Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

...i LPG :jawdrop:

http://moto.allegro.pl/item335782589_bmw_m5_z_gazem.html

Gaz.Ja wiem.Ja wszystko rozumiem.Sekwencje za kilka tysięcy itd.Ale tu nie chodzi o konwersację na temat GAZ good or GAZ notgood. Ale powiedzcie - czy M5 dojeżdża się do pracy? Czy może z rodziną nad morze? Czy wycieczki krajoznawcze?

Gdzie by nie spojrzeć, wszyscy o tym modelu mówią jak o zabawce. Jak o rarytasie w garażu. Jak o ważnym elemencie w historii BMW i całej motoryzacji.

Czy naprawdę kupując BMW M5 (czy to e34 czy e39 czy e60) czy choć przez chwilę myśli się o zaoszczędzeniu na kosztach eksploatacji? :modlitwa:

Czy ja sie mylę?

Choruję na 3.8 i odchoruję swoje.Kupię gdy będę mógł utrzymać jako dodatkowy brelok w kluczach.

Pozdrawiam.

BMW? Bogini Moich Wrażeń.
Opublikowano

Ale powiedzcie - czy M5 dojeżdża się do pracy?

Czy ja sie mylę?

Codziennie widzę 30 letnią panią jak dojeżdza M5 do pracy :) Calą zimę na letnich gumach :) Niedaleko ale ładniutką E34 M5 :)

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

Ale powiedzcie - czy M5 dojeżdża się do pracy?

Czy ja sie mylę?

Codziennie widzę 30 letnią panią jak dojeżdza M5 do pracy :) Calą zimę na letnich gumach :) Niedaleko ale ładniutką E34 M5 :)

a ja widzialem na wlasne oczy m5 z gazem na srube :lol:

Opublikowano
Twierdzenie że najgorszym wrogiem BMW jest jego poprzedni właściciel jest cały czas aktualne i starajmy się robić wszystko aby nie znależć się w tym gronie.
Ja tez mam drugi pojazd z klasycznym napedem R1100R
Opublikowano
grzesiek_ts zwróć uwagę ,że przebiegi m5 są porównywalne z przebiegami zwykłych wersji silnikowych,pewnie się zdażają m piątki,które się trzyma w pokoju na dywanie,ale większość m5,które oglądałem miało już przejechane ponad 200tyś km.Jeśli instalacja gazowa jest poprawnie założona(mowa tu o 4 lub 5 generacji) i żeczywiście auto trzyma parametry,to nie wiem w czym problem,nawet najbogatszy człowiek by powiedział jężdzić m5 o połowę taniej? czemu nie.A ludzie którzy twierdzą,że gaz jest tylko do zapalniczek wynika z tego,że albo nigdy nie mieli założonej porządnej instalacji gazowej i tylko słyszeli opinie na jej temat,albo chcieli przyoszczędzić i założyli gaz na śróbę np. do silnika 4.4 lub 5.4 i się spażyli.
Nur bmw e32
Opublikowano
Nigdy nie miałem M5 , chociaż przyznam się że ukrytym marzeniem jest właśnie e-39 w tej wersji, ale nie sądzę aby gaz był dobrym rozwiązaniem. Popieram wypowiedzi kolegów, każda E-mka tio coś w rodzaju auta "zabaweczki" to już kult. Pewnie technicznie jest mozliwe , aby założyć instalacje LPG do takiego auta, ale czy bezproblemowo to później chodzi to nie wiem. Te silniki są inaczej zbudowane i posiadają znacznie więcej mocy niż seryjne, wobec tego musi tu być zastosowana naprawde instalka wysokiej klasy i zaawansowana technologicznie, więc sądze ze istalacje znane nam na codzień i uzywane nawet te 4i 5 tej generacji nie zapewnią tego co dała fabryka. Kiedys na forum, ktoś wstawił link do artukułu, chodziło mianowicie o BMW jakieś sportowa edycja schnitzera czy innej fiormy, która wyprodukowała specjalny model o bardzo wysokich parametrach z instalacją gazową, ale po zdjęciach widaćo, że ten silnik sam w sobie już wygląda inaczej, były tam jakieś modyfikacje itp. to chyba było V10 przystosowane pod gaz, ale to są oryginalne koncepcje zrealizowane przez specjalne firmy które zajmuja sie tuningiem i modyfikacjami, zrobione było to fabrycznie niejako, ale żeby instalka LPG zakładana do M% dodatkowo, hmmm nie sądzę?? Bezproblemowa jazda z poprawna eksploatacją wszystkich podzespolow silnika to jazda na PB, zwlaszcza jesli chodzi o silniki wyczynowe, jakim jest MPower
Opublikowano

a ja widzialem na wlasne oczy m5 z gazem na srube :lol:

