Skocz do zawartości

Problem ze skórą Dakota, Cognac

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przy ostatnim czyszczeniu pojawiły się takie defekty, skóra czyszczona delikatnie, za każdym razem tymi samymi środkami, z czego to wynika? Czy da się coś z tym zrobić, ewentualnie czy liczyć w tym zakresie na gwarancję? Przebieg znikomy.

obraz.png

obraz.png

Edytowane przez kw95s

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wygląda jak przetarta - po prostu, nie koniecznie przy czyszczeniu. Czy na reklamacje? A czy rysy na lakierze też można reklamować?
Można... ale nie spodziewałbym się pozytywnej odpowiedzi.

Opublikowano
  • Autor
2 godziny temu, luk_byd napisał(a):

Wygląda jak przetarta - po prostu, nie koniecznie przy czyszczeniu. Czy na reklamacje? A czy rysy na lakierze też można reklamować?
Można... ale nie spodziewałbym się pozytywnej odpowiedzi.

Przebieg 60k, spodnie głównie dres, nie powinny się dziać takie cuda...

Opublikowano

Od kiedy to przebieg 60k jest znikomy?

Opublikowano
  • Autor
13 minut temu, QWERtyy napisał(a):

Od kiedy to przebieg 60k jest znikomy?

No nie wiem, dla mnie to dopiero początek eksploatacji, nie powinno się nic dziać.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Jak dla Mnie to szukanie dziury w całym.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Uszkodzenie "mechaniczne", przetarcie nie uznają reklamacji. To tak jak byś chciał reklamować zużyte klocki hamulcowe.

Krzysztof
Opublikowano

W mojej F30 LCI też mam 60kkm i Dakota w jednym miejscu juz pękła, więc te Twoje skóry są w rewelacyjnym stanie 😉

To juz nie ta sama Dakota co była w serii E, także nie szukałbym problemu na siłę.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, KucaQ napisał(a):

W mojej F30 LCI też mam 60kkm i Dakota w jednym miejscu juz pękła, więc te Twoje skóry są w rewelacyjnym stanie 😉

To juz nie ta sama Dakota co była w serii E, także nie szukałbym problemu na siłę.

Dzięki

Opublikowano
  • Autor
57 minut temu, Randall napisał(a):

A w G serii dakota nie nazywa się vernasca ?

Nie, na liście wyposażenia mam Dakota, vernasca chyba jest droższa

Edytowane przez kw95s

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ludzie brali jakieś dziwne wynalazki w postaci plastikowej Dakoty, że to niby trwałe i pancerne rozwiązanie. Tymczasem u mnie w naturalnej Nappie, niby zbyt miękkiej i gównianej (wg niektórych osób z tego forum), nic takiego się nie dzieje (obecnie dobijam do 30k, 3 lata). W poprzednim G30 też miałem Nappę i mimo upływu 5 lat i trochę większego niż 30k przebiegu skóra wciąż wyglądała jak nowa. Nie wiem tylko na ile to jest kwestia samego materiału, a na ile pielęgnacji odpowiednimi kosmetykami. Faktem jest, że podejście mam raczej pedantyczne i rozumiem, że nie każdy chce mieć do samochodu ponad 20 kosmetyków i co chwilę jeździć na szmacie. Może to upierdliwe, może czasochłonne, może kosztowne, ale przynajmniej efekt jest.

Jeśli chodzi o to co tutaj widać na zdjęciach...wiele bym się po reklamacji nie spodziewał. Wygląda jak brak pielęgnacji/nieodpowiednie użytkowanie.

Opublikowano

mi w G30 po około 38-40 tyś sensatec na fotelu kierowcy z jednej strony zaczął pękać więc te "plastikowe" skóry takie super trwałe to nie są, obecnie w G26 mam sportowe fotele M i to jest o ile dobrze pamiętam vernasca, zobaczymy jak to się będzie zachowywać na start zakonserwowałem GLIPTONE GT11

Edytowane przez Woytas

Opublikowano
  • Moderatorzy
51 minut temu, s0nar napisał(a):

postaci plastikowej Dakoty

nie róbmy bałaganu bo Dakota/vernasca nie jest plastikowa tylko naturalna, tylko że innego rodzaju

plastikowy jest sensatec/veganza

Opublikowano
  • Moderatorzy
19 minut temu, Randall napisał(a):

nie róbmy bałaganu bo Dakota/vernasca nie jest plastikowa tylko naturalna, tylko że innego rodzaju

plastikowy jest sensatec/veganza

Ok, ale nawet jeśli to jest naturalna skóra to sprawia wrażenie twardego plastiku.

Opublikowano
  • Autor
7 godzin temu, s0nar napisał(a):

Ok, ale nawet jeśli to jest naturalna skóra to sprawia wrażenie twardego plastiku.

to prawda, zwłaszcza na tylnej kanapie, jedyne miękkie elementy, to miejsce pod uda i zagłówek.

Opublikowano

Hej,

Ja mam Dakote czarna (w prawdzie nie w G30 a G32) i jestem bardzo zadowolony. Po 75k km skora jest jak nowa i czasem nawet pachnie ladnie;) Wiem ze to nie jest top jakosciowy, ale myslalem ze bedzie duzo gorzej.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
19 godzin temu, Randall napisał(a):

A w G serii dakota nie nazywa się vernasca ?

W G20, G01 itp - ale to troche inna skóra. W G30 - dakota.

17 godzin temu, s0nar napisał(a):

w postaci plastikowej Dakoty, że to niby trwałe i pancerne rozwiązanie. Tymczasem u mnie w naturalnej Nappie

Dakota to nie plastik, to naturalna skóra. Nappa jest tak samo naturalna jak Dakota. Nappa to delikatniejsza skóra - lepsza gatunkowo, jakościowo, ale mniej trwała.

17 godzin temu, s0nar napisał(a):

gównianej

Nie jest gówniana, tylko trzeba dbać, może czasem nawet uważać.

16 godzin temu, Woytas napisał(a):

na start zakonserwowałem GLIPTONE GT11

To ... tylko odżywka, to nie konserwuje i nie wiem czy jakoś zabezpiecza. To dobry produkt, ale raczej nie o to tutaj chodzi. Takie skóry lepiej Leder Versigelung czy jakoś tak od colour lock.

16 godzin temu, s0nar napisał(a):

No nie, to jednak zależy od tego jak ktoś dba. Przyjechało do mnie G32 miesiąc temu i ma mięciutką Dakote - akurat Cognac (żygi - nienawidzę tego koloru).

Ja oczywiście kontynuuje tradycje.

Kończąc wywód z mojej strony.

Ja ważę 105kg (jeszcze 3 miesiące temu ważyłem 125kg)

A poprzedni właściciel 6GT (niby nie ocenia się albumu po okładce ale...) wygląda na jakieś 55-65kg. Dlatego przy mnie fotel może (i skóra) zużywać się 2-3x bardziej. Większy nacisk podczas... no ruszania się podczas jazdy, inny nacisk spodni na skóre, większy ciężar przy wsiadaniu i ogólem.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Dakota jest łatwiejsza do "życia", ale feeling i zapach zadbanej nappy/merino to inny level. Nawet takie głupoty jak jakieś paczki / kartony z paczkomatu które czasami ktoś woli wrzucić na szybko na tylne siedzenie zamiast do bagażnika mogą ją uszkodzić i trzeba mieć to na uwadze. Inna sprawa że jakość pikuje w dół i ciężko powiedzieć jak będzie z droższymi skórami w obecnych generacjach. Tutaj nappa w F11, przebieg 214 kkm, 2017r :

7QrWBbm.jpg