi się kontrolka przepalonej żarówki w lampie na klapie i faktycznie ona nie świeci... Jednakże czasami żarówka nie świeci a czasami (po kilku gaszeniach i odpalaniach samochodu) się zapala i jest wszystko OK - już miałem tak kilka razy, tydzień działa a tydzień nie działa...

Z góry dzięki za info!!! (P.S. na forum szukałem ale nic na ten temat nie ma...)

Kolego czy udało się rozwiązać problem z radiem :?:

Sprzedam, uchwyt ręcznego ze skóry, tylna klapa Pre-Lci Igiełka.

Człowiek nie potrzebuje gwiazdy, błyskawicy a nawet czterech pierścieni, człowiek potrzebuje dwóch nerek.

Moja ślicznota: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=158&t=211412 oceń:D

• 10 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam

Kupiłem E90 z nie sprawnym radiem działa jedynie eject płyty . Zauważyłem że wstawione radio jest po liftingu ze srebrnymi gałkami , mój rok BMW to 2007 może to jest problem że radio nie działa ? w moim powinno być radio z przed liftu BMW professional .Czeka mnie wymiana na drugie , czy potrzebne jest go wpisanie przez soft ? czy będzie działać od razu po włożeniu ?

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
koniczynka92 czeka Cię wymiana LCD. Jest też metoda (podobno działa, sam nie próbowałem) przez nakłuwanie taśmy igłą/szpilką. Poszukaj na forum...ja jeszcze kawy nie wypiłem. Jest to przypadłość radia Professional. Co do wymiany...dziecinne proste jeśli nie masz dwóch lewych rąk :wink: Ciężej chyba z zakupem samego LCD
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, w moim pojeździe BMW E92 335xi 2008 zaistniała taka awaria - radio nie działa, nie słychać nawigacji, FM, CD itp. System iDrive działa bez zarzutu. Jest tu zamontowany system Logic7 i nawigacja Professional. Znajomy stwierdził iż mógł się spalić bezpiecznik wzmacniacza. Proszę o informacje, czy ktoś miał taki problem, oraz gdzie znajduje się ten wzmacniacz oraz jego bezpiecznik. Z góry dziękuję i pozdrawiam.
  • 3 lata później...
Opublikowano
Witam,

Posiadam E91 z 2005 z navi proffesional i od 3 dni nie działa mi radio...

Bardziej szczegółowo: radio nie wyszukuje żadnej stacji, w głośnikach słychać tylko szum... Dodam że radio działało normalnie, zgasiłem samochód, wróciłem po 2 godzinach odpaliłem i radio już nie wstało... Tylko szum do dzisiaj...

Co może być przyczyną?

Pozdrawiam

Odgrzewam stary watek. Od kilku dni mam ten sam problem. Radio dziala w miescie - poza gubi sygnal i tylko szum. Btool -bledow brak

Ewidentnie wzmacniacz lub kabel w gumie (laczenie klapy z buda/ lub klapy ze spojlerem ?) . Jesli ktos ma doswiadczenie w tym temacie prosze o pomoc -lub podlinkowanie ...

Z prawej strony sa dwie gumy, gdzie szukac ? -dzis lekko odchulilem bez rozkrecania i duzo tam kabli :). jutro planuje sie zabrac za temat.

Co dziwne - jak odpalilem auto w Bieszczadach po nocy chodzilo jakies moze 5 minut radio - potem szum. Juz obstawialem kabelek, ale ten objaw mnnie dziwi.