Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W ubiegły piątek kupiłem kolejną BMW tym razem M3 z 93 roku. Przebieg to 172 tys. Dzisiaj zmieniałem olej. Tankowano mi go z beczki i wyszło 8,7l. :jawdrop: Miało być 7l. Może ktoś wie o co chodzi. Spalanie; lepiej nie mówić; 23l. :jawdrop: (tylko miasto). Noga umiarkowanie ciężka. Jak ktoś ma takie auto niech się wypowie na ten temat bo mi słów zabrakło :mad2:

///M3T: 545KM 671Nm

Moje zabawki ;)

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=26716

• Odpowiedzi 73
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam,

chyba coś cię oszukali z tym olejem.A co do spalania to chyba w miare normalnę,jak 2,5 przy lekkim butowaniu wciąga 16-18 l a ty masz prawie 100 KM do nakarmienia więcej.Daj zrobić jakiejś kobiecie 100km po mieście a zobaczysz ile auto naprawdę pali .A co do użytkowników M-ek to wejdź na www.mpwr.pl ,bo jest tam ich trochę więcej.

Opublikowano
Witam,

chyba coś cię oszukali z tym olejem.A co do spalania to chyba w miare normalnę,jak 2,5 przy lekkim butowaniu wciąga 16-18 l a ty masz prawie 100 KM do nakarmienia więcej.Daj zrobić jakiejś kobiecie 100km po mieście a zobaczysz ile auto naprawdę pali .A co do użytkowników M-ek to wejdź na www.mpwr.pl ,bo jest tam ich trochę więcej.

No co ty stary... moja bunia pali średnio 11,3l/100km. W sobote tankowałem i wyszło mi 10,4l/100km. Dodam, że to GAZ, więc benzin powinno iść mniej. Co ciekawe, jak kręce wyżej to mniej pali (oczywiście bez przesady :naughty:).

Opublikowano

z tym olejem to rzezczywiscie trochę dziwne.

co do spalania to masz silnik wcale nie taki wielki i taka ciekawostka, miałem 3 kolegów z takimi silnikami i paliły max. 16 do 18 po mieście i wcale nie tak delikatnie.

raczej mam wrażenie, że masz przebieg bliżej 270 tys. niż 170 tys.

autka z okolic roku 2000 taki mają a nie z 1993. i moze silniczek po prostu już może nie mieć pierścieni i dlatego takie spalanie

czasami się mylę
Opublikowano
No takie spalanie jest nie do przyjęci!!! :nienie: Moja emka spala średnio na autostradzie 11.8(przy 180-220km/h)W mieście przy dość ciężkich korkach na klimie12.4.Poza miastem na spokojną jazdę9.8Tylko raz jak zaczepiłem wygarem o próg spowalniający spalanie skoczyło na 17.6 i tak sie utrzymywało.Pomogła tylko wymiana sąd lambda.Bolało finansowo ale pomogło :cool2: Co do oleju to nie warto oszczędzać bo emki mają wbrew pozorom bardzo delikatny dół(wrażliwy układ korbowy) :mrgreen:
Opublikowano

cholera pomyliłem m-5 z silnikiem 3.8l , to one paliły 16-18 l a to jest m-3.

tym bardziej nienormalne....przesuwam liczbe na 370 tys....... i stara kobieta jeżdżąca tylko na jedynce ( kiedys była blondynką i dalej myślała, że ma automat ... a słuch już nie ten ).

