Skocz do zawartości

E60 Żółta kontrolka akumulatora

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Po około minucie od zgaszenia auta i stacyjce na pozycji 1 zapala mi się "battery charge very low". Sprawdzałem aku i po 40 minutach od zaryglowania wskazuje 12.5V. Ładowanie podczas jazdy nie spada poniżej 14V. Nie ma problemu z kręceniem nawet przy tego rocznych mrozach. Silnik m54b22. Problem zaczął się w okresie letnim i zniknął aż do teraz. Jedyne co mnie zastanawia to że po zgaszeniu napięcie dosyć szybko spada do tych 12.5V ale czy to może mieć jakiś wpływ tego nie wiem. Dziękuję z góry za jakiekolwiek wskazówki.

Opublikowano
  • Autor

Sprawdziłem w inpie i wisi alarm od baterii.

20260107_102038.jpg

Opublikowano
  • Autor

Tak myślałem. Zmienię i dam znać czy pomogło 

Opublikowano
  • Autor

Klema wymieniona. Ładowanie wzrosło średnio do 15V. Skasowałem błąd od sensora baterii w INPA. Niestety problem dalej występuje. Tak jak pisałem wcześniej. Po około minucie ponownie alarm "battery charge very low". Jakieś pomysły?

Opublikowano

Akumulator jest już w nie najlepszym stanie ,szybko się ładuje ale szybko traci prąd pojemność baterii spadła ,elektronika w aucie to widzi i wyświetla komunikat . Sprawdz zmasowanie alternatora z  silnikiem i silnika do karoserii tyle ...możesz zrobić ,przed wymianą baterii 😉

Edytowane przez PYsiore

Opublikowano
  • Autor

A może trzeba zrobić adaptacje klemy ibs w inpie?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Wątpię, ja wymieniłem klemę i nic nie adoptowałem i problem ustąpił.

Opublikowano
  • Moderatorzy

Z tego co pamiętam po wymianie klemy IBS żadnej adaptacji nie robiłem.

Jak mi świeciła kontroklka ładowania, to problem był z alternatorem - przeszło po wymianie. (z tym, że klema była zmieniona już wtedy) 

Opublikowano
  • Autor

Nie kasowałem błędu który wyskoczył mi zaraz po zmianie klemy na sprawną. Po zrobieniu około 50km z ciekawości sprawdziłem czy błąd sensora baterii dalej siedzi w sterowniku przy pomocy INPA. Okazało się, że sam się skasował. Narazie nic nie wyskoczyło jak czekałem na pozycji 1 stacyjki przy włączonym radiu i światłach postojowych. Ciekawe co będzie dalej. Potestuje i się odezwę. Dziękuję za wszelkie udzielone porady 🙂

Opublikowano

Kupiłem marketowy akumulator do e92 i w zasadzie od razu mamy regularne komunikaty ze bateria jest słaba .Olewam to i jezdzimy do póki nie padnie . Nie wiem jak inne marki ,ale bmw musi mieć dobrą baterie najlepiej firmową a jeszcze lepiej agm dobrej firmy .W F11 mam boscha agm ma 3 lata a program wyświetla parametry 100% pojemności akumulatora . We fiacie 125 😉 nie było elektroniki prąd był tylko potrzebny do kontrolek i rozrusznika, dzisiejsze auta to inna bajka ,po przekręceniu stacyjki uruchamia się mnóstwo sterowników czujników pompek itp .Jak w statku kosmicznym 😉 a i te terażniejsze akumulatory pozostawiają wiele do życzenia ...

Edytowane przez PYsiore

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Błędu brak. Ładowanie w porządku około 15V. Wszystko w jak najlepszym porządku. Dziękuję za pomoc i pozdrawiam 🙂

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Cześć,

mam problem z elektroniką w BMW E61 LCI z 2007 roku.

Od dłuższego czasu pojawia się komunikat o zbyt wysokim rozładowywaniu akumulatora.
Nie ma tu żadnej reguły – czasem wyskoczy po postoju nocnym, czasem po kilku godzinach, a czasem wcale.

Akumulator, sprawdzony testerem – kondycja 99%, naładowanie 100%.
Ładowany prostownikiem poza autem, Po założeniu do auta problem nadal występuje.
Identyczny komunikat był już na poprzednim akumulatorze.

