Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W Bedargowie byłem to facet w ogole powiedział że tego filtra sie ani nie wymienia, ani nie przepala ani w ogole nic tylko na zachodzie jest wymog bo tam przy badaniu technicznym jest badanie spalin a u nas nie.. wiec co zaklad naprawczy to inną opinię sie słyszy

ja akurat mam 100 % pewność że Bmw Bońkowscy są autoryzowani i dziś specjalnie gadałem z facetem z serwisu o tym przepalaniu i o wymienie i powiedział że to przepalanie to pic na wode i że może to podziałac a wcale nie musi i lepiej jest wymienić ten filtr i miec spokoj co i ja chyba uczynię..

Jeśli Bmw to religia, to M5 jest Mesjaszem.
  • Odpowiedzi 800
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

O jak sie ciesze, ze mam "starczego uwiąda" rura w dół, rocznik 2005 bez filtra....

Tylko czasami po długiej jezdzie po miescie i wyjechaniu na trase pusci małego trzmiela przy pierwszym "bucie"i to wszystko.

Opublikowano
W Bedargowie byłem to facet w ogole powiedział że tego filtra sie ani nie wymienia, ani nie przepala ani w ogole nic tylko na zachodzie jest wymog bo tam przy badaniu technicznym jest badanie spalin a u nas nie.. wiec co zaklad naprawczy to inną opinię sie słyszy

ja akurat mam 100 % pewność że Bmw Bońkowscy są autoryzowani i dziś specjalnie gadałem z facetem z serwisu o tym przepalaniu i o wymienie i powiedział że to przepalanie to pic na wode i że może to podziałac a wcale nie musi i lepiej jest wymienić ten filtr i miec spokoj co i ja chyba uczynię..

Ad. 1 Trzeba było się go zapytać co masz zrobić jak zaswieci ci sie kontrolka i auto nie bedzie chciało jechać :mrgreen: Czy to tylko na zchodzie sie dzieje :mrgreen:

Ad. 2 Jeśli chcesz wywalic 6-8 tys. i miec spokój - OK. Ja w życiu bym tego nie wymieniał tylko dał wywalić w diabły za mniej niz połowę tej ceny. Ale to juz kwestia osobista, ja tam nie lubie dawać zarabiać matołom z ASO :norty:

Opublikowano
Ad. 2 Jeśli chcesz wywalic 6-8 tys. i miec spokój - OK. Ja w życiu bym tego nie wymieniał tylko dał wywalić w diabły za mniej niz połowę tej ceny. Ale to juz kwestia osobista, ja tam nie lubie dawać zarabiać matołom z ASO :norty:

firma z chyb pod poznaniem, nie wiem czy nie jedyna na taka skale sie tym zajmujac (ponoc troche o niej bylo w roznych programach motoryzacyjnych) za taka wymiane na regenerowany ("regeneruja takie z przebiegiem do 30000tys km) za taki interes bierze 1500zl.

ja tam wymienilem, moze mniej pociagnie jak nowy, ale chyba zle nie bedzie, za ok 100tys km sie wypowiem :)

Opublikowano
nikt nie chce dawac zarabiac Aso ale czasem tak jest lepiej i mieć spokoj a nie latać przez pół Polski zeby zaoszczędzić pare złoty a i tak moze to nic nie pomoc.. ; p ktoś na forum serii 5 mowił o bmw Stando Service z Wrocławia że robią jakieś tam przepalenie i wszystko działa i zadzwonilem do nich a facet powiedział sam ze oni mogą spróbować cos takiego zrobic ale gwarancji nie dadzą na to ile to auto pojeździ ; ) a tak na prawde jesli ktos kupi to auto od nowego z salonu z zerowym przebiegiem to zanim wyjeździ ten filtr to już kilka razy na niego nazbiera w przeciagu tego okresu czasu, inna sprawa że to troche boli wyrzucić taką kase na raz na jakąs częśc no ale to już inna bajka. ;)
Jeśli Bmw to religia, to M5 jest Mesjaszem.
Opublikowano

Witam,

Mogę prosić o dokładne namiary na tą firmę z Chyb pod Poznaniem, jak również czas trwania tej regeneracji?