czasami się mylę
Opublikowano
Hej saygon nie śmiej sie z takich blondynek hehe bo one naoprawde istnieja znam jedna osóbke płci pieknej która jeżdziła samochodem ale pojęcia o jeździe nie miała, jechała na trasie przez dłuższy czas okoo 120-130 cały czas na trzecim biegu (samochó o poj. 1,5) i nawet nie myślała o wrzuceniu 4-ki ewenementy się zdarzają a my potem musimy przy kupniee je odnajdywać ... przez takich ludzi świat jest bardziej skomplikowany wrrrr
Opublikowano
Inną równie prawdopodobną przyczyną nadmiernego zużycia paliwa jest rozszczelnienie układu wydechowego w okolicach właśnie sąd.Nawet dochodzi wówczas do odczówalnego spadku mocy i nie równej pracy silnika!
Opublikowano
23 litry to normalne spalanie tego samochodu, i nic na to nie poradzisz od razu sobie odpusc. Tylko co niekotrezy maja jakies chyba inne wersje jezykowe bo twierdza ze maja 4,0 litry a spala im 16-17 hoho i to LPG na dodatek:) Spotkalem sie tez z gosciem ktory twierdzil ze ma m5 i spala mu 17 litrow benzynki, jak dla mnie odopwiedz sama cisnela sie na usta : on nawet nie widizal m power na oczy! A pan saygon to wlasnie opowiada tez takie bajeczki, panie saygon przestan pan piep*yc ze przebieg 270 jak bys mial pan trohce oleju w glowie to bys szybko zobaczyl ze samochody z przebiegiem m maja o wiele wiele nizsze przebiegi , prawdopodobnie spowodowane jest to duzym spalaniem paliwa! polecam www.autoscout24.de i posprawdzaj sobie przebiegi M-ek!
  • Moderatorzy
Opublikowano
A pan saygon to wlasnie opowiada tez takie bajeczki, panie saygon przestan pan piep*yc ze przebieg 270 jak bys mial pan trohce oleju w glowie to...

I za to dostałeś ostrzeżenie.

Pozdrawiam

Admin

Opublikowano
23 litry to normalne spalanie tego samochodu, i nic na to nie poradzisz od razu sobie odpusc. Tylko co niekotrezy maja jakies chyba inne wersje jezykowe bo twierdza ze maja 4,0 litry a spala im 16-17 hoho i to LPG na dodatek:) Spotkalem sie tez z gosciem ktory twierdzil ze ma m5 i spala mu 17 litrow benzynki, jak dla mnie odopwiedz sama cisnela sie na usta : on nawet nie widizal m power na oczy! A pan saygon to wlasnie opowiada tez takie bajeczki, panie saygon przestan pan piep*yc ze przebieg 270 jak bys mial pan trohce oleju w glowie to bys szybko zobaczyl ze samochody z przebiegiem m maja o wiele wiele nizsze przebiegi , prawdopodobnie spowodowane jest to duzym spalaniem paliwa! polecam www.autoscout24.de i posprawdzaj sobie przebiegi M-ek!

Jak mozesz sadzic ze spalanie m-ki rzedu 23 litrow to norma ?? Podaj jakies konkretne argumenty a nie "to co slyszales" ! Mi 2,5 litra srednio w miescie przy dynamicznej jezdzie (bez szalenstw) spala ok. 12 litrow. 23 litry nawet na M3 to stanowczo za duzo :naughty:

Opublikowano
może OT, ale nie ma sensu kłucić się o spalanie.moja "mała" e30 potrafi spalić w mieście przy b.dynamicznej jeździe nawet 24l/100(sprawdzone nie raz) i nie jest nic popsute.normalnie pali około 12.w e39 udało mi się zużyć najwięcej niecałe 19l(nie katowałem ).moim zdaniem auto pali tyle na ile pozwoli mu kierowca, ale jeśli zużycie paliwa jest drastycznie wysokie może to wskazywać na uszkodzenie sondy lambda.

EFES Kebab House - Najlepszy Kebab w mieście!!!

http://img470.imageshack.us/img470/4254/efeswq6.jpg

Opublikowano
Do jack 325 , konkretny arument to taki ze mam dwie beemki e 39 2,2 i 3,0 do dyspozycji. 3,0 pali 16-17 w miescie w strasznym korku dochodzi do 20 w lato. Wiec 40 zero pali odpwoiednio wiecej a M power wiecej od 4,0 wiec 20 litrow na m power to nic nowego. I prosze nie opowiadajcie bzdur! Bo zaczne was posadzac ze albo nie macie samochodu BMW albo sami siebie oszukujecie! Dla nadgorliwych dodam ze obydwie maja przejechane ok 130tkm a jak byly kupione mialy ponizej 100tkm obie sa z 2001 Roku i sa w pelni sp[rawne nie bite itd! Kupione w salonie w Berlinie. Nic w nich nie jest zepsute siwetnie sie prowadza itd. I obie biora oleje jak sie je przykatuje. Zreszta znam wiele osob co maja e 36 i tez moiwa ze po katingu im biora i ze to normalne pytalem w BMW branie oleju przez silniki przy jezdzie do 6,100RPM to norma ale i tak wiekszosc z was w topiku o oleju sie nie przyzna ze dolewa oleju co tydzien stad twierdze ze opowiadacie bzdury a mnie krew zalewa jak czytam te bzdury.
Opublikowano
popieram, kolegi M5 przy palowaniu potrafila lyknac 30-35 litrow na setke normlane spalanie w miescie bylo rzedu 20 litrow.---- ale kto na to patrzy jezdzac ///M :D - moje 325i przy ostrej jezdzie spokojnie wezmie w trasie 13 litrow a w miescie 20 :D a wszystko jest w idealnym porzadku.

