Skocz do zawartości

X5M Competition / RSQ8 Performance

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja byłem praktycznie zdecydowany na SQ8, a kupiłem m60i 🤷🏻‍♂️

• Odpowiedzi 56
  • Wyświetleń 3,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Popularne posty

• Po ponad 4 latach zakończyłem użytkowanie X5M Competition: ponad 180.000km bez ŻADNEJ awarii silnika, etc. Auto mnie nigdy nie zawiodło, nigdy nie stanęło, nigdy nie wzywałem assistance, etc.

• Witajcie 🙂 Kilka lat mnie tutaj nie było, a gdy przyszedł czas na zmianę samochodu, od razu trafiam na zacny wątek 🙂 @BigCactus 5 lat minęło jak ręką odjął, gdy rozmawialiśmy o G05 m50d - ta

• Cayenne ma GTS 500KM i porównywałbym go do M60i czy SQ8. Mocniejszy silnik to już hybryda v8 w cayenne.   btw problem jest w tym, że x5 jest bardzo udanym samochodem i ciężko znaleźć zd

Opublikowane grafiki

Opublikowano
1 godzinę temu, maciek_w napisał(a):

Nie podpisałbym się pod tą opinią. Zawieszenie MProf w M60i jest DOKŁADNIE TAKIE SAMO jak w każdym X5 bez pneumatyki. Nie jest ani twardsze, ani niższe, ani w żadnym razie nie ma zmniejszonego poziomu komfortu od pierwszego z brzegu 30d ze standardowym zwieszeniem

W M Prof po prostu dodali aktywne stabilizatory, które niwelują przechyły nadwozia, co wręcz ZWIĘKSZA poczucie komfortu względem standardowych wersji (i pneumatyki!), bo człowiek nie wpada w popłoch na zakrętach, poszukując jakiegoś uchwytu lub torebki wiadomego przeznaczenia 

Z kolei w X5M zawieszenie jest moim zdaniem IDEALNE. To nadal komfortowy ponton, kiedy oczekuje się tego (trasa, normalna jazda), ale przy większych prędkościach, albo w nastroju do zabawy, trzyma ten kiosk ruchu na tyle sztywno, żeby było i bezpiecznie i pewnie. Daleko temu do prawdziwego sportowego hardcore’u

Ze wszystkim się zgadzam. Jedynie mam wrażenie, że w zwykłym adaptacyjnym auto wyżej siedzi. A przesiadałem się dosłownie z drzwi do drzwi. Nawet szukałem wczoraj odpowiedzi i coś mi mignęło, że różnica 8 czy 4 mm ale nie mogę teraz tego odnaleźć.

Opublikowano
9 godzin temu, Roberto1 napisał(a):

Ze wszystkim się zgadzam. Jedynie mam wrażenie, że w zwykłym adaptacyjnym auto wyżej siedzi. A przesiadałem się dosłownie z drzwi do drzwi. Nawet szukałem wczoraj odpowiedzi i coś mi mignęło, że różnica 8 czy 4 mm ale nie mogę teraz tego odnaleźć.

My napisaliśmy do centrali, może tęgie głowy coś ustalą 🙂

Opublikowano
W dniu 17.10.2025 o 12:07, BigCactus napisał(a):

Największą zaletą M60i w stosunku do Mki dla osób ceniących komfort jest właśnie zawieszenie pneumatyczne - choć do charakteru auta bardziej na pewno pasuje M Prof z super stabilizacją przechyłów (w BMW w pneumatyce jest ta opcja do wyboru?).

Byłem w zasadzie zdecydowany ma zawias M Prof ale po obejrzeniu testu X7 M60i już się pogubiłem. Z tego co twierdzi Łukasz Bąk z CaroSeria pneumatyka jest w tym modelu odpowiednio usztywniona i ma stabilizację przechyłów standardzie.

No i teraz się zastanawiam na którym zawieszeniu to auto się będzie lepiej prowadzić. Nigdy nie byłem fanem pneumatyki w X5 ale może ta jest bardziej sportowa jak w SQ8 i Cayenne, które prowadzą się rewelacyjnie.

Od 22 minuty test drogowy.

Edytowane przez broniek

Opublikowano

Lubię ten kanał, ale radzę to zweryfikować samemu bo czasami pojawiały się ciekawe stwierdzenia z ust prowadzącego.

Najlepiej osobiście na jeździe próbnej.

Opublikowano
59 minut temu, Roberto1 napisał(a):

Najlepiej osobiście na jeździe próbnej

Fajnie by było gdyby się dało.

