Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj pod sklepem jak chciałem ruszyć (wrzuciłem D) to poczułem takie jakby podwójne szarpnięcie i słychać to było nawet. W czasie jazdy nie ma chyba problemu, jedynie jak wrzucam D (nieważne czy z R czy P). Ktoś miał coś podobnego?

Opublikowano

Dodam jeszcze, że dziś jak ruszyłem na zimnym to problem nie występuje; normalnie płynnie ruszyła z miejsca. Coś z olejem? Jakieś ussczelnienia?

Opublikowano
9 godzin temu, Jack-Strong napisał(a):

tuleje dyfra

zwłaszcza ta górna/tylna

• Lubię to 1
Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano (edytowane)

Dobra, gdzieś o tych poduszkach już czytałem. Ale zastanawia mnie to, że teraz ten problem już nie występuje, choć aktualnie nie robie dłuższych tras niż kilka km.

Gdyby to był problem z poduszkami to chyba cały czas by tak było, niezależnie od rozgrzania skrzyni?

Edytowane przez sebxx4
Opublikowano
W dniu 21.08.2025 o 00:16, Jack-Strong napisał(a):

tuleje dyfra i poduszki silnika skrzyni sprawdź najpierw 

zgadzam się z przedmówcą

Opublikowano

Panowie, nikt mi nie wytłumaczy dlaczego to się dzieje dopiero gdy zrobie jakąś dłuższą trase?

Tak jak już pisałem; gdyby to był jakiś problem stricte mechaniczny (np poduszka) to powinien występować zawsze, niezależnie od temperatury oleju w skrzyni.

Opublikowano

No wiadomo, nie oczekuje cudów i dokładnej diagnozy, ale mówie już drugi raz, że na zimnej skrzyni wszystko jest okej, a dostaje odpowiedzi typu "poduszki", tak jakby one miały coś wspólnego z tym czy skrzynia jest rozgrzana...

Opublikowano

Może być też luz na flanszy dyfra, trzeba odpiąć wał od dyfra i sprawdzić, na zapiętym się tego nie sprawdzi.

Opublikowano
9 godzin temu, sebxx4 napisał(a):

No wiadomo, nie oczekuje cudów i dokładnej diagnozy, ale mówie już drugi raz, że na zimnej skrzyni wszystko jest okej, a dostaje odpowiedzi typu "poduszki", tak jakby one miały coś wspólnego z tym czy skrzynia jest rozgrzana...

Ustosunkuje sie ktoś do tego w końcu, czy Wy sami ze sobą gadacie? XD

• Moderatorzy
Opublikowano

Ja bym obstawiał jakieś zawory w mechatronice. 

Kilka razy tak mi się zdarzyło jak po trasie parkowałem, przy wrzucaniu D trochę szaprało, raz nawet po wymianie obu guibo i flanszy xDrive, więc raczej można to wykluczyć.

Po dynamicznej wymianie oleju w skrzyni jeszcze nie miało to miejsca, może się przemyło i przeszło, ale czas pokaże.

• Dziękuję 1
Opublikowano (edytowane)

łącz te kropeczki kolego... masz dwa wyjścia albo jeździć i czekać aż coś się wysra i unieruchomi maszynę albo zarezerwuj termin w lokalnym zakładzie specjalizującym się w naprawach skrzyń automatycznych.

mechatronika to dobry trop...

Edytowane przez Jack-Strong
Jack_Strong-