Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
a czy ten aceton maja w farbusiu?

chce najpierw nim otluscic skore

Myśle że mają, sklep jest bardzo dobrze zaopatrzony i jak sie dowiedziałem jest tam od zawsze :-) Ale dla bezpieczeństwa zawsze możesz do nich przekęcić

• Odpowiedzi 320
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Dwa tygodnie temu mieli :wink:

Opublikowano
ile mniej wiecej potrzeba buteleczek to tapicerki w e38

Wlasnie robie tapicerke w e38 kolegi. Kumpel jest napalony na jasne wnetrza i mimo tego ze pol roku szukal e38 z jasnym wnetrzem to i tak uparl sie na zmiane koloru na jeszcze jasniejszy.

Zmiana koloru nie jest wcale prosta, bo trzeba zrobic naprawde wszystko idealnie, co innego przy malowaniu czarnej skory w mojej 850 :wink: Na osemke licze (jestem na polmetku :wink: ) okolo 300ml farbki i maluje totalnie wszystko co jest wewnatrz w skorze. W e38 tylko na siedzisko tylnej kanapy zuzylem 300ml...

Zadzwonilem pod numer telefonu na etykiecie od farbek i zamowilem 1 litr farbki za 52 zlocisze. A wiec cena za 35ml (tyle jest w malej buteleczce) wynosi okolo 1,80zl, a nie 4,50 kupujac male opakowania.

Wrzucam pare fotek z prac:

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img407.imageshack.us/img407/5116/img7738dk7.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img138.imageshack.us/img138/672/img7739jw4.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img407.imageshack.us/img407/6712/img7740fx2.jpg

%5B640%3A480%5Dhttp%3A//img251.imageshack.us/img251/8540/img7741ac1.jpg

Przy okazji przyklejam temat :D

Opublikowano

Marcin850 robi acetonem i mówi że jest ok, ja wszystkie swoje dzieła robiłem rozp.NITRO, wydaje mi się, że lepiej rozpuszcza stare brudy i tłuszcze. Na opakowaniu farbki jest napisane, że można robić zmywaczem(aceton) lub NITREM, wybór należy do Ciebie

Opublikowano

ja jade do farbusia jutro/pojutrze

czy warto robic szpachle?

czy moze zostawic miejsca pekniecia (nie przedarcia ) i poprostu pomalowac?

mam przedarta skore w fotelu kierowcy jak to profesjonalnie zalatac?

i najwazniejsze pytanie na ile czasu starcza takie malowanie?

Opublikowano
dzieki... to jak czas pozwoli to w przyszły weekend się z tym pobawie.

Jaki masz kolor tapicerki?

czarna (wiec powinno byc prosto )

http://img110.imageshack.us/img110/2668/naroummmpr4.jpg
Opublikowano

Zajefajny ten środek ja też jade do Warszawy po ten środek ;),tylko ciekawe czy jeszcze go mają bo tak nagle wszyscy od BMW sie na niego żucili :). Ile go kupic??? Czy 8 buteleczek wystarczy???? ja mam czarną skóre w dobrym stanie ale miejscami ma juz małe wytarcia wiec przyda jej sie taka operacja ;) A nakładac można normalnie gąbeczką?

Powodzenia wszystkim którzy będą to robili :)

Siniek ;)

Wynajem aut do ślubu.

http://www.jaguaremdoslubu.strefa.pl/

Opublikowano
Zajefajny ten środek ja też jade do Warszawy po ten środek ;),tylko ciekawe czy jeszcze go mają bo tak nagle wszyscy od BMW sie na niego żucili :). Ile go kupic??? Czy 8 buteleczek wystarczy???? ja mam czarną skóre w dobrym stanie ale miejscami ma juz małe wytarcia wiec przyda jej sie taka operacja ;) A nakładac można normalnie gąbeczką?

Powodzenia wszystkim którzy będą to robili :)

Jeśli nie zmieniasz koloru, to tamponująć czyli maczając w farbce i dotykając raz przy razie będzie ok. Jak chcesz zmienić kolor to proponuję pistolet lakierniczy, bo gąbką ciężko będzie w zakamarkach, chociaż Marcin850 jedzie gąbką i zmienia kolor

Opublikowano
Jeśli nie zmieniasz koloru, to tamponująć czyli maczając w farbce i dotykając raz przy razie będzie ok. Jak chcesz zmienić kolor to proponuję pistolet lakierniczy, bo gąbką ciężko będzie w zakamarkach, chociaż Marcin850 jedzie gąbką i zmienia kolor

sluchaj moze byc pistolet do malowania farba w koncu ojciec jest lakiernikiem czy to jest jakis inny?

