Skocz do zawartości

Realne spalanie 2.0d 2. 3.0d 3.5d 2.0i 2.3i 2.8i 3.01 3.5i

Rekomendowane odpowiedzi

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Koledzy podawajcie spalanie po mieście, bo w trasie spalanie jak wiadomo zależy od stylu jazdy i prędkości. Po niedawnym wpisie kolegi, który napisał, że 528i pali mu 10 w mieście zrobiłem test. Przejechałem Wrocław z jednego końca na drugi w niedzielę, bez pośpiechu, praktycznie prędkości dopuszczalne, niskie obroty, żadnego przyspieszania tylko zwykła jazda za wszystkimi. Efekt spalanie z komputera 10,3 !!! Tylko, że na co dzień jak dla mnie nierealne, gdybym miał tak jeździć to bym nie kupował BMW :D
  • Odpowiedzi 853
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Też coś dodam

e90 318d na trasie do 110kmh ok 5.0 l

przy prędkościach 200kmh ok 10 l

czyli prędkość niezależnie od silnika podwaja zapotrzebowanie na paliwo

f22 3.0 benzyna do 110kmh ok 7 l

ale już 200- 240 18 a nawet 20 l

maksymalne spalanie na odcinku ok 120 km 22,6

ale wtedy był ogień

auta swoje muszą wypić

20l to baaaardzo dużo....

Moje 335i przy pełnym bucie na trasie ( jak ktoś wyjechał i musiałem hamować to pełny but znów do około 220-240kmh ) - 18,5L, a średnio z 25000km mam 12,5 :)

Generalnie mam obserwację, że silniki N55 palą więcej od N54.

Moje N54 ma zmieniony wydech ( brak tylnych katów ) i wydaję mi się, że dzięki temu również z 0,5l jestem zaoszczędzony na każdą setkę ;)

http://images.spritmonitor.de/773563.png
Opublikowano
Też coś dodam

e90 318d na trasie do 110kmh ok 5.0 l

przy prędkościach 200kmh ok 10 l

czyli prędkość niezależnie od silnika podwaja zapotrzebowanie na paliwo

f22 3.0 benzyna do 110kmh ok 7 l

ale już 200- 240 18 a nawet 20 l

maksymalne spalanie na odcinku ok 120 km 22,6

ale wtedy był ogień

auta swoje muszą wypić

20l to baaaardzo dużo....

Moje 335i przy pełnym bucie na trasie ( jak ktoś wyjechał i musiałem hamować to pełny but znów do około 220-240kmh ) - 18,5L, a średnio z 25000km mam 12,5 :)

Generalnie mam obserwację, że silniki N55 palą więcej od N54.

Moje N54 ma zmieniony wydech ( brak tylnych katów ) i wydaję mi się, że dzięki temu również z 0,5l jestem zaoszczędzony na każdą setkę ;)

Jak sprawdzić srednie spalanie z ostatnich np 10 tyś

Opublikowano
Jak sprawdzić srednie spalanie z ostatnich np 10 tyś

Notować sobie na kartce, na licznych stronach internetowych (np. autocentrum.pl), albo nie zerować komputera przez 10tys km.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Patrzę na wyniki ze spritmonitora i oczom nie wierzę ...

Średnia dla kilkudziesięciu samochodów to 8,6??? Jak oni jeżdżą i gdzie?

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

Opublikowano

Normalnie jeżdżą.

Ja mama średnie zimą 8,6l, a latem ok 9,5l (klima i nieco cięższa noga zapewne) i wcale nie oszczędzam.

Jazda mieszana, gdyby były autostrady to byłoby na pewno więcej.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

To ja też coś dodam o spalaniu u mnie. Średnia z 11.000km to 6,9l/100 - jazda mieszana, raczej normalna, na co dzień nie zaprzątam sobie głowy spalaniem.

