Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

Jak wymienić żarówkę w trzecim stopie?Czy można rozebrać lampę na szybie klapy i gdzie jest jakieś łączenie przewodów zasilających trzeci stop?

Ps.Lampe odkręciłem od szyby i co dalej?Może ktoś z Was miał nie świecącą lampę na klapie???

Opublikowano
Jeśli masz kombi to nie wiem, w sedanie po otwarciu bagażnika, jest dostęp do żarówki po usunięciu czarnej plastikowej klapki w górnej jego części.
Coat of arms of NEPAL
Opublikowano
Lampa jest w górnej części klapy po otwarciu zdejmuje lampe odkręcając dwie śruby lampa wisi na przewodach i nie moge dostać się do środka wygląda na sklejoną nie chce przez siłe żeby nie połamać może jest jakiś haptrik ...
  • 4 miesiące temu...
Opublikowano
Który bezpiecznik jest od 3 stopu ?? posiadam E39 2002 Touring i też nie świeci mi 3 stop niedawno ją kupiłem i właśnie zastanawiałem się czy to bezpiecznik czy coś innego. Z tego co oglądałem to 3 stop jest na ledach więc spalona żarówka raczej nie wchodzi w grę. Mam też problem z otwieraniem czyby w tylnej klapie nie działa silniczek więc nie wiem czy np nie świecący 3 stop i silniczek to wspólny problem np nie spiętego kabelka ?? tylko gdzie go szukać ?
Opublikowano

Witam, ponownie chciałem tu opisać mój przypadek może ktoś z tego będzie mógł skorzystać.

Jeśli chodzi o kostki to oczywiście są W KLAPIE między 3 światłem stopu a zawiasem lecz w moim przypadku to nie był problem kostek lecz przerwanych kabli, biegnących z klapy do ramy. Po dostaniu się do kabelków (operacja była trochę utrudniona bo przez przerwane kabelki nie działało również otwieranie tylnej szyby - a to jest niezbędne aby dostać się do śruby w zawiasie - niestety musiałem rozebrać wszystkie plastiki aby ręcznie wymusić otwarcie szyby) i zdiagnozowaniu że powodem jest ich przerwanie trochę się załamałem bo przerwane były w taki miejscu że praktycznie nie było do tego dostępu. Idąc dalszym tropem postanowiłem wyjąć jeden z głośników licząc na to że kabelki przebiegają w jego pobliżu i na moje szczęście tak właśnie jest. Więc wybebeszyłem kabelki ładnie doprawiłem kawałki nowych (polecam lutowanie - a nie zaciskanie złączek) potem wszystko ładnie zaizolowałem no i pozostało tylko poskładać. Operacja zakończyła się sukcesem i wszystko działa (3 stop + otwieranie szyby). Szkoda tylko że nie miałem przy sobie aparatu. :lol:

Opublikowano
Raczej tak - bo w samej klapie siłowniki i cała reszta wygląda jak nowa więc raczej stawiałbym na kabelki.
  • 7 lat później...
Opublikowano
U mnie, też przestała działać listwa ledowa światła stopu (trzecie światło), winą jest przetarty kabelek. To się ponoć często zdarza. Czy ktoś wie którędy dokładnie leci kabelek zasilania tej lampki (czarny z żółtymi paskami)? Gdzieś podsufitka.. a później?
  • 2 lata później...
Opublikowano
Witam. U mnie wszystko dziala oprucz listwy led. Podlaczylem na krótko listwe 12v i swieci. Na złaczy od listwy ani nie mam +12 ani masy. O co chodzi ?
  • Zasłużeni forumowicze
Opublikowano
Sprawdź przewody w gumowym peszlu między klapą a budą auta.

Mój czarnuch

Drugi czarnuch-540i

E32 740IL

Kupię do e46 sedan przedlift:

- maskę cosmosschwarz 303

- osłonę dźwigni automat 51167059413 ("-" do przodu)

- listwę spryskiwaczy mgłowych polift (303 cosmosschwarz)

Najlepiej Dolny Śląsk, tel. 782-784-200.

Opublikowano
Będzie ciężko ale sie tam dobiore. Czy sygnal do trzeciego swiatla brany jest z jakiegos modułu czy z prawego swiatla ? Dziwne jest to że wszystko inne dziala. Przeważnie z tego co czytalem na forun zaczyna sie od niedzialającego zamka ,wycieraczki.
Opublikowano
Przewody sprawdzone. Są oki. Z dokumentacji wynika ze przewód idze do modulu Lichtmodul oznaczony jako A3. Moduł steruje tranzystorem . Tylko gdzie ten moduł jest ?
Opublikowano
U mnie 3cie światło stopu nie działało, gdyż był problem z blaszkami w miejscu mocowania żarówki, tak jakby się nadpaliły, przegrzały z nieznanego mi powodu i nie przylegały dobrze do żarówki, trochę poprawiłem i działa.
Opublikowano
Przewody sprawdzone. Są oki. Z dokumentacji wynika ze przewód idze do modulu Lichtmodul oznaczony jako A3. Moduł steruje tranzystorem . Tylko gdzie ten moduł jest ?

Lichmodul czyli po naszemu moduł świateł(LCM), znajdziesz go z przodu "w nogach pasażera" po prawej stronie. Po stronie pasażera wyjmujemy plastik pod schowkiem ,pociągamy do siebie siedzi na wcisk.Następnie z wyczuciem odciągamy plastik przy nadkolu siedzi w dwóch kołkach,odchylamy wykładzinkę i mamy moduł.Przykręcony jest jedną śrubeczką na dole na klucz 8mm. Good luck

Ten post wyraża moją opinię w dniu dzisiejszym.Nie może on służyć przeciwko mnie w dniu jutrzejszym,ani każdym innym następującym po tym terminie.Ponadto zastrzegam sobie prawo zmiany poglądów bez podania przyczyny.
  • 5 miesięcy temu...
Opublikowano
Po długiej przerwie znalazłem chwilę na dobranie się dokładnie do przewodów od tego światła . Przewody jednak przetarte ale ok 5 cm od końca dachu . Brak możliwości stwierdzenia tego bez porządnego wyjęcia wiązki. Moja rada to wymiana przez głośnik w podsufitce od strony kierowcy. Wygodny dostęp. Co ciekawe najdłużej się zeszło z wyjęciem maskownicy głośnika. Dwa browary to było mało dla uspokojenia. Wyjęcie maskownicy zaczynamy od tyłu auta. Tam są niby zatrzaski. Potem ciągniemy z całej siły maskownicę do dołu przykładając więcej siły przy tych zaczepach (z tyłu auta) . Powinno zejść bez uszkodzeń . Powodzenia. :cool2:
  • 4 lata później...
Opublikowano
U mnie problemem również był jak wyżej napisano, przetarty przewód w miejscu zawiasu, najlepsze podejście jest właśnie przez wyjęcie maskownicy i głośnika z podsufitki z tyłu od strony kierowcy i wyjęcie peszla. Potem tylko lutowanie przewodu złożenie plastików przy zawiasie (dla mnie najgorsze :roll: ) i trzeci stop działa jak należy.