Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
witam nan problem z dobraniem oleju silnikowego do swojej 520 tki z 1997 r.Chodzi o to że nie wiem czym jest zalany silnik.A z wypowiedzi na forach mam tylko mętlik w głowie więc proszę o radę jaki produkt wybrać.Moje autko ma przejechane na tym silniku 155 tyś i chyba jest to orginalny przebieg bo mam fakturkę z serwisu BMW na wymianę silnika pozdrawiam i dziękuję\
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Zadzwon do serwisu to ci powiedza jaki powinien byc olej do twojego silnika. Najlepiej do tego, skad pochodzi faktura.

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Zalej 0W40... Mobil1 albo CASTROL Edge... Jeśli z przebiegiem jest faktycznie jest jak piszesz, to nie ma podstaw, aby przechodzić na gorszej klasy olej...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Tak naprawdę nie istotny jest przebieg a stan silnika. No jeśli nie będzie spalał rzadkiego oleju jak np 5w30 to możesz go śmiało nim zalewać.
Opublikowano
A czy to prawda ze oleje castrola w ciągu kilku ostatnich lat bardzo sie popsuły? Słyszałem juz tak z nie jednego źródła. Też czeka mnie wymiana oleju i zastanawiałem sie właśnie nad Castrolem Magnatekiem. Jestem tymi opiniami troche skołowany.
Opublikowano

To nie jest tak, że olej Castrol się popsuł (jeśli mamy na myśli ORYGINALNY Castrol). Problem jest tego typu, że palniki ksenonowe Phillipsa i olej Castrola to chyba 2 najczęściej podrabiane w PL rzeczy - bo i zapotrzebowanie na to jest spore. Ten "niby Castrol" Jest to najczęściej jakaś popłuczyna rozlewana gdzieś w PL i stąd opinia, że się Castrol popsuł. Dlatego trzeba mieć pewność z jakiego źródła pochodzi dany olej.

Pzdr.

Opublikowano
czy jeżeli silnik był zalany gorszej klasy olejem np.10w40 to jakie mogą być konsekwencje zalania oleju o lepszej klasie np.5w30?
Opublikowano
witam nan problem z dobraniem oleju silnikowego do swojej 520 tki z 1997 r.Chodzi o to że nie wiem czym jest zalany silnik.A z wypowiedzi na forach mam tylko mętlik w głowie więc proszę o radę jaki produkt wybrać.Moje autko ma przejechane na tym silniku 155 tyś i chyba jest to orginalny przebieg

moja 520i jest rowniez tego samego roku 1997. Kupilem ja rok tem z przebiegiem 95 ty skm :D i specjalnych rozdrapow nie mialem: zalalem LOTOSA Syntetic.

Teraz autko ma 125 tys km i smiga bez najmniejszym problemow c

Z LOTOSEm mam tylko dobre doswiadczenia: mam tez Mercedesa 124 i leje tylko Lotosa: teraz ma 290 tys km z czego prawie 200 tys na LPG (co tez ma znacznie bo temp glowicy wzrasta wiec odbior ciepla jest rzecza bardzo wazna) i zero jakikolwiek sensacji. Na Lotosie przekulane ok 220 tys km.

Rok temu rozbilem miske olejowa i wymianiajac ja przyjrzakem sie jak wyglada wnetrze silnika .Bylem naprawde mile zaskoczony!

Zadnych osadow, czystosc pierwsza klasa.

JA wiem, ze sa rozne teorie doboru oleju i etapy przechodzenia z jedgo rodzaju na drugi ale mysle ze troche to jest wszystko wyolbrzymiane. Ma to oczywiscie swoj sens marketingowy: te molekuly co przywieraja i co smaruja w kazdych warunkach.. Najlepszy olej! O ktoz by nie chcial najlepiej dla swojego silnika? :D