Skocz do zawartości

<t>Welur czy guma?</t>  

49 użytkowników zagłosowało

Nie masz uprawnień do głosowania w tej ankiecie lub wyświetlania jej wyników. Aby zagłosować w tej ankiecie, prosimy się zalogować lub zarejestrować.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

temat raczej drobnostka - ale dla mnie aktualnie na topie.

Poradźcie - gumowe czy welurowe dywaniki?

Do tej pory miałem / w służbówce mam nadal/ dywaniki gumowe, z doświadczenia szczególnie w zimie tragedia jeśli naniesie się śniegu, dochodziło do sytuacji, że przelewała się woda, a buty i spodnie miałem non stop mokre, dodatkowo problem z wylaniem tego na zewnątrz.

Z drugiej strony domyślam się, że welurowe może być trudniej wymyć niż gumy - karcher czyni cuda :D

Ciekaw jestem waszych doświadczeń.

Opublikowano

zima guma lato welur...

w zime z weluru masz gnojówke...

a w lato guma nie potrzeban zbytnio .. a dużo efektowej wyglada welur

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano
Mam welury i gumy - welury uniwersalne, gumy oryginalne. Wygląda to tak, że welury leżą cały czas w garażu a gumy jeżdżą na okrągło w aucie. Wygląd jest OK, ładnie pasują, poza tym nie mam zamiaru kupować oryginalnych dywaników welurowych. W zimie zupełnie nie ma dyskusji, co z tego, że na gumie zbiera się woda - zawsze można wylać, a welur nasiąknie jak gąbka i pozamiatane, wilgoć cały czas.

Kosmetyka samochodowa, czyszczenie tapicerki

http://www.clart.pl

Dodatkowe info, zapytania, porady na PW.

Opublikowano
Ja mam caly rok welur i gnojówka sie nie robi. Poprostu jak wsiadam do auta to nie pakuje butów do auta od razu, tylko siadam na fotelu i wytrzepuje buty ze sniegu i gra muzyka. Przynajmniej nie mam butów i spodni potem mokrych. :cool2:
Opublikowano

Ja położyłem gumowe korytkowe na oryginalne welurowe. Mam już tak 2lata i nie będę nic zmieniał. Nawet latem jak się piach naniesie to gumowe wyciągasz i wytrzepujesz a welurowe trzeba było cały czas odkurzać.

Tutaj jak wyglądają u mnie takie i takie:

http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=37806&postdays=0&postorder=asc&highlight=dywaniki&start=15

Opublikowano

Jak jest dobry welur z gumą od spodu to jeszcze jakoś ujdzie - tylko trzeba buty wytrzepywać - ojciec ma właśnie welury i nic się w zimie nie działo.

Ja gupiłem gumowe i mam na cały rok - łatwo się czyści i wygląda całkiem ładnie (ważne, żeby tanich nie kupować bo wyglądają fatalnie).

Opublikowano
Ja mam caly rok welur i gnojówka sie nie robi. Poprostu jak wsiadam do auta to nie pakuje butów do auta od razu, tylko siadam na fotelu i wytrzepuje buty ze sniegu i gra muzyka. Przynajmniej nie mam butów i spodni potem mokrych. :cool2:
Ja robie dokładnie tak samo i jest GIT :cool2: Guma jakoś mnie razi w oczy :8)
Opublikowano
Guma jakoś mnie razi w oczy

Dobrze gada :twisted:

Gumowe są dobre do poloneza :mrgreen:

Tylko welur oryginał BMW :8) żadne podróbki....

Opublikowano
Welur ladniejszy i ciekawiej autko wyglada, no ale z doswiadczenia wiem ze zime tylko guma. Mialem raz welur przez zime i po zimie zrobila sie z niego doslownie szmata, choc otrzepywalem buty ze sniegu. :worried:
Opublikowano
Jak w polonezie to będziecie mieć krajobraz po latach po zajrzeniu pod wykładzinę, myślisz że wodę która się na gumie zatrzymuje to z weluru krasnoludki wynoszą ?

Ja mam oryg. BMW welurowe (podbite gumą) i nic nie przesiąka wystarczy potupać przed wejsciem do auta jak juz jakis snieg mam na butach, to wszystko....pozatym gdzie w miescie masz na chodniku/ulicy zaspy śniegowe zeby je wnosic do auta nie przesadzajmy z tą ilością śniegu...... :lol: Tylko welur tylko oryg. BMW (z gumą podspodem)

Opublikowano
Nie trzeba byc chyba Einstainem, zeby wiedziec, ze zima sie buty otrzepuje ze sniegu przed wejsciem do samochodu, i problem znika w oka mgnieniu z przelewajaca sie woda. Ja jestem za guma.
Opublikowano

He he he widzę że ile osób tyle opinii :)

No to i ja sie dorzucę:

W swoim autku mam piękne oryginalne welurki ale strasznie mi szkoda ich na zimę...i już kupiłem dobrej klasy gumowe dywaniki (czyli mieszanka gumowo kauczukowa a nie sama guma) swoją drogą do tej pory w poprzednim autku miałem gumy i byłem w sumie zadowolony bo przez 4 latka nawet sie mocno nie pościerały. Lubie mieć czysto w aucie i gumka szybko sie czyści no i nie martwisz się jak ktoś wsiada z buciorami do auta...

Zobaczę jak będzie w lecie...czy wrócę do welurków...

Opublikowano
Nie trzeba byc chyba Einstainem, zeby wiedziec, ze zima sie buty otrzepuje ze sniegu przed wejsciem do samochodu, i problem znika w oka mgnieniu z przelewajaca sie woda. Ja jestem za guma.
Jezeli ktos wsiada do swojego auta dwa razy dniennie, raz w garazu, a drugi raz po pracy/szkole to ok, ale jesli wozi ludzi, samemu czesto tez wsiada i wysiada, to nie da sie takutrzymac porzadku..
Opublikowano
tak jak więszkość sądzi: zima guma a nie zima welur

Prowadziłeś kiedyś BMW? To jest adrenalina, to jak narkotyk - wciąga. Jesteś królem świata i nikt ci nie podskoczy :diabel_faja:

Nowe forum BMW tylko dla serii 3

http://www.3er.pl

warto tam być!!!