:duh: :duh: :duh:

nie wiem co Ci ludzie mają w głowach

Opublikowano
Nie wyobrażam sobie M5,czy w ogóle M? z gazem.Ten kto montuje instalacje gazowe w takich autach to tak jak by swemu dziecku zabronił oddychać.
BMW M-Power
Opublikowano
Po prostu to dla tego typu silników szybka śmierć dlatego taki przykład z dzieckiem.A pewnie nikt niechce zle dla swego dziecka :twisted:
BMW M-Power
Opublikowano
ludzie którzy twierdzą,że gaz jest tylko do zapalniczek wynika z tego,że albo nigdy nie mieli założonej porządnej instalacji gazowej i tylko słyszeli opinie na jej temat,albo chcieli przyoszczędzić i założyli gaz na śróbę np. do silnika 4.4 lub 5.4 i się spażyli.

zgadzasie po calosci.stereotyp instalacji gazowych zrodzil sie od ludzi patrzacych na koszty z troszke innej strony.nie zebym siedzial komus w portfelu,ale jak ktos nie narzeka na braki gotowki,w praktyce inaczej widzi i odczuwa wartosc pieniadza.natomiast ktos kto ciezko pracuje,i odlozy sobie w koncu na wymarzony egzemplarz,jedzie go obejrzec z rozstrojem zoladkowym.a to ze jak juz go kupi i zaklada gaz to wynika raczej z ekonomicznego punktu widzenia.ok nie powinno sie oszczedzac na pewnych rzeczach,ale tezy na temat "gaz=zabojca silnika" sa dla mnie lekko przesadzone.kto rozbieral silnik zasilany gazem,wie ze przy dobrze wyregulowanej instalacji,nie ma jakichkolwiek zmian przesadzajcych o tym ze gaz jest be.

co innego jak ktos kombinuje przy instalce nie majac o tym pojecia,lub jezdzi do gazownikow ktorzy niewiele wiecej wiedza.w przypadkach zlej regulacji,wiadomo zbyt ubogo lub zbyt bogato mozna wyrzadzic dua krzywde silnikowi,ale nadal nie bedzie spowodowane to posiadaniem instalacji i jazdy na gazie.

Opublikowano
Rozumiem, że piszesz na bazie własnych doświadczeń. Możesz się nimi podzielić?[/i]

Ty naprawdę ironizujesz? :duh:

Porsche Carrera z przełomu lat 80-90 z silnikami 3.2 lub 3.6 też byś zagazował :?:

Podobno Niemcy jeśli pozbywają się M5 to tylko na rzecz właśnie Porsche. Wiec oscylują na bardzo zbliżonym poziomie. Im bogatsze społeczeństwo, tym więcej prawdziwych fanatyków - kolekcjonerów którzy cenią sobie...tanią eksploatację? NIE :!: ORYGINALNOŚĆ.

Dziesiątki razy badaliśmy plusy i minusy gazu.Ale sądziłem,że racjonalnie będzie zaoszczędzić tak nietypowe jednostki napędowe o WYśRUBOWANYCH parametrach pracy. A tu jednak znajdą się i tacy, co kupią m-powera I POD GAZ :!:

marek1132 napisał: ...jężdzić m5 o połowę taniej? czemu nie.

Polak potrafi.

BMW? Bogini Moich Wrażeń.
Opublikowano
mogłeś zaznaczyć cały tekst a nie wyrwałeś zdanie z kontekstu i zmylasz ludzi.Widzę,że jesteś zagorzałym przeciwnikiem gazu,nie wiem z czego to wynika,pewnie z tego co pisałem wcześniej.Czyli jak by byś miał do wyboru m5 z inst. gaz.(4 lub 5 gen) i m5 na benzynie o porównywalnych osiągach to którą byś wybrał i dlaczego?Kolego w starych Porsche jest silnik chłodzony powietrzem nie wiem jak chcesz założyć gaz do niego.
Nur bmw e32
Opublikowano
Kolego w starych Porsche jest silnik chłodzony powietrzem nie wiem jak chcesz założyć gaz do niego.

