Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Mam do Ciebie "loco" pytanie, po pierwsze to czemu tak dużo za kable? Nawet ceny dobrych/najlepszych kabli, dietz, stinger to okolo 10zł za metr, w zestawach to max 250-300. No nie wiem, może się myle. Nic nie piszesz o kosztach montażu wzmaka, prowadzeniu kabli, może to było wliczone w cene 500zł, jak nie to napisz co to za magiczne kable.

Wiązka kabli z kostkami kosztuje tyle, bo to pomysł Blaupunkta Plug'n'Play. Nie wiem, może można to posztukować samemu i zoptymalizować koszty. Trza by zadzwonić do Bafometu. Kosztów montażu nie poniosłem, bo robiłem to sam.

Następny wydatek jeśli ktoś nie jest doinformowany to tzw hi-low konwerter - cena od 40 do 350 zł, ale potrzebny jest on tylko wtedy kiedy wzmacniacz nie posiada wejścia wysokopoziomowego-to wejście którym można połączyć wzmacniacz do radia posiadającego wyjście wyłącznie głośnikowe (brak RCA).Czyli jednym słowem seryjne radio z podpiętymi głośnikami podłączymy tylko z konwerterem aby zrobić przejście na czincze do wzmaniacza. achh zakręciłem, ale każy chyba wie ocb.

Ten Blaupunkt to ma.

No i ostatnie sprostowanie, cena w kraju tego zestawu to 1599. Nigdzie taniej nie mają, albo nawet nie chcą się przyznać, że mieli. Loco, napisałem do tej firmy co Ty kupiłeś, odpisali mi: Audio-System X-ion 200 BMW zawsze był w tej samej cenie - 1599 zł. Ktoś wprowadził Pana w błąd" No więc loco może i Tobie się coś pomyliło?:) z resztą nie dociekam, nie ważne, już jest i tyle, taniej się nie dało. Pozdro.

Nic mi się nie pomyliło, mam na fakturze 1370, ale sytuacja rynkowo-marketingowa dotycząca sprzedaży poniżej ceny katalogowej w tej firmie najwidoczniej się zmieniła.

loco

'08 530iA touring xdrive; '05 118iA; '04 F650GS Dakar

['05 325i touring; '91 325i touring; '90 318iA; '01 320td; '01 530iA touring; '00 525i; '97 523i; '95 525i touring; '90 318is; '85 320i]

• 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 82
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
System Alpine mozna w niemczech dostac w cenie 300-340 € i w tej cenie sa przednie glosniki i wzmacniacz, suby pozostaja takie jak byly - mozna sobie zakupic inne 200 mm i wymienic, ale sadze ze za 300 euro jest to system jakosci ori HiFi wiec tana alternatywa.
  • 2 lata później...
Opublikowano
Czy ten zestaw starczy, aby mieć logic7 w aucie? Czy to jest cały komplet? Wiadomo, że potrzeba kodowania.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką

• 6 miesięcy temu...
Opublikowano

Witam podlacze sie pod temat,znalazlem takie ogloszenie

http://allegro.pl/glosniki-hi-fi-hifi-bmw-e83-x3-e60-e61-e87-e90-e91-i3324147939.html

W temacie naglosnienia jestem kompletnie zielony, to prawda co napisal sprzedawa, ze wystarczy zmienic glosniki z ogloszenia na hi fi i bedzie poprawa dzwieku?

Radio posiadam professional bez i drive i zwykle glosniki

Jak wyglada zmiana zwyklych na hi fi

Bardzo dzieki za pomoc

Opublikowano
Sama przekładka głośników jest prosta, ale dźwięk Ci się nie poprawi bez dołożenia wzmacniacza. W bazowym zestawie audio go nie masz, w hi fi jest.
Opublikowano
To musi byc ori wzmacniacz hi fi od tych glosnikow?