Jak brałem 40i to jeździłem adaptacyjnym i pneumatyką. Wybór był jednoznaczny. Bardziej usztywnić dało się adaptacyjne co dawało lepsze prowadzenie ale i wystarczający komfort. Nie lubię poduszkowców, bujania i niepewności a takie miałem wrażenia z pneumatyki. 

Czy tu będzie tak samo, nie mam pojęcia. Super by było pojeździć obydwiema wersjami 🙂

Opublikowano

Ale to chyba nie jest tak, że m60i ma inną pneumatykę niż 30d itd. Przynajmniej nie widzę nigdzie takiej informacji w specyfikacji samochodu.

Nie wierzę, że BMW daje gratis kontrolę przechyłów do pneumatyki, a bez pneumatyki każe za to płacić kilkanaście tysięcy złoty. Mercedes też sporo liczy za ten bajer z przechyłami i dolicza to do pneumatyki jako opcję. Coś się szanownej caro serii wyrwało bez sprawdzenia. 

Opublikowano
4 godziny temu, broniek napisał(a):

... Nigdy nie byłem fanem pneumatyki w X5 ale może ta jest bardziej sportowa jak w SQ8 i Cayenne, które prowadzą się rewelacyjnie.

mogę tylko stwierdzić, że zwykła Q7 ma bardziej sportową pneumatykę i mniej wychyla się w ciasnych zakrętach niż X5

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, Roberto1 napisał(a):

Ale to chyba nie jest tak, że m60i ma inną pneumatykę niż 30d itd. Przynajmniej nie widzę nigdzie takiej informacji w specyfikacji samochodu.

Nie wierzę, że BMW daje gratis kontrolę przechyłów do pneumatyki, a bez pneumatyki każe za to płacić kilkanaście tysięcy złoty. Mercedes też sporo liczy za ten bajer z przechyłami i dolicza to do pneumatyki jako opcję. Coś się szanownej caro serii wyrwało bez sprawdzenia. 

A jednak - informacja jest w konfiguratorze X7 - w X5 jest może okrojona wersja:

System regulacji układu jezdnego Executive Drive Pro umożliwia niezwykle wysoki komfort przy wyśmienitej dynamice jazdy. Już pneumatyczne zawieszenie obu osi z adaptacyjnymi amortyzatorami oferuje wyśmienite właściwości jezdne, ale układ Executive Drive Pro z elektromechaniczną stabilizacją przechyłów bocznych dodatkowo minimalizuje przechyły karoserii na zakrętach i nierównych nawierzchniach. System bazuje na aktywnych stabilizatorach na osi przedniej i tylnej działających stale podczas jazdy.”

Opublikowano

A to ok zwracam honor. Czyli kolejny plusik dla x7.

Opublikowano

To się w sumie wyjaśniło. W wersjach M60i X7 oferuje inną pneumatykę jak X5. 

Jeśli chce się mieć stabilizację przechyłów w X5 trzeba brać M Prof a pneumatyka jest raczej taka jak w innych wersjach silnikowych. 

Z kolei w X7 jest Executive Drive Pro czyli pneumatyka z elektromechaniczną stabilizacją.

Screenshot_20251019_205202_Chrome.thumb.jpg.5dcd1aa9e9267f3ab7fe4e942c13aa91.jpg

Opublikowano

Obejrzałem raz jeszcze film z x6 m60i. W tym samochodzie było zawieszenie zwykłe adaptacyjne.

Opublikowano

Taką odpowiedź otrzymałem od jednego z dealerów

Zawieszenie pneumatyczne:

Ten pakiet zawieszenia oferuje wysoki komfort jazdy przy zachowaniu, w porównaniu z zawieszeniem podstawowym, podobnej charakterystyki dynamiki jazdy typowej dla BMW. Dzięki zawartemu w pakiecie układowi dwuosiowej regulacji poziomu zawieszenia nie ma mowy o utracie komfortu nawet przy załadowanym samochodzie.

Właściwości jezdne pojazdu można zmieniać w zwykły sposób za pomocą przełącznika trybów jazdy. W trybach jazdy SPORT i SPORT+ amortyzacja jest twardsza, a poziom jazdy obniżony o 20 mm. Dzięki temu samochód jest zwinniejszy i ma bardziej sportowy charakter, przy nieznacznie obniżonym komforcie amortyzacji.