jedź do gazownika "pana miecia z za rogu" a i z takim silnikiem sobie poradzi :mrgreen:

ja nie jestem przeciwnikiem gazu, ale są samochody do których takich rzeczy po prostu się nie zakłada, a Mki do nich zdecydowanie należą

co do przebiegu to M5 akurat jak najbardziej nadaje się do jazdy w trasie, duża moc, ogromny komfort, ładujesz żonę, dwoje dzieci, pełen bagażnik i jedziesz na wczasy, po drodze wstępujesz na jakiś tor, wywalasz towarzystwo i bagaż z samochodu, wykręcasz dobry czas sportowym samochodem, ładujesz rodzinę i dalej jedziesz luksusowym samochodem, do upalania i wygłupów to chyba bardziej M3 się nadaje, a M5 to luksusowa, bardzo szybka limuzyna

Opublikowano

Tak czytam te wasze wypowiedzi i niewiem jaki one mają sens? Przecież co kto z autem robi to TYLKO jego sprawa, widziałem audi A8 nowiutkie jak podjeżdża pod dystrybutor z gazem i wiecie co sobie pomyślałem? NIC bo to jest jego biznes :!: Znam człowieka co kupił nowiutką 7 (przed FL) i od razu ją zagazował i co ma czuć się jakoś gorszy? Dajcie spokój każdy robi ze swoim autem to co chce i tyle...

Pozdrawiam,

Kamil
Opublikowano

Osobiście uważam polacy za mało zarabiają i dlatego zakładają gazowe instalacje,by zaoszczędzić.Jeśli każdy by zarabiał więcej to jestem pewien że popyt na gazowe morderstwo by zmalał albo i pewnie całkiem zanikł.Musimy wszyscy patrzeć by więcej zarobić niż wyszukiwać sposobu na to by zaoszczędzić.Tylko problem bo system w Polsce nie pozwala nam zarobić.I tak sobie tłumacze to dlaczego ludzie kupują np.M? i zakładają gaz.Bo spełniają swoje marzenia i nie ważne jaką ceną muszą za to płacić.

Życzę wszystkim i sobie :twisted: więcej kasy,może nie miliony ale tyle by zawsze starczało na bajure a nie na gaz

BMW M-Power
Opublikowano

LPG z założenia ma być czymś co powoduje oszczędność przy zachowaniu podobnych parametrów,

nie sądzę jednak by udział procentowy kosztów paliwa w stosunku do serwisowania tego auta był taki duzy,

sam jak kupię benzyne zagazuję ale nie kupię Vki o dużej pojemności bo te auta z założenia nie sa tanie w eksploatacji,

a jak ktoś mówi o marzeniach i cenie za ich osiągniecie,

to nie taniej sobie kupić M-ke i za cene instalacji jakies wozidełko uzytkowane na codzień :),

co zeby w weekend się pobujać eMką po wsi :lol: :lol: :lol:

i taka ma przebieg po 10 latach 30 tyś :lol: :lol: :lol:

bo w sumie to ile instalacja gazowa do eMki by kosztowała ?

mówie o Topowej Sekwencji ktora może by dała radę?

maaatematyyyka ;)

był kiedyś dawno temu taki program

Pi i Sigma z Matplanety :) polecam co niektórym hehehehe

Opublikowano
Osobiście uważam polacy za mało zarabiają i dlatego zakładają gazowe instalacje,by zaoszczędzić.

A co powiecie o Niemcach którzy przyjeżdzają tankować do Polski?

Bandite Motor Wagen
Opublikowano

ja na tym forum spotkałem sie z opinią że gaz dodatnio wpływa na żywotność silnika! :duh: :duh: :duh:

że niby olej nie miesza się z benzyną?? że gaz lepiej schładza układ zasilania??

nie wiem czy jest w tym choć ziarno prawdy... ale byłaby to rewolucja gdyby inżynierowie doszli do takiego wniosku...

Opublikowano

a Włosi i Holendrzy ? nie zakładają instalacji gazowych?

skąd jest Prins ? i skad Sequent?

wymyślili to biedni Polacy?

to jak się dwóch panów na stacji benzynowej spotyka

jeden leje PB

a drugi LPG

i co ten pierwszy patrzy na tego drugiego i myśli .... ale biedak!

a ten drugi pomyśli patrząc na pierwszego...idiota!

????????

podnieta z tym LPG i robienie z BMW świetej krowy? hehehe

drewniana ta dyskusja,