Skocz do zawartości

Maskownice reflektorów górnych BMW G20/G21

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie wszystkich fanów BMW! Jako że BMW w najnowszych modelach skąpi na czym się da, polecam montaż maskownic reflektorów górnych, po montażu wygląda to tak, pasują idealnie, montaż na spinki, zainteresowanym podam na priv namiar.1000014711.jpg1000014710.jpg do zakupu.

Opublikowano

Te namiary to jakaś tajemnica, że nie chcesz podać w poście wszystkim?

Opublikowano

maskownice w laserach zostaly zdjete ze wzgledow technicznych a nie o oszczednosci. Tam tez masz specjalne radiatory oddające cieplo xd nie wszystko co bmw zabiera, zabiera ze wzgledu na oszczednosci

Opublikowano

Tez mi się wydaje że bez tych maskownica jest lepsze oddawanie ciepła i to było podyktowane ich brakiem.

Opublikowano
14 minut temu, ironiq napisał(a):

maskownice w laserach zostaly zdjete ze wzgledow technicznych a nie o oszczednosci. Tam tez masz specjalne radiatory oddające cieplo xd nie wszystko co bmw zabiera, zabiera ze wzgledu na oszczednosci

Te radiatory to w laserach były chyba tylko? W tych nowych ledowych już ich nie ma. Poza tym między tą maskownicą a lampą jest trochę wolnej przestrzeni, myślę że to nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o temperaturę ledów.

Edytowane przez YogiPL

Opublikowano

Niedawno pojechałem do zaprzyjaźnionego mechanika od BMW aby odczytał ewentualne błędy. Przy okazji podniosłem maskę i pierwsze co zapytał: To czy ktoś mi te maskownice po naprawie zapomniał założyć.

Czyli egzemplarzy LCI jeszcze nie naprawiał )

Opublikowano
W dniu 6.09.2026 o 17:23, YogiPL napisał(a):

Te radiatory to w laserach były chyba tylko? W tych nowych ledowych już ich nie ma. Poza tym między tą maskownicą a lampą jest trochę wolnej przestrzeni, myślę że to nie ma żadnego znaczenia jeśli chodzi o temperaturę ledów.

byc moze tak jest ale ja troche nie rozumiem takiego dokladania czegos, czego w sumie nie widac. Jeszcze jakby te maskownice byly karbonowe i bylo na co patrzeć, ale to zwykly czarny matowy plastik czyli zero wartości wizualnych, zero użyteczności tylko wiecej zbędnych gramów sie wozi w aucie.

Opublikowano
2 godziny temu, ironiq napisał(a):

byc moze tak jest ale ja troche nie rozumiem takiego dokladania czegos, czego w sumie nie widac. Jeszcze jakby te maskownice byly karbonowe i bylo na co patrzeć, ale to zwykly czarny matowy plastik czyli zero wartości wizualnych, zero użyteczności tylko wiecej zbędnych gramów sie wozi w aucie.

Bez tego wygląda chujowo po prostu ;) jak Toyota jakaś ;)

Opublikowano
  • Moderatorzy
W dniu 6.09.2026 o 17:09, ironiq napisał(a):

maskownice w laserach zostaly zdjete ze wzgledow technicznych a nie o oszczednosci

A to dobre, tylko jedna rzecz się nie zgadza. Jakby faktycznie maskownice powodowały przegrzewanie się lamp to była by akcja serwisowa na ich zdjęcie dla wszystkich. A tak, po prostu oszczędzone 2 euro.

Opublikowano
27 minut temu, Randall napisał(a):

A to dobre, tylko jedna rzecz się nie zgadza. Jakby faktycznie maskownice powodowały przegrzewanie się lamp to była by akcja serwisowa na ich zdjęcie dla wszystkich. A tak, po prostu oszczędzone 2 euro.

Zrobilem troche wiecej researchu i rzeczywiscie wyglada na optymalizacje kosztow i nic nie zwiazanego z technologią.

Według komunikatu BMW cytowanego w ówczesnych publikacjach osłony zaczęto usuwać z produkcji G20 już od stycznia 2020 r., określając to jako „globalną zmianę konstrukcyjną”, która nie wpływa na działanie samochodu ani reflektorów. Nie podano jednak oficjalnie, że chodziło o oszczędności. Sohu Auto, MyDrivers

1. Nie była to zmiana dotycząca wyłącznie Laserlight. Katalog BMW przypisuje osłony 51 76 7 499 927 i 51 76 7 499 928 do G20/G21, także LCI, uzależniając ich zastosowanie od konfiguracji aktywnej ochrony pieszych (8TF) — bez wykluczenia reflektorów laserowych 5AZ. Katalog części BMW/Hubauer

2. Z okresu tej zmiany pochodzą samochody z Laserlight zarówno z osłonami, jak i bez nich. Właściciel G21 z lipca 2020 r. otrzymał nawet brakujące osłony bezpłatnie w serwisie BMW. Pojawiała się wprawdzie serwisowa odpowiedź o „nagromadzeniu ciepła”, ale nie zgadzała się ona z katalogiem części ani z istnieniem fabrycznych aut Laserlight wyposażonych w te osłony.

Opublikowano

Aż się dziwię, że ktoś mógł się zastanawiać nad kwestią technologiczną w tym przypadku, jeżeli wiadomo że chodziło tylko o zaoszczędzenie kilku euro :)