Skocz do zawartości

535d kontra 545

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

hej!

Diabelski pomysł 535d rzędowa szóstka o pjemności 3 litrów podwójnie doładowana napędzana śmierdzącą i tłustą gnojówką kontra słynne V8 o pojemności 4,4 litra karmione szlachetną benzyną.Wyścig niestety odbył się na drodze publicznej (wiemy że to grzech straszny ale wszyscy się potem wyspowiadali i prosimy żeby nam nie dokuczać) no i jeszcze sobota spory ruch więc troszkę to nam utrudniało pełną zabawę.

Zasada taka stajemy do zera ja siedzę w 545 z kamerką a u Darka w 535d w samochodzie jest Mikołaj.

545 jest na srodkowym pasie a 535 po naszej lewej stronie stajemy na awariach zatrzymujemy ruch jakieś auta przelatuja obok nas po prawej stronie ( nie wiem czy tak można i czy nie złamali jakiś przepisów ruchu drogowego) i start.Film sie kończy jak na liczniku w 545 pojawia sie 200km/h bo zaczynam sie bać i d.pie mam już filmowanie.

• Odpowiedzi 144
  • Wyświetleń 24,5 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

535d doskonale podsumowanie jesli chodzi o sposob dzialania silnika jak rowniez paliwo do niego :D

Reszta juz nie jest tak rzetelnie zrobiona :P

Opublikowano
  • Autor

zrób lepiej

hej

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

(..)(wiemy że to grzech straszny ale wszyscy się potem wyspowiadali i prosimy żeby nam nie dokuczać) (...)

a dostaliscie rozgrzeszenie? :)

co do reszty imprezy nic nie pisze, bo nic pozytywnego nie mam do napisania...

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano
  • Autor

no wiadomo że dostalismy opłata została przyjęta to chyba tak,chyba że druga strona nie dotrzymała umowy.Ja sam nie wiem czy jest coś pozytywnego czy nie ma w tej sprawie ale bylismy ciekawi i tyle.

A definicja pozytywizmu jest taka:

Pozytywizm wywodził się z nurtu filozoficznego oświecenia, który przeciwstawiał się metafizyce, a więc wszelkim teoriom idealistycznym, nienaukowym, trudno przyswajalnym przez umysł ludzki, a budował wiedzę o świecie na badaniu faktów dostępnych rozumowi i sprawdzalnych empirycznie (czyli doświadczalnie)

np.wyścig

hej

Opublikowano
o kurna ale slabo poszla ta 545 , cos z nia nie tak?
"We at BMW do not build cars as consumer objects, just to drive from A to B. We build mobile works of art" - Chris Bangle
Opublikowano
a to na szybie przedniej to na szczęście? :lol:
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Tora, z definicji forum:

Forum dyskusyjne – jest przeniesioną do struktury stron WWW formą grup dyskusyjnych, która służy do wymiany informacji i poglądów między osobami o podobnych zainteresowaniach (...).

Swoje poglądy już opisałem, zdecydiwanie nie jest to realny pokaz mozliwosci 545i vs 535d, bo taki był niejednokrotnie robiony (na youtube, rowniez w top gear).

Albo 535d jest po chipsie i ma tak z 320hp, albo z 545i cos jest nie tak, albo kierowca nie wciskal gazu za mocno. Zdecydowanie zdrowe auto nie pozwoliłoby, ze zwyklad 535d mu tak odjechala.

Edytowane przez Zodiac

Opublikowano
  • Autor

masz rację ale 5 minut przed jazda 545 było przeleciane i nie wywalało żadnych błędów

a katalog podaje 545 do 100km/h 5,8s a 535d do 100km/h 6,5s

hej

Opublikowano

Witam!

No dobra, przyznam się trochę. Moja Beemwótka została nieco, podkreślam, nieco zmodyfikowana.

U kolegi zrobiliśmy małą zmianę softu silnika i skrzyni, ze znanej renomowanej Austriackiej firmy. I pojechałem po jakimś miesiącu do Incape na zmianę softu na 2008. No i … ku mojemu zdumieniu, (przyjrzałem się wczoraj wykresom – jeszcze raz), soft od kolesia z kliniki mocy pozostał. I tak mam jakieś 310-320 Km oraz 680 Nm-ów.

Kiedyś wystartowała do mnie 550 –tka (w Szwajcarii), i nie bardzo! mnie zostawiła po dłuuugim sprincie i to nie bardzo daleko. Dało mi to do myślenia ale … doszedł do tego sobotni wyścig i … sam jestem zdziwiony.

Lecz w tym wszystkim mam pewną dedykację. Dla autora wypowiedzi o śmierdzącej gnojówce oraz dla tego „Ainsztajna” co narzekał że duży moment potrzebny jest ciężarówkom lub do ciągania przyczep. Obie opinie są – moim zdaniem – w najwyższym stopniu nieprofesjonalne, a zdaniem mojej Pięknej po prostu głupawe. ( to nie wstyd zapytać gdy się nie wie, ale już wiocha gdy się udaje że się wie).

Zarówno moment jest potrzebny jak i diesel to wysublimowana, bardziej wyekstrahowana forma paliwa niż benzyna, i już…

Pozdrawiam.

