Skocz do zawartości

Drgania w czasie jazdy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam mam problem z drganiem w swoim BMW.Przy prędkości około 120km/h zaczyna się drganie całym samochodem. Mam koła oryginalne BMW 16' i na nich opony 205/60/16 . Miałem krzywą tylną felge to zmieniłem na taką samą z zapasu.Wszystkie koła były wywazane zamieniane itp. Już nie wiem co moze jeszcze być.Proszę o pomoc.
Opublikowano

Nie koniecznie muszą to być koła - równie dobrze przyczyna wibracji może tkwić na wale napędowym.

Co do kół i wyważania to sprawdź dokładnie opony. Jakakolwiek buła lub nierównomierny bieżnik może być również w ten sposób odczuwalny. Koło będzie wyważone dobrze, ale na powierzchni stykowej z jezdnią mogą być bicia.

Opublikowano
  • Autor
Koła i opony są wporządku. Zmieniałem opony i jest to samo. Co moze być z wałem albo z zawieszeniem ?
Opublikowano

Moze byc uszkodzony sworzen wahacza lub ktoras z tuleji wahacza, moze byc uszkodzony drazek kierowniczy albo srodkowy.

Jezeli jestes pewny ze to nie opony.

Opublikowano
Mam bardzo podobny problem koła są oki wymieniłem już wahacze górne i dolne wyważyłem felgi bieżnik jest oki a i tak dalej lekko bije między 90/100km/h została mi jeszcze tuleja wąsa czy jakoś tak do wymiany.
Opublikowano
Ja mam to samo tylko ze trzęsienie sie zaczyna od 2500obr/min do 3500obr/min i przyczyną tego jest uszkodzone łozysko łączące wał z czym stam :] A więć polecamm sprawdzic czy auto sie trzesie przy predkosci czy przy obrotach... :roll2:
Opublikowano
Ja mam to samo tylko ze trzęsienie sie zaczyna od 2500obr/min do 3500obr/min i przyczyną tego jest uszkodzone łozysko łączące wał z czym stam :] A więć polecamm sprawdzic czy auto sie trzesie przy predkosci czy przy obrotach... :roll2:

Sluchaj a jak mozna to sprawdzic czy to jest to lozysko??? Dysponuje kanalem, wiec jak to mozna zobaczyc??Dzieki za odpowiedz :D

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Nie bardzo wiem, bo nie bardzo sie na tym znam, ale mysle ze jak masz znajomego mechanika to powinien wiedziec cos wiecej.
Opublikowano
Aha, no dobra to pewnie to zobacze...a u mnie tak sie dzieje jak jade wolno, a nawet na luzie...nic nie stuka, nic nie wali...cholera moze to wina tylnich opon, moze tej geometrii cholernej... :( :cry:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Kurde, zrobilem zbieznosc i nic...cholera, ciagle nim majta ale tylko na luzie jak sie wolno toczy i przy rozpedzaniu...naprawde to moga byc opony tylnie spierniczone :jawdrop:

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano

Witam, moja benia też wpadała w wibracje pomiędzy 90-110 km/h ale wymieniłem wahacze i amorki przód do tego łączniki stabilizatorów tył, zmieniłem oponki, wyważyłem koła i jest teraz spoko. Auto trzyma się na zakrętach jak przyklejone i nic nie trzęsie.

pozdrawiam, arci

Opublikowano

ja sie tez dołączam do pytania bo ja mam znów efekt prawie żabki przy predkości około 40 km/h a w zasadzie przy prędkości obrotowej około 2 tys obrotów/min i tez sprawdzałem opony felgi i jest oki, a zabki przy 2 tys w szczegolności na 2 i 3 biegu są przy przyśpieszaniu jak i hamowaniu silnikiem, na 4 mniejsze a na 5 juz prawie wogóle niewyczuwalne, tazke moze faktycznie łożysko musze sprawdzc, jakby ktos wiedział jakie to łożysko lub cos innego to prosze o info. Na zimówkach w zasadzie jest to niewyczuwalne wiec myslałem ze to koła bo sa wieksze 16 i szersze i moze niski profil przenosi to na układ napędowy. juz sam nei wiem, a walcze z tym od dłuższego czasu i sprawdziłem juz chyba wszytsko, zostało mi tylko sprawdzić pierścień centrujący na wale i no i moze jakis łożysko.

