Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

czlowiek sie naczyta .. namysli ..

wczesniejsze samochody zalewalem .. po prostu syntetykiem i juz

a tu .. czlowiek czyta i jakis zal .. :)

bo cos moze zaszkodzic?

stoje przed wymiana oleju i zaczynam miec problem ..

z tego co wiem samochod zalewany byl olejem

0w-30 .. ale syntetyczne sa tez i 5w-40 .. 0w-40 ..

czym zalac? castrolem ? czy jak kupie w stacji Feu Vert to

mobil 1 tez bedzie dobry?

tam tez stoja beczki z 5W-40 castrolem .. z indexem BMW LL04 - znaczy ze dobry - mam diesla z 2000 136 KM bez CR :)

no i metlik ..

pomozecie?

q

• Odpowiedzi 246
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
czlowiek sie naczyta .. namysli ..

wczesniejsze samochody zalewalem .. po prostu syntetykiem i juz

a tu .. czlowiek czyta i jakis zal .. :)

bo cos moze zaszkodzic?

stoje przed wymiana oleju i zaczynam miec problem ..

z tego co wiem samochod zalewany byl olejem

0w-30 .. ale syntetyczne sa tez i 5w-40 .. 0w-40 ..

czym zalac? castrolem ? czy jak kupie w stacji Feu Vert to

mobil 1 tez bedzie dobry?

tam tez stoja beczki z 5W-40 castrolem .. z indexem BMW LL04 - znaczy ze dobry - mam diesla z 2000 136 KM bez CR :)

Lej MARKOWY SYNTETYK z pewnego źródła, kontroluj stan i okresy wymian.

Kupisz lepszy zapłacisz więcej, pojeździsz dłużej, tańszy też jest OK tylko trzeba wymieniać częściej.

Opublikowano

nooo dobra - syntetyk to tez 5W-40 :) ... to tez dobry bedzie? :)

aaa ..

wlasssnie - wymiana oleju

na moim BC - pokazywal po resecie 22000 do kolejnego oil service

czy to ma oznaczac, ze olej mam wymieniac co 22 tysiace?:)

wymieniam co 10k .. tak jak mnie uczono i jak wymieniam od zawsze ..

ale moze BMW to jakas mega zaawansowana technologia i nie potrzebuje takich czestych wymian

a - czy jest mozliwosc jakiegos ustawienia na BC - zeby wskazywalo oil service co .. 10 000 km?

q

Opublikowano
To odliczanie od 22000km w dół to odliczanie dynamiczne - kilometry bedą "spadały" w zależnosci od stylu jazdy - po mieście szybciej, na trasie wolniej. Osobiscie zmieniłem olej po ok 12tyś km, a na BC ubyło jakoś 14-15tyś km.
E46 320d 175 PS@365Nm ...by Rogalotti
Opublikowano

a widzisz ... :) tego nie wiedzialem ..

a nie moze ten BC wskazywac tak .. normalnie?:)

nie wazne - 10 tysiecy - 12 tysiecy czy 15 tysiecy ..

ale takie cos pokazuje i odlicza w dol ...:)

z tego wniosek ze tak do konca BC sugerowac sie nie nada ..?

q

hehe - silnik forum nie dopuszcza takiego slowa:

abstrahować - w pierwszej osobie liczby pojedynczej ! :)

abstra[]uje ... :):)

czy to kogos obraza?:)

Opublikowano
Ja zalalem ostatnio CASTROLEM EDGE 0W-30 TURBO DIESEL LONG LIFE (wczesniej nie wiem jaki byl) producent radzi wymiany co 30-50tys km.Osobiscie wymieniac mialem co 30tys km,ale optymalnie mysle ze bede wymienial tak jak pokazuje komputer co 22tys km i tez bedzie ok:).
Opublikowano

Stalem przed podobnym problemem jakis czas temu, oznaczenie typu "5"w"40" to jeszcze nie wszystko - to wlasniwie nic nie mowi o oleju konkretnego. Co lepiej w interncie ciezko znalezc jakis konkretny niezalezny tes olejow (jedyne na co sam sie natknalem to tabela wlasciwosci spisana wg wskazan roznych producentow)

Polecam ci tekscik w pdf-ie ktory zostal przetlumaczony z niemieckiego (forum motoryzacyjne) gdzie niemiecki inzyier (pracujacy dla merca) opowiada o faktycznych wlasciwosciach olejow roznych marek.

Po przeczytaniu tego tekstu otwieraja sie czlowiekowi oczy a to co zalewasz do silnika staje sie w pelni swiadomym wyborem a nie zasada - leje 5w40 - a np castrol bo ma fajna reklawe w tv i jest pseudosportowy....

Jak tylko go znajde to podepne tu link do tego dokumentu ... tymczasem mogepodeslac go na maila. Samemu mozna sie na niego natknac w poszukiwaniu informacji o olejach firmy Liqui-Moly

==============

1. Ok, znalazlem dokument, wrzucam na serwer - http://hein-podesty.pl/oleje.pdf polecam lekture. Odrazu mowie ze nie jest to komiks dla ludzi w blyszczacych spodniach.

