Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jeśli o mnie chodzi, to przede wszystkim polecam każdemu zakupić opony nie ROF. Z własnego doświadczenia mogę polecić Re50A, jeśli ktoś potrzebuje więcej to może Re70, ale do 3'ki np to wg mnie ma mały sens.

Pzdr

• 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 118
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Witam czy moze ktos mial do czynienia z oponami

Yokohama C Drive AC 02 205/55 R16 94 V

oraz

Continental ContiPremiumContact 2 205/55 R16 91 V FR

pzdr

Opublikowano
Witam czy moze ktos mial do czynienia z oponami

Yokohama C Drive AC 02 205/55 R16 94 V

oraz

Continental ContiPremiumContact 2 205/55 R16 91 V FR

pzdr

Ja teraz kupilem continentale i sa b.miekkie z tym ze to 17" i oczywiscie nie są ROF pozdr

Opublikowano

Witam!

Podepnę się do tematu. Moje opony letnie również wymagają wymiany. Skłaniam się ku Michelin Pilot Sport 3 - 225/45/R17, głównie dlatego, że zmieniam z ROF na nie ROF, a Michelin do kompletu 4 zakupionych opon daje 3 letnie assistance http://skm.polska.inmark.pl/assistance.php

Może któryś z kolegów korzystał z tegoż assistance, albo miał jakieś doświadczenia z tymi oponami? Nie chce mi się, po pierwsze kupować i po drugie wozić zapasu, a co do sprayów to nie mam doświadczenia.

Z drugiej strony podobają mi się Bridgestone'y S001 non ROF + dodatkowe ubezpieczenie assistance u ubezpieczyciela.

Co Wy na to Panowie :?:

Opublikowano

Ja osobiście polecam ContiSportContact 2, rewelacyjne gumy, komplet 16 można kupić już za 1200zł. Opony trzymają się genialnie.

Dla aut z kontrolą trakcji wymaga się 4 takich samych opon, więc odradzam zakup innej pary na przód.

Opublikowano
Jeśli chodzi o letnie nie RSC to polecam z czystym sumieniem Uniroyal RainSport 2 - mimo, że to nie premium to nie spotkałem do tej pory opon, które tak dobrze odprowadzałyby wodę w czasie deszczu... Zaś - żeby nie było, że każdy poleca to co sam ma - odradzam Bridgestone Turanza ER300 - opona najzwyczajniej zwyczajna...
Opublikowano

Witam

Tydzień temu kupiłem Pirelli Cinturato P7

a testach ADAC nieźle wypadają ale jeszcze nie mam zdania

http://www.oponeo.pl/artykul/test-opon-letnich-adac-2010-w-rozmiarze-225-45-r17

Jak sie przekonam to dam znać

Pozdrawiam

Niemirad

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

My BMW foto: http://img85.imageshack.us/g/p1030826.jpg/

Chip Tuning wykres: http://img690.imageshack.us/img690/4972/hamowniawykresbmw.jpg

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

z przodu mam jedno sezonowe Bridgestone Potenza RE050 A

muszę wyminić tył na ten sezon, brać te same ? czy może spróbować Pirelli Cinturato P7 ? czy lepiej nie eksperymentować z rożnymi kapciami ?

Opublikowano

Witam

Obecnie posiadam dwie dobre opony Continental ContiPremiumContact 205/55 R16 91 V w wersji Run on Flat, niestety dwie pozostałe są uszkodzone.

Mam okazje kupić dwie nowe opony Continental ContiPremiumContact 2 205/55 R16 91 V tylko, że zwykłe nie Run on Flat.

Czy można założyć na jedna oś opony Run on Flat, a na drugą zwykłe? Jak tak, to które na którą oś radzicie założyć, czy może ktoś już tak próbował.

Opublikowano

muszę wyminić tył na ten sezon, brać te same ? czy może spróbować Pirelli Cinturato P7 ? czy lepiej nie eksperymentować z rożnymi kapciami ?

Potenza to wg mnie najlepsza dostępna opona (oczywiście w Y), absolutnie poza konkurencją, jak kupiłem BMW to były jakieś Dunlop SP Sport, auto kupiłem w listopadzie więc od razu założyłem zimówki, na wiosnę na letnie felgi założyłem te dunlopy i 3ciego dnia poszły na śmietnik, w poprzednim aucie jeździłem poza Potenzami na ContiSportach (W) i te też są OK ale Potenzy to klasa wyżej

Opublikowano
Jeśli chodzi o letnie nie RSC to polecam z czystym sumieniem Uniroyal RainSport 2

Potwierdzam, doskonała opona na deszcz. Narzeczona mają w Hondzie Accord i spisuje się świetnie.

Opublikowano
Właśnie kupiłem Bridgestone Potenza S001 225/45/17, podobno jeżdżą rewelacyjnie. Już RE050A były super. Jeśli miałbym polecić 16-tki to właśnie Potenza RE050A, jeździłem na takich moją 320d, trakcja super. Oczywiście oponki zwykłe a nie RSC.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Ja kupiłem dunlop sp sport maxx tt.

Od tygodnia leżą na balkonie i czekają na felgi.

Kierowałem się testami ADAC i tam wypadały bardzo podobnie do continentali. Na plus że wolniej się zużywają.

http://www.adac.de/infotestrat/tests/reifen/sommerreifen/2010_Sommerreifen_Test_225_45_R17.aspx?ComponentId=29784&SourcePageId=31821

Opublikowano

Potenza to wg mnie najlepsza dostępna opona (oczywiście w Y), absolutnie poza konkurencją, jak kupiłem BMW to były jakieś Dunlop SP Sport, auto kupiłem w listopadzie więc od razu założyłem zimówki, na wiosnę na letnie felgi założyłem te dunlopy i 3ciego dnia poszły na śmietnik, w poprzednim aucie jeździłem poza Potenzami na ContiSportach (W) i te też są OK ale Potenzy to klasa wyżej

Klasa ta sama..

