Skocz do zawartości

Ile tak naprawdę pali 750?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

zgadza sie , to moja ex Niunia.

Widze ja w miescie prawie kazdego dnia. Podoba mi sie , bo facet o nia dba , tak jak ja. Jest zawsze umyty i odkurzony.

Przynajmniej mnie serce nie boli :)

Jezeli ktos jest zainteresowany to polecam to auto goraco. Jest naprawde warte wiekszych pieniedzy niz kolega za nie teraz wola. Same oryginalne czesci i serwisowane.

Ktos sie jeszcze nim dlugo pocieszy.

Opublikowano

No to ja mam jeszcze pytanie: jak wyglądaja prównanie 740/750 w przyspieszeniach ?? Interesuje mnie jak to wygląda w praktyce ? Może na jakimś zlocie ktoś by porównał takie autka ?? Oczywiście do 100 mogą być niewielkie róźnice, ale jestem ciekawy jak to wygląda wyżej :twisted:

Grzesiek740 miał 750, a teraz 740 może on coś na ten temat powie? Czuj się wywołany do tablicy (monitora) :D :wink:

Opublikowano

750 było E32 a 740 jest E38.

Różnica w przyspieszeniu do 100 i do 200 jest w zasadzie w granicach błędu pomiaru. (740 oczywiście ze słabym 4.0)

Nie stanęły obok siebie w bezpośrednim starciu więc trudno powiedzieć.

W spalaniu benzyny też nie widzę większych różnic.

Odgłosy silnika V8 - dużo fajniejsze.

Grzesiek740 - (kiedyś było jeszcze 735 i 750)

http://img136.imageshack.us/img136/3693/mojeauta034podpisgo3.jpg

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
sprowadziłem parę tygodni temu 750 iAL '91 .. na początku była jazda testowa z gazem do dechy (ok 20 kilometrów żeby sprawdzić czy nie siada podpora wału, skrzynia biegów i silnik .. potem trasa 200 kilometrów cały czas jechałem 140-160 .. potem 50 kilometrów miasta i znowu trasa 1200 kilometrów też z prędkością 140-160 .. spalanie wyszło równe 13 litrów .. żeby ograniczyć spalanie do minimum sugeruję szybsze rozpędzanie się by wcześniej uzyskać żądaną prędkość a potem delikatnie naciskać gaz co jakiś czas w mieście .. wtedy można zejść do 15 litrów w mieście .. pozdrawiam
Opublikowano

to i ja sie dorzuce...

w mojej e34 525iA Touring srednie spalanie wynosi ok 13l lpg/100km. max 15l przy dynamicznej jezdzie po miescie lub trasa 180kmh w gore. ale co mnie zadziwilo, to ostatni pomiar: 10,8l lpg/100km. fakt ze jechalem w 300km trasie, malo dynamicznie, jak emeryt z predkosciami rzedu 110-120kmh, malo wyprzedzania.

ale potwierdzam Wasze sprzestrzezenia - mala roznica w spalaniu przy jezdzie "emeryta" i normalnej - czyli ok 150kmh trasa. roznice sa rzedu 1,5l lpg

ale i tak jezdze jak tanim dieselem.

aha: lpg - instalacja sekwencyjna.

Rafi DJYendruh

sharky: srebrne E24 635 CSiA

Citroen XM oraz GMC Savana

GG # 142068

[email protected]

Opublikowano

U mnie było spalanie gazu od 18 (trasa) do 22 (miasto) l/100km

Są to dane uśrednione ponieważ 1 czy 2 udało mi sie osiągnąć wynik 15 l /100 km na trasie ?? A w mieście też z 2 razy spalił 25 l / 100 km...

Ale zasadniczo palił ok 20 l kiedy jeździłem ze swojej "wsi" do Warszawy ok 35 km dziennie (z czego 10 w mieście)...

Obecny samochodzik pali ok 12 l/100km gazu przy identycznym założeniu... W trasie ok 9-10l/100km (120-140 km/h) - ale to tak przy okazji i nie na temat... :mrgreen:

Marcin

BMW Klub Polska

F25 X3 2,8iA xDrive

E91 320dA touring

E39 530dA touring

E39 530iA touring

E36 316iA m43 Compact

----------------------------------------

historia - E32 750iA (1992-2004)

Opublikowano

Czyli wniosek z tego ze aby napoic 750 wcale nie trzeba byc szejkiem naftowym.Jesli chodzi o gaz to najlepiej zalozyc najprostsza instalke.Reszta zalezy od kunsztu gazownika.

PS Marcin750 Ty o ile sie nie myle to chyba zakladales gaz gdzies w Lomzy,tak??Napisz mi na priv jesli mozesz adres albo tel.

Z gory dzieki i pozdrawiam

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

Opublikowano

Czytam te Wasze posty ku pokrzepieniu serca, bo mniemam ze za juz za chwile dosiade e34 540. Myslalem o e32 740.

