Skocz do zawartości

Felgi, opony, dystanse, ET, do E32 - porady i pytania.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jakie opony najlepiej kupić na zimę? (rozmiar, firma)

BMW mam od niedawna, a wszyscy dookoła mówią, że ogólnie z napędem na tył jest nieciekawie w zimę... :/

• Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Jezeli umiesz i lubisz jezdzic to ta zima bedzie niezapomniana :) .W innym przypadku jedyne opony ,ktore polecam to ..............te z kolcami.

A bez zartow kazde zimowki zaleznie od budzetu .Podaj rozmiar aktualnych gumek to cos sie dobierze :). Na zime proponuje ci jak najszczuplejsze laczki :cool2: ,mnie sie na takich jezdzi najpewniej :roll2:

E46 ToUrInG M57
Opublikowano
Witam...ja mam Sava Eskimo 225/55 R16.Jestem bardzo zadowolony.Przelatałem caly poprzedni sezon w Norwegii...nawet na sliskiej nawierzchni jedziesz jak przyklejony a w sniegu jak na gąsienicach.Pozdrawiam.
Opublikowano

Z wlasnej jazdy (no i wiedzy), to proponuję, jak pisze ops2, uszczuplać szerokość opon.

Dla e32 na zimę optymalna szerokość to jest 195/..., względnie 205/...

jak dasz bardzo seroką oponę, to auto będzie się troche męczyło, bo opona musi sie wówczas "wspinać" na śniegu i błocie pośniegowym (niewystarczające odprowadzanie).

Co do marki opon, to jak pozwala budżet, zawsze coś wygrzebiesz, ale nie szukaj chińszczyzny, bo długo nie pojeździsz.

Opublikowano

zdaje się ,że najmniejsze dopuszczalne w E 32 to 205 :?:

kiedyś założyłem 195 z felgami od e 34 nokian gumy,a auto jak na sprężynach się bujało

Opublikowano
zdaje się ,że najmniejsze dopuszczalne w E 32 to 205 :?:

kiedyś założyłem 195 z felgami od e 34 nokian gumy,a auto jak na sprężynach się bujało

eoretycznie zalecane jest 205-225, a niektórzy do e32 pakują opony na 245/... nawet 255/... - i co? nie da się jeździć?

W podręcznikach jest zapisana zalecana szerokość 205 lub 225.

Ja na zimę zakładam 195 r15 klebera.

Poprzednią zimę też jeździłem na gumach 195 i sobie chwalę.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano

Witam,

Mam zamiar zmienić oponki na nowe i zastanawiam się nad 205/60/16 z przodu. Czy nie będą za wąskie na oryginalne 16-to calowe felgi?

Pozdrawiam

Opublikowano

bylo juz o tym na forum:

205/65/15 i 225/60/15 to seryjny rozmiar opon do e32

16" musi byc zamiennikiem tych rozmiarow - jest tabela do przeliczenia tego

uprzedzajac "profesorskie" wypowiedzi: jasne ze np. do tylu wchodzi wiecej - ale za kazdym razem jest to kwestia dobrania profilu opony i jej szerokosci oraz ET felgi - upychac da sie nawet 255 przy malym ET tyle ze to wyzsza szkola jazdy i nie polecam komus komu nie chce sie nawet zerknac na tabliczke znamionowa z cisnieniami i fabrycznym rozmiarem opon celem sprawdzenia odpowiednich parametrow

...

http://images.google.pl/url?source=imgres&ct=img&q=http://www.after-hours-japan.com/forum/download/file.php%3Favatar%3D2927_1256015996.jpg&usg=AFQjCNHOPvQjuY6a3NonAqZpEu-c86ARiw w benzynie!

Opublikowano
Witam,

Mam zamiar zmienić oponki na nowe i zastanawiam się nad 205/60/16 z przodu. Czy nie będą za wąskie na oryginalne 16-to calowe felgi?

Pozdrawiam

wejśc wejdą ale bedą za małe i to o duzo, rozmiar zalecany dla e38 przy 16-takch to :

235/60/16

245/55/16

215/65/16 - to na zime

Opublikowano

215/65/16 - to na zime

Ja zastosowałem ten rozmiar na oś przednią także w lecie i przy oponach Dunlop Sp Sport 200 autko prowadzi się idealnie. Kolein prawie nie czuć, co przy zalecanych 235/60 było odczuwalnym problemem...Do tyłu i na lato i na zimę 235/60/16 są idealne...

Opublikowano
al410 czyli można takie założyć? Bo nie ukrywam że też mam problem z koleinami przy 235/60/16. Robię dość duże przebiegi i zależy mi na komforcie jazdy, a przy naszych drogach wyprzedzanie w koleinie dostarcza za dużo adrenaliny.
Opublikowano
al410 czyli można takie założyć? Bo nie ukrywam że też mam problem z koleinami przy 235/60/16. Robię dość duże przebiegi i zależy mi na komforcie jazdy, a przy naszych drogach wyprzedzanie w koleinie dostarcza za dużo adrenaliny.

Można prawie wszystko, ale ten rozmiar jest do E38 trochę za mały. Auto będzie śmiesznie wyglądać. Poszukaj lepiej oponek w rozmiarze 215/65/16...

Opublikowano
Z tego co się orientuje to zalecany profil na 16" to 60. Jak założę 65 to wydaje mi się że licznik będzie przekłamywał. Jak to jest?
Opublikowano
Z tego co się orientuje to zalecany profil na 16" to 60. Jak założę 65 to wydaje mi się że licznik będzie przekłamywał. Jak to jest?

Licznik zbiera dane z osi tylnej a ja zalecam 215/65 tylko na przednią. Z resztą to w obwodzie i tak prawie taki sam wymiar, co 235/60...

Opublikowano

co to znaczy profil 60 ? czy 205/60/16 to taki sam profiljak 235/60/16 ? :)

profil(wysokosc boku opony) jest scisle powiązany z jej szerokościa

ludzie nie mylcie pojec,samo pojecie profil bez podania szerokosci opony nic nie mówi.

Opublikowano
ja mam u siebie 235/60/18 na zimowych :D

wieksze nei wejdą :D

235/60/18 do e38 nie wejdą cos ci sie pomyliło ,beda tarły o nadkole, max rozmiar 18 do e38 to 235/50 lub rozmiar z e65 245/50/18 ale to juz jest max

Opublikowano

Robertzpoznania mógłbyś mi wyjaśnić o co chodzi z tym profilem opony?Ja jestem kompletnym amatorem a z chęcią bym się dowiedział czegoś więcej.

I jaki rozmiar jest optymalny na polskie koleiny (poza rozmiarem 215/65 podanym przez kolegę wyżej).

Pozdrawiam