W ramach tego pakietu zawieszenia klient otrzymuje również przycisk zmiany poziomu, który pozwala na ustawienie do 5 różnych poziomów wysokości od –40 mm do +40 mm.

Zawieszenie M Professional:

Pod względem funkcjonalnym ten pakiet zawieszenia wpływa przede wszystkim na zachowanie samochodu podczas pokonywania zakrętów. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu elektrycznie aktywnego stabilizatora podwozia z przodu EARSV i elektrycznie aktywnego stabilizatora podwozia z tyłu EARSH. Oba aktywne stabilizatory przechyłów są wysterowywane przez platformę dynamiki pionowej VDP. Wzrost dynamiki jazdy wynika w dużej mierze ze znacznie zmniejszonego kąta przechyłu nadwozia na zakrętach oraz neutralnego zachowania w trakcie jazdy z niewielką tendencją do podsterowności. Szczególną cechą tego układu sterowania zawieszeniem jest to, że kierowca nie odczuwa utraty komfortu mimo zwiększonej dynamiki jazdy.

Jeżeli chodzi o prześwit pojazdu od ziemi to 21,4cm.

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 19.10.2025 o 16:44, Roberto1 napisał(a):

To jest ta sama pneumatyka. Stabilizatory aktywne są tylko w X7 (tj. nie ma ich nawet w X5 M60i z pneumatyka)

Pierwsze prawdziwe M, do tego kombi

(ex F10 520d; F10 535d; G11 LCI 740d; G05 M60i)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze

Po ponad 4 latach zakończyłem użytkowanie X5M Competition:

• ponad 180.000km bez ŻADNEJ awarii silnika, etc. Auto mnie nigdy nie zawiodło, nigdy nie stanęło, nigdy nie wzywałem assistance, etc.
  • dużo czytałem o silnikach V8 BMW przed zakupem i jak zwykle potwierdziło się - jak dbasz, tak masz
  • nigdy nie dolałem grama oleju do silnika, nie wymieniłem żadnego elementu zawieszenia (tu po raz kolejny widzę, że jeśli bierze się zawieszenia sportowe, to są one dużo trwalsze od standardowych)
  • samochód od pierwszego do ostatniego dnia zawsze wywoływał uśmiech na mojej twarzy 😉
  • gorąco polecam ten model każdemu, kto najzwyczajniej nie jeździ tylko z punktu A do B, ale kto po prostu lubi jeździć samochodem i ma jakąś żyłkę/umiejętności do jazdy 😉. Samochód jest super responsywny, jeśli tego potrzebujemy hard corowy ale przewidywalny, świetny także w zimie co nie zawsze przy M-kach jest jednoznaczne, świetny w trasach. Dla mnie idealny daily car dla osoby mającej rodzinę, która chce mieć tylko 1 samochód do wszystkiego
  • jeździłem G05 i F95 to nie jest G05 z mocniejszym silnikiem (jak M50/M60i) - widać pracę inżynierów, sztywność nadwozia, prowadzenie - wiesz za co dopłacasz
  • zmieniałem olej zawsze 2 dodatkowe razy między przeglądami (czyli pewnie co 7-9k km), co drugą wymianę opon robiłem dla pewności geometrię - polecam podobne interwały
  • jako wady samochodu wymieniłbym przednią szybę, która lubi łapać kamyki/odpryski, średnią ilość miejsca na tylnej kanapie i klimatyzację, która działa jak dla mnie mało intuicyjnie i gdzie auto nie znaczy auto  😉. Czyli rzeczy w sumie bez dużego znaczenia. Bardzo miło będę wspominał to autko i jeśli BMW opanuje się z designem na pewno wrócę do jakiejś M-ki.
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Dzięki za refleksje. Bardzo cenne i zachęcające 

Ja siedzę teraz na płocie i dumam

1) zostawić Turasa?

2) zamienić na M5 T?

3) kupić obecne X5M (piękne, sprawdzone, bez baterii, …)

4) poczekać na nowe X5 w wersji M?

Takie tam dylemaciki

Opublikowano

@maciek_w juz masz dosc turasa 🧐.  Ja na nowe x5 nie czekam, bo to bedzie kasztan w srodku 🙈. M5 turas ciekawe rozwiazanie i najlepsze, gdyby nie masa i jakosc w srodku i bateryjka..

Ja sam nie wiem czy 40d wymienic na 740d czy na e450d czy na a8 tdi .. kij wie 🤣🤣

A6 nowa troche poprawili i czekam na s6 jeszcze ..