B-artek M-onika W-ojtuś (synek)

Moje byłe BMW http://www.bmww.webpark.pl/M5drive.gif Moje też byłe BMW

Opublikowano

Miałem podobny problem u siebie przy prędkości 80-90 km/h. Próbowałem wszystkiego z kołami wyważanie, zbieżność itd. a wkońcu okazało się że problem polegał na tym ze założone miałem felgi 17` od BMW7 i trzeba było założyć pierścienie dystansowe bo był minimalny luz na kołach.

Wiem ze nie kazdy tutaj ma taki propblem ale pisze o tym bo moze kogoś tez coś takiego spotkało a naprawde nadszarpałem sobie przy tym nerwów żeby odnaleźć w suemi taką pierdołowatą przyczyne.

Opublikowano
Ehhhh u mnie luzow nigdzie nie ma na jednostce napedowej i wogole gdzies tam na wale...ale mowili cos majstry o nie wywazonym wal :jawdrop: ale powiedzieal ze jesli rowniez na luzie mi lata na boki, znaczy sie kolysze to moga byc opony tylnie do wymiany...bo generalnie mam zjechane od wewnatrz...no i moze jeszcze felgi ciut krzywe...aha i pytanie, czy takie bujanie jest jakos niebezpieczne dla samej mechaniki samochodu, czy moze tylko dla wygody...bo generalnie jeszcze troche i nabawie sie choroby lokomocyjnej :? bo mi caly fotel praktycznie drga...

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
A moze znalazla by sie jakas dobra dusza z trojmiast z ktora moglbym sie spotkac i zeby ocenila co sie dzieje...??Dzisiaj jeszcze zamienie opony z przodu na tyl i zobaczymy wtedy co bedzie...bo jak nic nie da to bede potrzebowal pomocy jakiegos kolegi z 3miasta :)

Pozdro Krzysiek

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Mialem ten sam problem. Jednak bardziej drżenie bylo wyczuwane na letnich oponach 16'/205/55 niz na zimowych 15'/195/65 . Dlatrego pomyslalem ze coś jest z kolami nie tak i odpuscilem sprawe. Jeździłem tak chyba z rok dopoki nie spaliłem klocków. Po wymianie wszystko ucichlo. Wiem ze to malo prawdopodobne ale tak bylo. A tez mi mechanicy mowili o wale i innych czesciach zawieszenia.
Opublikowano
powiem ci tak kisiel23 , nie jestem żaden fach majster ale coś tam qmam to jak coś to wal na GG :D
jak by BÓG preferował przedni napęd to byśmy chodzili na rękach ;)
Opublikowano

Miałem podobnie - drganie budą od 90km/h. W moim przypadku przyczyna tkwiła w silentblockach tylnej belki. Guma sie wyrobiła i to przenosiło drgania.

Pozdrawiam.

• 4 miesiące temu...
Opublikowano
Witam, moja benia też wpadała w wibracje pomiędzy 90-110 km/h ale wymieniłem wahacze i amorki przód do tego łączniki stabilizatorów tył, zmieniłem oponki, wyważyłem koła i jest teraz spoko. Auto trzyma się na zakrętach jak przyklejone i nic nie trzęsie.

pozdrawiam, arci

Normalnie krew człowieka zalewa. Gdzie tu jest odpowiedź na pytanie? Może lepiej niech sprzeda beemke i kupi nową.

Jestem nowy i też mam podobny problem, ale nie zamierzam wymieniać całego podwozia. Co za gość szkoda, że foteli nie wymieniłeś :nienie:

Opublikowano
KUP PIERSCIENIE CENTRUJĄCE !!! NAwet orginalne felgi BMW które kupiłem mósiałem dorobić pierscienie centrujące !! I po problemie !!
Opublikowano

Kolega a racje z tymi pierścieniami z tego co widze masz bude e34 czyli rozmiar piasty masz 72,5mm jezeli otwor w feldze masz większy i mowisz ze to orginalna felga BMW najprawdopodobniej ma 74mm zainwestuj w pierścienie i bedziesz mial spokój :lol: ja tak miałem bo felgi mam od e39 a ona jak i wiekszosc maja wlasnie 74mm sprawdz zamim zaczniesz robic cała zawieche

Pozdrawiam :8)

• 1 rok później...
Opublikowano

Czy ktoś wie o jakie łożysko chodzi :?:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=CD11&mospid=47447&btnr=26_0105&hg=26&fg=10

Chodzi o część nr 1 czy 12. A może jeszcze co innego :?:

http://images24.fotosik.pl/217/db2f86f1b89f14d8.jpg