Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 143
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano
Ja do swojej nie dolewam wcale, nie zaóważyłem żeby jakoś specjalnie ubywało go pomiędzy wymianami oleju, a staram się wymieniać co 10 tyś.
Opublikowano
U mnie jak u kolegi wyzej rowniez nic nie ubywa...wymiana standardowow co 10 tysiakow :)

Pozdro Krzysiek

B M W..............Bardzo Małe Wydatki

www.bmw-3city.pl

Opublikowano
Jeżeli silnik jest w dobrym stanie to nie trzeba nic dolewać:) jeździ sie od wymiany do wymiany. Mój tds ma już sporo przejechane a oleju nic nie ubywa. BMW to nie fiat ze przy nowym silniku trzeba dolewać oleju jak to w książce serwisowej napisali :duh:
Opublikowano
mi ostatnio padła pompa i silnik się zagrzał - prawdopodobnie uszczelniacze stwardniały, bo zaczął puszczać dymka na zimnym silniku - coś tam musze dolewać, ale jeszcze nie wyczaiłem ile

beemki to choroba - nieuleczalna, ale za to bardzo przyjemna

miłośnik E30 ... użytkownik E46 :)

Opublikowano
ja zmieniam co 10 tys w roczniku 92.Nie jestem pewnien,ale max 50 ml mi ubywa przez ten czas.Na pewno nie wiecej.Trzeba pilnowac ,aby nie przegrzewac silnika,to najwazniejsze.
Opublikowano
Jeżeli silnik jest w dobrym stanie to nie trzeba nic dolewać:) jeździ sie od wymiany do wymiany. Mój tds ma już sporo przejechane a oleju nic nie ubywa. BMW to nie fiat ze przy nowym silniku trzeba dolewać oleju jak to w książce serwisowej napisali :duh:

to ze silnik bierze zero oleju wcale nie swiadczy o jego kondycji. Generalnie litr od wymiany do wymiany to jeszcze dobrze.

Opublikowano
Od wymiany do wymiany (15-18 tys. km) i nic nie ubywa. Chociaż na zimnym silniku tez lekkiego dymka puszcza (przynajmniej obserwatorzy tak mówią) ale odziwo nic nie traci oleju.

Z rana to moze byc para wodna.

BMW 316ti N46B18A '04 - sprzedane

BMW 318ti M44B19 '98 - sprzedane

Opublikowano
Ja dolewam ok 0,2l od wymiany do wymiany 10-12 tyś. W granicach normy :wink:

Pozdrawiam.

Krzysiek

Było:

E36 318 is coupe 93'

E36 323i sedan 97'

Opublikowano
mi wcina ok 3 litry na 10 tys. Tylko ze czesto jezdze przy czerwonym zakresie obrotow ;) Ale spalanie oleju nie jest niczym nienormlanym. W intrukcji jest takowe dopuszczalne...

http://img177.imageshack.us/img177/7296/111eb2.jpg

Moje BMW i sprzecik audio

www.bts-bmw.pl

Opublikowano

Fajne ściemy.

Auta po 10 lat i więcej - na patelni 200tys km i więcej - a wy piszecie, że silniki nie zużywają oleju.

Nawet nowy silnik zużywa olej ze względu na swoją budowę i budowę pierścieni zgarniających.

Prawda jest taka, że każdy silnik zużywa olej i jest to rzeczą naturalną - przewidzianą przez producenta. W książkach serwisowych macie napisane jakie zużycie jest uznawane za dopuszczalne.

BMW zużywają więcej oleju ze względu na ich przeważnie ostre traktowanie.

Ja na 15tys km dolewam około 1L i nie jest to wynik zdumiewający, gdyż jest o wiele niższy od normy jaką podaje producent.

Opublikowano
Fajne ściemy.

Auta po 10 lat i więcej - na patelni 200tys km i więcej - a wy piszecie, że silniki nie zużywają oleju.

Nawet nowy silnik zużywa olej ze względu na swoją budowę i budowę pierścieni zgarniających.

Prawda jest taka, że każdy silnik zużywa olej i jest to rzeczą naturalną - przewidzianą przez producenta. W książkach serwisowych macie napisane jakie zużycie jest uznawane za dopuszczalne.

BMW zużywają więcej oleju ze względu na ich przeważnie ostre traktowanie.

Ja na 15tys km dolewam około 1L i nie jest to wynik zdumiewający, gdyż jest o wiele niższy od normy jaką podaje producent.

No to ja mam chyba zepsuty silnik bo ma 300tkm najechane i stan oleju sie nie zmiania :worried: