Skocz do zawartości

problem z czujnikiem klocków i kontrolkami

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

witam

mam pytanie czy po odlaczeniu ( nie zuzyciu )czujnikow klocków hamulcowych ( pod nadkolami) kontrolka powinna sie zapalic? tzn czy czyjnik powoduje zwarcie czy dziala na innej zasadzie jakiegos rozwarcia (tzn wlaczenie czujnika zwiara a jego zuzycie i zetkniecie z tarczą rozwiera)? ponadto czy kontrolka okragla czerwona z wykrzynikiem po srodku i po bokach ( na za pietnascie minut trzecia) ciągle (nie przerywane) linie to kontrolka zuzycia kolocków? czy plynu hamulcowego? dodam ze plyn klocki i tarcze wymienilem, o co chodzi - chodzi o to ze wiem teoretycznie jakie kontrolki za co odpowiadaja ale zglupialem bo niby wszytko wymienione a tu takie numery?? w ksiazce pisza ze przerywane linie w kontrolce to klocki a ciagle to plyn hamulcowy ale ciagle to tez moga byc klocki (wg ksiazki)wiec to powoduje to zawirowanie, po wymianie plynu oikazalo sie ze jest jego za duzo ponad max i dzis wlasnie odpuscilem ta ilosc gruszka do sciagania (kataru hehe) ale nic to nie dalo i nadal sie swieci ( a moze potrzeba czasu na jakies zareagowanie czujnika? czy moze reste kompa po zdjeciu klemy), jak sadzicie czy wymiana tych czujnikow klockow ma sens bo ich akurat nie zmienialem ale one sie nie zniszczyly tzn wciaz sa sprawne nie uszkodzone, cos w ogole dadza? i ma to jakis sens czy trzeba szukac przyczyny gdzies indziej

:))))))))
Opublikowano

Wydaje mi się, ze kontrolka będzie się świecić w dwóch przypadkach:

1.Jak pętelka z przewodu w czujniku dotknie do tarczy (masy)

2.Jak pętelka się przetrze i będzie obwód otwarty (tak samo jakbyś nie podłączał czujnika, albo by się przerwał przewód)

Po wymianie klocków najprawdopodobniej masz uszkodzone coś przy czujnikach, albo niedokładnie wciśnięte kostki, albo brak kontaktu w nich, albo złamany (przewód pod izolacją)

Zmierz miernikiem albo żarówką z baterią czy czujniki w klockach mają ciągły obwód, jeśli tak, to sprawdź, czy po zwarciu kostki od strony instalacji elektrycznej zgasną lampki.

126p>Polonez 1,5>Seicento 900>Polonez 1,4 103kM>Nissan 100NX 150kM>Peugeot 406>Peugeot 406>Opel Vectra 2,2DTI>BMW520i 24V>BMW 525i 24V Touring i VW POLO 1.0 sport GT :) '92>A-klasa 140KM>E61 530d
Opublikowano

Czujnik klocków działa na zasadzie przerwania obwodu i kiedy wypniesz wtyczke czujnika z gniazdka (przetniesz obwód) to kontrolka się zapali.

Czasem po wymianie czujników trzeba nacisnąć kilka razy hamulec zanim system zaskoczy ale zazwyczaj od razu wyłapuje wymienione czujniki i kontrolka gaśnie... nie trzeba nic kasować.

Żeby uzyskać konkretniejsza pomoc spróbuj namalować tą kontroke w paintcie, wrzucić na imageshack.us i zapodać link, bo czytając twój post ciężko jest ogarnąć "co właściwie autor miał na myśli" .. czytalem go pare razy i nadal nie wiem o która kontrolke ci chodzi ;)

pzdr

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
witam jeśli wymieniłeś czujnik klocków hamulcowych to spróbuj odłączyć klemę (-) pamiętaj żeby przy odłączaniu klemy wszystko było wyłączone kluczyk wyjęty ze stacyjki po paru minutach podłącz z powrotem i jeżeli masz wszystko ok kontrolka nie powinna się świecić
Opublikowano

