Skocz do zawartości

[BMW F10 535ix / ZF8HP] Szarpie przy wrzuceniu D

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, wczoraj pod sklepem jak chciałem ruszyć (wrzuciłem D) to poczułem takie jakby podwójne szarpnięcie i słychać to było nawet. W czasie jazdy nie ma chyba problemu, jedynie jak wrzucam D (nieważne czy z R czy P). Ktoś miał coś podobnego?

Opublikowano
  • Autor

Dodam jeszcze, że dziś jak ruszyłem na zimnym to problem nie występuje; normalnie płynnie ruszyła z miejsca. Coś z olejem? Jakieś ussczelnienia?

Opublikowano

tuleje dyfra i poduszki silnika skrzyni sprawdź najpierw 

Jack_Strong-
Opublikowano
9 godzin temu, Jack-Strong napisał(a):

tuleje dyfra

zwłaszcza ta górna/tylna

Retrofity: 2VB - TPMS (RPA -> RDC); 302 - alarm; 5AC - HBA; 5AS (Driving Assistant: LDW+FCW); 5AS -> 5AT (Driving Assistant Plus: ACC+LDW+FCW); 5AR - TJA; 6UK+5A3 - NIVI3 + Targeted illumination
Opublikowano
  • Autor

Dobra, gdzieś o tych poduszkach już czytałem. Ale zastanawia mnie to, że teraz ten problem już nie występuje, choć aktualnie nie robie dłuższych tras niż kilka km.

Gdyby to był problem z poduszkami to chyba cały czas by tak było, niezależnie od rozgrzania skrzyni?

Edytowane przez sebxx4

Opublikowano
W dniu 21.08.2025 o 00:16, Jack-Strong napisał(a):

tuleje dyfra i poduszki silnika skrzyni sprawdź najpierw 

zgadzam się z przedmówcą

Opublikowano
  • Autor

Panowie, nikt mi nie wytłumaczy dlaczego to się dzieje dopiero gdy zrobie jakąś dłuższą trase?

Tak jak już pisałem; gdyby to był jakiś problem stricte mechaniczny (np poduszka) to powinien występować zawsze, niezależnie od temperatury oleju w skrzyni.

Opublikowano

szklanej kuli niestety nie mamy...

Jack_Strong-
Opublikowano
  • Autor

No wiadomo, nie oczekuje cudów i dokładnej diagnozy, ale mówie już drugi raz, że na zimnej skrzyni wszystko jest okej, a dostaje odpowiedzi typu "poduszki", tak jakby one miały coś wspólnego z tym czy skrzynia jest rozgrzana...

Opublikowano

Może być też luz na flanszy dyfra, trzeba odpiąć wał od dyfra i sprawdzić, na zapiętym się tego nie sprawdzi.

Opublikowano
  • Autor
9 godzin temu, sebxx4 napisał(a):

No wiadomo, nie oczekuje cudów i dokładnej diagnozy, ale mówie już drugi raz, że na zimnej skrzyni wszystko jest okej, a dostaje odpowiedzi typu "poduszki", tak jakby one miały coś wspólnego z tym czy skrzynia jest rozgrzana...

Ustosunkuje sie ktoś do tego w końcu, czy Wy sami ze sobą gadacie? XD

Opublikowano

Tarcie rozgrzewa wszystko po kolei, nawet poduszki. 

Opublikowano
  • Moderatorzy

Ja bym obstawiał jakieś zawory w mechatronice. 

Kilka razy tak mi się zdarzyło jak po trasie parkowałem, przy wrzucaniu D trochę szaprało, raz nawet po wymianie obu guibo i flanszy xDrive, więc raczej można to wykluczyć.

Po dynamicznej wymianie oleju w skrzyni jeszcze nie miało to miejsca, może się przemyło i przeszło, ale czas pokaże.

Opublikowano

łącz te kropeczki kolego... masz dwa wyjścia albo jeździć i czekać aż coś się wysra i unieruchomi maszynę albo zarezerwuj termin w lokalnym zakładzie specjalizującym się w naprawach skrzyń automatycznych.

mechatronika to dobry trop...

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Mówiąc 'mechatronika' macie na myśli zawory? Czy coś w samej skrzyni?

Opublikowano

jest o sterowanie hydrauliczne skrzynią a w zasadzie przełączeniem między biegam sklada się z bloku hydraulicznego, zaworów i sterownika sprawdza się to poprzez demontaż i test na maszynie (hydra-test to jedna z kilku dostępnych bodajże Brytyjskiej produkcji dość popularna ze względu że jest najdłużej na rynku)

każdy szanujący się zaklad naprawiający skrzynie automatyczne powinien mieć urządzenie tego typu

Pozdrawiam 

Edytowane przez Jack-Strong

Jack_Strong-
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

Problem leży w samej skrzyni,olej się nagrzewa i po tym właśnie czasie masz ten objaw.

Zacznij od nowej adaptacji.

Olej w skrzyni był robiony?

Opublikowano
  • Autor

Kiedyś ponoć był, choć papieru od poprzedniego właściciela na to nie mam (na chwile obecną powinna mieć jakieś 55k przejechane na tym oleju).

Przy okazji; skrzynia ma wgrany xHP, to coś tu zmienia?

Opublikowano
  • Zasłużeni forumowicze

XHP dużo zmienia.

Skoro już 55k na oleju to może trzeba zrobić wymianę.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

Zmiana i tak jest planowana, natomiast obawiam się trochę wymiany dynamicznej, czy nie pogorszy sytuacji...

Opublikowano
  • Moderatorzy

Dynamiczna raczej powinna poprawić, ale Twoja skrzynia Twoje ryzyko.

xHP nic nie zmienia. Jak kiedyś miałem ten objaw to wróciłem na szybko do ustawień fabrycznych ze stage2 i nie było poprawy.