Musiałeś zostawić samochód czy robią to na miejscu? Mają regenerowany filtry czy regenerują Twój?

Może ktoś zna dobry nieautoryzowany Serwis BMW z Trójmiasta?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Opublikowano

no tal, według niego lepiej wymienić filtr. Tylko lepiej wydać ok 6 koła PLN czy z 300 PLN? Co lepiej?

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano
nikt nie chce dawac zarabiac Aso ale czasem tak jest lepiej i mieć spokoj a nie latać przez pół Polski zeby zaoszczędzić pare złoty a i tak moze to nic nie pomoc.. ; p ktoś na forum serii 5 mowił o bmw Stando Service z Wrocławia że robią jakieś tam przepalenie i wszystko działa i zadzwonilem do nich a facet powiedział sam ze oni mogą spróbować cos takiego zrobic ale gwarancji nie dadzą na to ile to auto pojeździ ; ) a tak na prawde jesli ktos kupi to auto od nowego z salonu z zerowym przebiegiem to zanim wyjeździ ten filtr to już kilka razy na niego nazbiera w przeciagu tego okresu czasu, inna sprawa że to troche boli wyrzucić taką kase na raz na jakąs częśc no ale to już inna bajka. ;)

nikt CI nie da gwarancji że takie wypalanie filtra sie powiedzie na 100%, przecież nikt nie wie jak jeżdziłes autem i jak bardzo flltr masz zapełniony. Znam przypadek od jednego z warsztatów gdzie serwisuje auto, ze jednego auta nie udało im sie wypalić ale kilka innych tak. Podobnie w Stando we Wrocławiu ponoć mieli jedno auto, w którym dopiero trzecie wypalanie filtra pomogło. Gwarancji oczywiście nie ma ale wole spróbowac za 300 zeta i 95%, ze sie uda niż wydawać 6 tyś PLN żeby mieć spokój. Dla mnie to wyrzucenie kasy w błoto. Twoja kasa - Ty decyduj,

sadzomiotacz pędzony gnojówką

Sprzedam swoje BMW E91 320d 163 KM 2006 390 kkm, Navi Prof., panorama, bezwypadkowe, zadbane, pewne. Info - priv

Opublikowano

podjedz w Szczecinie na ul. Golisza 10E, jest tam oddzial V-techu, za 1500zl wgraja ci nowy soft, ktory eliminuje filtr, wytna Ci mechanicznie filtr, usuna czujnik cisnienia roznicowego, usuna chyba 2 (lub jedna :?: ) sondy egt i masz auto, ktore bedzie smigac bezproblemowo...lepszy przeplyw spalin, "mikro" mniejsze spalanie, "mikro" wieksze osiagi, i zero problemow w przyszlosci :cool2: chyba, ze wprowadza w Polsce podatek ekologiczny dla aut bez filtra (ale z tym tez mozesz sobie poradzic bo Twoj VIN pokazuje, ze go masz...bedzie trzeba tylko "dac czekolade" diagnoscie jak bedziesz robil przeglad....)pozdr.

było:

E87, 120d, 2004, chip: 191KM/437Nm - 2004-2007, 30 miesięcy funu z jazdy :)

E91, 320d, 2007, chip: 193KM/406Nm - 2007-2010, 30 miesięcy czołgania się z "A" do "B" :(

E90 LCI, 330d, 2010, chip: 286KM/600Nm - 2010-2013, 42 miesiące przyjemności z skromności :cool2:

Opublikowano
Witam,

Mogę prosić o dokładne namiary na tą firmę z Chyb pod Poznaniem, jak również czas trwania tej regeneracji?

Musiałeś zostawić samochód czy robią to na miejscu? Mają regenerowany filtry czy regenerują Twój?

Może ktoś zna dobry nieautoryzowany Serwis BMW z Trójmiasta?