Akumulator na pewno jest sprawny, wygląda to na zbyt duży pobór prądu / któryś moduł nie usypia się.

Przycisk otwierania tylnej szyby w klapie jest obecnie odłączony, ponieważ jest uszkodzony i czeka na wymianę.

Szukam wskazówek, które moduły w E61 najczęściej powodują taki pobór.

Ostatnio pojawił się problem, auto nie podniosło się od razu po odpaleniu , dopiero jak wsiedliśmy do auta o było słychać jak pracuje, wcześniej tego nie było. 

Z góry dzięki za pomoc.

Edytowane przez Slimak

Opublikowano
46 minut temu, Slimak napisał(a):

Ładowany prostownikiem poza autem

A powinien być ładowany w aucie, poprzez punkty ładowania pod maską. Wtedy auto (a konkretniej klema IBS) wie, że akumulator ładowałeś. 

46 minut temu, Slimak napisał(a):

Identyczny komunikat był już na poprzednim akumulatorze.

A czy nowy akumulator zarejestrowałeś? 

Opublikowano
6 godzin temu, KucaQ napisał(a):

A powinien być ładowany w aucie, poprzez punkty ładowania pod maską. Wtedy auto (a konkretniej klema IBS) wie, że akumulator ładowałeś. 

A czy nowy akumulator zarejestrowałeś? 

Nic nie robiłem akumulator był kupiony w sierpniu. 

Tak był ładowny jak był na warsztacie u Szwagra potem wyciągnął go jak napięcie spadło powiedział, żebym naładował w domu.

Rozłożył ręce i poddał się. 

6 godzin temu, PYsiore napisał(a):

Tak alternator ładuje dobrze, test akumulatora wyszedł dobrze mogę wrzucić zdjęcie.

Dodam jeszcze ciekawostkę, że światła w aucie „drgają” w trakcie jazdy zdarza się, że światła mijania przygasną na sekundę. 

Staram się wypisać wszystko co może nakierować.

Edytowane przez Slimak

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Ten komunikat to oznaka , że masz złodzieja prądu.

Któryś element wybudza auto lub stale żre prąd.

Ale który to już inna bajka... radio klamki telefon mpm ibs tu jest wiele opcji...

Drogą dedukcji doszedłem do konkluzji...!!!!
Opublikowano

Slimak , napisz jeszcze jakiej firmy jest akumulator , pojemność itd . Żółta kontrolka jest informacją że napięcie spadło poniżej pewnej granicy , nic więcej .Żeby stwierdzić więcej trzeba zmierzyć ładowanie i pobór pądu spoczynkowego . Akumulator nawet nowy fatalnej jakości może szybko tracić prąd tester czy miernik nie pokazuje wszystkiego .

Edytowane przez PYsiore

Opublikowano
W dniu 5.02.2026 o 08:21, PYsiore napisał(a):

Slimak , napisz jeszcze jakiej firmy jest akumulator , pojemność itd . Żółta kontrolka jest informacją że napięcie spadło poniżej pewnej granicy , nic więcej .Żeby stwierdzić więcej trzeba zmierzyć ładowanie i pobór pądu spoczynkowego . Akumulator nawet nowy fatalnej jakości może szybko tracić prąd tester czy miernik nie pokazuje wszystkiego .

Akumulator Bosch  PP013 POWER Plus 12 V 100 Ah k839 A (EN). Dodam, że na poprzednim akumulatorze też były takie przeboje. 

Często się zdarza tak, że resetuje mi godzinę i datę np po nocy. Nie zawsze ale nie trzyma czasami tych danych.

Edytowane przez Slimak

Opublikowano

Slimak  Są  duże  spatki  napięcia . Sprawdz  klemy przy bateri , masę  przy karoseri ,zmasowanie silnika . Koniecznie sprawdz ładowanie podłącz woltomierz do zapalniki bedziesz widział ,może zauważysz kiedy to się dzieje . Akumulator masz ok w nim nie szukałbym problemu . Czasem w starych autach nie ma dobrej masy miedzy silnikiem a alternatorem .Aluminium się utlenia i nie przewodzi prądu tak jak trzeba .Szukaj a znajdziesz powodzenia 😉