Czasem po wymianie czujników trzeba nacisnąć kilka razy hamulec zanim system zaskoczy

dokładnie, miałem tak w E36,

a co do kupna czujnika to lepiej mieć oryginalny i wcześniej zmienić klocki

ja odciąłem od niego kabel i dałem stary, lepsze łączenie w kostce

"Mózg jest najbardziej przecenianym z ludzkich organów."
Opublikowano

witam ponownie

dzis po wczesniejszych instrukcjach sprawdzilem obwód czujników wiec w tylnym czujniku jest przejscie wobec tego przewód nie zostal przerwany i wyglada na to ze to nie wina tego czujnika dlatego nim chyba powinienm przestać sie przejmowac, z kolei przedni czujnik mial przerwany obwód wydawać by się moiglo ze problem rozwikłany bo odczepiłem go i poporstu wyrzucilem bo juz sie nie nadaje do niczego potem zwarlem drucikiem ten obwód tak zeby oszukąć ze niby podpiąłem nowy czujnik jednak problem jest nadal i kontrolka świeci nie wiem juz co mam o tym sądzic powoli szlag mnie trafia wiem ze powinienm kupic nowy i podpiąć jhednak watpie czy cokolwiek to da skoro zwarcie bezpośrednie nie zgasiło kontrolki dodam ze wszystkie inne czynniki wyeliminowalem czyba ze sie myle ( plyn hamulcowy wymineiniony na nowy i stan jest odpowiedni) i jest jeszcze cos o czym nie wiem, nasuwa sie jedna mysl czy taki czujniak ma moze jakąś swoistą rezystancje???? dlatego zwarcie samych kabli nic nie daje ale prosze nie sugerować sie tym tylko popatrzec na to obiektywnie pozdrawiam

Opublikowano

Dobrze zrobiłeś z tym spięciem kabli i gdyby to była wina czujników to kontrolka by zgasła. Próbowałeś jeździć i pohamowac trochę czy robiłes naprawe na sucho w garażu bez jazdy próbnej? Jak pisałem wczesniej trzeba poużywać hamulca zanim system po wymianie zaskoczy.

Jak ktoś pisal wcześniej problem może być na wtyczkach żeby to sprawdzić musisz uzbroić się w nóż lutownice i taśme izolacyjną. Sciągnij wszystkie koła poucinaj kable powyżej wtyczek i zepnij ze sobą. Przejedź się trochę i przyhamuj parę razy i jak kontrolka zgaśnie to wiesz gdzie szukać przyczyny...

Ktoś pisał żeby odpiąć akumulator... to nic tu nie da, efekt będzie taki że będziesz musiał wbijać date i godzine na kompie a kontrolka po wymianie czujników i tak nie zgaśnie dopóki nie naciśniesz kilka razy hamulca;P

Nadszedł już ten czas Ty dobrze o tym wiesz.

Bierz ile chcesz, tylko zaloguj się - WWW.OTWARTAPESTKA.INFO :)

Opublikowano
dołączam się do tematu, mam problem tego typu iż świeci mi się kontrolka mam błąd bremsbelag prufen jak sie okazuje płyn jest ok klocki ok i wyszlo na to ze czujnik w lewym kole z przodu nawalił, znajomy mechanik zdjął mi koło i tam cos pogrzebal i zgasl poki co ale pewnie trzeba by go wymienic bo i tak sie czasem zapala spowrotem, wiec mam pytanko ile taki czujniczek oryginalny i gdzie ;>? pozdrawiamm
Opublikowano

heh czujnik to smiech na sali juz sie orientowalem to koszt 20 zl na allegro a w sklepie jak sie orientowalem to 30 zl. wiec jelsi ci zgasla bo pogrzebal ci koles to masz problem z glowy ja niestety spialem je na sztywno i nic to nie dalo dlatego zglupialem i zastanwiam sie na sensem kupna czujnika skoro po spieciu i tak kontrolka sie swieci, a mampytanko wlasnie jaka kontrolka ci sie świeciła u mnie to taka czerwona z wykrzyknikiem i takimi polkolistymi liniami ciągłymi po lewej i prawej stronie czerownego kola czy u ciebie to tez taka sama??? ponoc ta kontorlka swieci sie tez przy koniecznosci wymiany plynu - potwierdzam bo zmienialem plyn i zgfasla jednak terfaz znow sie swieci i nie wiem o co to chodzi pewnie o ten porzerwany czujnik bo w ksiazce pisza ze ta opisana wyzej kontrolka tez uzalezniona jest od czunikow choc jest jeszcze inna kontrolka typowo do klockow taka z przerywanymi liniami po bokach

pozdr

Opublikowano
no normalnie kontrolka z wykrzyknikiem i nawiasami czerwona, mowie ze jak mi pogrzebal przy tym czujniku to mi zgaslo i powiedzial ze jak bedzie trzeba to zadziala normalnie ale zapalil mi sie po jakis 50km znowu za chwile zgasl i ostatnio znowu sie zapalil i sie pali do tej pory i jest ten blad caly czas, mysle ze wymienie ten czujnik najpierw skoro tani i w razie czego bede sie bawil dalej;)
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
czesc niewiem jak dlugo to sie swieci?mialwm takie przypadki w e34 i e39 jest takze ten czujnik jest jednorazowy jak go przytarles to bedzie sie swiecic ,jak wyrzucisz czujnik tez bedzie,ja wlozylem nowe klocki nowy czujnik i po kiloku kilometrach gasnie jesli wszystko z komputerem ok,ale bywa ze jest np.cofany licznik i komputer bedzie robil jaja a to z wycieraczkami alboz alarmem ale najczesciej ze swiatlami i panelem zegarow kontrolki moga fixowac to sprawa modulu swiatel ktory najczesciej sie uszkadza,ale w tym opisie to zwykly czujnik i niemusi byc jakiejs firmy ti zwykla czesc pozdrawiam
Opublikowano
po wymianie czujników trzeba nacisnąć prawy przycisk na zegarach, ten który wyświetla błędy, jak wszystko jest dobrze podłączone powinna się pokazać informacja "check ok" i kontrolka zgaśnie
http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

No i ja dołączę mój problem. Dzis wjechałem w dziure - następnie zapaliła mi się czerwona kontrolka oraz napis na kompie bremsbelag prufen.

Rozebrałem wszystkie koła - okazało sie że klocki cienizna przedni czujnik przetarty. Więc nowe klocki, nowe czujniki. A błąd nie znika.

Przypadek z dziurą mógł dotyczyć faktycznie klocków czysty zbieg okoliczności ..........ale jednak chyba nie.

Po wymianie wróciłem do domu jadąc około 2 km - błąd nadal ten sam!!

Proszę o poradę lub może któryś z kolegów uporał sie już z tym problemem.

www.wulkanizacja-bydgoszcz.pl
Opublikowano

Witam ponownie. Zrobiłem około 20km. Auto wyłączyłem na 6 godzin. I wyobraźcie sobie, że się naprawiło :)

Błąd się sam usunął :)

Opublikowano

fuszbejns:

Czerwona lampka a wykrzyknikiem informuje o niskim poziomie płynu hamulcowego. Jeśli poziom jest ok a kontrolka dalej się świeci to znaczy, że w obwodzie czujnika poziomu płynu jest przerwa. Przy zwarciu do masy (w celu diagnozy usterki oczywiście) przewodu prowadzącego do zbiorniczka z płynem lampka powinna zgasnąć.

sanders20:

po wymianie klocków i czujników należy przekręcić kluczyk do pozycji 1 na co najmniej 30 sekund - to powoduje wykasowanie błędów i zgaszenie lampki informującej o zużytych klockach.

Pozdrawiam

typer

Opublikowano

typer:

wielkie dzięki na przyszłość będe wiedział, bo ktoś na forum pisał że check control mam przytrzymać :( i tak robiłem ale nic nie pomagało :(

Opublikowano

ja próbowałem wszystkich sztuczek z forum, najpierw cierpliwie jeździłem i czekałem, potem wciskałem i trzymałem pedał hamulca, próbowałem z kluczykiem itd - kontrolka nie gasła

dopiero po naciśnięciu na chwilę check control komunikat o zużytych klockach zgasł

widać w każdym aucie pomaga coś innego

http://img23.imageshack.us/img23/2096/7copytif.jpg