Powiem tak ja założyłem tydzień temu Pirelli P ZERO 225/45 R17 oczywiście Run Flat sygnowane gwiazdką * czyli rekomendowane przez BMW ale mniejsza z tym. Na suchym jest rewelacja ( z resztą jak wszystkie nowe gumy..) w deszczu jeszcze nie miałem okazji na nich jeździć. W tej kasie opon właściwie wybór to kwestia własnych upodobań do marki, bieżnika, nie wiem czego jeszcze.. Co by nie mówić każdy swoje chwali ;)

Pzdr.

Opublikowano

powiem krótko

sprawdzić na stronie ADAC.de jakie opony są godne polecenia w danym rozmiarze, zazwyczaj są 3-5 najlepiej ocenianych modeli i wybrac te, które pasują cenowo i których bieżnik Ci sie podoba. Różnica między jednymi a drugimi praktycznie niezauważalna przez przecietnego użytkownika. Każdy jezdzi inaczej, w innych warunkach, innym autem.

Z doświadczenia mogę tylko powiedzieć, że Bridgestony RE050 są bardzo trwałe jeśli chodzi o zużycie ale niestety podatne są na ząbkowanie.

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

• 2 tygodnie później...
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Wlasnie zamontowalem 17" z ContiSportContact 3 i żegnam zimowe runflaty. Co prawda nie jest już tak trakcyjnie idealnie jak przy zimowych 16", ale jest cudownie miękko. Super kombinacja, jestem bardzo zadowolony. Dziś pierwszy dzień testów, przyczepność w deszczu wzorowa.

10 tys km na runflatach po naszych drogach i po zimie z auta o zawieszeniu bez problemów zrobil się zapocony amor i jakaś tuleja z tyłu do wymiany. Run-flaty idą w odstawke, dopóki nasi specjaliści od budowy dróg nie doszkolą się w swoim fachu.

Opublikowano

czyli 17 nie ROF bardziej pływają w zakrętach niż 16 ROF ?

Myślałem że będzie porównywalnie ...

A tak na marginesie robił ktoś albo widział testy na torze? Jakie są różnice w czasach na ROF i na zwykłych?

Opublikowano
Wlasnie zamontowalem 17" z ContiSportContact 3 i żegnam zimowe runflaty.

Zrobiłem dokładnie tak samo - też nabyłem 225/45/17 ContiSportContact 3 i zdjąłem zimowe Continentale ROF. Dodam jednak, że po ich zdjęciu czekała mnie niemiła niespodzianka:

http://www.lyzeczka.pl/allegro/opona.jpg

Albo ja albo poprzedni właściciel musieliśmy wpaść w jakąś większą dziurę i opona po prostu pękła... I teraz tak się zastanawiam - z zewnątrz nie było nic widać; jakby mi się ta opona rozpadła podczas jazdy to wolę nawet nie myśleć... tym bardziej, że jeździłem trochę po autostradzie z prędkościami mocno nieprzepisowymi...

Także chyba zostanę przy zwykłych oponach, bo widzę, że ROF'y są nie na nasze drogi...

A co do ContiSportContact 3 - gorąco polecam. Opona daje niezły komfort i ładnie trzyma na mokrym. No i cena jest dość sensowna: można ją kupić już za ok. 430 zeta :cool2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czyli 17 nie ROF bardziej pływają w zakrętach niż 16 ROF ?

Myślałem że będzie porównywalnie ...

Według mnie jest różnica, ROF zdecydowanie lepiej trzymają. Jeśli jeździłbym po normalnych drogach to tylko ROF.

A co do ContiSportContact 3 - gorąco polecam. Opona daje niezły komfort i ładnie trzyma na mokrym. No i cena jest dość sensowna: można ją kupić już za ok. 430 zeta :cool2:

Dokładnie, ja kupiłem 225 i 255 na tył, cenowo bardzo rozsądnie, aż sam się zdziwiłem, że cena jest tak atrakcyjna.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
to nie sa rtf co nie ? miałeś kiedyś runlfaty ? możesz porównać twardość tych potenz do rtf ?
Opublikowano
to nie sa rtf co nie ? miałeś kiedyś runlfaty ? możesz porównać twardość tych potenz do rtf ?

nie są to rtf tylko jakieś wzmacniane. Jeździ się super jest twardo może minimalnie twardziej niż na 205/55/16 rtf ale spoko da się latać tym bardziej, że profil jest 45 wiec tragedii takiej jak na 40 nie ma!

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Letnie koła mam w wymiarze 225/45/17 i na to lato zmieniłem Bridgestone Potenza z RFT na Continental 3 bez RFT. Jest nieporównywalnie komfortowo i cicho. Myśle, że zawieszenie jest teraz szczęśliwe. Jest super.
Opublikowano
Letnie koła mam w wymiarze 225/45/17 i na to lato zmieniłem Bridgestone Potenza z RFT na Continental 3 bez RFT. Jest nieporównywalnie komfortowo i cicho. Myśle, że zawieszenie jest teraz szczęśliwe. Jest super.

Witam!

Mam takie same odczucia co kolega, dodatkowo u mnie po przesiadce z 225/45/17 Pirelli Euphori@ RFT na Conti SportContact3 bez RFT spalanie spadło o ponad litr.