A teraz Marcin750 pisze o silniku V12 na prostym gazie i wartości podawane przez niego są bardzo zachęcające.

No, to byłby już niezły HighLife powozić sie 12-sto cylindrówką

Dodam coś jeszcze od siebie, ostatnio jezdzilem 3,5 dnia po W-wie bardzo spokojnie, jak nigdy. W korkach, 1 dzień z klimą, w sumie 170 km. 8)

Spalanie 11,9 l/100 km/

Opublikowano
  • Autor
Czytam te Wasze posty ku pokrzepieniu serca, bo mniemam ze za juz za chwile dosiade e34 540. Myslalem o e32 740.

A teraz Marcin750 pisze o silniku V12 na prostym gazie i wartości podawane przez niego są bardzo zachęcające.

No, to byłby już niezły HighLife powozić sie 12-sto cylindrówką

Do 740i i 540i z gazem już chyba nie tak prosto... to nowoczesne skomplikowane silniki. Technika 4-zaworowa.

Takie V12 rzeczywiście bardzo przyjemne (prowadziłem kiedyś V12, ale w Jaguarze), ale zrobić coś przy tym to wyrocznia... lubią nie palić na któryś cylinder, do wszystkiego dostęp bardzo utrudniony.

A gdyby trzeba było zrobić SWAP to do wyjęcia silnika potrzeba dźwigu.

Marcin750: Naprawdę Twoje 750i chodziło dobrze na gazie? Tzn. palił na wszystkie cylindry i przyśpieszał ładnie? Ładnie czyli tak, że nie było w stanie Cie objechać żadne 730i V8?

Dodam coś jeszcze od siebie, ostatnio jezdzilem 3,5 dnia po W-wie bardzo spokojnie, jak nigdy. W korkach, 1 dzień z klimą, w sumie 170 km. 8)

Spalanie 11,9 l/100 km/

Jakim autkiem?

Pozdrawiam

Opublikowano

O gazie mysle wyłącznie pod kątem 750.

w 540 nie założe gazu, no chyba że ta paranoja z paliwami będzie się utrzymywać....

Jakim autem 11,9 ? Tym co w podpisie, motor 3.0 24V 204 KM

Opublikowano
  • Autor
O gazie mysle wyłącznie pod kątem 750.

Co do V12 i spalania gazu to z doświadczeń znajomego od Jaguara V12 wynika, że albo się jedzie, albo się oszczędza. Co prawda, przy spokojnej jeździe, w terenie nie zabudowanym 100 - 130 km/h spalanie jest bardzo rozsądne (czyli kilkanaście litrów na 100 km) to jak chcesz pocisnąć i na prostych przekraczać 200 km/h lub wyskoczysz na A4 i jedziesz stale 200 - 230 km/h to butla 60l skończy się po 200 km...

Ma to pewne zalety, bo zniechęca do bardzo szybiej jazdy, a to przecież niebezpieczne... :lol:

Pozdrawiam

Opublikowano
WIDAC JAK W KAZDYM INNYM SAMOCHODZIE,BEEMKA BEEMCE NIE ROWNA.

Zapraszam na forum uzytkownikow Diesla

http://www.bmw-diesel.pl

• 1 rok później...
Opublikowano

no tak czytam o tym spalaniu 750 i przerazenie mam w oczach !! mam 735i e32 i pali 17l gazu trasa (100-140km/h) i 22 (spokojna do 2000-2500obr/min) 25 (dynamiczna do czerwonego :D ) jazda w miescie !! o co chodzi ?? mam kilka hipotez co do przyczyn takiego stanu rzeczy ale nie wiem co to dokladnie a nie mam kasy zeby sprawdzac pokolei !! a powinna palic z tego co tu znalazlem ok 12-13l trasa i 16-18l miasto gau oczywiscie !!

1 zwykla instalacja gazowa -- bez rozbudowanego komputera - czlowiek ktory regulowal mi gaz powiedzial ze jakis komputer jest ale jakis najprostszy - gaz regulowal srubka - powiedzial zebym sobie dokupil do tego gazu ktory mam komputer (cena 500zl u niego) i powinno byc lepiej . tylko o ile lepiej ??

2 opony dunlop sp sport 2020e 225/60 R16 98v -- moze jakby byly wezsze to by bylo lepiej?? chociaz takie sa tez montowane seryjnie z tego co wiem

Opublikowano
Ja mam 730iA i sekwencję i pali mi 19-21 gazu w mieście przy spokojnej jeździe i jest to normalne, gdyż gazu powinie spalać 20% więcej, a spalanie benzyny oscylowało mi w granicach 16-18, czyli książkowo (wg instrukcji 17,3). Jeżeli ktoś twierdzi, że pali mniej to jeździ na zubożonej mieszance.
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
posiadam e-32 3.0V8 i kiedy czytam ,prawdziwe jak sadze, opinie na temat spalania 750-tki ,to juz daje ogloszenie z moja bete i gonie ja szybko aby kupic 7-ke z m-70.Moje auto w miescie pali nie mniej niz 21-22l gazu,po trasie 13l gazu.Zrobilem juz nim z 10tkm od kiedy kupilem i wartosci te sa pawtarzalne.Dodac musze ,ze osiagi sa raczej smutne, co innego 5.0 tam kiedy jechalem ze znajomym(on prowadzil),to wgniotlo mnie w fotel. :D Tak wiec warto lac do 5.0 a nie warto do 3.0.
Opublikowano

:shock: powiem tak - mialem jakis czas 750 i stwierdzam - w miescie nijak nie da sie zejsc ponizej 20 litrow - przy spokojnej jezdzie 23, przy dynamicznej do 30 litrow , trasa - tu juz jest lepiej - udawala sie dojsc do 13 - 12 litro - przy stalej predkosci - ale sredno ok 15 ...

Karad - 730 v8 - nie wiem jak koledze moze palic 21 litrow gazu w miescie - mi w miescie pali ok 13-14 litrow bezynu ( przy srednio dynamicznej jezdzie ) , na trasie - spokojnie schodze ponizej 10 litrow - przy jezdzie 100 - 140 km/h - z normalnym wyprzedzaniem itp ....

wiec jaki masz gaz ?? bo z mojego doswiadczenia wynika ze spalanie 750 vs 730 ma sie nijak :?

Opublikowano
z tego co wiem w zakładaniu gazu do V 12 specjalizuje sie facio w Jastrzębiu robił już kilka aut ponoć fruwają bez zastrzeżeń cena instalacji od 6 do 12 tys polecam ta za 12 to 5tej generacji na ciekłym rozprężaniu gazu i auto idzie lepiej niż na benzynie wtryski gazu są sterowane tym samym kompem co benzynowe gaz jest podawany w postaci ciekłej do wtryskiwaczy pod ciśnieniem tak samo jak benzyna, jak by ktoś chciał to mam namiar na gościa
BMW sie nie psuje
Opublikowano

A ze swoim silniczkiem 2,5 litrowym się wtrącić mogę?:)

O.k. w mieście pali mi do 13 (przeważnie 12,7 l) a w trasie do 8 l oczywiście benzyny. Nie jeżdzę szybko, w trasie max do 140 . Myślę ,że choć z tego powodu mogę być zadowolony bo ze skrzyni biegów,która szarpie z 2 na 3 bieg już mniej .

pozdrawiam

Chyba chciałbym sprzedać swoją i zamienić na nowszy model...może 7-kę?
Opublikowano
:shock: powiem tak - mialem jakis czas 750 i stwierdzam - w miescie nijak nie da sie zejsc ponizej 20 litrow - przy spokojnej jezdzie 23, przy dynamicznej do 30 litrow , trasa - tu juz jest lepiej - udawala sie dojsc do 13 - 12 litro - przy stalej predkosci - ale sredno ok 15 ...

Jest dokładnie tak jak mówisz! Wszyscy którzy twierdzą że ich 750 w pali poniżej 20 litrów w mieście FANTAZJUJĄ. No chyba ze to miasto to jedna ulica i 1000 mieszkańców :mrgreen:

http://img10.imageshack.us/img10/1065/1999767891m.jpghttp://img97.imageshack.us/img97/852/1999757859m.jpghttp://img94.imageshack.us/img94/7120/1999780608m.jpg
Opublikowano

xsilver masz rację!

Też mam 3,0 V8 i spalanie w mieście (100 tys. mieszk.spokojna jazda latem) to ok. 13 l, trasa również spokojnie ok.9l. Uważam, że to przyzwoity wynik w porównaniu do V12. Kolega ma 750 i patrzy z zazdroscią na moją V8 i z jego opowieści wynika,że 20 i więćej w miescie to norma i nigdy nie udało mu się zejść poniżej 23l.

Opublikowano
3,0 V8 to najoszczedniejszy silnik w E32.
Opublikowano
Witam.Odnosnie spalania mojej 730.Gaz mam sekwencyjny i auto wydaje mi sie w stanie dobrym a spalanie autentycznie nie mniej niz 20l. gazu, oczywiscie w miescie,natomiast co do spalania bezyny to szczeze mowiac nigdy nie sprawdzalem.Byc moze ,ze bezyny pali 14l.kiedy to srawdze to dam znak na forum.Z reszta poprzednio mialem 730 R6 spalanie okolo18-25l tez gazu. w miescie.Jest taka mozliwosc ze za bardzo cisne te auta, jezdze raczej dynamicznie.Ale nie po to kupilem BMW zeby patrzec ile pali. Dlatego teraz mam zamiar kupic 750 ,ale z tym juz mam problem ,bo slyszalem ze sa dwa rodzaje silnikow.Moze ktos mi przyblizy ten temat??