Z góry dziękuję i pozdrawiam.

witam

tłumiki kaliński chyby, wystarczy wpisać w google. na allegro tez sie oglasza

wymiena zajmuje cos ok. godziny. maja pare zregenerowanych na miejscu z reguly

gwarancja chyba do tego na rok jesli sie nie myle.

no i faktura jak trzeba na niego bez problemu wiec mysle ze zdecydowanie warto nawet z trojmiasta :)

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
Ktore modele e90 niemaja filtra czastek stalych,od czego zalezy czy jest czy go brak

Przeczytaj od poczatku wątek a sie dowiesz :mad2:

Opublikowano
Jesli chcesz zeby Ci kopcilo usun filtr. Mam ten sam problem ale chyba bede musial wymienic lub dackomus zeby go wyczyscil jak sie uda.
Opublikowano
Nawet w realoem końcówka wydechu jest dostepna tylko dla modelu z DPF a więc dla tych z prostą rurą..to chyba najlepszy dowód na to że tak jest..i ja tak mam :D

rura w doł i u mnie :D ale na kompie pokazuje czas do jego wymiany, wieć pewnie gdzieś siedzi :(

Opublikowano
Filtr można usunąć i nic nie będzie kopcić, istnieje możliwość wyłączenia dpf'a w programie i wszystko zachowuje się jak by wyjechało z fabryki bez tego wynalazku. Dym zaczyna się jak w samochodzie jest źle zrobiony program (wtedy też szybciej pada filtr). Oczywiście filtr należy usunąć zarówno w programie jak i fizycznie z auta :wink:
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Jak w temacie.

Wasze doświadczenia z wymianą/usunięciem DPF.

Czy ktoś skorzystał już z oferty firmy Kaliński z Chyb w tym zakresie? Cena regenerowanego bez kaucji to 1100-1400 zl : + wymiana.

Cena usunięcia ok 1500 (Łódź, Szczecin).

Może ktoś zna firmę z Trójmiasta która siedzi w temacie ? :?:

Mnie czeka ta 'przyjemność' za 3 tys km zgodnie ze wskazaniem kompa. Nowy raczej odpada nawet w Reichu przy obecnym kursie Euro....

W tryb serwisowy i wypalanie raczej nie wierze bo to tylko odwlekanie tego co nieuchronne czyli wymiany DFP/FAP

Pozdrawiam Forumowiczów

Opublikowano
Rozmawialem z kolesiem ktory sie tym zajmuje. Mowil mi ze filtr mozna usunac dokladnie wybebeszyc i zostawic. Koszt od 50-70 funtow w warsztacie lokalnym. Usuniecie kompletnie pdf z komputera to koszt rzedu 350 funtow. Trzeba przeprogramowac. Wiec na polskie realia nie bedzie tak zle a po za tym mam jeszcze jeden pomysl ktory opisze jak go wykonam i zaoszczedzi on napewno te 350 funtow jezeli mi sie to uda. Zrobie zdjecia wiec bedzie spox. Pozdrawiam
Opublikowano
Po co kupowac autko przyjazne dla srodowiska jak potem w nim cos wybebeszac :mad2: ja specjalnie kupilem auto z DPF zeby nim moc wjechac do miasta bo w DE jak autko nie ma zielonej plakietki to mozesz mandat zalapac w duzych miastach, co do wymiany to okolo 180-200 K jak sie doczytalem dla s20d w niemczech w BMW kosztuje 1100 euronow a mozna juz za 800 kupic
Opublikowano
Po co kupowac autko przyjazne dla srodowiska jak potem w nim cos wybebeszac :mad2: ja specjalnie kupilem auto z DPF zeby nim moc wjechac do miasta bo w DE jak autko nie ma zielonej plakietki to mozesz mandat zalapac w duzych miastach, co do wymiany to okolo 180-200 K jak sie doczytalem dla s20d w niemczech w BMW kosztuje 1100 euronow a mozna juz za 800 kupic

Widzisz sam kolego, że w DE ma to sens a w PL? Jaki? Żadnych profitów z tego tytułu nie ma. Więc nie ma się co dziwić, że ludzie wywalają DPFy. U mnie wymiana za 170 000 km także auta już tego mieć nie będę ;) - niech się inny martwi.