Opublikowano
  • Autor

oj Darek teraz już wiem dlaczego bez ociągania zgodziłes sie na tą zabawę

hej

ogólnie diesel jest bardzo ok(osiągi plus spalanie) tylko ten lekki klekocik na postoju

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zgadzam sie ze diesle są fajne (nie licząc klekotu, chociaz jak jeżdźilem 730d 2008r to w środku cisza i na zewnątrz też dźwięk bardzo miły, prawie dałem się namówić na 3.0d w 730d po lifcie). Ale masakryczne w eksploatacji i jak dla mnie jednak w aucie 3-4 letnim diesel odpada. Z tym ze to inna para kaloszy i temat nie na ten watek.

Nie mogłem sobie odmówić sarkazmu przy komentowaniu tego ironicznego, ale pieknego tekstu tory o dieslu z pierwszego posta, wybaczcie :D

dmowinski --> fajna "nieco" modyfikacja :P kiedy robisz 360hp? :P

Opublikowano

TORA!

Obiecałeś...

zamieścić 1-szy filmik gdzie oba auta ważyły;

moja - 1830 kg. + 110 + ... nic i już,

Seby - 1735 kg. + 110 + 2x 70? i O!

A teraz jak kto ma 550i to... zapraszam bo TORA ma HandyVideoRecorder i ... no trochę ręka Mu lata...

Jak On to pisze?

Hej! :D

P.S. Nie chcę być niedyskretny ale u mnie 11,3 w różnych wrunkach i 12,2 w mieście pełnym Subaru Impregównoreza itp.

Opublikowano
Darek na tym filmiku ja jechalem z nimi obydwoma a ty jechales sam, dopiero na swiatlach wsiadl do ciebie Mikołaj. Druga sprawa to taka że nie możemy powiedzieć że jest to jakiś miarodajnne porównanie, gdyż warunki były ciężkie a ja nie jestem żadnym tam sportowym kierowcą ktory na codzien sciga sie z innymi, więc sytucja gdybym ja jechał w 535 a darek w 545 mogła by wyglądać zupełnie inaczej. Więc filmik możemy uznać za ciekawostke, dodam że moje 545 jest raczej sprawne :) Coprawda napewno 545 nie jest o wiele szybsze od 535 to napewno nie ulega watpliwosci a roznice w przyspieszaniu do 100 w granicach 1 sekundy lub ponizej nie sa az tak wielkie zeby bylo widac niewiadomo jakie roznice. Ot to tyle z mojej storny, jako drugiego uczestnika tej zabawy :)
Opublikowano
Hi hi hi piękny kill, nareszcie konkrety a nie bełkot małolatów w zagazowanych V8 kach. Dr. niuton robi swoje do tego akurat ten motor ma szeroki zakres obrotów użyteczny jak to pismaki ładnie piszą i konkretnie zestopniowaną skrzynie. Niestety benzynki wolnossące to już przeżytek, jednak niektórzy na tym forum dalej majaczą, a i nawet bmw jakiś czas temu też na to wpadło.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

To chyba oczywiste że podwójne turbo wyciąga z mniejszego silnika moc i moment silinka 50% wiekszego, po to sie je montuje i nie ma w tym ani nic dzwinego, ani szczegolnie odkrywczego, Max77. Tam wiec nie mam pojęcia czym sie tak ekscytujesz.

Nowe twin-turbo 4.4 z lekkim doladowaniem ma 407hp, 600Nm moment i zostawia te diesle daleko w tyle. V8 diesli juz sie nie robi, bo sensownosc ich produkcji mija sie z celem (po co robic palacego spore ilosci paliwa 4.4 diesla, skoro mozna dokladac kolejne turibny, hehe).

Ciekawi mnie strasznie natomiast, jak wypadnie 3.0d tri-turbo 350hp w testach. Pewnie za kilka mies sie przekonamy.

Opublikowano
  • Autor

padła propozycja od Sebastiana na rewanż w lepszym miejscu do takich zabaw.Darek podjał wyzwanie tylko kwestia kiedy ale to poza forum żeby mandaty i punkty sie nie sypneły.Będą 3 kamery i bardziej profesjonalnie a potem na forum.

hej

Opublikowano
Nawed fajny filmik ale mogli bys cie pokazac licznik by bylo fajniej :P
Opublikowano
padła propozycja od Sebastiana na rewanż w lepszym miejscu do takich zabaw.Darek podjał wyzwanie tylko kwestia kiedy ale to poza forum żeby mandaty i punkty sie nie sypneły.Będą 3 kamery i bardziej profesjonalnie a potem na forum.

hej

jeśli jest to możliwe to dajcie znać kiedy i gdzie, też bym swoją 535d chętnie skonfrontował z 545i :cool2:

Opublikowano

turbodiesle sa krocej stosowanymi silnikami niz benzyna, a postep jaki zrobili konstruktorzy w ciagu wlasciwie 20-30 lat robi wrazenie i daje nadzieje, ze w koncu td wyprze benzyne. a wiadomo, wolnossacych jednostek diesla i pb nie mozna ze soba zestawic. chociaz mysle, ze to kwestia czasu ;)

a co do klekotu, nie ma nic przyjemniejszego niz dzwiek rzedowej szostki. obecne V8 juz nie maja tego charakteru co kiedys.

