Skocz do zawartości

320i-dziwne wskazania na bagnecie oleju

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Panowie mam pytanie,otóż moje BMW zalane jest pół syntetykiem castrol magnatec przebieg 205 tyś.oleju miałem zawsze na zimnym silniku prawie pod max.jak go odpaliłem spadał do 3/4 wszystko było ok.po zmianie pierwszy raz fakt trochę mi brał ale potem to ustało i było ok.ale dzisiaj sprawdzam na zimnym a tam 3/4 odpalam dosłownie chwilkę pochodził a na bagnecie poniżej min.kontrolka się nie pali,co to może być.I powiedz cie ile prawidłowo powinno być oleju w silniku.
Opublikowano

Prawidłowo na podziałce powinno być 3/4 pomiedzy min a max. Trochę powyżej połowy.

A olej jak sprawdzasz zaraz po zgaszeniu silnika to nic dziwnego ze masz ponizej min.

Powinno się rozgrzać silnik, a następnie po wyłączeniu silnika odczekać z 15minut aż olej spłynie do miski olejowej i wtedy mierzyć.

pzdr

Opublikowano
u mnie jest już 15 tyś. :oops: myślalem że właśnie co tyle powinno się wymieniać :mad2: w zwiazku z tym że niema już tych prawidłowych wartości może mi silnik łykać olej?
Opublikowano

Mam pytanie do was skoro już jesteśmy przy oleju a szukałem tego na forum i nie mogę znaleźć ..

Ile litrów wchodzi do silnika E46 o pojemności 1.8 benzyna?

pozdrawiam

http://img200.imageshack.us/img200/2941/zdjcie0196001320x200320.jpg

...na tym osiedlu

gdzie BEEMKA jest

prawie jak BENTLEY...

Opublikowano

W 318 wchodzi 4 l oleju.

Silnik w aucie ma mokrą mię olejową, nie suchą jak w niektórych motocyklach.

Dlatego stan oleju sprawdza się przed jazdą a nie po.

Na kursie na prawko chyba też tego uczą, chyba że ktoś kupił prawo jazdy.

Za dawnych czasów kierowca był zobowiązany zrobić tzw. OC - obsługę codzienną.

Sprawdzał wszelkie płyny, oświetlenie, ogumienie, hamulce i dopiero jechał.

Sprawdzanie oleju po powrocie z trasy mija się z celem.

Część czynności można brać na zdrowy rozsądek.

Pozdrawiam

Komu w drogę, temu Neste.
Opublikowano
Moje ostatnie pytanie brzmiało czy powinno być 3/4 na zimnym czy ciepłym silniku,a ty się chłopino nie mądruj,co było na kursie to ja doskonale wiem i następnym razem jak nie masz odpowiedzi na pytanie moje czy kogokolwiek to po prostu się nie udzielaj,bo tylko swoimi "mądrościami" dupę zawracasz.
Opublikowano
dupe to Ty zawracasz , jeśli nie wiesz jaki stan oleju powinien być w twoim samochodzie to sobie kup traktor najlepiej ;URSUS'
Opublikowano
Koledzy, jak sprawdzać olej w samochodzie najlepiej wie jego producent, a on podaje że sprawdza się go na ciepłym silniku, 5 minut po jego wyłączeniu. :cool2:
Opublikowano
dupe to Ty zawracasz , jeśli nie wiesz jaki stan oleju powinien być w twoim samochodzie to sobie kup traktor najlepiej ;URSUS'

A traktor to ma silnik smarowany powietrzem?

Tak jak napisał "palermos" - poziom oleju sprawdza się 5 minut od zgaszenia ciepłego silnika. Koniec i .

Opublikowano
Słuchaj Pajacu jak by się tak każdy znał na wszystkim jak ty to nie potrzebne były by fora ,mechanicy itp.Jeżeli nie masz sensownej odpowiedzi to po prostu się nie udzielaj,a jeśli chodzi o twój płytki komentarz to ty nawet widać na ursusach się nie znasz,pewnie jesteś lokalnym gwiazdorem u siebie na wiosce ale tu niestety nie zabłysłeś swoim poziomem inteligencji.
Opublikowano
Słuchaj Pajacu jak by się tak każdy znał na wszystkim jak ty to nie potrzebne były by fora ,mechanicy itp.Jeżeli nie masz sensownej odpowiedzi to po prostu się nie udzielaj,a jeśli chodzi o twój płytki komentarz to ty nawet widać na ursusach się nie znasz,pewnie jesteś lokalnym gwiazdorem u siebie na wiosce ale tu niestety nie zabłysłeś swoim poziomem inteligencji.

