Skocz do zawartości

Częste przepalanie żarówek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam swoje 523 w kombiku i problem z częstym przepalaniem sie żarówek. Auto mam od 8 miesięcy, wymieniłem już obie H7 z przodu, 2lub 3 21W stop, oraz 4 może 5 pozycji z tyłu.

Czy ktoś miał podobny problem, rozumiem że ktoś powie jaki to koszt wymiany żarówek, ale czy to nie dziwne?

Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano
Witam mam swoje 523 w kombiku i problem z częstym przepalaniem sie żarówek. Auto mam od 8 miesięcy, wymieniłem już obie H7 z przodu, 2lub 3 21W stop, oraz 4 może 5 pozycji z tyłu.

Czy ktoś miał podobny problem, rozumiem że ktoś powie jaki to koszt wymiany żarówek, ale czy to nie dziwne?

Po włożeniu żarówki w tylną lampę przetrzyj ją czystą ściereczką bawełnianą. Miałem ten sam problem przeszło od kiedy je przecieram.

Opublikowano
  • Autor
Często jest tak że jak się przepali to jest taka dość okopcona, może to efekt jak w przypadku żarówek halogenowych, nie dotykać palcami?
Bandyci Mają Wszystko
Opublikowano
H7 mają to do siebie, że lipnych firm się często przepalają, dlatego taka rozbieżność w cenach; od kilkunastu do ok 100 zł za żarówkę, kiedyś mi się przepaliła w trasie, kupiłem na stacji i pojeździła miesiąc, wymieniłem na Philipsa i mam już pół roku
www.nowak-motocykle.pl
Opublikowano

Podobna ilość wymieniłem w ciągu 2 lat jazdy.Teraz jak jest obowiazek jazdy na swiatłach 24h to częstotliwość wymiany napewno wzrosła.Przednie H7 wymieniam odrazu 2 sztuki (i to na jakieś markowe) bo mialem przypadek ze padla jedana i nastepnego dnia druga :mrgreen:

Pozdrawiam

Opublikowano
Wg. mnie przyczyna może być jedna w twoim przypadku. Zbyt wysokie napięcie. Zmierz napięcie powinno być ok. 14V bez względu na obciążenie i obroty silnika.
Opublikowano

No to Was zaskoczę... Jak w 2007 roku na rynku pojawiły się żarówki OSRAM NightBreaker to sprawiłem sobie komplet na przód. Cena w detaluy to było około 85 PLN za komplet, z racji posiadanego rabatu zapłaciłem za nie około 64 PLN. Pierwszy komplet jeździł coś koło 2 m-cy (różnica w dacie przepalenia jednej i drugiej żarówki to około 6-7 dni). Liczyłem się, że zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu mogą mi służyć 50% czasu służenia standardowej żarówki, ale nie tylko 2 m-ce. Pomyślałem, że nie odpuszczę i zareklamowałem komplet. Reklamacja została rozpatrzona pozytywnie, a otrzymane nowe żarówki służyły mi... 1,5 m-ca. W tej chwili oczekuję na decyzję dotyczącą wymiany bodajże 5 czy 6 kompletu. Przyznam, że OSRAM w jednym jest dobry: bardzo mały rozrzut dotyczący czasu pracy do spalenia, bo jednocześnie założone żarówki nigdy nie przepalały się z większą różnicą czasu użytkowania jak 7-8 dni...

Zaznaczam, że jak OSRAMki są w reklamacji jeżdżę na najtańszych żarówkach za 9,90 PLN z marketu i póki co żadna się nie przepaliła.

Swego czasu jak jedna się spaliła i jeździłem kilka dni (do czasu spalenia się drugiej) na normalnej, najtańszej żarówce zrobiłem zdjęcie dla porównania jasności i barwy świecenia i - co trzeba OSRAMowi przyznać różnica jest widoczna (zdjęcie jest przyciemnione i o zwiększonym kontraście aby łatwiej było widać różnicę):