Gdzie sie go montuje/podlacza ;)

Ori nie musi być. W oryginalnej wersji wzmacniacz zamontowany jest w bagażniku, po lewej stronie, przy nadkolu (w tym samym miejscu gdzie po prawej stronie jest akumulator). Wzmacniacz siedzi tam w takim specjalnym stelazu (czesc nr 2):

http://realoem.com/bmw/diagrams/e/i/213.png

http://realoem.com/bmw/showparts.do?model=UX31&mospid=51062&btnr=65_1524&hg=65&fg=25

Latwiej i szybciej będzie Ci zamontować wzmak w drugim miejscu na to przewidzianym - pod podłogą bagażnika - tutaj:

http://img6.imageshack.us/img6/4615/img1456i.jpg

Opublikowano
Suby pod siedzenia wejdą bez problemu (u siebie m.in. wymieniałem subwoofery bazowe na logic7) plug&play. Obudowa w ktorej siedzi glosnik jest taka sama, rozni sie jedynie srednica glosnika - te 20 cm akurat wypelniaja cala obudowe, bazowe są mniejsze (chyba 16 cm, nie pamiętam na 100%). Kodować przy Twoim radiu professional nie trzeba (ew. co do tej kwestii to napisz jeszcze do kolegi prmax zeby sie upewnic). Ja u siebie (początkowo radio prof, bazowe audio) dolozylem zestaw alpine (nowe glosniki w przednie drzwi + tweetery ktorych nie bylo + wzmacniacz którego wcześniej też nie było) oraz wymienilem suby bazowe na logic7, kodowanie na zadnym etapie nie bylo konieczne. Ale ja mam pre-lci wiec może u Ciebie jest jakiś niuans z którego nie zdaję sobie sprawy.
Opublikowano
Sama przekładka głośników jest prosta, ale dźwięk Ci się nie poprawi bez dołożenia wzmacniacza. W bazowym zestawie audio go nie masz, w hi fi jest.

A ja bym się nie zgodził. Żeby zbytnio nie ingerować w auto wystarczy zakupić głośniki do Logic 7 i to już da bardzo wyraźną poprawę.

Miałem cały zestaw Logic 7 ze wzmacniaczem i tak po kolei dokładałem głośniki najpierw w tylnych drzwiach później przednie i musze stwierdzić że po wymianie samych głośników drzwiowych lub w półce tylnej zależy kto jaki ma model auta zmiana jest ogromna. Dołożenie wzmacniacza dodało jedynie więcej basów mocy i dźwięk przestrzenny

Opublikowano
To by bylo najlepsze rozwiazanie ;)

Radia nie trzeba kodowac? Wystarcza 4glosniki w drzwi i tweetery zeby czuc roznice?

Glosniki w drzwi logic7 tez maja 10cm jak zwykle?

Nie montowales nic pod siedzenia?

4 głośniki: w przednich drzwiach i tweetery - tak, różnica w porównaniu z bazowym zestawem kolosalna, ale do tego jeszcze musisz dołożyć oddzielny wzmacniacz. Z drugiej strony jak odsłuchałem jak brzmi pełny zestaw logic7 to zdałem sobie sprawę jak dużo jeszcze brakuje ;)

Głośniki logic7 w drzwi też mają 10 cm.

U mnie pod siedzenia wsadziłem właśnie subwoofery z logic7 (głośniki w drzwiach wymieniałem na te z zestawu alpine). Dobrze pod siedzenia podchodzą też plaskie subwoofery Ground Zero (model GZMW Neo 20 cm - http://www.sklep.caraudioteam.pl/ground-zero-gzmw-200neo-plaski-glosnik-niskotonowy-bmw-p-966.html), ale to droższa opcja niż używane suby z logic7.

Tu jest porównanie i specyfikacje różnych systemów audio w E87/E9x

http://www.e90post.com/forums/attachment.php?s=5921273e08f9a0b3e431c6797b88d1fc&attachmentid=181290&d=1220084387

EDIT: musisz jeszcze zwrotnice w drzwi dołożyć żeby Ci średniotonowe i tweetery dobrze grały!

Opublikowano
z Logic 7 wszystko pasuje jak ulał niczego nie trzeba rzeźbić. Wykręcasz stary głośnik podłączasz nowy i gra. Subwoofer możesz dołożyć na końcu jak już będziesz miał wzmacniacz bo podłączeni jest inne. ze wzmacniacza idą 2 kabelki a w zwykłym w kostce masz 4. Wymiana samych średniotonowych + wysokotonowe które trzeba dołożyć znacznie wpłynie na jakość
Opublikowano

To ja podłączając się pod temat mam pytanie:

Czy jest sens wymieniać tylko głośniki w drzwiach na te z L7, mając opcje hi-fi (676). Czy w takiej konfiguracji będzie wszystko grało lepiej?