Opublikowano

sluchaj moze byc pistolet do malowania farba w koncu ojciec jest lakiernikiem czy to jest jakis inny?

Pewnie, że może być, jak ojciec-lakiernik to i rękę ma bardziej wprawną od mojej, a może ma jakiś mini pistolet tzw. spoot repair, będzie jeszcze wygodniejszy, choć niekonieczny.

Pozdrawiam i życzę Wszystkim udanego malowania.

PS dobre przygotowanie jest ważniejsze niż samo malowanie, a szczególnie dobre odtłuszczenie itp(NITRO)

Opublikowano
niewiem czy mam racje ale moim zdaniem odtluszcamy skore i myjemy szarym mydlem, pozniej odtluszczamy np alkocholem, malujemy pierwsza warstwe pedzelkiem dobzr wcierajac, pozniej pistoletem, jezeli ktos robil inaczej prosze o popawke bo jak mam zamiar w ten sposob zrobic
www.auto-optima.pl
Opublikowano
niewiem czy mam racje ale moim zdaniem odtluszcamy skore i myjemy szarym mydlem, pozniej odtluszczamy np alkocholem, malujemy pierwsza warstwe pedzelkiem dobzr wcierajac, pozniej pistoletem, jezeli ktos robil inaczej prosze o popawke bo jak mam zamiar w ten sposob zrobic

Ja nie używałem ani mydła ani pędzelka.

Buty malowałem gąbką, BMW840-też gąbka, a Sabika pistoletem

Opublikowano
jade jutro do farbusia

jeszcze 2 pytania:

-ile lakier schnie?

-czy musze wymontowac siedzenia i malowac w domu czy moge w aucie?

To zależy czym będziesz malował jak gąbką to możesz w aucie a jak pistoletem to stanowczo odradzam.

Co do schnięcia to też zależy w jakiej temperaturze, im cieplej tym szybciej. W temp. pokojowej pełne wyschnięcie min 24godz, a dalsze zabiegi konserwacyjne min po 48 godz. od pomalowania.(po 2-3godzinach jest już fajny efekt, ale nie radzę dotykać żadnymi mleczkami ani niczym innym), w aucie bez ciepłego garażu przy obecnych temp. odradzam malowanie, jest za zimno.

Opublikowano
Nie doczytałem - czy ktoś ytakiej samej akcji próbował z kołem kierownicy ??

Ja maluje u siebie wszystko co ze skory. Kierownice tez mam w planach, chociaz na poczatek zrobie probe czy to sie w ogole uda :worried:

Opublikowano
chce malowac gabka

to druga warste malowac dopiero po 24 godzinach?

Nie drugą warstwę możesz kłaść po ok.1-1,5 godziny i dalej postępujesz jak opisałem, czyli zostawiasz do całkowitego wyschnięcia

Opublikowano
Nie doczytałem - czy ktoś ytakiej samej akcji próbował z kołem kierownicy ??

Pozdro

Mario

Robiłem i kierownicę w Toyotce, co prawda była w niezłej kondycji, ale z racji 180 tys przebiegu w miejscu gdzie najczęście trzyma się ręce widać już było ślady delikatnych wytarć, no i błyszczała się troszkę więc pomalowałem i wygląda jak nówka. Malowałem na początku wrzesnia br. a jeżdżę tym autkiem na co dzień ok 5tys km miesięcznie i dodam jeszcze że prowadzę działalność zbliżoną do branży budowlanej więć nie ma lekkiego żywota.(brudne, tłuste łapy notorycznie itp). Ogólnie rzecz ujmując BMW ma zdecydowanie mocniejsze i lepsze jakośćiowo skóry niż japończyki.Jak znajdę jakąś fotę to zaraz wrzucę

Opublikowano
Siadać możesz ale do codziennego użytku lepiej zaimpregnować, żeby nowy brud wcierał się w warstwę impregnatu, a nie koloru. Po pół roku foteliki myjeśz ściągając impregnację wraz z brudem i na nowo impregnujesz i jazda, a kolorek się nie niszczy