Ale ostatnio zrobiłem sobie trasę w iście relaksującym tempie - Śląsk - Warszawa - Ciechanów - i powrót przez Sochaczew i Żyrardów do domu. Zrobiłem 800km, na gierkówce spokojna jazda do 130km/h i prawie cały czas tryb EcoPro. Trochę przebijania się przez Warszawę, ale tragedii nie było. Dla wielu ludzi to byłaby normalna jazda. Spalanie wyszło takie:

http://i790.photobucket.com/albums/yy189/mariusz15/20150320_190839_zpsu5orzmhr.jpg

Ale fajne jest to, że w baku zostało jeszcze ponad 1/3 paliwa i komp pokazywał, że w takich warunkach zrobię jeszcze 450km - więc dystans na baku da się zrobić - 1250km. Wcale jakimś zawalidrogą nie byłem - powiem tylko tyle, że nawet ta jazda mi w ten dzień pasowała, a drogę z Warszawy często pokonuję i wcale dużo dłużej nie jechałem... Zazwyczaj zapier...

http://i790.photobucket.com/albums/yy189/mariusz15/20150320_195301_zpsczb3wtjh.jpg

A w ogóle najniższy wynik, jaki kiedyś zobaczyłem u siebie na kompie to był taki (Zakopane - Kraków):

http://i790.photobucket.com/albums/yy189/mariusz15/20150111_135353_zpseaw4z4jk.jpg

Jestem zadowolony z tego kompromisu - dobry sprzęt do długich i częstych podróży.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Szacun! :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
W związku z nadchodzącymi nowymi przepisami odnośnie zabierania prawa jazdy zacząłem po mieście jeździć spokojnie, bez nagłych przyspieszeń i przekraczania dozwolonej prędkości. Tryb eco pro, jazda bez korków i osiągnąłem spalanie 10,3. Jestem pełen podziwu, że 245 kM i tak niskie spalanie. Praktycznie nie miałem większych obr jak 2,5 tys. W porównaniu do mojej poprzedniej jazdy w takich samych warunkach spalanie niższe o min 2 litry.
Opublikowano
Właśnie - ja też coraz bardziej dyscyplinuje się właśnie z nadchodzącymi zmianami, stąd pomysły na spokojną jazdę :) Mam funkcję SPEED LIMIT INFO i muszę powiedzieć, że jej używam od niedawna - fajna rzecz, jak widzisz na prędkościomierzu 120km/h a pod nim obowiązujące ograniczenie 50km/h - automatycznie i podświadomie zwalniam, żeby nie przekroczyć o 50km/h :nienie: Nigdy bym nie przypuszczał, że to powiem, ale to z wiekiem przychodzi - nawet te nowe przepisy w terenie zabudowanym nie są takie głupie. Żeby jeszcze znaki z ograniczeniami mądrzej stawiali...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ciekawe jest ze kazdy jest zwykle zadowolony z osiaganego spalania niezaleznie jaki silnik ma pod maska:) Co do wyniku Krissa to wyraznie widac ze punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia. Ja przy spokojnej jezdzie gdybym zaobserwowal spalanie 10,3 na setke to bylbym w lekkim szoku. Jednak czlowiek sie przyzwyczaja do dobrego czytaj niskiego spalania i dla 520d spalanie 10l/100 to max w miescie. Spokojna jazda to cos ok 7l/100. Co do tego przyzwyczajenia do niskiego spalania to zakupilem ostatnio Volvo XC60 2.4D AWD (dla zony zeby nie bylo ze zamienilem BMW na jakies Volvo:) ) i jak widze 10/11l po miescie to malo mi sie nie wydaje po tym moim 520d i mowie znajomym ze malo to ten samochod nie pali.
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nie napisałem, że jestem zadowolony z takiego spalania tylko, że jestem pełen podziwu, że 245 kM (w benzynie) może spalić niewiele ponad 10 l w mieście. Na pewno jestem zadowolony z siebie, że potrafię jeździć w miarę przepisowo szczególnie w mieście gdzie czyha niebezpieczeństwo :D
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Kriss33. No tak, ale skoro w planie jest bujanie sie po emerycku, to nastepna fura to powinno byc max. 520d. Wtedy bedzie 6l a nie 10. A roznicy w jezdzie zadnej. Do tego lekkiego pomruku dieselka czlowiek sie przyzwyczai, a pewnie i polubi jak na zuzycie okiem rzuci.

