Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam,

Miałem problem z otworzeniem maski z powodu urwanej linki.

Wiem, że temat był już wałkowany, ale ja mam maskę już otwartą. Problem w tym że linka kosztuje 185 zł komplet, a całość muszę wymienić.

Czy istnieją już jakieś zamienniki czy pozostaje tylko ASO lub allegro ( w sumie ceny te same). Może ktoś już opracował patent na naprawę tego tańszym kosztem.

Pozdrawiam

Szczesliwego Nowego Roku

Edytowane przez zenek123
BMW "Today, tomorrow, always"
Opublikowano

Odchyl maksymalnie rączkę i zobacz czy nie wystaje pod spodem zerwana linka. Jeżeli tak to być może uda Ci się ją przymocować spowrotem do rączki. Jeżeli nie to czeka Cię wymiana linki (składa się z 3 części) - znajdziesz na forum schemat pokazujący linkę.

Pozdrawiam @drian

Opublikowano
Wiem jak wygląda ten schemat, tylko czy można kupić zamiennik, bo oryginał prawie 200 zł za kawałek drutu
BMW "Today, tomorrow, always"
Opublikowano

i 3 części na raz Ci sie porwały?

Ja miałem urwany fragment od dźwigni do kielicha i w aso zapłaciłem ca. 30zł...

Opublikowano
panowie a czy mozna ta linke jakos naciagnac bo umnie nie zawsze chce sie otworzyc maska czy jest na to jakis sposób

jedynie przy zamkach możesz linkę naciągnąć

a co do wymiany to ja kupiłem za 2 zł rowerową z hamulca i działa już 3 lata

• 4 tygodnie później...
Opublikowano
czesc, urwała mi się linka otwierająca maske w bmw 5, 2001. Byłam u mechanika, męczył sie pół dnia i nic, powiedział ze musze jechac do serwisu bmw! Nie jestem w Polsce więc koszta będą ogromne. Napewno nie urwała się przy plastikowej rączce tylko gdzies dalej. Prosze pomóżcie, może macie jeszcze jakiś pomysł?
Opublikowano
Problem został rozwiązany, wystarczyło ściągnąc gril i dostac się do zamków a linka wcale się nie zerwała tylko wyskoczyła z plastikowego zabezpieczenia :D
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Proponuje uważać na zamienniki :nienie: Też miałem urwaną linkę przy rączce otwierania. Chciałem trochę przyoszczędzić i kupiłem za 45 zł jakiś włoski zamiennik (na naklejce pisało że niby pasuje zarówno

do serii 5 jak i 3). Okazało się, że:

- po pierwsze to nie jest linka tylko drut,

- po drugie około 30 cm za długa,

- po trzecie po zamontowaniu i pierwszej próbie użycia urwał się bolec przy rączce otwierania,

- po czwarte bolec na drugim końcu przy użyciu niewielkiej siły też ładnie zsunął się z linki. Masakra :mad2:

Na szczęście nie było problemu ze zwrotem kasy w sklepie. Po tym też zainwestowałem metalową linkę rowerową za 6 zł a opancerzenie wykorzystałem ze starej + dorobiłem drugą końcówke - bolec w miejscu łączenia z druga linką. Nie wiem jak można produkować takie g...no :evil: przez które ludzie tracą tylko czas, pieniądze i nerwy.

Opublikowano
ja to przerabialem kilka dni temu. urwala mi sie linka przy raczce do otwierania. poszedlem do sklepu rowerowego kupilem linke za 3pln dluga na 1,4 m i srednicy 1,2mm czyli troche dluzsza jak ori. zrobilem mloteczki na wzor oryginalu ze srob i polutowalem. koszt 3 pln i godzina roboty efekt nowy jak oryginal. wszystko dziala super i za 3pln.
  • 7 miesięcy temu...
Opublikowano

może ktoś mi wytłumaczyć jak dostać się do tego? Przy rączce się urwała dzisiaj i jak to rozebrać aby dostać się do urwanej linki?

up.

Jakie młoteczki?

Opublikowano
ja ostatnio wymienialem linke od maski bo mi sie urwala i zaplacilem 82zl za orginal BMW metrowy kawalek linki
  • 1 rok później...
Opublikowano

Witam. Odgrzeję temat.

Dziś chciałem otworzyć maskę, więc pociągnąłem za dźwignie. Maska się otworzyła, ale czułem że po otwarciu poszła mi dźwignia z lekkością dalej, a więc pękła linka. Ciężko jest tą rączkę odkręcić? Bo pierwsze co to chyba tam warto zajrzeć która linka pękła. Dużo jest rozbierania?

Czy jest to normalne, że zamykam maskę a ona nie chce się zamknąć? Jest niby równo z błotnikami, ale gdy podniosę do góry to się niestety otwiera.

Opublikowano

pierw zobacz na łączeniu linek

takie plastykowe "pudełko" między błotnikiem a filtrem powietrza

Opublikowano

ja mysle ze Ci pekla przy raczce, nie dalej jak 3 tyg temu to u siebie przerabialem,

odciagnij raczke maksymalnie, wtedy zobaczysz czy masz tam koniec z drutami, prawodpodobnie od jakiegos czasu trzymala sie tylko na jednym,

z ta maska to nie wiem czy normalne, ale ja jak zerwalem to tez mi sie nie zamykala, dopiero jak zalozylem linke, to przesmarowalem zamki jakim 'szprajem', poskladalem i gra.

a propo wymiany tej pierwszej czesci to:

w aucie odkrecasz raczke, odkrecasz osłone pod kierownica, demontujesz podnozek lewej nogi

pod maska, demontujesz puszke filtra przeciwpylkowego, odpinasz delikatnie plastikowe laczenie i linke masz wyjeta, z montarzem sobie poradzisz, pamietaj zebys nie ciagnal za linke tylko za gumowa oslone przy montarzu.

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jaką długość ma oryginał linki (pierwsza część ta od kierowcy) bo i mi się urwała? Zakupię ją w rowerowym :D
Opublikowano

pewno pasuja jakakolwiek, ja zakupilem oryginal bo nie chcialo mi sie bawic w przerabianie i kombinowanie

ale ktostam pisal, ze na samorobce smiga juz 3 lata wiec OK

Opublikowano
Takze przerabialem temat urwanej linki.Urwala mi sie przy dzwigni otwierania.Oczywisice kupilem rowerowa i sztukowalem kombinowalem,pilowalem przycinalem,az wkoncu kupilem za 80 zł oryginal i to chyba najlepsze wyjscie jezeli ktos nie lubi druciarstwa
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
JAKA JEST DŁUGOŚĆ PIERWSZEJ CZĘŚCI LINKI OD KIEROWCY? :?:
  • 6 miesięcy temu...
Opublikowano
Ja również mam przygodę z w/w problemem. NA szczęście linka się zerwała przy rączce. Dałem radę otworzyć maskę przy pomocy kombinerek, zakupię linkę i będę sam wymieniał. Mam pytanie jak zdjąć podnóżek z lewej strony?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

Jak poodkręcasz wszystkie osłony to musisz nim poruszać.Nie pamiętam dokładnie w którą stronę trzeba pociągnąć siedzi on na takim ząbku(spince) który wchodzi w kwadratowy otwór w blasze.Ja na siłę go wytargałem jak nie chciał mi wyjść.Gorzej jest go założyć zapiąć ten ząbek,bo podnóżek jest dość dobrze spasowany i jest ciasno.

Ori linka kosztowała mnie równo 100 zeta.Jest razem z tym plastikiem na rączkę.

ec2Wze6.jpg