BMW E34 1989 r. 2.4td 20.03.08 - 24.08.08 (stłuczka i śmierć pompy wtryskowej)

http://www.polskajazda.pl/Samochody/BMW/5/30920

Opublikowano
najlepiej cargo w nocy to moze i ja bym kiedy wpadl , dobra prosta z dala od zgielku ulicznego
"We at BMW do not build cars as consumer objects, just to drive from A to B. We build mobile works of art" - Chris Bangle
Opublikowano

Widzę dnowinski, że Twoje E61 do najwolniejszych nie należy. Tym bardziej nie rozumiem, czemu tak asekurancko podszedłeś do pojedynku z moim manualnym E60 :?:

Pzdr,

Opublikowano

Arturze, Darku i Sebastianie,

po pierwsze dzięki za miłe spotkanie,

po wtóre następne konieczne bez słowa,

bo z niedosytu aż boli głowa.

A na poważnie i bez "częstochowy" - jechaliśmy 3 razy i moim zdaniem, Seba, bezzasadnie skromna jest Twoja ocena własnych umiejętności powoźnicznych; niewiele lepiej mógłby pojechać zawodowiec, przecież depczesz w SMG i idziesz ile fabryka dała!

A z kolei Darkowi możemy tylko zazdrościć, że wgranie nowego softu nie spsuło wirusa :twisted:

Jednak dla ukoronowania obiektywizmu naszych empirycznych zmagań, proponuję w jakiś ładny weekend powtórzyć sprawę z zamianą kierowców (ale lepiej umówmy się na PRV, żeby forum nie denerwować, a jedynie rezultatem zripostować).

Niskie ukłony dla jednej i drugiej Żony ;-)

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A definicja pozytywizmu jest taka:

Pozytywizm wywodził się z nurtu filozoficznego oświecenia, który przeciwstawiał się metafizyce, a więc wszelkim teoriom idealistycznym, nienaukowym, trudno przyswajalnym przez umysł ludzki, a budował wiedzę o świecie na badaniu faktów dostępnych rozumowi i sprawdzalnych empirycznie (czyli doświadczalnie)

np.wyścig

hej

wszystko bardzo naukowo zabrzmialo, to, ze ja nie pisalem o kierunku filozoficznym XIX i XX w., tylko o "pozytywny" w znaczeniu

1. «oceniany jako dobry lub korzystny»

2. «wyrażający zgodę na coś, przychylnie do czegoś ustosunkowany»

Run flats? NEIN, DANKE!

Yn0sTYR.jpg?1

Opublikowano

... znowu wkradł się wątek dla TDS's FAN's :D

Spoko, żarcik, sam miałem 530d tyle że E39 ale jeździł fantastycznie i naprawdę jestem zachwycony "klekotami" z BMW, zresztą większość laików myśli że "klekot" BMW to benzyna, bo klekotu niemal nie ma....

Nie chcę być oceniany jako "analizator" dźwięków z nagrania na YouTube ale odnoszę wrażenie że 545i nie poszła na max'a start był "lekko spokojny" zmiany biegów trwały dość długo, zresztą chyba za wcześnie, dosłyszałem się odpuszczenia gazu w pewnej chwili, nie wiem, oczywiście mogę się mylić, mogłem przecież źle słyszeć.

Z tego co wyczytałem to nagranie kończy się na v-max 200km/h więc z wyliczeń wynika że 545i potrzebuje do 200km/h 29s. a ile podaje fabryka :?: Nie wiem ale jestem ciekawy, może ktoś podrzuci :?:

Tak czy inaczej nic nie zmienia faktu że 535d po chipie jedzie absolutnie fantastycznie, jestem naprawdę pod ogromnym wrażeniem.

Dla wirtualnego killera benzynowych silników :arrow: porównaj może 3,0 turbo benzynę i 3,0 turbo dieselka, jak chcesz być sprawiedliwy.... albo 3,0 zwykłego diesla i 3,0 zwykłą benzynę, obydwa bez doładowania :twisted2:

Może warto zorganizować spotkanie w np. Ułężu - lotnisko, jest gdzie pojeździć, jest spora długa prosta, można ułożyć trasę i przetestować auta i kierowców, najem na cały dzień w zależności od przeznaczenia miejsca, ale coś około 2000zł, mam kontakt do administratora.

Pozdrawiam.

Bardzo Mocne Wrażenia;-)
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.

Konto

Nawigacja

Szukaj

Szukaj

Skonfiguruj powiadomienia push w przeglądarce

Chrome (Android)
  1. Stuknij ikonę kłódki obok paska adresu.
  2. Stuknij Uprawnienia → Powiadomienia.
  3. Dostosuj swoje ustawienie.
Chrome (Komputer)
  1. Kliknij ikonę kłódki na pasku adresu.
  2. Wybierz Ustawienia witryny.
  3. Znajdź Powiadomienia i dostosuj swoje ustawienie.