http://images25.fotosik.pl/310/a7d85c03897f7f67m.jpg

pozdrawiam

thenygoos

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
No to Was zaskoczę... Jak w 2007 roku na rynku pojawiły się żarówki OSRAM NightBreaker to sprawiłem sobie komplet na przód. Cena w detaluy to było około 85 PLN za komplet, z racji posiadanego rabatu zapłaciłem za nie około 64 PLN. Pierwszy komplet jeździł coś koło 2 m-cy (różnica w dacie przepalenia jednej i drugiej żarówki to około 6-7 dni). Liczyłem się, że zgodnie z informacją zawartą na opakowaniu mogą mi służyć 50% czasu służenia standardowej żarówki, ale nie tylko 2 m-ce. Pomyślałem, że nie odpuszczę i zareklamowałem komplet. Reklamacja została rozpatrzona pozytywnie, a otrzymane nowe żarówki służyły mi... 1,5 m-ca. W tej chwili oczekuję na decyzję dotyczącą wymiany bodajże 5 czy 6 kompletu. Przyznam, że OSRAM w jednym jest dobry: bardzo mały rozrzut dotyczący czasu pracy do spalenia, bo jednocześnie założone żarówki nigdy nie przepalały się z większą różnicą czasu użytkowania jak 7-8 dni...

Zaznaczam, że jak OSRAMki są w reklamacji jeżdżę na najtańszych żarówkach za 9,90 PLN z marketu i póki co żadna się nie przepaliła.

Swego czasu jak jedna się spaliła i jeździłem kilka dni (do czasu spalenia się drugiej) na normalnej, najtańszej żarówce zrobiłem zdjęcie dla porównania jasności i barwy świecenia i - co trzeba OSRAMowi przyznać różnica jest widoczna (zdjęcie jest przyciemnione i o zwiększonym kontraście aby łatwiej było widać różnicę):

http://images25.fotosik.pl/310/a7d85c03897f7f67m.jpg

pozdrawiam

thenygoos

u mnie było dokładnie to samo tylko ze ja mieałem Philips Power2Night gt150. Byłem bardzo zadowolony, różnica w jakości świecenia bardzo duża. Jednak czas świecenia 3-4 miesięci.

Opublikowano
U mnie za to tylni prawy STOP spalił się już drugi raz, wczoraj, a auto mam 8 miesięcy. :roll:
Opublikowano
Częste przepalanie się żarówek może być spowodowane słabą lub brakiem masy. Czasami wystarczy przeczyścić styki. Również słabe napięcie powoduje takowe objawy. W ciągu 1,5 roku użytkowania wymieniłem 2 x H7 przód, trzecie światło stop i jedną pozycyjną z tyłu :D
Opublikowano
ja mam problem tylko z lewom strono tylu auta zarowki padajo jak muchy teraz na dodatek zginely mi swiatla cofania zarowki okej .Itu moje pytanko ktory to bezpiecznik i gdzie go szokac mysle ze od tego trzeba zaczoc chyba ze macie jakies inne propozycje POZDRAWIAM
Opublikowano

Ponieważ miałem podobny problem w e32 to napiszę, że przyczyną był padający regulator napięcia.

pozdrawiam

Mariusz

Opublikowano
ja mam problem tylko z lewom strono tylu auta zarowki padajo jak muchy teraz na dodatek zginely mi swiatla cofania zarowki okej .Itu moje pytanko ktory to bezpiecznik i gdzie go szokac mysle ze od tego trzeba zaczoc chyba ze macie jakies inne propozycje POZDRAWIAM

mi często "padajo" tylne. Jak na razie wymieniłem 2x "lewo" pozycje 1x "prawo" pozycje i po 1x stop lewy,prawy i dodatkowy oraz z przodu ringi "jedno'' strone (wymieniłem obydwie, żeby nie było różnicy)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
Ponieważ miałem podobny problem w e32 to napiszę, że przyczyną był padający regulator napięcia.

pozdrawiam

Mariusz

zgadza sie, mialem to samo i potwierdzili mi to w serwisie Auto Chip we Wrocławiu

Opublikowano
A ja kupiłem swoją BMW i miała z tyłu jedną żarówkę o większym woltarzu. Szybko po jej wymianie okazało się dlaczego tak jest :8) Zaczęły się częste wymiany w tym samym miejscu czyli tylne (pozycyjne?chyba tak się nazywają :D ) i przepalały się po ok 2 do 3 tygodni użytkowania :? Jednak po przeczytaniu na forum iż warto przecierać żarówki ściereczką(te zwykłe żarówki), zrobiłem tak. Obecna świeci już ponad rok :D

Edytowane przez Krzysiek78

Opublikowano
mi często "padajo" tylne. Jak na razie wymieniłem 2x "lewo" pozycje 1x "prawo" pozycje i po 1x stop lewy,prawy i dodatkowy oraz z przodu ringi "jedno'' strone (wymieniłem obydwie, żeby nie było różnicy)

Kolego Karolu R. (zapewne), dlaczego nie doceniasz odrębności regionalnej w naszej ojczystej mowie? :twisted2:

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png