Pzdr.

Opublikowano
z tego co mi tłumaczył mechanik to ten filtr sam się oczyszcza co ileś kilometrów, więc może przy 180 tyś wystarczy sprawdzenie jak wygląda ;)
Opublikowano
witam

tłumiki kaliński chyby, wystarczy wpisać w google. na allegro tez sie oglasza

wymiena zajmuje cos ok. godziny. maja pare zregenerowanych na miejscu z reguly

gwarancja chyba do tego na rok jesli sie nie myle.

no i faktura jak trzeba na niego bez problemu wiec mysle ze zdecydowanie warto nawet z trojmiasta :)

OK Andreas. Wnioskuję że wstawiłeś do swojej Buni regenerowany od Kalińskiego. I jak wrażenia?

Ile tys km pokazuje Ci teraz komp do następnej wymiany?

Proszę o wypowiedzi ludzi którzy już wymienili/wycieli wypalili itp. Konkrety Panowie...

Ja na pewno napiszę jak wymienię na regenerowany pewnie w Wielkopolsce ale jeszcze zadzwonię do ASO w Trójmieście i zobaczymy czy zakładają regenerowane.

Wycięcie odpuszczę chyba sobie bo jak czytam na Allegro że doświadczenie to kilkadziesiąt samochodów (różnych marek pewnie) to nie chce żeby ktoś ćwiczył BMK-kę na moim.

Opublikowano

Z moich informacji, jeśli chodzi o wawę, to Masters na Jerozolimskich wyłącza DPF i jest wszystko ok, również przy okazji przeglądu w sobotę rozmawiałem w AutoReducie na Saskiej Kępie - powiedzieli, że można to albo zresetować i jeździć dalej, a jeśli jest już do wymiany, to wyjąć i też będzie po temacie. Na plus, podobno robią to tak, że komputer nie pokazuje żadnych błędów, nie przełącza się w tryb serwisowy, nie ma żadnego check engine itp.

Ja mam też dopiero 67k przeleciane, więc w tym modelu mnie ten problem (mam nadzieję) dotyczył nie będzie, ale dobrze wiedzieć na przyszłość :)

virus by Masters - 190km, 395Nm
Opublikowano
OK Andreas. Wnioskuję że wstawiłeś do swojej Buni regenerowany od Kalińskiego. I jak wrażenia?

Ile tys km pokazuje Ci teraz komp do następnej wymiany?

ja wymienilem tak jak mi komputer pokazywal na regenerowany

wszystko w porzadku, choc pewnie i na tamtym jeszcze moglbym pojezdzic

serwis wykasowalem sam i leci mi dalej od 200 tak jak powinien

ja tam akurat wole trzymac tak jak to bylo w oryginale i nic nie kombinowac z wycinka jednak

Opublikowano
Panowie, ja mam inny problem, kupiłem już dosyć dawno auto z pełną historia serwisową, od I-szego właściciela z Niemiec. Auto ma już 200k km. Jeździ idealnie :) Wg serwisu nigdy DPF nie był wymieniany. Jest cały czas fabryczny. Rozkodowałem sobie VIN, aby się upewnić czy go mam, bo auto nie dymi ani na moment i rura jest prosto a nie w dół. Ogólnie jest bardziej czysta niż w benzynie. Po rozkodowaniu VIN okazało się, że mam DPF, lecz nie mam infomracji ile kilometrów do wymiany, ani nic w tym stylu. Mam Navi prof. i wszystko jest w zakładce Service, ale nie ma informacji o filtrze cząstek stałych. Czy ktoś ma podobnie ? O co w tym chodzi ? Dlaczego nie mogę sprawdzić kiedy do wymiany ? Zaznaczam, że mam wersję FLEET EDITION.

Sprzedam nowy filtr powietrza MANN C31143 BMW E60 E61 E63 E64 - 90 zł z wysyłką