po tym co kiedyś pisałem o 520d to bym chyba nie mógł sie na forum pokazać :D

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja nie napisałem, że jestem zadowolony z takiego spalania tylko, że jestem pełen podziwu, że 245 kM (w benzynie) może spalić niewiele ponad 10 l w mieście. Na pewno jestem zadowolony z siebie, że potrafię jeździć w miarę przepisowo szczególnie w mieście gdzie czyha niebezpieczeństwo :D

Też jestem pod wrażeniem! Znowu wykorzystam moje poprzednie auto jako benchmark (Insignia 2.0T 4x4 zrobiona na 270KM): rzadko schodziłem poniżej 13.5l /100km w mieście, a w trasie zwykle 10-11. Średnio wyszło (z 90 tys km przebiegu) jakieś 13l/100km. Swój styl jazdy oceniłbym jako "zdecydowany" - bez szaleństwa i wyścigów na każdych światłach, ale też bez turlania się 50-60km/h.

Zatem Twój wynik (podobnej wielkości samochód, podobnej pojemności i mocy silnik) jest naprawdę dobry. Pewnie duży wpływ ma masa: mój czołg ważył ok 1850 kg, czyli pewnie 150 kg więcej niż 528i bez x-drive?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
1695 kg :D , mam ośkę :D. dla porównania moja Navara 2,5 l diesel 171 kM na tych samych trasach spala 10.5 litra, a waży 500 kg więcej.
Opublikowano
Kriss33. No tak, ale skoro w planie jest bujanie sie po emerycku, to nastepna fura to powinno byc max. 520d. Wtedy bedzie 6l a nie 10. A roznicy w jezdzie zadnej. Do tego lekkiego pomruku dieselka czlowiek sie przyzwyczai, a pewnie i polubi jak na zuzycie okiem rzuci.

Nie dajmy się zwariować rząd nas gnębi z każdej strony jak nam wprowadzą samochody na autopilota to się zastrzele póki co chce wykorzystać moje 400 koni do tego po co są stworzone szerokości koledzy

Opublikowano (edytowane)

AREK - spoko rozumiem. Jak chcesz sie bawic to sie baw :-).

Pilem do tego co pisal Kriss >> W związku z nadchodzącymi nowymi przepisami odnośnie zabierania prawa jazdy zacząłem po mieście jeździć spokojnie, bez nagłych przyspieszeń i przekraczania dozwolonej prędkości. <<. Jesli ma to byc u niego stan staly to sensowny kierunek jest jeden >> 520d :-) Bo trzymanie pod maska 400 czy chocby 245 koni po to, zeby jezdzic spokonie jest znecaniem sie nad zwierzetami. No i bez sensu owsa idzie.

Edytowane przez sapero
Opublikowano
AREK - spoko rozumiem. Jak chcesz sie bawic to sie baw :-).

Pilem do tego co pisal Kriss >> W związku z nadchodzącymi nowymi przepisami odnośnie zabierania prawa jazdy zacząłem po mieście jeździć spokojnie, bez nagłych przyspieszeń i przekraczania dozwolonej prędkości. <<. Jesli ma to byc u niego stan staly to sensowny kierunek jest jeden >> 520d :-) Bo trzymanie pod maska 400 czy chocny 245 koni po to zeby jezdzic spokonie jest znecaniem sie nad zwierzetami. No i bez sensu owsa idzie.

Masz racje jak się chce oszczędzać to tylko 520d kiedyś miałem 320d i też udawało mi się ok 5l na setkę robić ale jak sie ma moc to grzech tego nie wykorzystać

Opublikowano

To ja jeszcze dopisze cos z drugiego chyba raczej kranca skali. Od 3 dni poruszam sie zastepczym BMW116d z manualna skrzynia biegow. Jezdzac, czy tez raczej stojac, wylacznie po Lodzi i to raczej w godzinach szczytu mam srednie spalanie za ostatnie ca 100 km na poziomie 9,8 l/100km przy sredniej predkosci na poziomi 25 km/h :)

Pozdrawiam,

//M