Skocz do zawartości

Akumulator rozruchowy.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

W związku z tym ze aplikacja w telefonie informuje o sprawdzeniu akumulatora rozruchowego (piąty rok eksploatacji) zaczynam się rozglądać za nowym.

Napiszcie jaki wybrać czy OE czy zamiennik? 

Aktualnie mam zamontowany OE BMW 80Ah i 800A

Dzięki wielkie.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@Bombel79 wrzucisz zrzut ekranu jak dokładnie brzmi ta notyfikacja?

Opublikowano
  • Autor
18 minut temu, M4R10 napisał(a):

@Bombel79 wrzucisz zrzut ekranu jak dokładnie brzmi ta notyfikacja?

Screenshot_20251023_111740_My BMW.jpg

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

A nie próbowałeś go ładować lub zrobić?

Tryb regeneracji: tryb RECOND regeneruje akumulatory, które są w złym stanie lub głęboko rozładowane.

Tryb AGM: Dedykowany akumulatorom typu AGM, przyspiesza ładowanie i maksymalnie wydłuża żywotność akumulatora.

Opublikowano

Póki będzie w miarę palił w zimę to bym jeszcze nie wymieniał tylko podładował w trybie agm jakimś ctek-iem albo noco jak pisze Mario, biegunami przewidzianymi do ładowania pod maską.
Spec od akumulatorów u którego się zaopatruję w akumy i ładowarki odradza regenerację AGMów, bo ten tryb używa za wysokiego napięcia jak dla agm, więc żeby nie przyśpieszyć jego końca poczekałbym z tym do samej wymiany kiedy i tak już nie będzie nic do stracenia, instrukcje zalecają odłączenie akumulatora od auta w takich przypadkach żeby czasem nie spalić elektroniki.
OE czy zamiennik to raczej to samo tylko z naklejką bmw, a ceny pewnie z goła inne, ja tam zawsze z austriackich Bannerów byłem zadowolony przez lata.
No i pamiętajmy że nowy akumulator trzeba zakodować żeby auto wiedziało że ma nowy akumulator i dostosowało ładowanie alternatora.

Edytowane przez Markok

Opublikowano

Tylko, że ta notka nie mówi że akumulator jest w złym stanie, a bardziej że może być w złym stanie ze względu na wiek, no chyba że już go wymieniłeś 🙂

Najlepiej w jakimś serwisie/sklepie z akumulatoromi zrobić pomiary, żeby ocenić stan akumulatora.

Zużycie zależy od eksploatacji, także jednym wytrzma 5 lat, innym 8...

Screenshot_20251023_113414_Firefox.jpg

Edytowane przez rzaba

Opublikowano

To i ja sie podpisze pod powyższymi radami, że warto by najpierw go porzadnie naładować ładowarką do akumulatorów AGM.

W F30 z 2018 mam jeszcze oryginalny akumulator, który przeżył głębokie rozładowanie do 6V, wskrzesiłem go Ctekiem i od 1,5 roku dalej jeździ 🙂

Opublikowano

Miałem to samo, zmarnowałem czas na wizytę w ASO gdzie mi powiedzieli, że akumulator jest dobry. Minął ponad rok, akumulator nigdy nie był bliski rozładowania nawet zimą. Te powiadomienie pojawia się po określonym czasie od produkcji i nie ma nic wspólnego ze stanem akumulatora. 

Opublikowano
  • Autor

Wydaje się mi ze akumulator działa jeszcze dobrze auto super odpala nawet po dłuższym postoju (14 dni) system Start/Stop tez działa choć staram się go zawsze wyłączać.

Dzwoniłem do serwisu to Pani powiedziała mi ze sprawdzenie akumulatora oraz usunięcie komunikatu w aplikacji, jeżeli akumulator jest jeszcze sprawny koszt 700 zł . 

Będę czekał z wymianą, choć komunikat w aplikacji trochę irytuje.

Nie mam ładowarki AGM macie coś sprawdzonego możecie coś polecić?

Edytowane przez Bombel79

Opublikowano
57 minut temu, Bombel79 napisał(a):

Wydaje się mi ze akumulator działa jeszcze dobrze auto super odpala nawet po dłuższym postoju (14 dni) system Start/Stop tez działa choć staram się go zawsze wyłączać.

Dzwoniłem do serwisu to Pani powiedziała mi ze sprawdzenie akumulatora oraz usunięcie komunikatu w aplikacji, jeżeli akumulator jest jeszcze sprawny koszt 700 zł . 

Będę czekał z wymianą, choć komunikat w aplikacji trochę irytuje.

Nie mam ładowarki AGM macie coś sprawdzonego możecie coś polecić?

ctek mxs 5.0 - mam i chwalę.

Opublikowano

Jak wyżej - Ctek mxs 5.0. To to samo co BMW sprzedaje pod swoim brandem. 

Opublikowano
  • Autor

Dzięki za pomoc🙂

Jeszcze jedno pytanie czy podczas ładowania akumulatora odłączyć kable z samochodu, czy można ładować z podłączonymi. Pytam bo gdzieś czytałem, że bmw nie lubi właśnie odłączenia kabli, spadków napięcia?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Zajrzyj do elektronicznej instrukcji swojego BMW. Nie wiem jednak, o jakie kable dokładnie Ci chodzi? Przy miekkiej hybrydzie podobno jest dodatkowy warunek w instrukcji obsługi.

Cytat

Jak prawidłowo ładować akumulator w BMW

1.  Nie odłączaj akumulatora – zostaw go wpiętego w instalację.

2.  Podłącz prostownik do punktów serwisowych pod maską:

⁠◦  czerwony przewód (+) do zacisku plusowego,

⁠◦  czarny przewód (–) do punktu masowego na karoserii, a nie bezpośrednio do klemy minusowej.

3.  Używaj prostownika z funkcją „ładowania podtrzymującego” (tzw. inteligentnego) – zapewnia stabilne napięcie i nie przeładowuje akumulatora.

4.  Ładuj przy wyłączonym zapłonie i wyjętym kluczyku.

5.  Po zakończeniu ładowania – najpierw wyłącz prostownik, potem odłącz przewody w odwrotnej kolejności.

Opublikowano

Na pierwszy montaż kilka lat temu stosowane były akumulatory marki Banner. Czy coś się zmieniło? Czy nadal są montowane z naklejką BMW?

Opublikowano
W dniu 24.10.2025 o 07:21, Bombel79 napisał(a):

Dzięki za pomoc🙂

Jeszcze jedno pytanie czy podczas ładowania akumulatora odłączyć kable z samochodu, czy można ładować z podłączonymi. Pytam bo gdzieś czytałem, że bmw nie lubi właśnie odłączenia kabli, spadków napięcia?

Nie rozumiem zbytnio o których kablach piszesz. Najprościej ładować przez kable pod maską (pod czerwonym plastikiem jest plus, trochę przed nim w kierunku do maski czarny kabel z metalowym bolcem czyli - lub też masa, w zależności od nazewnictwa. Nic nie odpinaj 😉 Przy MHEV (mild hybrid) - dodatkowy krok - nie zamykamy maski (można delikatnie przymknąć ale nie zaklikiwać)

2025-11-02 21_00_15-Battery chargers for coding — Mozilla Firefox.png

Edytowane przez gresiu1

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Nie próbowałem, ale wydaje mi się, że trudno jest zamknąć maskę z żabkami/przewodami, a tym bardziej ją zatrzasnąć.