Lubię BMW - od 15 lat...trochę ich ujeżdzałem

Teraz pora na AMG :D

Opublikowano

BZQ nie przejmuj się.

Tu jakaś taka mgła sie snuje czasem, mgła samościemy....

Krismax, jeśli auto masz zdrowe, silnik ładnie się wkręca, auto po prostu jeździ, oleju "nie bierze" - co jest ciężkie czasem do oszacowania przy butowaniu, to po prostu dałeś ognia i takie spalania własnie są.

Po kolei skomentuje, bo mnie krew zalewa:

Alox - dobrze że mówisz prawde.

TrzmieL - proponuje czym szybciej patent zgłosić, bo silnik który przy wiekszej ilości cykli wtryskowych pali mniej oznacza fortune dla Ciebie i Twych potomków.

Saygon - wybacz ale ostatnio coś za często przekręcasz M5 na M3, 3.0 na 3.8. Po prostu spokojniej, bo jesteś człekiem rozważnym i Twoje informacje mogą niejednemu siwizne zrobić.

Za każdym razem kiedy wsiadałem do M5 zerowałem spalanie. Potem w miasto, dość spokojnie, żeby skrzyni posłuchać, zaiweszenia, obrotów etc. Chwilami był but. Nigdy nie było poniżej 19,5 L/100 km z 20-30 km trasy.

Beemek - bajkopisarswtwo... lub może zaraz będziesz sprzedawać auto i tworzysz sobie PR.

to samo jack325e.... 200KM i 12 litrów przy butowaniu po mieście. Stek bzdur !!

El-viz, jak piszesz prawde, to Ci nie uwierzą.

BZQ, takie bzdurzenie od pewnego czasu tu występuje.

Sarna1, podpisuje sie obiema rekami.

A ja mam swoje 4.0 na manualu, z ciśnieniami na cylindrach o jakim większość z Was może pomarzyć, z przebadanych autem w sensie układu wtrysku i elektroniki, i w mieście pali normalnie od 18-20, a jak się butuje to spokojnie 30l/100km.

Człowiek od M5 3.8 powiedział o 38l/100 km, podczas normalnej gatki.

Sorry, ale nie moge juz czasem.....

Po co to napisałem, a tak żeby zobaczyć kto na codzień jeździ BMW a kto czym innym, albo autobusem miejskim.

Nie wiem, po cholere takie oszukiwanie się...... Co to ma na celu, chyba lepiej sobie trawe zapalić, niż takie kity sobie wmawiać.

Pomijam już róznice mieścina - miasto z korkami i setką świateł i skrzyżowań.

Zwykłe 2.0 nie ważne czyje - Forda, Opla, Volvo wciaga w normalnym mieście w normalnych warunkach 12L.

Silnik o wiekszej mocy łatwiej się wkręca na obroty, i każdy kto się przesiadł z terkoczącego 2.0 R4 na wściekle się wkręcające R6 wie o co chodzi. Po prostu często wskazówka obrotomierza gości na czerwonym polu. A to własnie oznacza spalanie.....

Opublikowano

Jako właściciel mpowera /najmniejszego ale jednak :) / pozwolę sobie wtrącić trzy grosze nt spalania.

Moje auto w mieście przy normalnej /ani wolno ani specjalnie szybko/ pali ok 13L. Przy dynamicznej jeździe typu pool position od świateł do świateł /choć taka jazda to wg mnie wieśniactwo/ spali max 15L. Plus 1L można dodać w zależności od temp. i klimy.

Większe spalanie jest oczywiście możliwe, ale wg mnie tylko na torze, względnie wówczas gdy ktoś zapomniał wykupić psychotropy w aptece...

Spalanie m3 e36 w mieście na poziomie 23L /w dodatku kolega pisze że nie przy b.szybkiej jeździe/ świadczyć może jedynie o usterce auta lub głowy kierowcy, /albo jedno i drugie/ nie ma co do tego żadnej wątpliwości.

Na wielu forach, w tym zagranicznych, czytałem że przy tzw normalnej miejskiej jeżdzie m3 e36 spala 13-15L.

pzd.

