Skocz do zawartości

Zaślepienie EGR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam pytanie odnośnie zaślepienia zaworu EGR na zdjęciu zaznaczyłem gdzie mam zamiar wstawić (z lewej-prostokąt) aluminiowa blaszkę, zaś z prawej przeciąć weżyk i go zaślepic z dwóch stron. Wten sposób to zrobić czy może inaczej sie go zaślepia?

tutaj wrzucilem zdjecie http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4ca08f00514b2043.html

Opublikowano
po co wstawiać blaszke skoro odczepisz wężyk i nie będzie się EGR otwierać wcale czyli nie będzie wpuszczać spalin :)
szukam
Opublikowano
  • Autor
wlasnie czytalem ze trzeba zaslepic wezyk i wstawic ta blaszke
Opublikowano
wlasnie czytalem ze trzeba zaslepic wezyk i wstawic ta blaszke

Blaszkę, owszem, możesz wstawić ale zamiast odłączania wężyka podciśnienia. Po odłączeniu wężyka tłoczek nie pracuje = nie otwiera EGR.

Opublikowano

Albo albo...

Nie baw się z blaszką, zaślep po prostu wężyk i obserwuj jak się zachowuje samochód

Niektóre osoby mogłyby się zabić, skacząc z poziomu swojego "ego" na poziom swojego IQ

..............................................................................................

Freude am fahren

Moje auto - http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?f=159&t=190785

Opublikowano
Zaslepianie EGRa mozna sobie odpuscic tylko wtedy, gdy mamy pewnosc, ze jest szczelnie zamkniety.
Opublikowano
Panowie... w jakim celu zaślepiacie EGR?? Sterownik wyłapie błędy za dużej masy powietrza, następnie będzie regulował awaryjnie i niepotrzebnie dawką paliwa. Nie lepiej zrobić to profesjonalnie za pomocą DIS? tj zminimalizować udział EGR w cyklach pracy silnika. Uwierzcie, że przy w pełni sprawnym silniku mechaniczna eliminacja EGR nie daje żadnego zauważalnego efektu. Co innego programowe działanie w tym kierunku.
Opublikowano
żeby nie zalepiać kolektora nagarem ? :)
szukam
Opublikowano
Panowie wystarczy co 3ci serwis zajrzeć do dolotu i sprawdzić stan. A tak w ogóle to chodzi jedynie o swobodny przelot i czystość czujnika doładowania. Nie dajmy się zwariować :wink:
Opublikowano
Silnik mam sprawny a jak odepnę wężyk EGR jest poprawa w przyspieszaniu od dołu, ale wolniej silnik się nagrzewa wiec zima jeżdżę z EGR-em a latem bez.

Odważni nie żyją wiecznie...ostrożni nie żyją wcale...

Nie kłóć się z idiotą, bo najpierw sprowadzi Cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem!

Opublikowano

Jeśli ograniczymy egr programowo jak pisze yoshi sam tak mam i dla silnika m47 jest to wartość 87mg to wtedy kolektor za szybko sie nie zabrudzi.

Wcześniej sprzedacie auto :P

Opublikowano

Ja myślałem o wywaleniu EGR i wstawieniu przelotu. Niestety po przeczytaniu lektury to w moim roczniku to lipne rozwiązanie bo check będzie się świecił. Podobno do któregoś roku pozwalało usunąć check wspomniane ograniczenie przez DIS. Niestety w końcowych rocznikach to też nie dawało nic w usunięciu checka. Skutkiem tego było wydanie 120zł na przetwornik ciśnienia zaworu EGR i podpięcie tego jak z fabryki. Co do tego checka nie wiem jak jest w 100% ale z tego co wyczytałem to kilka osób próbowało z marnym skutkiem.

Co do brudzenia kolektora to czyściłem go w tamtym roku w lato, a w tym tygodniu wywalałem klapki i trochę już było tego brudu. Jednak jak głoszone jest na forum wyczyszczę kolektor za jakieś 100 tys. km jeśli auto będę nadal posiadał.

Opublikowano
wszystko da się zrobić programowo , nawet check nie będzie się świecił ;)

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Jeśli ograniczymy egr programowo jak pisze yoshi sam tak mam i dla silnika m47 jest to wartość 87mg to wtedy kolektor za szybko sie nie zabrudzi.

Wcześniej sprzedacie auto :P

mam zamiar zminimalizowac udział spalin za pomocą dis i zeby osiągnąc minimalną ilosc spalin to mam wpisac wartosc 87 mg ??? silnik m47

Opublikowano
Różne wartości wchodzą, np w E46 320td (compact) mogłem ograniczyć jedynie do 44mg. W jednej 320d M47 na 78mg, a w drugiej na 87mg. Także musisz wyszukać max wartości i zatwierdzić ją wyjściem z zapisem.
Opublikowano
a skąd będę wiedział czy osiągnąłem maks dawkę ?
Opublikowano
DIS Cię poinformuje o przekroczonym max i wróci do ekranu gdzie będziesz mógł dokonać kolejnej próby.
Opublikowano
dzięki :D a mógłbyś przypomniec jak wejsc w disie w opcje egr
Opublikowano
Witam, czy po zaslepieniu tego wezyka EGR,po czasie tez wyjdzie blad.
Opublikowano
tak wyjdzie błąd zbyt dużej masy powietrza...

SPECIAL REMAPPING SERVICE - SOFTWARE ENGINEERING - IDA PRO

Chiptuning Łódź

ŁÓDŹ BYDGOSZCZ BIRMINGHAM LONDON

https://www.tc-performance.com/

Opublikowano
Dzis samochod pojechal do mechanika zeby wyciol kata i wymienil lacznik wydechu jak sie okazalo kata nie bylo :D i jakis blad podcisnienia wyszukal i jak dzwonilem to mu powiedzialem ze egr mam zaslepiony i on na to ze to nie zbyt dobry pomysl na zaslepienie bo wtedy silnik moze sie dusic wlasnymi spalinami i moze dlatego go muli i pytanie jesli mam zaslepiony egr to faktycznie moze sie dusic wlasnymi spalinami ??????????? Oczywiscie powiedzialem zeby zrobili pozadek z egr ,przeczyscic go ew. Kupic nowy elektrozawor i wtedy w domu bym sobie disem zminimalizowal udzial spalin co jeszcze mechanikowi moge zlecic zeby samochod nie mulil ?
Opublikowano

Najlepiej zmień mechanika, bo ten nie wie jak działa silnik... :lol: :lol: :lol:

Bez egr'a będziesz miał zapisany błąd zbyt dużej masy powietrza i co najwyżej silnik trochę "twardziej" będzie chodził na wolnych.

Za to właśnie nie będzie dusił się spalinami, i zasyfiał całego układu dolotowego.

Opublikowano
No wlasnie logicznie tez mi sie wydaje skoro mam zaslepiony egr to niby jak moze sie silnik dusic a we wrzesniu mialem przeglad i wszystko bylo ok 2 tyg temu zmienilem opony na zimowe (byly juz na felgach) i wyszlo im ze jest zla zbieznosc i mozliwe jest ze gdy nie wywarzalem zimowek to z tad problem z bierznoscia ? Wyskoczyl im blad z podcisnieniem i on mowil ze to winna egr ( aktualnie zaslepiony ). Wezyki podcisnienia wymienione wszystkie filtry wymienione elektrozawor turbiny wymieniony
Opublikowano
Ja nie bawiłem się w żadne pierdu pierdu zaślepianie tylko odłączyłem kostkę elektryczną sterowania EGR przy elektrozaworze N75 (od ok. 2 lat tak jeździ i muza gra :D )