Dziękuję bardzo

pozdrawiam

Opublikowano

ten co pochodzi z miasta,barwice najwieksza dziura w zachodniopomorskim,taki twardziel z ciebie a niewiesz jak sie olej sprawdza,pewnie sam jestes gwiazdorem :lol:

nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano

czesc koledzy,

w instrukcji e46 jest wyraznie napisane jak nalezy sprawdzac olej:

wylaczyc rozgrzany silnik, odczekac ok. 5 min i wtedy sprawdzac

jedna z przyczyn spalania sporej ilosci oleju moze byc odma

wyjmij bagnet przy pracujacym silniku i sprawdz dlonia, palcem czy jest mocne ssanie na rurce

to samo z korkiem wlewu oleju

pozdrawiam!

Opublikowano

ten co pochodzi z miasta,barwice najwieksza dziura w zachodniopomorskim,taki twardziel z ciebie a niewiesz jak sie olej sprawdza,pewnie sam jestes gwiazdorem :lol:

Słuchaj "biznesmenie" ze Szwecji ,jak się olej sprawdza to wiem tyle ,że jak w temacie jest napisane miałem dziwne wskazania i raz miałem pod max. a potem 3/4,z kąt ty jesteś cwaniaczku,pewnie z niedalekich okolic i zgrywasz bohatera,fakt barwice to mała mieścina ale nie udzielam się z bezsensownymi odpowiedziami i nie pajacuję.Dzięki asc za podpowiedz bo chyba u mnie tak właśnie jest,zaraz sprawdzę to.

Opublikowano
Po odpaleniu samochodu i odkręceniu wlewu praktycznie nic się nie dzieje delikatnie silnik pracuje ale nic nie zasysa,na bagnecie też.O ile dobrze pamiętam to przy zmianie zaworu regulacji ciśnienia bodajże odma była też wymieniana.
Opublikowano

min a max... miedzy 1 wcięciem a drugim tak?

bo już mam mętlik w głowie...

gdzie nie gdzie pisano na 4um, że olej "maximum" jest przy tej kropce.

Opublikowano
Panowie mam pytanie,otóż moje BMW zalane jest pół syntetykiem castrol magnatec przebieg 205 tyś.oleju miałem zawsze na zimnym silniku prawie pod max.jak go odpaliłem spadał do 3/4 wszystko było ok.po zmianie pierwszy raz fakt trochę mi brał ale potem to ustało i było ok.ale dzisiaj sprawdzam na zimnym a tam 3/4 odpalam dosłownie chwilkę pochodził a na bagnecie poniżej min.kontrolka się nie pali,co to może być.I powiedz cie ile prawidłowo powinno być oleju w silniku.

dobra dobra juz sie tak nie podniecaj,masz racje ze z okolic jest ten biznesmen :norty: ,co do twojego tematu to mysle ze troche ci zjadl oleju,zalezy jak czesto zagladasz w bagnet,ale to normalka ze je,jezeli mowisz ze chwilke pochodzil to znaczy ze olej sie nie nagrzal ,a wiec byl gesty i nie zdazyl splynac zanim sprawdziles,miales samochod na rownej powierzchni ,najlepiej tam gdzie zawsze sprawdzasz,kiedy ostatnio sprawdzales,przed ostatnim sprawdzeniem :mrgreen: ?

????? z kat ????????

nic tak nie odpreza jak minuta dla weza
Opublikowano

Vader już wiem, dlaczego nie wiesz ile powinno być oleju w silniku, że powinien być pomiędzy minimum i maksimum.

Pewnie to Twoje pierwsze auto i wcześniej jeździłeś zaprzęgiem konnym i to w gnojówkach.

Jesteś już mądrzejszy i wiesz ile oleju powinno być!

Tyle samo powinno być w chłodnicy płynu. Poziom płynu hamulcowego też powinien być pomiędzy minimum a maksimum. Sprawdź ich poziom.

Pozdrawiam

:mrgreen:

Komu w drogę, temu Neste.