Opublikowano

Czy jest sens wymieniać tylko głośniki w drzwiach na te z L7, mając opcje hi-fi (676). Czy w takiej konfiguracji będzie wszystko grało lepiej?

Nie odsłuchiwałem Hi Fi więc nie mam porównania, wydaje mi się natomiast że przewaga logic7 leży w przestrzenności dźwięku. Jak wymienisz głośniki w przednich drzwiach i zastąpisz Hi Fi tymi z L7 to tego aspektu chyba nie poprawisz w zauważalny sposób. Co innego jakbyś np. dołożył centralny głośnik albo głośniki w podsufitce z tyłu...

Opublikowano
koledzy nie zakladajac nowego tematu pozwole sobie napisac tutaj.Mam radio buissnes(totalna porażka).Chcialem zalozyc proffesional-dla mnie jest wystarczajace gdyz slucham glownie radia.Czy wystarczy tylko wymienic radio+glosniki proffesional czy trzeba jeszcze dokupywac jakies moduly+kodowanie itp.Jestem absolutnie zielony w tych sprawach wiec prosze o wyrozumialosc.Noi jak odroznic przy kupnie glosniki proffesional od buissnes,gdyz pewno bede kupowal z allegro a tam sprzedawy czesto sie nie orietuja.Z gory dzieki za pomoc.
Opublikowano

Głośniki i radio to oddzielne sprawy. Jeśli masz bazowy zestaw audio składający się z 6 głośników to one (głośniki) są identyczne przy radiu business i przy radiu professional.

Jeśli chcesz zmienić radio z business na professional konieczne będzie kodowanie.

Opublikowano
czyli wystarczy zmienic tylko radio na professional +kodowanie i mam audio professional?

Sprawdź jeszcze (napisz np do prmax; ja tego nie robiłem a nie chcę wprowadzić w błąd) czy nie trzeba zmienić wiązki. Ale przekładka samego radia jeśli nie zmienisz głośników w zasadzie nic Ci nie poprawi. Jak chcesz polepszyć dźwięk to w pierwszej kolejności zmieniłbym głośniki.

Opublikowano
nie no kolego mialem 325i z zestawem professional i byla zdecydowana roznica.Pytanie tylko brzmi-czy w zestwie professional sa inne glosniki niz w busines?.
  • Członkowie klubu
Opublikowano
nie no kolego mialem 325i z zestawem professional i byla zdecydowana roznica.Pytanie tylko brzmi-czy w zestwie professional sa inne glosniki niz w busines?.

W autach E9x systemy audio dzielimy ze względu na źródło dźwięku (typ radia, nawigacji) oraz przetworników (głośników)...

Tak więc niezależnie czy masz radio business czy też professional, połączone z bazowym systemem STEREO (6 głośników,) to przetworniki (głośniki) są takie same zarówno dla business jak i pro.

Radio bussines od professional, oprócz cech funkcjonalnych ma niższą moc wyjściową, dlatego professional troszkę lepiej gra na bazowym systemie.

Opublikowano
na początku też byłem mocno niezadowolony z audio (hifi) w moim, ale po wygłuszeniu, a zwłaszcza po oklejeniu boczków matą bitumiczną, jestem więcej niż zadowolony, system naprawdę daje radę, nawet LaoChe "PW" daje się słuchać na autostradzie w pełnej krasie.
Opublikowano

Nie odsłuchiwałem Hi Fi więc nie mam porównania, wydaje mi się natomiast że przewaga logic7 leży w przestrzenności dźwięku. Jak wymienisz głośniki w przednich drzwiach i zastąpisz Hi Fi tymi z L7 to tego aspektu chyba nie poprawisz w zauważalny sposób. Co innego jakbyś np. dołożył centralny głośnik albo głośniki w podsufitce z tyłu...

No na pewno masz rację. Nie chodziło mi jednak o przestrzeń tylko o jakość dźwięku. Ciekaw jestem czy po sugerowanej była by lepsza.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Chyba zdecyduje sie na wymiane glosnikow-mam zwykle, tylko pytanie bo na allegro sa dostepne hifi oraz L7.

Czy jak wymienie suby pod siedzenia na L7+w drzwi przod i tyl to bedzie znaczacza roznica?musze dokupic wzmacniacz?

I czy bedzie wszystko pasowac? Trzeba cos kodowac? Zmienial ktos, moze podzieli sie opiniami ;)