2, A dla ludzi kumajacych po niemiecku: http://www.motor-talk.de/forum/2-takt-oel-dieselkraftstoff-t623039.html?page=3

Opublikowano

do grona blyszczacospodniowych nie naleze :)

facet bardzo lopatologicznie to tlumaczy :) dobry tekst

pomogl mi .. dzisiaj do makro podjade .. zobacze co bedzie

a jutro wymiana ...

dziekuje Ci za tekst! :)

q

Opublikowano

Gdybys zdecydowal sie na wybor Liqui Moly i mial porblem z dostepnoscia odezwij sie na PW. Namowilem swojego szefa na dystrybucje tych olei ;) Rowniez tym dokumentem. Moge podeslac tez linka ktory na podstawie parametrow oleju pomoze dobrac najlepszy dla twojego modelu BMW.

Jesli masz diesla bedzie to prawdopodobnie Liqui Moly TopTec 4100 - ja wlasnie taki zalalem do siebie ;)

Opublikowano

zobaczymy czy liqui maja w makro albo fauvercie .. :) nooo moze shella - choc po poczytaniu to i na mobila sie zdecyduje :) rownorzednie

a linka z checia wykorzystam .. jak mozesz :)

szkoda ze w kartuzach mieszkasz .. :( inaczej bysmy cosik podumali o sprzedazy :) ..

Opublikowano
Gdybys zdecydowal sie na wybor Liqui Moly i mial porblem z dostepnoscia odezwij sie na PW. Namowilem swojego szefa na dystrybucje tych olei ;) Rowniez tym dokumentem. Moge podeslac tez linka ktory na podstawie parametrow oleju pomoze dobrac najlepszy dla twojego modelu BMW.

Jesli masz diesla bedzie to prawdopodobnie Liqui Moly TopTec 4100 - ja wlasnie taki zalalem do siebie ;)

ja też to swoich leje liqui Moly (obecnie TOP TEC4100), spełniają wymagania LL więc nie ma obaw a dzięki "dziwnej" nazwie raczej nikt ich nie podrabia :D

Opublikowano
ja kupuje u "Góreckiego" (hurtownia motoryzacyjna) Poszukaj na necie najblizszego oddziału. LM dostepny też w "HARCIE" i chyba w Intercarsie
Opublikowano

widzisz .. gdybykm wiedzial wczesniej .. to moze bym i kupil ..

zwlaszcza ze samochod zalewany byl LM 0W-30

zalalem Castrolem 0W-40

Klasa lepkości: SAE 0W-40

Klasa jakości: API SM/CF, ACEA A3/B3/B4, C2/C3

Specyfikacje: MB-Approval 229.31/ 229.51, BMW Longlife-04, Porsche (poza Cayenne V6), VW 502.00/503.01/505.00

bedzie dobrze .. do nastepnej wymiany 15.000 km - wymienie za 12.000

wtedy juz LM :)

q

Opublikowano

LM przedewszystkim nie jest rozlewany w polsce. Rozlewaja o w niemczech a do polski trafia w gotowcych "konsumenckich" opakowaniach.

Gdyby ktos mial ochote na olej od LM, zapraszam, mam caly katalog, sluze tez rada, mozliwa wysylka i rabat dla uzytkowniko BMW Klub forum ;)

Opublikowano

wlasnie zobaczylem ... LM - 5 litrow 0W-30 .. ok 450 zl :):)

nooooooooo ... nooooowy to ten moj motor nie jest :)

mysle ze taki olej za 250 zl mu styknie :)

q

• Członkowie klubu
Opublikowano

Gdzie to zobaczyłeś?

Pozdrawiam,
Grzegorz

330Ci
276218_2.png

335d xDrive
1089970_2.png

Opublikowano

Nawet dobry, syntetyczny Motul z LL04 mu ceną do pięt nie dosięga :wink:

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
panowie jak większość z was na pewno staneła przed dylematem jaki olej zalać do silnika wcześniej zalany był pół syntetyk lotos 10w-40 nie znam się na tym zmieniać ten olej na inny czy nadal lać ten lotos ??? dodam że jest to 320d 136km orginalnie prawie 300tys proszę o rade pozdrawiam
moc jest z nami
Opublikowano
panowie jak większość z was na pewno staneła przed dylematem jaki olej zalać do silnika wcześniej zalany był pół syntetyk lotos 10w-40 nie znam się na tym zmieniać ten olej na inny czy nadal lać ten lotos ??? dodam że jest to 320d 136km orginalnie prawie 300tys proszę o rade pozdrawiam
Powiem tak,mam taki sam silnik podobny przebieg i wczesniejszy własciciel zalewał Mobila 10W40 ja postanowiłem jednal zalać samochód pełnym syntetykiem i tak tez zrobiłem wlałem Castrola 5W40 i nie zauważyłem w zwiazku z ta zmiana żadnych minusów a plusy też nie do zauważenia tylko ponoć lepiej tak dla turbinki :D no i ja mam lepsze samopoczucie :wink:
Opublikowano
kolego furiozo tez planuje zrobic jak ty .tez byl lany 10w40 i chce skoczyc na 5w40.jak to zrobic ?sposcic tamten i wlac nowy czy jakos przeplukac przed zmiana np motor clean?
Czuc respekt do Bmw nawet gdy je masz...
Opublikowano
1 - Castrol to ścierwo.

2 - Motor Clean to jeszcze większe ścierwo.

3 - 5W50 Mobil 1 -> i silnik hula jak bobasek.

O jakim "Motor Clean" mówiłeś?