Opublikowano

@Big_daddy E klasa dla mnie świetna. 450d mega motor. Przymierzałem się do tego samochodu bardzo poważnie. Chciałem E53. Jedna kwestia zdecydowała o rezygnacji - jest ciasny w środku. X5 ma mało miejsca na nogi z tyłu, to w E klasie jest jeszcze gorzej.

@BigCactus dzięki za podsumowanie. Szerokości życzę nową furką.

@maciek_w oj coś czuję, że jak wjadą dobre ceny na końcówkę produkcji to padnie na x5m 😉

Edytowane przez Roberto1

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

@Big_daddy nie mam dość, absolutnie. Czasem rozmyślam, czy któregoś z V8 nie dodać do kompletu... 😇🫣. Wymiana to taki wariant na wypadek niskiego stopnia zrozumienia ze strony Pani Małżonki

@Roberto1 great minds think alike 😅

Opublikowano
W dniu 5.12.2025 o 11:11, BigCactus napisał(a):

Po ponad 4 latach zakończyłem użytkowanie X5M Competition:

• ponad 180.000km bez ŻADNEJ awarii silnika, etc. Auto mnie nigdy nie zawiodło, nigdy nie stanęło, nigdy nie wzywałem assistance, etc.
  • dużo czytałem o silnikach V8 BMW przed zakupem i jak zwykle potwierdziło się - jak dbasz, tak masz
  • nigdy nie dolałem grama oleju do silnika, nie wymieniłem żadnego elementu zawieszenia (tu po raz kolejny widzę, że jeśli bierze się zawieszenia sportowe, to są one dużo trwalsze od standardowych)
  • samochód od pierwszego do ostatniego dnia zawsze wywoływał uśmiech na mojej twarzy 😉
  • gorąco polecam ten model każdemu, kto najzwyczajniej nie jeździ tylko z punktu A do B, ale kto po prostu lubi jeździć samochodem i ma jakąś żyłkę/umiejętności do jazdy 😉. Samochód jest super responsywny, jeśli tego potrzebujemy hard corowy ale przewidywalny, świetny także w zimie co nie zawsze przy M-kach jest jednoznaczne, świetny w trasach. Dla mnie idealny daily car dla osoby mającej rodzinę, która chce mieć tylko 1 samochód do wszystkiego
  • jeździłem G05 i F95 to nie jest G05 z mocniejszym silnikiem (jak M50/M60i) - widać pracę inżynierów, sztywność nadwozia, prowadzenie - wiesz za co dopłacasz
  • zmieniałem olej zawsze 2 dodatkowe razy między przeglądami (czyli pewnie co 7-9k km), co drugą wymianę opon robiłem dla pewności geometrię - polecam podobne interwały
  • jako wady samochodu wymieniłbym przednią szybę, która lubi łapać kamyki/odpryski, średnią ilość miejsca na tylnej kanapie i klimatyzację, która działa jak dla mnie mało intuicyjnie i gdzie auto nie znaczy auto  😉. Czyli rzeczy w sumie bez dużego znaczenia. Bardzo miło będę wspominał to autko i jeśli BMW opanuje się z designem na pewno wrócę do jakiejś M-ki.

Super podsumowanie!

Chyba kolega jest rekordzistą na tym forum, jeśli chodzi o przebieg V8 w X5.

Pytanie: czy wymieniałeś olej w skrzyni ZF? Jeśli tak, to przy jakim przebiegu?
I podobne pytanie w stronę skrzynki xDrive.

Zakładam, że rozrządu nie robiłeś? Bo to chyba grubsza sprawa, cały silnik trzeba wyciągać…

Edytowane przez savik79

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
2 godziny temu, savik79 napisał(a):

Pytanie: czy wymieniałeś olej w skrzyni ZF? Jeśli tak, to przy jakim przebiegu?
I podobne pytanie w stronę skrzynki xDrive.

Zakładam, że rozrządu nie robiłeś? Bo to chyba grubsza sprawa, cały silnik trzeba wyciągać…

Tak mi się wydaje, że mam najwięcej - ale u mnie głównie przebieg Skami i Autostradami. A auto przy 160 ma niewiele ponad 2000obr. I to jest jedna z pięknych cech tego silnika.

Robiłem wszystko zgodnie z zaleceniami serwisowymi - tylko tak jak wspomniałem dużo częściej olej i geometrię. Wydaje mi się, że przy 120.000 była wymiana oleju w skrzyni - nawet byłem zdziwiony, bo w G05 nie miałem, ale w serwisie powiedzieli mi, że M-ka to całkowicie inna bajka. 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
W dniu 5.12.2025 o 12:00, maciek_w napisał(a):

Dzięki za refleksje. Bardzo cenne i zachęcające 

Ja siedzę teraz na płocie i dumam

1) zostawić Turasa?

2) zamienić na M5 T?

3) kupić obecne X5M (piękne, sprawdzone, bez baterii, …)

4) poczekać na nowe X5 w wersji M?

Takie tam dylemaciki

Ja uważam M3 Toruring obecne za znacznie lepsze niż M5. Dodatkowo M5 na pewno dostanie szybko lepsze materiały tak jak dzieje się to po chichu w X3. Nie brałbym teraz X5M po LCI (ale moje zdanie jest spaczone trochę przez wersję sprzed LCI), tylko poczekał na to co zrobi BMW z nowym modelem - masz dobry samochód i możesz czekać na rozwój sytuacji ;). Za kilkanaście miesięcy na pewno będzie jeszcze lepszy moment na zakup X5M - za schodzący model w obecnych problemach ze sprzedażą dostaniesz pewnie jak ja pod 30% rabatu i wtedy ma to sens ;).

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze
3 godziny temu, BigCactus napisał(a):

Ja uważam M3 Toruring obecne za znacznie lepsze niż M5. Dodatkowo M5 na pewno dostanie szybko lepsze materiały tak jak dzieje się to po chichu w X3. Nie brałbym teraz X5M po LCI (ale moje zdanie jest spaczone trochę przez wersję sprzed LCI), tylko poczekał na to co zrobi BMW z nowym modelem - masz dobry samochód i możesz czekać na rozwój sytuacji ;). Za kilkanaście miesięcy na pewno będzie jeszcze lepszy moment na zakup X5M - za schodzący model w obecnych problemach ze sprzedażą dostaniesz pewnie jak ja pod 30% rabatu i wtedy ma to sens ;).

Tak, presji czasu nie mam żadnej i obserwuję spokojnie rozwój sytuacji 

przy 30% upustu na nowe-stare X5M to grzech nie brać…

Edytowane przez maciek_w

Opublikowano

Witajcie 🙂

Kilka lat mnie tutaj nie było, a gdy przyszedł czas na zmianę samochodu, od razu trafiam na zacny wątek 🙂

@BigCactus 5 lat minęło jak ręką odjął, gdy rozmawialiśmy o G05 m50d - taki też kupiłem i była to świetna decyzja. Leasing zakończył się miesiąc temu, autko wykupione. Teraz czas na zmianę i niestety sprzedaż aktualnego (niestety - bo aż łezka w oku się kręci jak na niego patrzę...). Zrobiłem dogłębny przegląd rynku, MB to nie moja bajka, może za 20-30 lat ;), RR Sport SV - w tym budżecie wolałbym już dużego Range'a SV - za kilka lat, gdy komfort stanie się ważniejszy, niż wrażenia z jazdy :), RSQ8 - nie leży mi nudna stylistyka wnętrza i pozostał duży niesmak spowodowany lagiem na pedale gazu. Poza tym BMW > Audi 😉 Owszem, była chwilka zawahania - a może jednak RSQ8 Perf... ale tylko chwilka 🙂 Najdłużej w głowie siedział Cayenne GTS, po czym stwierdziłem, że jak Cayenne to tylko Turbo GT - może jako następne. Wciąż nie nacieszyłem się X5, więc pora na topową wersję. 

W przyszłym tygodniu jadę zamówić konfig X5M LCI 🙂 Plac dochodzi do 24% ale bez finansowania promocyjnego. Produkcja max 17% + promo leasing, chyba że macie lepsze dojścia, to bardzo proszę o podpowiedź 🙂 

Opublikowano
  • Autor
  • Zasłużeni forumowicze
5 godzin temu, wilqkrk napisał(a):

@BigCactus 5 lat minęło jak ręką odjął, gdy rozmawialiśmy o G05 m50d - taki też kupiłem i była to świetna decyzja. .....................Wciąż nie nacieszyłem się X5, więc pora na topową wersję. W przyszłym tygodniu jadę zamówić konfig X5M LCI 🙂 

Trochę potwierdza się to co pisałem, że gdybym nie miał obecnego X5M, pewnie zamówiłbym obecne X5M LCI, a tak zdecydowałem się na zmianę. Powodzenia w zakupie - ja do zamówienia miałem parę pkt powyżej 20%.