Opublikowano (edytowane)
jack325e.... 200KM i 12 litrów przy butowaniu po mieście. Stek bzdur !!

Kolega chyba nie jezdzil e36 325i ! Jakbys dokladnie czytal to nie pisalem ze przy butowaniu tylko przy normalnej dynamicznej jezdzie, gdy silnik jest rozgrzany wskazania OBC sa ok 12 litrow jak rowniez na podstawie moich obliczen. Przy butowaniu wychodzi do 14 litrow !

Jak mozesz pisac ze to stek bzdur !!?? Pamietaj ze to 3-ka a nie 5-tka !

Pozatym porownujesz stare silniki R4 2.0 do R6 24V 2.0 i 2.5 BMW ??

Mialem Omege 2.0 4cylidnry i "zlopala" prawie tyle samo co 192konne E36 !!

Edytowane przez jack325e
Opublikowano
Do jack 325 , konkretny arument to taki ze mam dwie beemki e 39 2,2 i 3,0 do dyspozycji. 3,0 pali 16-17 w miescie w strasznym korku dochodzi do 20 w lato. Wiec 40 zero pali odpwoiednio wiecej a M power wiecej od 4,0 wiec 20 litrow na m power to nic nowego. I prosze nie opowiadajcie bzdur! Bo zaczne was posadzac ze albo nie macie samochodu BMW albo sami siebie oszukujecie! Dla nadgorliwych dodam ze obydwie maja przejechane ok 130tkm a jak byly kupione mialy ponizej 100tkm obie sa z 2001 Roku i sa w pelni sp[rawne nie bite itd! Kupione w salonie w Berlinie. Nic w nich nie jest zepsute siwetnie sie prowadza itd. I obie biora oleje jak sie je przykatuje. Zreszta znam wiele osob co maja e 36 i tez moiwa ze po katingu im biora i ze to normalne pytalem w BMW branie oleju przez silniki przy jezdzie do 6,100RPM to norma ale i tak wiekszosc z was w topiku o oleju sie nie przyzna ze dolewa oleju co tydzien stad twierdze ze opowiadacie bzdury a mnie krew zalewa jak czytam te bzdury.

Porownujesz E39 do E36, pamietaj ze 5-tka sporo wiecej wazy ! no comment..

Opublikowano
Cos tu niektorzy nerwowi sa :nienie: :mad2: 23 litry to 750 nie bierze, no moze czasami w miescie. ale wezmy tu pod uwage, ze silnik 5.4(mam na mysli e38) ma do poruszenia mase ponad 2000kg...... w e36 to nie jest normalne spalanie

Bądź miły dla ludzi kiedy pniesz się w górę,

bo możesz ich spotkać kiedy będziesz spadał w dół...

Opublikowano
Krismax przebadaj auto na kompie, jak nic nie pokaze to sprawdz kompresje(ale to raczej nie to) i powinno sie wszystko wyjasnic. To chyba najprostsze rozwiazanie

Opublikowano
Cos tu niektorzy nerwowi sa :nienie: :mad2: 23 litry to 750 nie bierze, no moze czasami w miescie. ale wezmy tu pod uwage, ze silnik 5.4(mam na mysli e38) ma do poruszenia mase ponad 2000kg...... w e36 to nie jest normalne spalanie

W pelni sie pod tym podpisuje :cool2:

Forumowicze nie biora chyba pod uwage wagi samochodu...

Opublikowano
moja e34 540 automat spalila okolo 19 litrow :P , jak jezdzilem po Warszawie ostatnio, dynamicznie, e36 325i pali mi teraz okolo 14-15 w miescie przy dynamicznej jezdzie, ale osiagniecie 17l/100 nie jest problemem, jak jezdze spokojnie i nigdzie sie nie spiesze to pali 11-12l/100. Jeżeli w 540 bede jezdzil ostro to wynik ponad 20 litrow mozna uzyskac bardzo szybko. W zadnej nie ma gazu.
Opublikowano
23 litry to 750 nie bierze

:duh: :mad2: :mad2: :duh: :duh:

no comments.......

normalnie jakbym kreskówki oglądał....

Opublikowano
23 litry to 750 nie bierze

:duh: :mad2: :mad2: :duh: :duh:

no comments.......

normalnie jakbym kreskówki oglądał....

przy normalnej jedzie w miescie bierze 20-21 a to nie 23 :mrgreen: