Skocz do zawartości

Czy macie problem z tylnim napedem w zime?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, zastanawiam sie jak Wam sie jezdzi z tylnim napedem w zimie - czy macie duzo problemow? Nie pytam o taka zime jak byla w zeszlym roku, ale taka jak 3 lata temu.

Pytam bo zastanawiam sie nad E61 530D lub Audi A6 3.0 TDI Quattro.

Obawiam sie tylniego napedu i stad moje pytanie.

Zamowilismy juz 320 CXD, wiec na drugie nowe auto mnie nie stac wiec biore pod uwage 3-letnia.

Opublikowano

żartujesz ???

dziś mimo że było sucho to wychodziłem bokiem ze skrzyżowania a Ty pytasz o zimę ???

Opublikowano
żartujesz ???

dziś mimo że było sucho to wychodziłem bokiem ze skrzyżowania a Ty pytasz o zimę ???

buahahaha. czyli tylko XD...eh

ale z drugiej strony co wy robicie w zime ze swoimi betami?? stawiacie w garazu i przesiadacie sie na autobusy/tramwaje??

Ja kupilem trojke zonie w kwietniu jak nie bylo sniegu, stad moje pytanie o zime...

Opublikowano

Jedyny problem w zimie to podjazdy pod górę na lodzie i wyślizganym śniegu... W E39 mam ASC+T (nie wiem jak z DSC!!!) i nie daje za cholerę jechać, bo dusi silnik do zgaśnięcia, a jak nie zadusi to przyhamowuje bardziej ślizgające się koło i nie ma jazdy... Choć i na to jest sposób: 2 worki po 50 kg piasku w bagażniku :mrgreen:.

Poza tym nie masz co się obawiać np. o przyspieszenie na łukach i o to, że tył wyprzedzi przód - tyłek zwykle nie ucieka więcej niż jakieś 30-40 cm, bo system od razu przymyka przepustnicę i przywraca normalny tor jazdy. Ja sam mam w pobliżu zjazd z ronda po łuku i jak tylko po nim jadę i jest ślisko to wstępuje coś we mnie :twisted2:... redukuję na II i gaz do podłogi. Jak mam pasażera to robi w portki, bo zazwyczaj ma obawy o tylny napęd...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano
Ja dla odmiany w zimie mam problem z hamowaniem, a raczej z zatrzymaniem się. Na lodzie przy bardzo małej prędkości abs nie działa i już miałem sytuację, że na lodzie na wyprofilowanym łuku w korku przy zatrzymywaniu się auto zsuwało się . masakra. Ale takie są prawa fizyki. Betty w zimie i na mokrym z zasady jeździ się wolniej, a wszystko będzie ok. pozdrawiam.
Opublikowano

Czy mam problem?

Nie...

Nie zostawiam w garażu,nie jeżdze autobusami itp.jeżdzę Beemką.

Poprostu trzeba umieć,mieć troche w głowie i być pewnych rzeczy świadomym.

Pamiętam jak pewnej zimy to ja Piątką wyciągałem przednionapędówke które wpadło w zaspe bo wyleciało na ośnieżonej drodze.

Poza tym...szkoda gadać-o tylnym napędzie jest tyle tematów że się nie dobrze robi.

Może być każde auto,pod warunkiem że będzie to BMW...
Opublikowano
Jeżdzę po Szwecji i tak się akurat składa, że tutaj w zimie dużo osób używa opon na kolcach więc służby drogowe sypną sól i dowidzenia. Drogi są często zasypane nieźle sniegiem, ale jeszcze nigdy nie wpadłem w poślizg, jednak systemy wspomagania robią robotę pomimo, że e39 nie jest pod tym względem szczególnie wyposażona w porównaniu do nowych aut, ale to co ma w zupełnosci wystarczy do bezpiecznej jazdy.
Opublikowano

mnie interesuje bardziej ruszanie z miejsca w warunkach zimowych, bo jak samochod juz jedzie to nie ma problemu.

Czy macie problemy z ruszaniem w sniegu?

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Ja napiszę tak : Dobrej klasy opony na koła i w drogę.
Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano
najmniejszego. elektronika sprawia, że ruszasz i jedziesz jak po sznurku. jak siedzisz w zaspie to wyłączasz elektronkę i z reguły dajesz radę. pzdr.
Opublikowano
absolutnie nie powinno być żadnego problemu z ruszeniem :wink: Przypomniała mi się sytuacja sprzed 12 laty kiedy parę miesięcy miałem prawojazdy i chciałem ruszyć ojca polonezem pod oblodzoną górkę :o
Opublikowano
a i ja tej betki z allegro bym nie kupil handlarze kupuja samochod jak najtanszym kosztem wiec raczej cos w niej bylo wolal bym sobie sprowadzic z niemiec taka. Ale to tylko moje zdanie:P
Opublikowano
a i ja tej betki z allegro bym nie kupil handlarze kupuja samochod jak najtanszym kosztem wiec raczej cos w niej bylo wolal bym sobie sprowadzic z niemiec taka. Ale to tylko moje zdanie:P

rozmawialem z gosciem - ma swoja firme w niemczech i jest to jego prywatny samochod - ma rodzine w brzegu kolo Opola i przyjechal na swieto zmarlych dlatego mozna ja ogladac w Pl teraz...

Zastanawia mnie tylko wyposazenie...

Opublikowano

bw81 ->

1) co do napędu, ameryki nie odkryję, że elektronika + rozsądek w naszych E60 wystarczają, żeby śmigać bez obaw. Po dwóch autach 4x4 wróciłem do BMW i już nie mogę doczekać się zimy.

2) Auto z allegro moim zdaniem odpada: siedzenia podstawowe i przede wszystkim manual - to nie pasuje do e60.

Jak powiedział Przemek122: sprowadź sam, nie szukaj okazji a jedynie udokumentowanego seriwsu i dobrego wyposażenia.

Wtedy będziesz zadowolony.

Pzdr,

Opublikowano
najmniejszego. elektronika sprawia, że ruszasz i jedziesz jak po sznurku. jak siedzisz w zaspie to wyłączasz elektronkę i z reguły dajesz radę. pzdr.

Cha, cha, cha!!! To rusz sobie pod górkę po wyślizganym śniegu... Elektronika totalnie Cie unieruchomi :mrgreen:... Chyba, że jak podałem wcześniej posadzisz swoją tłustą żonę (trzeba taką mieć :mrgreen:!!!) z tyłu albo 2 worki piasku, tudzież pół palety kostki brukowej... Wtedy masz rację...

Jedyne

http://images.spritmonitor.de/229694.png

Opublikowano

Ja mam E32 wcześniej E34 i nie narzekam zima trzeba tylko dużo rozsadku i wyobraźni i nie jest źle a nie mam żadnych systemów kontroli trakcji

A co do tego jak się jeździ BMW zimą to jak spadnie ładny snieg znajdź sobie duzy pusty plac i przekoonasz sie że BMW to piekne auto zimą :)

Nie ma to jak 760I 445 koni Rulez:)
Opublikowano
tak sie zastanawiam w czym problem- mowa o E60 ktore na pewno radzi sobie w sniegu chocby dzieki elektronice- wystarczy umiejetnie jej uzywac. a pytanie autora co do tego co robimy w zimie z Beemkami jest dziwne- bo robimy to co latem- śmigamy. Sam mam Beemke bez zadnych systemow antyposlizgowych, dodatkowo mam szpere i jakos w zimie nie odczulem problemow z trakcja- wczesniejsza Beemka bez szpery tez w gorach na narty jadac to zawsze ja wyprzedzalem i wjezdzalem bez problemu- to co by bylo gdybym mial chociaz jeden system trakcji :twisted: takze nie widze problemu w E60 :duh: ale wybor nalezy do Ciebie pozdrawiam
Opublikowano

Osobiście swoje BMW zawsze na zime parkuje w garażu odgrzewanym , nakrywam pokrowcem, zabezpieczeam na zime specljalnym preparatem oraz spuszczam benzyne i wsyztskie płyny, żeby na wiosne ja odkryć uzupełnić płyny umyć i jeżdzić, po tym zabiegu w zime chodzę wszędzie z buta ewentulanie jeżdze rowerem lub skuterem śnieżnym. Oczywiście to żart bo pytanie jest co najmniej śmieszne. :duh: Bo naprawde robimy to samo co w lato, jednak co moge polecić to garaż podzmiemy ktory sprawia że rano nie trzeba skrobać auta :) Pozatym napęd na tył i śnieg to raczej wybuchowa mieszanka, więc pjak ktoś pierwszy raz z takim zestawem będzie się poruszał w ta zimę , polecam zachowanie maxymalnej ostrożności. Nie wiem jak e60 bo nie miałem jeszcze okazji ale e39 zachowywalo sie w miare normalnie w zime, z tym że nalezy mieć naprawde dobry zestaw opon, w zeszłym roku jeździłem na GoodYerach ktore nie spełniły moich oczekiwań i było na nich "slisko" w tym roku do e60 za namową jedego z kolegów zakupiłem Nokiany WGR2 ktore podobno są świetne na zime, zobaczymy nie omieszkam opisać wrażeń. Oczywiście oba komplety to nowe opony i różnice będa wynikały z papametrów opon a nie ze stopnia ich zużycia. Nokiany będa pozatym miały trudniejsze zadanie gdyż maja do dyspozycji 333hp a nie 170hp jak testowane GoodYeary, no ale zobaczymy. Co do podjazdów pod górke na śniegu, ogólnie jest źle :) Pamietam jak dwa lata temu podjeżdzałem pod hotel w Zakopanem swoim e39, i powiem że nie chce przeżywać tego po raz drugi, tym razem postaram sie wybrac miejsce gdzie nie będe musiał podjeżdzać pod górke.

Pozdrawiam

Opublikowano
Choć i na to jest sposób: 2 worki po 50 kg piasku w bagażniku Mr. Green.

hmm lub dwa ciala :D , ale to tylko maxymalnie na 3-4 dni bo zasmierdnie i trzeba szukac kolejnych.Basti wie o co chodzi - my tak swoje dociążaliśmy i nigdy problemow nie bylo :norty:

BTW - BMW obojetnie czy jest to e60 z full elektronika czy e21 z obrotomierzem :) , jest samochodem do którego trzeba podchodzić ze spokojem i bez nerwow , i przedewszystkim nie moze to byc 1 samochod z tylnim napedem , bo przesiadajac sie z PUNTA :jawdrop: albo innego dziwnego ustrojstwa , nasze odczucia zawsze beda mieszane. Umiejetnosc jazdy pchanym pudelkiem daje mnostwo satysfakcji i radosci , ale do tego trzeba dorosnac :)...i nabrac umiejetnosci.Ja naprzyklad juz tak zdziadzialem ze nie umiem jezdzic przednionapedowcem :/ zle mi sie jezdzi i tego nie ukrywam. Dlatego duzo duzo duzo pokory do maszyn pchanych;) a wszystko bedzie OK.

A sposob z dociążaniem bagaznika wszystkim znany i stosowany. Tylko jakbym zobaczyl e60 z ziemniorami w bagazniku to bym sie usmiechnal szeroko :D , dlatego bardziej pasowaly by obciazenia na sztange zapakowane w piekny blyszczacy papier przewiazany kokardą ! :D

Pozdrawiam.

By ZacAnaheim

"Nie ma ludzi niewinnych są tylko źle

przesłuchani"

"Prawo jest jak płot - żmija zawsze się prześliźnie, tygrys zawsze przeskoczy, a bydło przynajmniej się nie rozłazi, gdzie nie powinno."

Opublikowano
Problem? Dla mnie to frajda. Mieć pod kontrolą cały tańczący tył. Nieraz tej kontroli nie mam i adrenalina idzie w górę - coś pięknego.
(OO)=== OO===(OO)
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Osobiście swoje BMW zawsze na zime parkuje w garażu odgrzewanym , nakrywam pokrowcem, zabezpieczeam na zime specljalnym preparatem oraz spuszczam benzyne i wsyztskie płyny, żeby na wiosne ja odkryć uzupełnić płyny umyć i jeżdzić, po tym zabiegu w zime chodzę wszędzie z buta ewentulanie jeżdze rowerem lub skuterem śnieżnym. Oczywiście to żart bo pytanie jest co najmniej

Nie smiej sie z kolegi :!: Nie kazdy umie jezdzic :!: Przeciez skas musza sie brac ci niedzielni kierowcy na naszych drogach... :wink:

BMW Schnellservice

Mechanik

Elektronik