Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
KUPIŁEM BMW E46 ROK1999 POJEMNOŚĆ 2500 LITRA PRZEBIEK 71000 SKRZYNIA MANUALNA WSISKAM SPRZĘGŁO DO KOŃCA W TRAKCIE WRZUCANIA PIERWSZEGO BIEKU I SŁYCHAĆ STUK TAK JAK BY BYŁO NIE WCIŚNIĘTE SPRZĘGŁO POZDRAWIAM :mad2:
Opublikowano

tak byc nie powinno.........u mnie to jest na zimnym silniku i jak daje 2 jest to efekt najprawdopodobnie zuzytej skrzyni biegow( wybieraki synhronizatory)

jestes pewny ze przebieg to 71 tys? bo po takich przebiegach nic nie powinnio miec takiego miejsca

Opublikowano
Witam sprawdziłem jeszcze raz te stuki i ten stuk wygląda tak zaciągam ręczny wciskam sprzęgło i daje wsteczny puszczam sprzęgło do połowy i troch gazu i tak na przemian i słychać takie bicie jak był by luz w tylnym moście albo na wale? Proszę o pomoc
Opublikowano

hmm dziwne..albo zle to opisujesz.

jezeli przy wbijaniu biegu tak jest..to moga to byc wodziki wiec banalna sprawa.

dzieje sie tak gdy tylko dodajesz gazu na luzie?- sprawdz.

Opublikowano
Sory źle opisałem usterkę,słychać to tak ręczny cały czas zaciągnięte sprzęgło wciśnięte wsteczny włączony gaz trzymam na małych obrotach cały czas,sprzęgło puszczam i wciskam puszczam wciskam i wtedy słychać te stuki
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Jak słychać przy puszczaniu takie metaliczny pojedynczy stuk to łożysko oporowe. Jak tak miałem w poprzednim aucie i zrobiłem nim 80 tysięcy i nic nie padło. Ja bym sie tym nie przejmował puki co.
Krzysztof
Opublikowano
Jeszcze raz ręczny cały czas zaciągnięty sprzęgło wciśnięte wsteczny włączony gaz trzymam na małych obrotach sprzęgło puszczam słychać stuk tył auta podnosi się lekko do gury wciskam sprzęgło tył auta opada i znowu stuk te stukanie słychać z tyłu tak jak by wał był luźny
Opublikowano

gdyby chodizlo o sama skrzynie to pawdopodonie bylby pewien opor w wbijaniu biegu.

a szarpie troche autem gdy ruszasz?? jesli szarpie to moze poduszka??

Opublikowano
Jadę w poniedziałek do serwisu jak przyjadę to napiszę co to za stuki i ciekawe ile zapłacę :jawdrop: Pozdrawiam
Opublikowano
witam ja mam ten problem ze stuki mam przy wbijaniu biegow no i mi bardzo cieszko jednynka wchodzi czasami musze wbijac dwojke i nastepnie jedynke . bo jedynka czesto zle wchodzi .

-----------------------------------------------------

F06 640i Xdrive

-----------------------------------------------------

Opublikowano (edytowane)
Witam byłem w serwisie i sprawdzili te stuki okazało się że te typy tak mają ,nierówna praca silnika i wymienili czujnik impulsów wałka rozrządu i czujnik obrotów Edytowane przez Binio
Opublikowano

Binio napisał :

Witam byłem w serwisie i sprawdzili te stuki okazało się że te typy tak mają ,nie ruwna praca silnika i wymienili czujnik impulsów wałka rozrządu i czujnik obrotów

Ile zapałaciłeś, jak mozna zaoytać?

Opublikowano
Zapłaciłem za robote i za części 730zł

:mrgreen: :mrgreen:

Kolego jesli mozesz to sprawdz tak:

wrzuc jeden, rozpedz sie tak zeby ato powoli sie toczylo, a potem zmieniaj z 1 na 2 i odwrotnie, stuka ? a przy jezdzie na 5 biegu i raptownym odpuszczaniu gazu stuka ?

Xdrive

Koder

Opublikowano
a przy jezdzie na 5 biegu i raptownym odpuszczaniu gazu stuka ?

U mnie w takiej sytuacji stuka...nawet moglbym to okreslic jako "uderzenie" gdzies w tylnej czesci auta...

Co to moze byc?

Opublikowano
kolego binio bez serwisu mogę rozwiązać twój problem!!!: jeśli masz tarczo bębny w swojej buni z tyłu to:::: jest tam tak rozwiązany rzeczny że ma 1cm luzu i wiec cofając na przemian raz do tyłu raz do przodu słyszysz te stuki oczywiście na zaciągniętym ręcznym !!!nic nie zrobisz tak widocznie ma być !!!pozdrawiam!!!
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam

Chcialem troche odswiezyc temat.....(lub moze raczej podlaczyc sie do tego watku)

Sa juz (bodajze) 2 watki o tym problemie....a to jest jeden z nich....ale nie ma zadnych rozsadnych wyjasnien:(

Co mnie gryzie?

Otoz....

Moje E46 z manualna skrzynia wydaje nieprzyjemne odlosy podszas zmiany biegow.

Ten odglos to "silnie basowe" uderzenie dochodzace z przodu (moze okolice skrzyni biegow) auta podczas wrzucania biegu 1 i 2 (slabiej 3).

Uderzenie ma miejsce podczas gdy sprzeglo JEST depniete i wystepuje tuz przed osadzeniem drazka zmiany biegow w ostatecznej pozycji (czyli na drodze LUZ->1 lub LUZ->2 lub LUZ->3)

Dodam jeszcze, ze uderzenie to nie wystepuje zawsze. Niestety nie udalo mi sie okreslic jakies korelacji wystepowania tego zdarzenia :cry: Czyli poprostu czasem jest, a czasem nie ma.

Zastanawiam sie czy nie jest to przypadkiem poduszka pod mocowaniem skrzyni biegow (niestety nie moge znalezc linka na realoem)....

Czy komus udalo sie ostatecznie namierzyc ten problem ?

Bede wdzieczny za info...bo odglos ten super zniecheca do poslugiwania sie drazkiem zmiany biegow :mad2:

• Zasłużeni forumowicze
Opublikowano

To ja sie też dołacze. Dziś rano jadąc do pracy zauważyłem, że jak puszczam gwałtownie sprzęgło, będąc na biegu, słychać z tyłu auta taki lekki stuk. Nie jest to metaliczny stuk, tak jakby coś w bagażniku. Nie wiem czy to nie krzyżak na wale, ten idący do mostu. Przebieg mam ok 70 000 km, autentyczny. Wczesniej tego nie zauważyłem bo miałem włączone radio :mrgreen: Jak puszczam delikatnie sprzęgło to nie słychać tego stukania. Mam zacząć się martwić i składac kase na krzyżaki czy raczej jest to normalne. Nie miałem nigdy tylnonapędowego auta więc nie wiem.

Z góry dzięki za wszystkie sugestie.

Pozdrawiam

Krzysztof

Krzysztof